Juan Carlos Scannone – Kad Se Teologija I Filozofija Inkulturiraju U Pučku Mudrost - Rosolino, Guillermo José de Jesús (2021)
Juan Carlos Scannone, SJ (1931.-2019.), ubraja se među najplodnije, najrigoroznije i najizvornije argentinske katoličke mislioce. Njegovo djelo, koje je nastajalo tijekom više od pedeset godina, njegovo europsko obrazovanje i uklopljenost u latinskoamerički kontekst predstavljaju temeljne reference za svaki pokušaj definiranja njegova kulturnog doprinosa. Unatoč tomu što su njegova promišljanja u prvom redu filozofske naravi, njegov je itinerar ipak filozofsko-teološki te je u svojim posljednjim djelima nastojao omogućiti čitateljima da razumiju »teološke korijene pape Franje« utoliko što je sam bio profesor papi Franji, kao i kompetentni predstavnik teologije puka, koja je nastala u Argentini u desetljećima poslije održavanja Drugoga vatikanskog sabora. Njegova misao uklapa se u latinskoamerička promišljanja koja su se pojavila tijekom posljednje polovine stoljeća; govorimo, dakako, o teologiji oslobođenja. Scannon je karakterističan po svojem kritičkom doprinosu, koji se pak vodio istovjetnim primjedbama i zadaćama, usredotočenim na izbijanje siromašnih u prvi plan, odnosno na posebnost jednoga navlastito latinskoameričkog promišljanja. Tako je knjiga, koju je objavio 1976. godine, već i sama predstavljala manifest za dalekovidan položaj u latinskoameričkom teološkom kontekstu, unutar kojega je izložio očište koje će produbitinu svojoj čuvenoj trilogiji.