Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets

Autores
Merayo, Manuela; Pighin, Dario; Cunzolo, Sebastián; Veggetti, Mariela; Soteras, Trinidad; Chamorro, Verónica; Pazos, Adriana; Grigioni, Gabriela
Año de publicación
2023
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Merayo, Manuela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Merayo, Manuela. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro; Argentina
Fil: Merayo, Manuela. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
Fil: Pighin, Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Pighin, Dario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Pighin, Dario. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Pighin, Dario. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Pighin, Dario. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; Argentina
Fil: Cunzolo, Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Cunzolo, Sebastián. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Cunzolo, Sebastián. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Cunzolo, Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Veggetti, Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Veggetti, Mariela. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Veggetti, Mariela. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Veggetti, Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Soteras, Trinidad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Soteras, Trinidad. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Soteras, Trinidad. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Soteras, Trinidad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Chamorro, Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Chamorro, Verónica. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Chamorro, Verónica. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Chamorro, Verónica. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Pazos, Adriana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Pazos, Adriana. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Pazos, Adriana. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Pazos, Adriana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Pazos, Adriana. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Abstract: Distiller grains (DG), which are the by-product from the bioethanol industry, represent an interesting alternative as animal feedstock. To our knowledge, little information is available on the inclusion of DG on the quality of meat from pasture-fed heifers. Thus, the aim of the present study was to evaluate the effect of DG inclusion in pasture-based systems on the main meat quality attributes of Charolais x Aberdeen Angus heifers. For this purpose, meat from heifers fed with a pasture-based diet without supplementation (P) or with 0.75% of live weight DG supplementation (PDG; DG plus dry-rolled corn, 50:50) or with 0.75% of live weight dry-rolled corn supplementation (PRC) was evaluated. Physical (pH, WHC, color, texture), sensory and nutritional (fat content, fatty acid, and amino acid profile) attributes were evaluated in beef samples. No effect of supplementation was observed on meat pH or color (p > 0.05). Meat from PDG heifers showed higher values of WBSF than meat from P heifers (p = 0.039). However, the overall tenderness evaluated by trained panelists showed no differences due to supplementation (p > 0.05). Our results indicate that the inclusion of DG as a partial corn-replacement supplementation for heifers under grazing represents a strategic tool not only related to meat quality, but also as an alternative to reduce food–feed competition.
Fuente
Agriculture. Vol.13, No.10, 1977. 2023
Materia
CARNE VACUNA
GRANOS DE DESTILERIA
AMINOACIDOS
ANALISIS SENSORIAL
COLOR CARNE
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
Repositorio Institucional (UCA)
Institución
Pontificia Universidad Católica Argentina
OAI Identificador
oai:ucacris:123456789/17373

id RIUCA_b1dc7d77e25a57c860362e2996b7cf9c
oai_identifier_str oai:ucacris:123456789/17373
network_acronym_str RIUCA
repository_id_str 2585
network_name_str Repositorio Institucional (UCA)
spelling Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based dietsMerayo, ManuelaPighin, DarioCunzolo, SebastiánVeggetti, MarielaSoteras, TrinidadChamorro, VerónicaPazos, AdrianaGrigioni, GabrielaCARNE VACUNAGRANOS DE DESTILERIAAMINOACIDOSANALISIS SENSORIALCOLOR CARNEFil: Merayo, Manuela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Merayo, Manuela. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro; ArgentinaFil: Merayo, Manuela. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Médicas; ArgentinaFil: Pighin, Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Pighin, Dario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; ArgentinaFil: Pighin, Dario. Instituto Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Pighin, Dario. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Pighin, Dario. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; ArgentinaFil: Cunzolo, Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Cunzolo, Sebastián. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; ArgentinaFil: Cunzolo, Sebastián. Instituto Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Cunzolo, Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Veggetti, Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Veggetti, Mariela. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; ArgentinaFil: Veggetti, Mariela. Instituto Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Veggetti, Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Soteras, Trinidad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Soteras, Trinidad. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; ArgentinaFil: Soteras, Trinidad. Instituto Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Soteras, Trinidad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Chamorro, Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Chamorro, Verónica. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; ArgentinaFil: Chamorro, Verónica. Instituto Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Chamorro, Verónica. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Pazos, Adriana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Pazos, Adriana. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; ArgentinaFil: Pazos, Adriana. Instituto Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Pazos, Adriana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Pazos, Adriana. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; ArgentinaFil: Grigioni, Gabriela. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; ArgentinaFil: Grigioni, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Grigioni, Gabriela. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; ArgentinaFil: Grigioni, Gabriela. Instituto Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Grigioni, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaAbstract: Distiller grains (DG), which are the by-product from the bioethanol industry, represent an interesting alternative as animal feedstock. To our knowledge, little information is available on the inclusion of DG on the quality of meat from pasture-fed heifers. Thus, the aim of the present study was to evaluate the effect of DG inclusion in pasture-based systems on the main meat quality attributes of Charolais x Aberdeen Angus heifers. For this purpose, meat from heifers fed with a pasture-based diet without supplementation (P) or with 0.75% of live weight DG supplementation (PDG; DG plus dry-rolled corn, 50:50) or with 0.75% of live weight dry-rolled corn supplementation (PRC) was evaluated. Physical (pH, WHC, color, texture), sensory and nutritional (fat content, fatty acid, and amino acid profile) attributes were evaluated in beef samples. No effect of supplementation was observed on meat pH or color (p > 0.05). Meat from PDG heifers showed higher values of WBSF than meat from P heifers (p = 0.039). However, the overall tenderness evaluated by trained panelists showed no differences due to supplementation (p > 0.05). Our results indicate that the inclusion of DG as a partial corn-replacement supplementation for heifers under grazing represents a strategic tool not only related to meat quality, but also as an alternative to reduce food–feed competition.MDPI2023info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/173732077-047210.3390/agriculture13101977Merayo, M. et al. Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets [en línea]. Agriculture. 2023, 13(10), 1977. doi: 10.3390/agriculture13101977. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/17373Agriculture. Vol.13, No.10, 1977. 2023reponame:Repositorio Institucional (UCA)instname:Pontificia Universidad Católica Argentinaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/2025-07-03T10:59:35Zoai:ucacris:123456789/17373instacron:UCAInstitucionalhttps://repositorio.uca.edu.ar/Universidad privadaNo correspondehttps://repositorio.uca.edu.ar/oaiclaudia_fernandez@uca.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25852025-07-03 10:59:35.944Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentinafalse
dc.title.none.fl_str_mv Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets
title Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets
spellingShingle Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets
Merayo, Manuela
CARNE VACUNA
GRANOS DE DESTILERIA
AMINOACIDOS
ANALISIS SENSORIAL
COLOR CARNE
title_short Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets
title_full Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets
title_fullStr Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets
title_full_unstemmed Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets
title_sort Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets
dc.creator.none.fl_str_mv Merayo, Manuela
Pighin, Dario
Cunzolo, Sebastián
Veggetti, Mariela
Soteras, Trinidad
Chamorro, Verónica
Pazos, Adriana
Grigioni, Gabriela
author Merayo, Manuela
author_facet Merayo, Manuela
Pighin, Dario
Cunzolo, Sebastián
Veggetti, Mariela
Soteras, Trinidad
Chamorro, Verónica
Pazos, Adriana
Grigioni, Gabriela
author_role author
author2 Pighin, Dario
Cunzolo, Sebastián
Veggetti, Mariela
Soteras, Trinidad
Chamorro, Verónica
Pazos, Adriana
Grigioni, Gabriela
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv CARNE VACUNA
GRANOS DE DESTILERIA
AMINOACIDOS
ANALISIS SENSORIAL
COLOR CARNE
topic CARNE VACUNA
GRANOS DE DESTILERIA
AMINOACIDOS
ANALISIS SENSORIAL
COLOR CARNE
dc.description.none.fl_txt_mv Fil: Merayo, Manuela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Merayo, Manuela. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro; Argentina
Fil: Merayo, Manuela. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
Fil: Pighin, Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Pighin, Dario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Pighin, Dario. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Pighin, Dario. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Pighin, Dario. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; Argentina
Fil: Cunzolo, Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Cunzolo, Sebastián. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Cunzolo, Sebastián. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Cunzolo, Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Veggetti, Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Veggetti, Mariela. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Veggetti, Mariela. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Veggetti, Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Soteras, Trinidad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Soteras, Trinidad. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Soteras, Trinidad. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Soteras, Trinidad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Chamorro, Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Chamorro, Verónica. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Chamorro, Verónica. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Chamorro, Verónica. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Pazos, Adriana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Pazos, Adriana. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Pazos, Adriana. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Pazos, Adriana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Pazos, Adriana. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela. Universidad de Morón. Escuela Superior de Ingeniería, Informática y Ciencias Agroalimentarias; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentable; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela. Instituto Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Abstract: Distiller grains (DG), which are the by-product from the bioethanol industry, represent an interesting alternative as animal feedstock. To our knowledge, little information is available on the inclusion of DG on the quality of meat from pasture-fed heifers. Thus, the aim of the present study was to evaluate the effect of DG inclusion in pasture-based systems on the main meat quality attributes of Charolais x Aberdeen Angus heifers. For this purpose, meat from heifers fed with a pasture-based diet without supplementation (P) or with 0.75% of live weight DG supplementation (PDG; DG plus dry-rolled corn, 50:50) or with 0.75% of live weight dry-rolled corn supplementation (PRC) was evaluated. Physical (pH, WHC, color, texture), sensory and nutritional (fat content, fatty acid, and amino acid profile) attributes were evaluated in beef samples. No effect of supplementation was observed on meat pH or color (p > 0.05). Meat from PDG heifers showed higher values of WBSF than meat from P heifers (p = 0.039). However, the overall tenderness evaluated by trained panelists showed no differences due to supplementation (p > 0.05). Our results indicate that the inclusion of DG as a partial corn-replacement supplementation for heifers under grazing represents a strategic tool not only related to meat quality, but also as an alternative to reduce food–feed competition.
description Fil: Merayo, Manuela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/17373
2077-0472
10.3390/agriculture13101977
Merayo, M. et al. Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets [en línea]. Agriculture. 2023, 13(10), 1977. doi: 10.3390/agriculture13101977. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/17373
url https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/17373
identifier_str_mv 2077-0472
10.3390/agriculture13101977
Merayo, M. et al. Meat quality traits in beef from heifers: effect of including distiller grains in finishing pasture-based diets [en línea]. Agriculture. 2023, 13(10), 1977. doi: 10.3390/agriculture13101977. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/17373
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv MDPI
publisher.none.fl_str_mv MDPI
dc.source.none.fl_str_mv Agriculture. Vol.13, No.10, 1977. 2023
reponame:Repositorio Institucional (UCA)
instname:Pontificia Universidad Católica Argentina
reponame_str Repositorio Institucional (UCA)
collection Repositorio Institucional (UCA)
instname_str Pontificia Universidad Católica Argentina
repository.name.fl_str_mv Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentina
repository.mail.fl_str_mv claudia_fernandez@uca.edu.ar
_version_ 1836638371193028608
score 12.993085