Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes

Autores
Longarzo, María L.; Vázquez, Romina F.; Bellini, María J.; Zamora, Ricardo A.; Redondo-Morata, Lorena; Giannotti, Marina I.; Oliveira, Osvaldo N.; Fanani, María L.; Mate, Sabina M.
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Impact Factor: 0.8
Fil: Longarzo, María L. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Vázquez, Romina F. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Bellini, María J. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Zamora, Ricardo A. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.
Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Vicerrectoría Académica. Instituto de Investigación Interdisciplinaria, Chile.
Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Facultad de Ingeniería. Centro de Bioinformática, Simulación y Modelado, Chile.
Fil: Redondo-Morata, Lorena. Universite´ de Lille. Institut Pasteur de Lille. Center for Infection and Immunity of Lille, France.
Fil: Giannotti, Marina I. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.
Fil: Giannotti, Marina I. Centro de Investigación Biomédica en Red en el área temática de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina, Spain.
Fil: Giannotti, Marina I. University of Barcelona. Department of Materials Science and Physical Chemistry, Spain.
Fil: Oliveira, Osvaldo N. Jr. Universidad de São Paulo. São Carlos Institute of Physics, Brazil.
Fil: Fanani, María L. Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Químicas Departamento de Química Biológica Raquel Caputto, Argentina.
Fil: Fanani, María L. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba, Argentina.
Fil: Mate, Sabina M. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
A deficiency in omega-3 fatty acids (ω3 FAs) in the brain has been correlated with cognitive impairment, learning deficiencies, and behavioral changes. In this study, we provided ω3 FAs as a supplement to spontaneously hypertensive rats (SHR+ ω3). Our focus was on examining the impact of dietary supplementation on the physicochemical properties of the brain-cell membranes. Significant increases in ω3 levels in the cerebral cortex of SHR+ ω3 were observed, leading to alterations in brain lipid membranes molecular packing, elasticity, and lipid miscibility, resulting in an augmented phase disparity. Results from synthetic lipid mixtures confirmed the disordering effect introduced by ω3 lipids, showing its consequences on the hydration levels of the monolayers and the organization of the membrane domains. These findings suggest that dietary ω3 FAs influence the organization of brain membranes, providing insight into a potential mechanism for the broad effects of dietary fat on brain health and disease.
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Fil: Longarzo, María L. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Vázquez, Romina F. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Bellini, María J. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Zamora, Ricardo A. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.
Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Vicerrectoría Académica. Instituto de Investigación Interdisciplinaria, Chile.
Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Facultad de Ingeniería. Centro de Bioinformática, Simulación y Modelado, Chile.
Fil: Redondo-Morata, Lorena. Universite´ de Lille. Institut Pasteur de Lille. Center for Infection and Immunity of Lille, France.
Fil: Giannotti, Marina I. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.
Fil: Giannotti, Marina I. Centro de Investigación Biomédica en Red en el área temática de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina, Spain.
Fil: Giannotti, Marina I. University of Barcelona. Department of Materials Science and Physical Chemistry, Spain.
Fil: Oliveira, Osvaldo N. Jr. Universidad de São Paulo. São Carlos Institute of Physics, Brazil.
Fil: Fanani, María L. Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Químicas Departamento de Química Biológica Raquel Caputto, Argentina.
Fil: Fanani, María L. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba, Argentina.
Fil: Mate, Sabina M. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Materia
Membrane architecture
Neuroscience
Cell biology
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Repositorio
Repositorio Digital Universitario (UNC)
Institución
Universidad Nacional de Córdoba
OAI Identificador
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/552643

id RDUUNC_0fc666e97b6b2b4de80e9ba84f67d62d
oai_identifier_str oai:rdu.unc.edu.ar:11086/552643
network_acronym_str RDUUNC
repository_id_str 2572
network_name_str Repositorio Digital Universitario (UNC)
spelling Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranesLongarzo, María L.Vázquez, Romina F.Bellini, María J.Zamora, Ricardo A.Redondo-Morata, LorenaGiannotti, Marina I.Oliveira, Osvaldo N.Fanani, María L.Mate, Sabina M.Membrane architectureNeuroscienceCell biologyImpact Factor: 0.8Fil: Longarzo, María L. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.Fil: Vázquez, Romina F. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.Fil: Bellini, María J. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.Fil: Zamora, Ricardo A. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Vicerrectoría Académica. Instituto de Investigación Interdisciplinaria, Chile.Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Facultad de Ingeniería. Centro de Bioinformática, Simulación y Modelado, Chile.Fil: Redondo-Morata, Lorena. Universite´ de Lille. Institut Pasteur de Lille. Center for Infection and Immunity of Lille, France.Fil: Giannotti, Marina I. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.Fil: Giannotti, Marina I. Centro de Investigación Biomédica en Red en el área temática de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina, Spain.Fil: Giannotti, Marina I. University of Barcelona. Department of Materials Science and Physical Chemistry, Spain.Fil: Oliveira, Osvaldo N. Jr. Universidad de São Paulo. São Carlos Institute of Physics, Brazil.Fil: Fanani, María L. Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Químicas Departamento de Química Biológica Raquel Caputto, Argentina.Fil: Fanani, María L. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba, Argentina.Fil: Mate, Sabina M. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.A deficiency in omega-3 fatty acids (ω3 FAs) in the brain has been correlated with cognitive impairment, learning deficiencies, and behavioral changes. In this study, we provided ω3 FAs as a supplement to spontaneously hypertensive rats (SHR+ ω3). Our focus was on examining the impact of dietary supplementation on the physicochemical properties of the brain-cell membranes. Significant increases in ω3 levels in the cerebral cortex of SHR+ ω3 were observed, leading to alterations in brain lipid membranes molecular packing, elasticity, and lipid miscibility, resulting in an augmented phase disparity. Results from synthetic lipid mixtures confirmed the disordering effect introduced by ω3 lipids, showing its consequences on the hydration levels of the monolayers and the organization of the membrane domains. These findings suggest that dietary ω3 FAs influence the organization of brain membranes, providing insight into a potential mechanism for the broad effects of dietary fat on brain health and disease.info:eu-repo/semantics/publishedVersionFil: Longarzo, María L. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.Fil: Vázquez, Romina F. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.Fil: Bellini, María J. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.Fil: Zamora, Ricardo A. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Vicerrectoría Académica. Instituto de Investigación Interdisciplinaria, Chile.Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Facultad de Ingeniería. Centro de Bioinformática, Simulación y Modelado, Chile.Fil: Redondo-Morata, Lorena. Universite´ de Lille. Institut Pasteur de Lille. Center for Infection and Immunity of Lille, France.Fil: Giannotti, Marina I. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.Fil: Giannotti, Marina I. Centro de Investigación Biomédica en Red en el área temática de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina, Spain.Fil: Giannotti, Marina I. University of Barcelona. Department of Materials Science and Physical Chemistry, Spain.Fil: Oliveira, Osvaldo N. Jr. Universidad de São Paulo. São Carlos Institute of Physics, Brazil.Fil: Fanani, María L. Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Químicas Departamento de Química Biológica Raquel Caputto, Argentina.Fil: Fanani, María L. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba, Argentina.Fil: Mate, Sabina M. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.https://orcid.org/0000-0002-8779-3503https://orcid.org/0000-0002-7707-7482https://orcid.org/0000-0002-6254-8261https://orcid.org/0000-0002-5399-5860https://orcid.org/0000-0002-9495-124X2024-07-19info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfLongarzo, M. L., Vázquez, R. F., Bellini, M. J., Zamora, R. A., Redondo-Morata, L., Giannotti, M. I., ... & Maté, S. M. (2024). Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes. iScience, 110362.http://hdl.handle.net/11086/5526432589-0042https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(24)01587-6#%20https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589004224015876https://doi.org/10.1016/j.isci.2024.110362enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-09-29T13:40:59Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/552643Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-09-29 13:40:59.422Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse
dc.title.none.fl_str_mv Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes
title Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes
spellingShingle Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes
Longarzo, María L.
Membrane architecture
Neuroscience
Cell biology
title_short Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes
title_full Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes
title_fullStr Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes
title_full_unstemmed Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes
title_sort Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes
dc.creator.none.fl_str_mv Longarzo, María L.
Vázquez, Romina F.
Bellini, María J.
Zamora, Ricardo A.
Redondo-Morata, Lorena
Giannotti, Marina I.
Oliveira, Osvaldo N.
Fanani, María L.
Mate, Sabina M.
author Longarzo, María L.
author_facet Longarzo, María L.
Vázquez, Romina F.
Bellini, María J.
Zamora, Ricardo A.
Redondo-Morata, Lorena
Giannotti, Marina I.
Oliveira, Osvaldo N.
Fanani, María L.
Mate, Sabina M.
author_role author
author2 Vázquez, Romina F.
Bellini, María J.
Zamora, Ricardo A.
Redondo-Morata, Lorena
Giannotti, Marina I.
Oliveira, Osvaldo N.
Fanani, María L.
Mate, Sabina M.
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv https://orcid.org/0000-0002-8779-3503
https://orcid.org/0000-0002-7707-7482
https://orcid.org/0000-0002-6254-8261
https://orcid.org/0000-0002-5399-5860
https://orcid.org/0000-0002-9495-124X
dc.subject.none.fl_str_mv Membrane architecture
Neuroscience
Cell biology
topic Membrane architecture
Neuroscience
Cell biology
dc.description.none.fl_txt_mv Impact Factor: 0.8
Fil: Longarzo, María L. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Vázquez, Romina F. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Bellini, María J. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Zamora, Ricardo A. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.
Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Vicerrectoría Académica. Instituto de Investigación Interdisciplinaria, Chile.
Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Facultad de Ingeniería. Centro de Bioinformática, Simulación y Modelado, Chile.
Fil: Redondo-Morata, Lorena. Universite´ de Lille. Institut Pasteur de Lille. Center for Infection and Immunity of Lille, France.
Fil: Giannotti, Marina I. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.
Fil: Giannotti, Marina I. Centro de Investigación Biomédica en Red en el área temática de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina, Spain.
Fil: Giannotti, Marina I. University of Barcelona. Department of Materials Science and Physical Chemistry, Spain.
Fil: Oliveira, Osvaldo N. Jr. Universidad de São Paulo. São Carlos Institute of Physics, Brazil.
Fil: Fanani, María L. Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Químicas Departamento de Química Biológica Raquel Caputto, Argentina.
Fil: Fanani, María L. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba, Argentina.
Fil: Mate, Sabina M. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
A deficiency in omega-3 fatty acids (ω3 FAs) in the brain has been correlated with cognitive impairment, learning deficiencies, and behavioral changes. In this study, we provided ω3 FAs as a supplement to spontaneously hypertensive rats (SHR+ ω3). Our focus was on examining the impact of dietary supplementation on the physicochemical properties of the brain-cell membranes. Significant increases in ω3 levels in the cerebral cortex of SHR+ ω3 were observed, leading to alterations in brain lipid membranes molecular packing, elasticity, and lipid miscibility, resulting in an augmented phase disparity. Results from synthetic lipid mixtures confirmed the disordering effect introduced by ω3 lipids, showing its consequences on the hydration levels of the monolayers and the organization of the membrane domains. These findings suggest that dietary ω3 FAs influence the organization of brain membranes, providing insight into a potential mechanism for the broad effects of dietary fat on brain health and disease.
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Fil: Longarzo, María L. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Vázquez, Romina F. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Bellini, María J. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Zamora, Ricardo A. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.
Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Vicerrectoría Académica. Instituto de Investigación Interdisciplinaria, Chile.
Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Facultad de Ingeniería. Centro de Bioinformática, Simulación y Modelado, Chile.
Fil: Redondo-Morata, Lorena. Universite´ de Lille. Institut Pasteur de Lille. Center for Infection and Immunity of Lille, France.
Fil: Giannotti, Marina I. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.
Fil: Giannotti, Marina I. Centro de Investigación Biomédica en Red en el área temática de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina, Spain.
Fil: Giannotti, Marina I. University of Barcelona. Department of Materials Science and Physical Chemistry, Spain.
Fil: Oliveira, Osvaldo N. Jr. Universidad de São Paulo. São Carlos Institute of Physics, Brazil.
Fil: Fanani, María L. Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Químicas Departamento de Química Biológica Raquel Caputto, Argentina.
Fil: Fanani, María L. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba, Argentina.
Fil: Mate, Sabina M. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
description Impact Factor: 0.8
publishDate 2024
dc.date.none.fl_str_mv 2024-07-19
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/article
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
status_str publishedVersion
format article
dc.identifier.none.fl_str_mv Longarzo, M. L., Vázquez, R. F., Bellini, M. J., Zamora, R. A., Redondo-Morata, L., Giannotti, M. I., ... & Maté, S. M. (2024). Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes. iScience, 110362.
http://hdl.handle.net/11086/552643
2589-0042
https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(24)01587-6#%20
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589004224015876
https://doi.org/10.1016/j.isci.2024.110362
identifier_str_mv Longarzo, M. L., Vázquez, R. F., Bellini, M. J., Zamora, R. A., Redondo-Morata, L., Giannotti, M. I., ... & Maté, S. M. (2024). Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes. iScience, 110362.
2589-0042
url http://hdl.handle.net/11086/552643
https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(24)01587-6#%20
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589004224015876
https://doi.org/10.1016/j.isci.2024.110362
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)
instname:Universidad Nacional de Córdoba
instacron:UNC
reponame_str Repositorio Digital Universitario (UNC)
collection Repositorio Digital Universitario (UNC)
instname_str Universidad Nacional de Córdoba
instacron_str UNC
institution UNC
repository.name.fl_str_mv Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba
repository.mail.fl_str_mv oca.unc@gmail.com
_version_ 1844618889270394880
score 13.070432