Effects of ω-3 PUFA-enriched diet on growth parameters in a syngenic murine model of breast adenocarcinoma: a possible role for estrogen receptor alpha

Autores
Vara Messler, Marianela; Pasqualini, María Eugenia; Comba, Andrea; Toniolo, Alicia; Trenti, Annalisa; Quiroga, Patricia; Valentich, Mirta Ana; Bolego, Chiara
Año de publicación
2013
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Vara Messler, Marianela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular; Argentina.
Fil: Vara Messler, Marianela. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.
Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular; Argentina.
Fil: Comba, Andrea. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular. Cátedra de Biología, Histología y Embriología; Argentina.
Fil:Comba, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Toniolo, Alicia. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.
Fil: Trenti, Annalisa. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.
Fil: Quiroga, Patricia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular; Argentina.
Fil: Valentich, Mirta Ana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular; Argentina.
Fil: Valentich, Mirta Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Bolego, Chiara. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.
Background: Breast cancer (BC) is the most common tumour among women and 75% of BC are estrogen receptor (ER)dependent. In particular, ERα promotes tumour growth, while ERβ has an anti-proliferative effect [1]. Epidemiological data have linked ω-3 polyunsaturated fatty acid (PUFA) consumption to lower incidence of BC and several experimental studies showed the anti-proliferative effects of ω-3 fish oil in different tumour models [2,3]. Chia seed oil is rich in α-linolenic acid (ALA 18:3 ω-3), while corn oil is rich in linoleic acid (LA 18:2 ω-6), precursors of eicosapentaenoic acid (EPA) and arachidonic acid (AA), respectively. Based on substrate availability, these FAs give rise to different eicosanoid signatures with opposite effects in cancer [4]. ω-3 PUFAs generate both anti-inflammatory prostanoids and reactive oxygen species (ROS), which in turn could affect NF-κB. Indeed, NF-κB belongs to a family of transcription factors with a key role in inflammation and oxidative stress, but its role in tumour development is still controversial [5]. The aim of the study was to determine possible processes that are activated by dietary lipids regulating BC growth and metastasis.
Fil: Vara Messler, Marianela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular; Argentina.
Fil: Vara Messler, Marianela. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.
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Fil:Comba, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Toniolo, Alicia. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.
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Fil: Valentich, Mirta Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
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Otras Ciencias de la Salud
Materia
Syngenic
Breast adenocarcinoma
Receptor alpha
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Repositorio
Repositorio Digital Universitario (UNC)
Institución
Universidad Nacional de Córdoba
OAI Identificador
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/22318

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In particular, ERα promotes tumour growth, while ERβ has an anti-proliferative effect [1]. Epidemiological data have linked ω-3 polyunsaturated fatty acid (PUFA) consumption to lower incidence of BC and several experimental studies showed the anti-proliferative effects of ω-3 fish oil in different tumour models [2,3]. Chia seed oil is rich in α-linolenic acid (ALA 18:3 ω-3), while corn oil is rich in linoleic acid (LA 18:2 ω-6), precursors of eicosapentaenoic acid (EPA) and arachidonic acid (AA), respectively. Based on substrate availability, these FAs give rise to different eicosanoid signatures with opposite effects in cancer [4]. ω-3 PUFAs generate both anti-inflammatory prostanoids and reactive oxygen species (ROS), which in turn could affect NF-κB. Indeed, NF-κB belongs to a family of transcription factors with a key role in inflammation and oxidative stress, but its role in tumour development is still controversial [5]. The aim of the study was to determine possible processes that are activated by dietary lipids regulating BC growth and metastasis.Fil: Vara Messler, Marianela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular; Argentina.Fil: Vara Messler, Marianela. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular; Argentina.Fil: Comba, Andrea. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular. Cátedra de Biología, Histología y Embriología; Argentina.Fil:Comba, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Toniolo, Alicia. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.Fil: Trenti, Annalisa. Universidad de Padova. 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Fil:Comba, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Toniolo, Alicia. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.
Fil: Trenti, Annalisa. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.
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