Biological activities of polyphenols-enriched propolis from Argentina arid regions
- Autores
- Salas, Ana Lilia; Alberto, María Rosa; Zampini, Iris Catiana; Cuello, Ana Soledad; Maldonado, Luis Maria; Ríos, José Luis; Schmeda Hirschmann, Guillermo; Isla, María Inés
- Año de publicación
- 2016
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Background: Propolis is a bioactive natural product collected by honeybees (Apis mellifera) from plant sources. Purpose: This study was undertaken to determine the effect of propolis extracts from arid region of Argentina, on the activity/expression of pro-inflammatory enzymes, and as potential free radical scavenger, antifungal and anthelmintic agent as well as to get a first insight into the polyphenolic profile of the active fractions. Study design/methods: Two propolis samples were collected in different time from hives located in Tucumán, Argentina. They are representative of the collection time of the raw material for phytotherapeutical purposes. Ethanolic extracts from both propolis were obtained. The PEEs were analyzed for total polyphenol (TP), non-flavonoid phenols (NFP) and flavonoid (FP) content followed by HPLC-DAD analysis and identification of components by HPLC-MS/MSn. The potentiality as anti-inflammatory (LOX, COX, iNOS enzymes), antioxidant, antifungal and nematicidal was determined. Results: PEEs contain high levels of TP, NFP and FP, including cinnamic acid, caffeic acid prenyl ester, caffeoyl dihydrocaffeate and caffeic acid 3,4-dihydroxyphenethyl ester, liquiritigenin, 2′,4′-dihydroxychalcone and 2′,4′-dihydroxy-3′-methoxychalcone. The PEEs in vitro reduced the activity of LOX and COX-2. Pretreatment of RAW 264.7 cells with PEEs before the induction of inflammatory state, inhibited NO overproduction and the iNOS protein expression was significantly decreased. The PEEs exhibited antioxidant, antifungal (Candida sp.) and nematicidal effect (C. elegans). Conclusion: These findings show the potential use of characterized PEEs from arid regions of Argentina as phytomedicine.
EEA Famaillá
Fil: Salas, Ana Lilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales ; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales ; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales ; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
Fil: Cuello, Ana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales ; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
Fil: Maldonado, Luis Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Ríos, José Luis. Universidad de Valencia. Facultad de Farmacia. Departamento de Farmacología; España
Fil: Schmeda Hirschmann, Guillermo. Universidad de Talca. Instituto de Química de Recursos Naturales. Laboratorio de Química de Productos Naturales ; Chile
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales ; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina - Fuente
- Phytomedicine 23 (1) : 27-3. (January 2016)
- Materia
-
Propóleos
Polifenoles
Zona Arida
Antihelmínticos
Propiedades Antimicosicas
Antinflamatorios
Propolis
Polyphenols
Arid Zones
Anthelmintics
Antifungal Properties
Antiinflammatory Agents
Argentina - Nivel de accesibilidad
- acceso restringido
- Condiciones de uso
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They are representative of the collection time of the raw material for phytotherapeutical purposes. Ethanolic extracts from both propolis were obtained. The PEEs were analyzed for total polyphenol (TP), non-flavonoid phenols (NFP) and flavonoid (FP) content followed by HPLC-DAD analysis and identification of components by HPLC-MS/MSn. The potentiality as anti-inflammatory (LOX, COX, iNOS enzymes), antioxidant, antifungal and nematicidal was determined. Results: PEEs contain high levels of TP, NFP and FP, including cinnamic acid, caffeic acid prenyl ester, caffeoyl dihydrocaffeate and caffeic acid 3,4-dihydroxyphenethyl ester, liquiritigenin, 2′,4′-dihydroxychalcone and 2′,4′-dihydroxy-3′-methoxychalcone. The PEEs in vitro reduced the activity of LOX and COX-2. Pretreatment of RAW 264.7 cells with PEEs before the induction of inflammatory state, inhibited NO overproduction and the iNOS protein expression was significantly decreased. 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Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales ; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; ArgentinaFil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales ; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; ArgentinaFil: Cuello, Ana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales ; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; ArgentinaFil: Maldonado, Luis Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; ArgentinaFil: Ríos, José Luis. Universidad de Valencia. Facultad de Farmacia. Departamento de Farmacología; EspañaFil: Schmeda Hirschmann, Guillermo. Universidad de Talca. Instituto de Química de Recursos Naturales. Laboratorio de Química de Productos Naturales ; ChileFil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales ; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; ArgentinaElsevier2018-08-27T15:25:15Z2018-08-27T15:25:15Z2016-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/3195https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711315003591?via%3Dihub0944-7113https://doi.org/10.1016/j.phymed.2015.11.007Phytomedicine 23 (1) : 27-3. 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Background: Propolis is a bioactive natural product collected by honeybees (Apis mellifera) from plant sources. Purpose: This study was undertaken to determine the effect of propolis extracts from arid region of Argentina, on the activity/expression of pro-inflammatory enzymes, and as potential free radical scavenger, antifungal and anthelmintic agent as well as to get a first insight into the polyphenolic profile of the active fractions. Study design/methods: Two propolis samples were collected in different time from hives located in Tucumán, Argentina. They are representative of the collection time of the raw material for phytotherapeutical purposes. Ethanolic extracts from both propolis were obtained. The PEEs were analyzed for total polyphenol (TP), non-flavonoid phenols (NFP) and flavonoid (FP) content followed by HPLC-DAD analysis and identification of components by HPLC-MS/MSn. The potentiality as anti-inflammatory (LOX, COX, iNOS enzymes), antioxidant, antifungal and nematicidal was determined. Results: PEEs contain high levels of TP, NFP and FP, including cinnamic acid, caffeic acid prenyl ester, caffeoyl dihydrocaffeate and caffeic acid 3,4-dihydroxyphenethyl ester, liquiritigenin, 2′,4′-dihydroxychalcone and 2′,4′-dihydroxy-3′-methoxychalcone. The PEEs in vitro reduced the activity of LOX and COX-2. Pretreatment of RAW 264.7 cells with PEEs before the induction of inflammatory state, inhibited NO overproduction and the iNOS protein expression was significantly decreased. The PEEs exhibited antioxidant, antifungal (Candida sp.) and nematicidal effect (C. elegans). Conclusion: These findings show the potential use of characterized PEEs from arid regions of Argentina as phytomedicine. EEA Famaillá Fil: Salas, Ana Lilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales ; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales ; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales ; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina Fil: Cuello, Ana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales ; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina Fil: Maldonado, Luis Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina Fil: Ríos, José Luis. Universidad de Valencia. Facultad de Farmacia. Departamento de Farmacología; España Fil: Schmeda Hirschmann, Guillermo. Universidad de Talca. Instituto de Química de Recursos Naturales. Laboratorio de Química de Productos Naturales ; Chile Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste. Laboratorio de Investigación de Productos Naturales ; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina |
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