Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets
- Autores
- Merayo, Manuela; Pighin, Dario; Cunzolo, Sebastián; Veggetti, Mariela; Soteras, Trinidad; Chamorro, Verónica; Pazos, Adriana; Grigioni, Gabriela
- Año de publicación
- 2023
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fil: Merayo, Manuela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Merayo, Manuela. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro; Argentina
Fil: Merayo, Manuela. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
Fil: Pighin, Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Pighin, Dario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Pighin, Dario. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Pighin, Dario. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Pighin, Dario. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; Argentina
Fil: Cunzolo, Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Cunzolo, Sebastián. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Cunzolo, Sebastián. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Cunzolo, Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Veggetti, Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Veggetti, Mariela. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Veggetti, Mariela. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Veggetti, Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Soteras, Trinidad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Soteras, Trinidad. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Soteras, Trinidad. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Soteras, Trinidad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Chamorro, Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Chamorro, Verónica. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Chamorro, Verónica. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Chamorro, Verónica. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Pazos, Adriana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Pazos, Adriana. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Pazos, Adriana. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Pazos, Adriana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Pazos, Adriana. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Abstract: Distiller grains (DG), which are the by-product from the bioethanol industry, represent an interesting alternative as animal feedstock. To our knowledge, little information is available on the inclusion of DG on the quality of meat from pasture-fed heifers. Thus, the aim of the present study was to evaluate the effect of DG inclusion in pasture-based systems on the main meat quality attributes of Charolais x Aberdeen Angus heifers. For this purpose, meat from heifers fed with a pasture-based diet without supplementation (P) or with 0.75% of live weight DG supplementation (PDG; DG plus dry-rolled corn, 50:50) or with 0.75% of live weight dry-rolled corn supplementation (PRC) was evaluated. Physical (pH, WHC, color, texture), sensory and nutritional (fat content, fatty acid, and amino acid profile) attributes were evaluated in beef samples. No effect of supplementation was observed on meat pH or color (p > 0.05). Meat from PDG heifers showed higher values of WBSF than meat from P heifers (p = 0.039). However, the overall tenderness evaluated by trained panelists showed no differences due to supplementation (p > 0.05). Our results indicate that the inclusion of DG as a partial corn-replacement supplementation for heifers under grazing represents a strategic tool not only related to meat quality, but also as an alternative to reduce food–feed competition. - Fuente
- Agriculture. Vol.13, No.10, 1977. 2023
- Materia
-
CARNE VACUNA
GRANOS DE DESTILERIA
AMINOACIDOS
ANALISIS SENSORIAL
COLOR CARNE - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Pontificia Universidad Católica Argentina
- OAI Identificador
- oai:ucacris:123456789/17373
Ver los metadatos del registro completo
id |
RIUCA_b1dc7d77e25a57c860362e2996b7cf9c |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ucacris:123456789/17373 |
network_acronym_str |
RIUCA |
repository_id_str |
2585 |
network_name_str |
Repositorio Institucional (UCA) |
spelling |
Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based dietsMerayo, ManuelaPighin, DarioCunzolo, SebastiánVeggetti, MarielaSoteras, TrinidadChamorro, VerónicaPazos, AdrianaGrigioni, GabrielaCARNE VACUNAGRANOS DE DESTILERIAAMINOACIDOSANALISIS SENSORIALCOLOR CARNEFil: Merayo, Manuela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Merayo, Manuela. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro; ArgentinaFil: Merayo, Manuela. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Médicas; ArgentinaFil: Pighin, Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Pighin, Dario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; ArgentinaFil: Pighin, Dario. Instituto Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Pighin, Dario. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Pighin, Dario. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; ArgentinaFil: Cunzolo, Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Cunzolo, Sebastián. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; ArgentinaFil: Cunzolo, Sebastián. Instituto Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Cunzolo, Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Veggetti, Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Veggetti, Mariela. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; ArgentinaFil: Veggetti, Mariela. Instituto Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Veggetti, Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Soteras, Trinidad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Soteras, Trinidad. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; ArgentinaFil: Soteras, Trinidad. Instituto Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Soteras, Trinidad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Chamorro, Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Chamorro, Verónica. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; ArgentinaFil: Chamorro, Verónica. Instituto Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Chamorro, Verónica. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Pazos, Adriana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Pazos, Adriana. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; ArgentinaFil: Pazos, Adriana. Instituto Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Pazos, Adriana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Pazos, Adriana. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; ArgentinaFil: Grigioni, Gabriela. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; ArgentinaFil: Grigioni, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Grigioni, Gabriela. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; ArgentinaFil: Grigioni, Gabriela. Instituto Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Grigioni, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaAbstract: Distiller grains (DG), which are the by-product from the bioethanol industry, represent an interesting alternative as animal feedstock. To our knowledge, little information is available on the inclusion of DG on the quality of meat from pasture-fed heifers. Thus, the aim of the present study was to evaluate the effect of DG inclusion in pasture-based systems on the main meat quality attributes of Charolais x Aberdeen Angus heifers. For this purpose, meat from heifers fed with a pasture-based diet without supplementation (P) or with 0.75% of live weight DG supplementation (PDG; DG plus dry-rolled corn, 50:50) or with 0.75% of live weight dry-rolled corn supplementation (PRC) was evaluated. Physical (pH, WHC, color, texture), sensory and nutritional (fat content, fatty acid, and amino acid profile) attributes were evaluated in beef samples. No effect of supplementation was observed on meat pH or color (p > 0.05). Meat from PDG heifers showed higher values of WBSF than meat from P heifers (p = 0.039). However, the overall tenderness evaluated by trained panelists showed no differences due to supplementation (p > 0.05). Our results indicate that the inclusion of DG as a partial corn-replacement supplementation for heifers under grazing represents a strategic tool not only related to meat quality, but also as an alternative to reduce food–feed competition.MDPI2023info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/173732077-047210.3390/agriculture13101977Merayo, M. et al. Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets [en línea]. Agriculture. 2023, 13(10), 1977. doi: 10.3390/agriculture13101977. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/17373Agriculture. Vol.13, No.10, 1977. 2023reponame:Repositorio Institucional (UCA)instname:Pontificia Universidad Católica Argentinaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/2025-07-03T10:59:35Zoai:ucacris:123456789/17373instacron:UCAInstitucionalhttps://repositorio.uca.edu.ar/Universidad privadaNo correspondehttps://repositorio.uca.edu.ar/oaiclaudia_fernandez@uca.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25852025-07-03 10:59:35.944Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentinafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets |
title |
Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets |
spellingShingle |
Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets Merayo, Manuela CARNE VACUNA GRANOS DE DESTILERIA AMINOACIDOS ANALISIS SENSORIAL COLOR CARNE |
title_short |
Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets |
title_full |
Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets |
title_fullStr |
Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets |
title_full_unstemmed |
Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets |
title_sort |
Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Merayo, Manuela Pighin, Dario Cunzolo, Sebastián Veggetti, Mariela Soteras, Trinidad Chamorro, Verónica Pazos, Adriana Grigioni, Gabriela |
author |
Merayo, Manuela |
author_facet |
Merayo, Manuela Pighin, Dario Cunzolo, Sebastián Veggetti, Mariela Soteras, Trinidad Chamorro, Verónica Pazos, Adriana Grigioni, Gabriela |
author_role |
author |
author2 |
Pighin, Dario Cunzolo, Sebastián Veggetti, Mariela Soteras, Trinidad Chamorro, Verónica Pazos, Adriana Grigioni, Gabriela |
author2_role |
author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
CARNE VACUNA GRANOS DE DESTILERIA AMINOACIDOS ANALISIS SENSORIAL COLOR CARNE |
topic |
CARNE VACUNA GRANOS DE DESTILERIA AMINOACIDOS ANALISIS SENSORIAL COLOR CARNE |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Fil: Merayo, Manuela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Merayo, Manuela. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro; Argentina Fil: Merayo, Manuela. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina Fil: Pighin, Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Pighin, Dario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina Fil: Pighin, Dario. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Pighin, Dario. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina Fil: Pighin, Dario. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; Argentina Fil: Cunzolo, Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Cunzolo, Sebastián. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina Fil: Cunzolo, Sebastián. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Cunzolo, Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina Fil: Veggetti, Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Veggetti, Mariela. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina Fil: Veggetti, Mariela. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Veggetti, Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina Fil: Soteras, Trinidad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Soteras, Trinidad. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina Fil: Soteras, Trinidad. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Soteras, Trinidad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina Fil: Chamorro, Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Chamorro, Verónica. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina Fil: Chamorro, Verónica. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Chamorro, Verónica. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina Fil: Pazos, Adriana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Pazos, Adriana. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina Fil: Pazos, Adriana. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Pazos, Adriana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina Fil: Pazos, Adriana. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; Argentina Fil: Grigioni, Gabriela. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; Argentina Fil: Grigioni, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Grigioni, Gabriela. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina Fil: Grigioni, Gabriela. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Grigioni, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina Abstract: Distiller grains (DG), which are the by-product from the bioethanol industry, represent an interesting alternative as animal feedstock. To our knowledge, little information is available on the inclusion of DG on the quality of meat from pasture-fed heifers. Thus, the aim of the present study was to evaluate the effect of DG inclusion in pasture-based systems on the main meat quality attributes of Charolais x Aberdeen Angus heifers. For this purpose, meat from heifers fed with a pasture-based diet without supplementation (P) or with 0.75% of live weight DG supplementation (PDG; DG plus dry-rolled corn, 50:50) or with 0.75% of live weight dry-rolled corn supplementation (PRC) was evaluated. Physical (pH, WHC, color, texture), sensory and nutritional (fat content, fatty acid, and amino acid profile) attributes were evaluated in beef samples. No effect of supplementation was observed on meat pH or color (p > 0.05). Meat from PDG heifers showed higher values of WBSF than meat from P heifers (p = 0.039). However, the overall tenderness evaluated by trained panelists showed no differences due to supplementation (p > 0.05). Our results indicate that the inclusion of DG as a partial corn-replacement supplementation for heifers under grazing represents a strategic tool not only related to meat quality, but also as an alternative to reduce food–feed competition. |
description |
Fil: Merayo, Manuela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/17373 2077-0472 10.3390/agriculture13101977 Merayo, M. et al. Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets [en línea]. Agriculture. 2023, 13(10), 1977. doi: 10.3390/agriculture13101977. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/17373 |
url |
https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/17373 |
identifier_str_mv |
2077-0472 10.3390/agriculture13101977 Merayo, M. et al. Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets [en línea]. Agriculture. 2023, 13(10), 1977. doi: 10.3390/agriculture13101977. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/17373 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
MDPI |
publisher.none.fl_str_mv |
MDPI |
dc.source.none.fl_str_mv |
Agriculture. Vol.13, No.10, 1977. 2023 reponame:Repositorio Institucional (UCA) instname:Pontificia Universidad Católica Argentina |
reponame_str |
Repositorio Institucional (UCA) |
collection |
Repositorio Institucional (UCA) |
instname_str |
Pontificia Universidad Católica Argentina |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentina |
repository.mail.fl_str_mv |
claudia_fernandez@uca.edu.ar |
_version_ |
1836638371193028608 |
score |
12.993085 |