Effects of ω-3 PUFA-enriched diet on growth parameters in a syngenic murine model of breast adenocarcinoma: a possible role for estrogen receptor alpha
- Autores
- Vara Messler, Marianela; Pasqualini, María Eugenia; Comba, Andrea; Toniolo, Alicia; Trenti, Annalisa; Quiroga, Patricia; Valentich, Mirta Ana; Bolego, Chiara
- Año de publicación
- 2013
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- documento de conferencia
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fil: Vara Messler, Marianela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular; Argentina.
Fil: Vara Messler, Marianela. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.
Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular; Argentina.
Fil: Comba, Andrea. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular. Cátedra de Biología, Histología y Embriología; Argentina.
Fil:Comba, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Toniolo, Alicia. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.
Fil: Trenti, Annalisa. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.
Fil: Quiroga, Patricia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular; Argentina.
Fil: Valentich, Mirta Ana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular; Argentina.
Fil: Valentich, Mirta Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Bolego, Chiara. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.
Background: Breast cancer (BC) is the most common tumour among women and 75% of BC are estrogen receptor (ER)dependent. In particular, ERα promotes tumour growth, while ERβ has an anti-proliferative effect [1]. Epidemiological data have linked ω-3 polyunsaturated fatty acid (PUFA) consumption to lower incidence of BC and several experimental studies showed the anti-proliferative effects of ω-3 fish oil in different tumour models [2,3]. Chia seed oil is rich in α-linolenic acid (ALA 18:3 ω-3), while corn oil is rich in linoleic acid (LA 18:2 ω-6), precursors of eicosapentaenoic acid (EPA) and arachidonic acid (AA), respectively. Based on substrate availability, these FAs give rise to different eicosanoid signatures with opposite effects in cancer [4]. ω-3 PUFAs generate both anti-inflammatory prostanoids and reactive oxygen species (ROS), which in turn could affect NF-κB. Indeed, NF-κB belongs to a family of transcription factors with a key role in inflammation and oxidative stress, but its role in tumour development is still controversial [5]. The aim of the study was to determine possible processes that are activated by dietary lipids regulating BC growth and metastasis.
Fil: Vara Messler, Marianela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular; Argentina.
Fil: Vara Messler, Marianela. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.
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Otras Ciencias de la Salud - Materia
-
Syngenic
Breast adenocarcinoma
Receptor alpha - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- Repositorio
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- Institución
- Universidad Nacional de Córdoba
- OAI Identificador
- oai:rdu.unc.edu.ar:11086/22318
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Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Toniolo, Alicia. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.Fil: Trenti, Annalisa. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.Fil: Quiroga, Patricia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular; Argentina.Fil: Valentich, Mirta Ana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular; Argentina.Fil: Valentich, Mirta Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Bolego, Chiara. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.Background: Breast cancer (BC) is the most common tumour among women and 75% of BC are estrogen receptor (ER)dependent. In particular, ERα promotes tumour growth, while ERβ has an anti-proliferative effect [1]. Epidemiological data have linked ω-3 polyunsaturated fatty acid (PUFA) consumption to lower incidence of BC and several experimental studies showed the anti-proliferative effects of ω-3 fish oil in different tumour models [2,3]. Chia seed oil is rich in α-linolenic acid (ALA 18:3 ω-3), while corn oil is rich in linoleic acid (LA 18:2 ω-6), precursors of eicosapentaenoic acid (EPA) and arachidonic acid (AA), respectively. Based on substrate availability, these FAs give rise to different eicosanoid signatures with opposite effects in cancer [4]. ω-3 PUFAs generate both anti-inflammatory prostanoids and reactive oxygen species (ROS), which in turn could affect NF-κB. Indeed, NF-κB belongs to a family of transcription factors with a key role in inflammation and oxidative stress, but its role in tumour development is still controversial [5]. The aim of the study was to determine possible processes that are activated by dietary lipids regulating BC growth and metastasis.Fil: Vara Messler, Marianela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular; Argentina.Fil: Vara Messler, Marianela. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.Fil: Pasqualini, María Eugenia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular; Argentina.Fil: Comba, Andrea. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Biología Celular. Cátedra de Biología, Histología y Embriología; Argentina.Fil:Comba, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Toniolo, Alicia. Universidad de Padova. Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.Fil: Trenti, Annalisa. Universidad de Padova. 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Departamento de Ciencias Farmacéuticas y Farmacológicas; Italia.Otras Ciencias de la Salud2013info:eu-repo/semantics/conferenceObjectinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11086/22318enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-10-16T09:28:58Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/22318Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-10-16 09:28:58.286Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse |
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