Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study
- Autores
- Pou, Sonia Alejandra; Díaz, María del Pilar; De la Quintana, Ana Gabriela; Forte, Carla Antonella; Aballay, Laura Rosana
- Año de publicación
- 2016
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fil: Pou, Sonia Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Pou, Sonia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Forte, Carla Antonella. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina
Fil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
BACKGROUND/OBJECTIVES: In Argentina, obesity prevalence rose from 14.6% in 2005 to 20.8% in 2013. Although the number of studies on noncommunicable diseases and dietary patterns as a unique dietary exposure measure has increased, information on this topic remains scarce in developing countries. This is the first population-based study investigating the association between diet and obesity using a dietary pattern approach in Argentina. We aimed (a) to identify current dietary patterns of the population of Córdoba city, (b) to investigate its association with obesity prevalence, and (c) to identify and describe dietary patterns from the subgroup of people with obesity. SUBJECTS/METHODS: The Córdoba Obesity and Diet Study (CODIES) was conducted in Córdoba city by using a random sample of n = 4,327 subjects between 2005 and 2012. Empirically derived dietary patterns were identified through principal component factor analysis. A multiple logistic regression analysis was used to investigate the association of dietary patterns with obesity. RESULTS: Four dietary patterns were identified, called “Starchy-Sugar”, “Prudent”, “Western”, and “Sugary drinks”. High scores for the “Western” pattern (with strongest factor loading on meats/eggs, processed meats, and alcohol) showed a positive association with obesity (OR: 1.33, 95% CI: 1.06-1.67, for third versus first tertile of factor score). “Meats/Cheeses” and “Snacks/Alcohol” patterns emerged in people with obesity. CONCLUSIONS: The findings suggest that high adherence to the “Western” pattern promoted obesity in this urban population. In addition, people with obesity showed characteristic dietary patterns that differ from those identified in the overall population.
publishedVersion
Fil: Pou, Sonia Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Pou, Sonia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Forte, Carla Antonella. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina
Fil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. - Materia
-
Obesity
Eating pattern
Epidemiology
Cross-sectional study
Argentina - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Universidad Nacional de Córdoba
- OAI Identificador
- oai:rdu.unc.edu.ar:11086/17022
Ver los metadatos del registro completo
| id |
RDUUNC_61b4c7443eb87cea63faaa564b1e40ad |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/17022 |
| network_acronym_str |
RDUUNC |
| repository_id_str |
2572 |
| network_name_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
| spelling |
Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence studyPou, Sonia AlejandraDíaz, María del PilarDe la Quintana, Ana GabrielaForte, Carla AntonellaAballay, Laura RosanaObesityEating patternEpidemiologyCross-sectional studyArgentinaFil: Pou, Sonia Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.Fil: Pou, Sonia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Forte, Carla Antonella. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; ArgentinaFil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.BACKGROUND/OBJECTIVES: In Argentina, obesity prevalence rose from 14.6% in 2005 to 20.8% in 2013. Although the number of studies on noncommunicable diseases and dietary patterns as a unique dietary exposure measure has increased, information on this topic remains scarce in developing countries. This is the first population-based study investigating the association between diet and obesity using a dietary pattern approach in Argentina. We aimed (a) to identify current dietary patterns of the population of Córdoba city, (b) to investigate its association with obesity prevalence, and (c) to identify and describe dietary patterns from the subgroup of people with obesity. SUBJECTS/METHODS: The Córdoba Obesity and Diet Study (CODIES) was conducted in Córdoba city by using a random sample of n = 4,327 subjects between 2005 and 2012. Empirically derived dietary patterns were identified through principal component factor analysis. A multiple logistic regression analysis was used to investigate the association of dietary patterns with obesity. RESULTS: Four dietary patterns were identified, called “Starchy-Sugar”, “Prudent”, “Western”, and “Sugary drinks”. High scores for the “Western” pattern (with strongest factor loading on meats/eggs, processed meats, and alcohol) showed a positive association with obesity (OR: 1.33, 95% CI: 1.06-1.67, for third versus first tertile of factor score). “Meats/Cheeses” and “Snacks/Alcohol” patterns emerged in people with obesity. CONCLUSIONS: The findings suggest that high adherence to the “Western” pattern promoted obesity in this urban population. In addition, people with obesity showed characteristic dietary patterns that differ from those identified in the overall population.publishedVersionFil: Pou, Sonia Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.Fil: Pou, Sonia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Forte, Carla Antonella. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; ArgentinaFil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.2016-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfPou, S. A., Del Pilar Díaz, M., De La Quintana, A. G., Forte, C. A., & Aballay, L. R. (2016). Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study. Nutrition research and practice, 10(6), 616–622. https://doi.org/10.4162/nrp.2016.10.6.616https://doi.org/10.4162/nrp.2016.10.6.616http://hdl.handle.net/11086/17022enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-10-23T11:16:33Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/17022Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-10-23 11:16:34.041Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study |
| title |
Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study |
| spellingShingle |
Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study Pou, Sonia Alejandra Obesity Eating pattern Epidemiology Cross-sectional study Argentina |
| title_short |
Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study |
| title_full |
Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study |
| title_fullStr |
Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study |
| title_full_unstemmed |
Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study |
| title_sort |
Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Pou, Sonia Alejandra Díaz, María del Pilar De la Quintana, Ana Gabriela Forte, Carla Antonella Aballay, Laura Rosana |
| author |
Pou, Sonia Alejandra |
| author_facet |
Pou, Sonia Alejandra Díaz, María del Pilar De la Quintana, Ana Gabriela Forte, Carla Antonella Aballay, Laura Rosana |
| author_role |
author |
| author2 |
Díaz, María del Pilar De la Quintana, Ana Gabriela Forte, Carla Antonella Aballay, Laura Rosana |
| author2_role |
author author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Obesity Eating pattern Epidemiology Cross-sectional study Argentina |
| topic |
Obesity Eating pattern Epidemiology Cross-sectional study Argentina |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
Fil: Pou, Sonia Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina. Fil: Pou, Sonia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina. Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Forte, Carla Antonella. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina Fil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. BACKGROUND/OBJECTIVES: In Argentina, obesity prevalence rose from 14.6% in 2005 to 20.8% in 2013. Although the number of studies on noncommunicable diseases and dietary patterns as a unique dietary exposure measure has increased, information on this topic remains scarce in developing countries. This is the first population-based study investigating the association between diet and obesity using a dietary pattern approach in Argentina. We aimed (a) to identify current dietary patterns of the population of Córdoba city, (b) to investigate its association with obesity prevalence, and (c) to identify and describe dietary patterns from the subgroup of people with obesity. SUBJECTS/METHODS: The Córdoba Obesity and Diet Study (CODIES) was conducted in Córdoba city by using a random sample of n = 4,327 subjects between 2005 and 2012. Empirically derived dietary patterns were identified through principal component factor analysis. A multiple logistic regression analysis was used to investigate the association of dietary patterns with obesity. RESULTS: Four dietary patterns were identified, called “Starchy-Sugar”, “Prudent”, “Western”, and “Sugary drinks”. High scores for the “Western” pattern (with strongest factor loading on meats/eggs, processed meats, and alcohol) showed a positive association with obesity (OR: 1.33, 95% CI: 1.06-1.67, for third versus first tertile of factor score). “Meats/Cheeses” and “Snacks/Alcohol” patterns emerged in people with obesity. CONCLUSIONS: The findings suggest that high adherence to the “Western” pattern promoted obesity in this urban population. In addition, people with obesity showed characteristic dietary patterns that differ from those identified in the overall population. publishedVersion Fil: Pou, Sonia Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina. Fil: Pou, Sonia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina. Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Forte, Carla Antonella. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina Fil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. |
| description |
Fil: Pou, Sonia Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina. |
| publishDate |
2016 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2016-04 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
Pou, S. A., Del Pilar Díaz, M., De La Quintana, A. G., Forte, C. A., & Aballay, L. R. (2016). Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study. Nutrition research and practice, 10(6), 616–622. https://doi.org/10.4162/nrp.2016.10.6.616 https://doi.org/10.4162/nrp.2016.10.6.616 http://hdl.handle.net/11086/17022 |
| identifier_str_mv |
Pou, S. A., Del Pilar Díaz, M., De La Quintana, A. G., Forte, C. A., & Aballay, L. R. (2016). Identification of dietary patterns in urban population of Argentina: study on diet-obesity relation in population-based prevalence study. Nutrition research and practice, 10(6), 616–622. https://doi.org/10.4162/nrp.2016.10.6.616 |
| url |
https://doi.org/10.4162/nrp.2016.10.6.616 http://hdl.handle.net/11086/17022 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
| language |
eng |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
| dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC) instname:Universidad Nacional de Córdoba instacron:UNC |
| reponame_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
| collection |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
| instname_str |
Universidad Nacional de Córdoba |
| instacron_str |
UNC |
| institution |
UNC |
| repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba |
| repository.mail.fl_str_mv |
oca.unc@gmail.com |
| _version_ |
1846785258907762688 |
| score |
12.982451 |