Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes
- Autores
- Longarzo, María L.; Vázquez, Romina F.; Bellini, María J.; Zamora, Ricardo A.; Redondo-Morata, Lorena; Giannotti, Marina I.; Oliveira, Osvaldo N.; Fanani, María L.; Mate, Sabina M.
- Año de publicación
- 2024
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Impact Factor: 0.8
Fil: Longarzo, María L. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Vázquez, Romina F. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Bellini, María J. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Zamora, Ricardo A. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.
Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Vicerrectoría Académica. Instituto de Investigación Interdisciplinaria, Chile.
Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Facultad de Ingeniería. Centro de Bioinformática, Simulación y Modelado, Chile.
Fil: Redondo-Morata, Lorena. Universite´ de Lille. Institut Pasteur de Lille. Center for Infection and Immunity of Lille, France.
Fil: Giannotti, Marina I. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.
Fil: Giannotti, Marina I. Centro de Investigación Biomédica en Red en el área temática de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina, Spain.
Fil: Giannotti, Marina I. University of Barcelona. Department of Materials Science and Physical Chemistry, Spain.
Fil: Oliveira, Osvaldo N. Jr. Universidad de São Paulo. São Carlos Institute of Physics, Brazil.
Fil: Fanani, María L. Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Químicas Departamento de Química Biológica Raquel Caputto, Argentina.
Fil: Fanani, María L. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba, Argentina.
Fil: Mate, Sabina M. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
A deficiency in omega-3 fatty acids (ω3 FAs) in the brain has been correlated with cognitive impairment, learning deficiencies, and behavioral changes. In this study, we provided ω3 FAs as a supplement to spontaneously hypertensive rats (SHR+ ω3). Our focus was on examining the impact of dietary supplementation on the physicochemical properties of the brain-cell membranes. Significant increases in ω3 levels in the cerebral cortex of SHR+ ω3 were observed, leading to alterations in brain lipid membranes molecular packing, elasticity, and lipid miscibility, resulting in an augmented phase disparity. Results from synthetic lipid mixtures confirmed the disordering effect introduced by ω3 lipids, showing its consequences on the hydration levels of the monolayers and the organization of the membrane domains. These findings suggest that dietary ω3 FAs influence the organization of brain membranes, providing insight into a potential mechanism for the broad effects of dietary fat on brain health and disease.
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Fil: Longarzo, María L. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Vázquez, Romina F. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Bellini, María J. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.
Fil: Zamora, Ricardo A. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.
Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Vicerrectoría Académica. Instituto de Investigación Interdisciplinaria, Chile.
Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Facultad de Ingeniería. Centro de Bioinformática, Simulación y Modelado, Chile.
Fil: Redondo-Morata, Lorena. Universite´ de Lille. Institut Pasteur de Lille. Center for Infection and Immunity of Lille, France.
Fil: Giannotti, Marina I. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.
Fil: Giannotti, Marina I. Centro de Investigación Biomédica en Red en el área temática de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina, Spain.
Fil: Giannotti, Marina I. University of Barcelona. Department of Materials Science and Physical Chemistry, Spain.
Fil: Oliveira, Osvaldo N. Jr. Universidad de São Paulo. São Carlos Institute of Physics, Brazil.
Fil: Fanani, María L. Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Químicas Departamento de Química Biológica Raquel Caputto, Argentina.
Fil: Fanani, María L. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba, Argentina.
Fil: Mate, Sabina M. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina. - Materia
-
Membrane architecture
Neuroscience
Cell biology - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- Repositorio
- Institución
- Universidad Nacional de Córdoba
- OAI Identificador
- oai:rdu.unc.edu.ar:11086/552643
Ver los metadatos del registro completo
id |
RDUUNC_0fc666e97b6b2b4de80e9ba84f67d62d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/552643 |
network_acronym_str |
RDUUNC |
repository_id_str |
2572 |
network_name_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
spelling |
Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranesLongarzo, María L.Vázquez, Romina F.Bellini, María J.Zamora, Ricardo A.Redondo-Morata, LorenaGiannotti, Marina I.Oliveira, Osvaldo N.Fanani, María L.Mate, Sabina M.Membrane architectureNeuroscienceCell biologyImpact Factor: 0.8Fil: Longarzo, María L. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.Fil: Vázquez, Romina F. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.Fil: Bellini, María J. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.Fil: Zamora, Ricardo A. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Vicerrectoría Académica. Instituto de Investigación Interdisciplinaria, Chile.Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Facultad de Ingeniería. Centro de Bioinformática, Simulación y Modelado, Chile.Fil: Redondo-Morata, Lorena. Universite´ de Lille. Institut Pasteur de Lille. Center for Infection and Immunity of Lille, France.Fil: Giannotti, Marina I. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.Fil: Giannotti, Marina I. Centro de Investigación Biomédica en Red en el área temática de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina, Spain.Fil: Giannotti, Marina I. University of Barcelona. Department of Materials Science and Physical Chemistry, Spain.Fil: Oliveira, Osvaldo N. Jr. Universidad de São Paulo. São Carlos Institute of Physics, Brazil.Fil: Fanani, María L. Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Químicas Departamento de Química Biológica Raquel Caputto, Argentina.Fil: Fanani, María L. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba, Argentina.Fil: Mate, Sabina M. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.A deficiency in omega-3 fatty acids (ω3 FAs) in the brain has been correlated with cognitive impairment, learning deficiencies, and behavioral changes. In this study, we provided ω3 FAs as a supplement to spontaneously hypertensive rats (SHR+ ω3). Our focus was on examining the impact of dietary supplementation on the physicochemical properties of the brain-cell membranes. Significant increases in ω3 levels in the cerebral cortex of SHR+ ω3 were observed, leading to alterations in brain lipid membranes molecular packing, elasticity, and lipid miscibility, resulting in an augmented phase disparity. Results from synthetic lipid mixtures confirmed the disordering effect introduced by ω3 lipids, showing its consequences on the hydration levels of the monolayers and the organization of the membrane domains. These findings suggest that dietary ω3 FAs influence the organization of brain membranes, providing insight into a potential mechanism for the broad effects of dietary fat on brain health and disease.info:eu-repo/semantics/publishedVersionFil: Longarzo, María L. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.Fil: Vázquez, Romina F. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.Fil: Bellini, María J. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.Fil: Zamora, Ricardo A. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Vicerrectoría Académica. Instituto de Investigación Interdisciplinaria, Chile.Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Facultad de Ingeniería. Centro de Bioinformática, Simulación y Modelado, Chile.Fil: Redondo-Morata, Lorena. Universite´ de Lille. Institut Pasteur de Lille. Center for Infection and Immunity of Lille, France.Fil: Giannotti, Marina I. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain.Fil: Giannotti, Marina I. Centro de Investigación Biomédica en Red en el área temática de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina, Spain.Fil: Giannotti, Marina I. University of Barcelona. Department of Materials Science and Physical Chemistry, Spain.Fil: Oliveira, Osvaldo N. Jr. Universidad de São Paulo. São Carlos Institute of Physics, Brazil.Fil: Fanani, María L. Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Químicas Departamento de Química Biológica Raquel Caputto, Argentina.Fil: Fanani, María L. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba, Argentina.Fil: Mate, Sabina M. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina.https://orcid.org/0000-0002-8779-3503https://orcid.org/0000-0002-7707-7482https://orcid.org/0000-0002-6254-8261https://orcid.org/0000-0002-5399-5860https://orcid.org/0000-0002-9495-124X2024-07-19info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfLongarzo, M. L., Vázquez, R. F., Bellini, M. J., Zamora, R. A., Redondo-Morata, L., Giannotti, M. I., ... & Maté, S. M. (2024). Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes. iScience, 110362.http://hdl.handle.net/11086/5526432589-0042https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(24)01587-6#%20https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589004224015876https://doi.org/10.1016/j.isci.2024.110362enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-09-29T13:40:59Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/552643Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-09-29 13:40:59.422Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes |
title |
Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes |
spellingShingle |
Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes Longarzo, María L. Membrane architecture Neuroscience Cell biology |
title_short |
Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes |
title_full |
Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes |
title_fullStr |
Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes |
title_full_unstemmed |
Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes |
title_sort |
Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Longarzo, María L. Vázquez, Romina F. Bellini, María J. Zamora, Ricardo A. Redondo-Morata, Lorena Giannotti, Marina I. Oliveira, Osvaldo N. Fanani, María L. Mate, Sabina M. |
author |
Longarzo, María L. |
author_facet |
Longarzo, María L. Vázquez, Romina F. Bellini, María J. Zamora, Ricardo A. Redondo-Morata, Lorena Giannotti, Marina I. Oliveira, Osvaldo N. Fanani, María L. Mate, Sabina M. |
author_role |
author |
author2 |
Vázquez, Romina F. Bellini, María J. Zamora, Ricardo A. Redondo-Morata, Lorena Giannotti, Marina I. Oliveira, Osvaldo N. Fanani, María L. Mate, Sabina M. |
author2_role |
author author author author author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
https://orcid.org/0000-0002-8779-3503 https://orcid.org/0000-0002-7707-7482 https://orcid.org/0000-0002-6254-8261 https://orcid.org/0000-0002-5399-5860 https://orcid.org/0000-0002-9495-124X |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Membrane architecture Neuroscience Cell biology |
topic |
Membrane architecture Neuroscience Cell biology |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Impact Factor: 0.8 Fil: Longarzo, María L. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina. Fil: Vázquez, Romina F. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina. Fil: Bellini, María J. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina. Fil: Zamora, Ricardo A. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain. Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Vicerrectoría Académica. Instituto de Investigación Interdisciplinaria, Chile. Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Facultad de Ingeniería. Centro de Bioinformática, Simulación y Modelado, Chile. Fil: Redondo-Morata, Lorena. Universite´ de Lille. Institut Pasteur de Lille. Center for Infection and Immunity of Lille, France. Fil: Giannotti, Marina I. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain. Fil: Giannotti, Marina I. Centro de Investigación Biomédica en Red en el área temática de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina, Spain. Fil: Giannotti, Marina I. University of Barcelona. Department of Materials Science and Physical Chemistry, Spain. Fil: Oliveira, Osvaldo N. Jr. Universidad de São Paulo. São Carlos Institute of Physics, Brazil. Fil: Fanani, María L. Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Químicas Departamento de Química Biológica Raquel Caputto, Argentina. Fil: Fanani, María L. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba, Argentina. Fil: Mate, Sabina M. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina. A deficiency in omega-3 fatty acids (ω3 FAs) in the brain has been correlated with cognitive impairment, learning deficiencies, and behavioral changes. In this study, we provided ω3 FAs as a supplement to spontaneously hypertensive rats (SHR+ ω3). Our focus was on examining the impact of dietary supplementation on the physicochemical properties of the brain-cell membranes. Significant increases in ω3 levels in the cerebral cortex of SHR+ ω3 were observed, leading to alterations in brain lipid membranes molecular packing, elasticity, and lipid miscibility, resulting in an augmented phase disparity. Results from synthetic lipid mixtures confirmed the disordering effect introduced by ω3 lipids, showing its consequences on the hydration levels of the monolayers and the organization of the membrane domains. These findings suggest that dietary ω3 FAs influence the organization of brain membranes, providing insight into a potential mechanism for the broad effects of dietary fat on brain health and disease. info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Longarzo, María L. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina. Fil: Vázquez, Romina F. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina. Fil: Bellini, María J. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina. Fil: Zamora, Ricardo A. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain. Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Vicerrectoría Académica. Instituto de Investigación Interdisciplinaria, Chile. Fil: Zamora, Ricardo A. Universidad de Talca. Facultad de Ingeniería. Centro de Bioinformática, Simulación y Modelado, Chile. Fil: Redondo-Morata, Lorena. Universite´ de Lille. Institut Pasteur de Lille. Center for Infection and Immunity of Lille, France. Fil: Giannotti, Marina I. The Barcelona Institute of Science and Technology. Institute for Bioengineering of Catalonia, Spain. Fil: Giannotti, Marina I. Centro de Investigación Biomédica en Red en el área temática de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina, Spain. Fil: Giannotti, Marina I. University of Barcelona. Department of Materials Science and Physical Chemistry, Spain. Fil: Oliveira, Osvaldo N. Jr. Universidad de São Paulo. São Carlos Institute of Physics, Brazil. Fil: Fanani, María L. Universidad Nacional de Córdoba, Facultad de Ciencias Químicas Departamento de Química Biológica Raquel Caputto, Argentina. Fil: Fanani, María L. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones en Química Biológica de Córdoba, Argentina. Fil: Mate, Sabina M. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata, Argentina. |
description |
Impact Factor: 0.8 |
publishDate |
2024 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2024-07-19 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/article http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
status_str |
publishedVersion |
format |
article |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
Longarzo, M. L., Vázquez, R. F., Bellini, M. J., Zamora, R. A., Redondo-Morata, L., Giannotti, M. I., ... & Maté, S. M. (2024). Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes. iScience, 110362. http://hdl.handle.net/11086/552643 2589-0042 https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(24)01587-6#%20 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589004224015876 https://doi.org/10.1016/j.isci.2024.110362 |
identifier_str_mv |
Longarzo, M. L., Vázquez, R. F., Bellini, M. J., Zamora, R. A., Redondo-Morata, L., Giannotti, M. I., ... & Maté, S. M. (2024). Understanding the effects of omega-3 fatty acid supplementation on the physical properties of brain lipid membranes. iScience, 110362. 2589-0042 |
url |
http://hdl.handle.net/11086/552643 https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(24)01587-6#%20 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589004224015876 https://doi.org/10.1016/j.isci.2024.110362 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC) instname:Universidad Nacional de Córdoba instacron:UNC |
reponame_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
collection |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
instname_str |
Universidad Nacional de Córdoba |
instacron_str |
UNC |
institution |
UNC |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba |
repository.mail.fl_str_mv |
oca.unc@gmail.com |
_version_ |
1844618889270394880 |
score |
13.070432 |