Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study

Autores
Pou, Sonia Alejandra; Díaz, María del Pilar; De la Quintana, Ana Gabriela; Forte, Carla Antonella; Aballay, Laura Rosana
Año de publicación
2016
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Pou, Sonia Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Pou, Sonia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Forte, Carla Antonella. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina
Fil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
BACKGROUND/OBJECTIVES: In Argentina, obesity prevalence rose from 14.6% in 2005 to 20.8% in 2013. Although the number of studies on noncommunicable diseases and dietary patterns as a unique dietary exposure measure has increased, information on this topic remains scarce in developing countries. This is the first population-based study investigating the association between diet and obesity using a dietary pattern approach in Argentina. We aimed (a) to identify current dietary patterns of the population of Córdoba city, (b) to investigate its association with obesity prevalence, and (c) to identify and describe dietary patterns from the subgroup of people with obesity. SUBJECTS/METHODS: The Córdoba Obesity and Diet Study (CODIES) was conducted in Córdoba city by using a random sample of n = 4,327 subjects between 2005 and 2012. Empirically derived dietary patterns were identified through principal component factor analysis. A multiple logistic regression analysis was used to investigate the association of dietary patterns with obesity. RESULTS: Four dietary patterns were identified, called “Starchy-Sugar”, “Prudent”, “Western”, and “Sugary drinks”. High scores for the “Western” pattern (with strongest factor loading on meats/eggs, processed meats, and alcohol) showed a positive association with obesity (OR: 1.33, 95% CI: 1.06-1.67, for third versus first tertile of factor score). “Meats/Cheeses” and “Snacks/Alcohol” patterns emerged in people with obesity. CONCLUSIONS: The findings suggest that high adherence to the “Western” pattern promoted obesity in this urban population. In addition, people with obesity showed characteristic dietary patterns that differ from those identified in the overall population.
publishedVersion
Fil: Pou, Sonia Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Pou, Sonia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Forte, Carla Antonella. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina
Fil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Materia
Obesity
Eating pattern
Epidemiology
Cross-sectional study
Argentina
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Repositorio
Repositorio Digital Universitario (UNC)
Institución
Universidad Nacional de Córdoba
OAI Identificador
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/17022

id RDUUNC_61b4c7443eb87cea63faaa564b1e40ad
oai_identifier_str oai:rdu.unc.edu.ar:11086/17022
network_acronym_str RDUUNC
repository_id_str 2572
network_name_str Repositorio Digital Universitario (UNC)
spelling Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence studyPou, Sonia AlejandraDíaz, María del PilarDe la Quintana, Ana GabrielaForte, Carla AntonellaAballay, Laura RosanaObesityEating patternEpidemiologyCross-sectional studyArgentinaFil: Pou, Sonia Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.Fil: Pou, Sonia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Forte, Carla Antonella. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; ArgentinaFil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.BACKGROUND/OBJECTIVES: In Argentina, obesity prevalence rose from 14.6% in 2005 to 20.8% in 2013. Although the number of studies on noncommunicable diseases and dietary patterns as a unique dietary exposure measure has increased, information on this topic remains scarce in developing countries. This is the first population-based study investigating the association between diet and obesity using a dietary pattern approach in Argentina. We aimed (a) to identify current dietary patterns of the population of Córdoba city, (b) to investigate its association with obesity prevalence, and (c) to identify and describe dietary patterns from the subgroup of people with obesity. SUBJECTS/METHODS: The Córdoba Obesity and Diet Study (CODIES) was conducted in Córdoba city by using a random sample of n = 4,327 subjects between 2005 and 2012. Empirically derived dietary patterns were identified through principal component factor analysis. A multiple logistic regression analysis was used to investigate the association of dietary patterns with obesity. RESULTS: Four dietary patterns were identified, called “Starchy-Sugar”, “Prudent”, “Western”, and “Sugary drinks”. High scores for the “Western” pattern (with strongest factor loading on meats/eggs, processed meats, and alcohol) showed a positive association with obesity (OR: 1.33, 95% CI: 1.06-1.67, for third versus first tertile of factor score). “Meats/Cheeses” and “Snacks/Alcohol” patterns emerged in people with obesity. CONCLUSIONS: The findings suggest that high adherence to the “Western” pattern promoted obesity in this urban population. In addition, people with obesity showed characteristic dietary patterns that differ from those identified in the overall population.publishedVersionFil: Pou, Sonia Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.Fil: Pou, Sonia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Forte, Carla Antonella. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; ArgentinaFil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.2016-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfPou, S. A., Del Pilar Díaz, M., De La Quintana, A. G., Forte, C. A., & Aballay, L. R. (2016). Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study. Nutrition research and practice, 10(6), 616–622. https://doi.org/10.4162/nrp.2016.10.6.616https://doi.org/10.4162/nrp.2016.10.6.616http://hdl.handle.net/11086/17022enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-10-23T11:16:33Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/17022Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-10-23 11:16:34.041Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse
dc.title.none.fl_str_mv Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study
title Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study
spellingShingle Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study
Pou, Sonia Alejandra
Obesity
Eating pattern
Epidemiology
Cross-sectional study
Argentina
title_short Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study
title_full Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study
title_fullStr Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study
title_full_unstemmed Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study
title_sort Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study
dc.creator.none.fl_str_mv Pou, Sonia Alejandra
Díaz, María del Pilar
De la Quintana, Ana Gabriela
Forte, Carla Antonella
Aballay, Laura Rosana
author Pou, Sonia Alejandra
author_facet Pou, Sonia Alejandra
Díaz, María del Pilar
De la Quintana, Ana Gabriela
Forte, Carla Antonella
Aballay, Laura Rosana
author_role author
author2 Díaz, María del Pilar
De la Quintana, Ana Gabriela
Forte, Carla Antonella
Aballay, Laura Rosana
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Obesity
Eating pattern
Epidemiology
Cross-sectional study
Argentina
topic Obesity
Eating pattern
Epidemiology
Cross-sectional study
Argentina
dc.description.none.fl_txt_mv Fil: Pou, Sonia Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Pou, Sonia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Forte, Carla Antonella. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina
Fil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
BACKGROUND/OBJECTIVES: In Argentina, obesity prevalence rose from 14.6% in 2005 to 20.8% in 2013. Although the number of studies on noncommunicable diseases and dietary patterns as a unique dietary exposure measure has increased, information on this topic remains scarce in developing countries. This is the first population-based study investigating the association between diet and obesity using a dietary pattern approach in Argentina. We aimed (a) to identify current dietary patterns of the population of Córdoba city, (b) to investigate its association with obesity prevalence, and (c) to identify and describe dietary patterns from the subgroup of people with obesity. SUBJECTS/METHODS: The Córdoba Obesity and Diet Study (CODIES) was conducted in Córdoba city by using a random sample of n = 4,327 subjects between 2005 and 2012. Empirically derived dietary patterns were identified through principal component factor analysis. A multiple logistic regression analysis was used to investigate the association of dietary patterns with obesity. RESULTS: Four dietary patterns were identified, called “Starchy-Sugar”, “Prudent”, “Western”, and “Sugary drinks”. High scores for the “Western” pattern (with strongest factor loading on meats/eggs, processed meats, and alcohol) showed a positive association with obesity (OR: 1.33, 95% CI: 1.06-1.67, for third versus first tertile of factor score). “Meats/Cheeses” and “Snacks/Alcohol” patterns emerged in people with obesity. CONCLUSIONS: The findings suggest that high adherence to the “Western” pattern promoted obesity in this urban population. In addition, people with obesity showed characteristic dietary patterns that differ from those identified in the overall population.
publishedVersion
Fil: Pou, Sonia Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Pou, Sonia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Forte, Carla Antonella. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina
Fil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
description Fil: Pou, Sonia Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-04
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv Pou, S. A., Del Pilar Díaz, M., De La Quintana, A. G., Forte, C. A., & Aballay, L. R. (2016). Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study. Nutrition research and practice, 10(6), 616–622. https://doi.org/10.4162/nrp.2016.10.6.616
https://doi.org/10.4162/nrp.2016.10.6.616
http://hdl.handle.net/11086/17022
identifier_str_mv Pou, S. A., Del Pilar Díaz, M., De La Quintana, A. G., Forte, C. A., & Aballay, L. R. (2016). Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study. Nutrition research and practice, 10(6), 616–622. https://doi.org/10.4162/nrp.2016.10.6.616
url https://doi.org/10.4162/nrp.2016.10.6.616
http://hdl.handle.net/11086/17022
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)
instname:Universidad Nacional de Córdoba
instacron:UNC
reponame_str Repositorio Digital Universitario (UNC)
collection Repositorio Digital Universitario (UNC)
instname_str Universidad Nacional de Córdoba
instacron_str UNC
institution UNC
repository.name.fl_str_mv Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba
repository.mail.fl_str_mv oca.unc@gmail.com
_version_ 1846785258907762688
score 12.982451