Recurrent frothy bloat in goats associated with consumption of Strombocarpa ferox (Fabaceae) pods
- Autores
- Avellaneda Cáceres, Agustín; Colque Caro, Luis Adrián; Medina, Diego M.; Martinez, Olga Gladys; Echazu, Fernando; Micheloud, Juan Francisco
- Año de publicación
- 2024
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Frothy bloat is the over-distention of the rumen and reticulum, resulting from the accumulation of stable foam formed by tiny gas bubbles produced by fermentation. Normally, this functional digestive disorder occurs in ruminants when their diet consists predominantly of legumes in their vegetative state; this produces substances that reduce the surface tension, contributing to the stabilization of bubbles. This paper describes one outbreak of recurrent frothy bloat in goats in northwestern Argentina. The main clinical signs observed in affected goats were moderate to severe distension of the abdomen, agitation, and mouths half-opened, expelling a greenish foam that oozed through the corners of their lips. A gross evaluation of the necropsied animal revealed that the rumen showed a creamy homogeneous ruminal content of greenish color. The microhistological analysis of the ruminal content showed seed coats of Strombocarpa spp. The epidemiological data, clinical signs, gross findings, and microhistological analysis of the ruminal content confirmed the diagnosis of recurrent frothy bloat in goats associated with the consumption of Strombocarpa ferox green pods.
El timpanismo espumoso es la distensión excesiva del rumen y el retículo resultado de la acumulación de formaciones estables de espuma que se generan a partir de pequeñas burbujas de gases de la fermentación. Normalmente, este trastorno digestivo funcional se presenta en rumiantes cuando consumen predominantemente leguminosas en estado vegetativo, ya que la presencia de sustancias que reducen la tensión superficial contribuyen a la estabilización de las burbujas. En este artículo, se describe un brote de timpanismo espumoso recurrente en cabras en el noroeste de Argentina. Los principales signos clínicos observados en las cabras afectadas fueron distensión moderada a severa del abdomen, agitación y boca entreabierta, con expulsión de una espuma verdosa por las comisuras labiales. La necropsia del animal reveló que el rumen mostraba un contenido cremoso homogéneo de color verdoso. El análisis microhistológico de dicho contenido mostró cubiertas de semillas de Strombocarpa spp. Los datos epidemiológicos, los signos clínicos, los hallazgos macroscópicos y el análisis microhistológico del contenido ruminal confirmaron el diagnóstico de timpanismo espumoso recurrente en cabras asociado con el consumo de vainas verdes de Strombocarpa ferox.
Instituto de Investigación Animal del Chaco Semiárido
Fil: Avellaneda-Cáceres, Agustín. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Animal del Chaco Semiárido. Área de Sanidad Animal; Argentina
Fil: Avellaneda Cáceres, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Avellaneda Cáceres, Agustín. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias Naturales. Cátedra Elementos de Reproducción y Sanidad Animal; Argentina
Fil: Colque Caro, Luis Adrián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Animal Chaco Semiárido; Argentina
Fil: Colque Caro, Luis Adrián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Medina, Diego M. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Animal del Chaco Semiárido. Área de Sanidad Animal; Argentina
Fil: Medina, Diego M. Universidad Católica de Salta. Facultad de Ciencias Agrarias y Veterinarias; Argentina
Fil: Martinez, Olga Gladys. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias Naturales. Herbario MCNS. IBIGEO-CONICET; Argentina
Fil: Echazu, Fernando. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro Regional Salta Jujuy; Argentina
Fil: Micheloud, Juan Francisco. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Animal Chaco Semiarido; Argentina
Fil: Micheloud, Juan Francisco. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Micheloud, Juan Francisco. Universidad Católica de Salta. Facultad de Ciencias Agrarias y Veterinarias; Argentina - Fuente
- RIA 50 (2) : 71-74. (agosto 2024)
- Materia
-
Caprinos
Meteorismo
Trastornos Digestivos
Plantas Tóxicas
Goats
Bloat
Fabaceae
Digestive Disorders
Poisonous Plants
Strombocarpa ferox
Timpanismo Espumoso Recurrente
Recurrent Frothy Bloat - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/19033
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_cfb8e2261a2df9bd5d813780bce5c155 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/19033 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Recurrent frothy bloat in goats associated with consumption of Strombocarpa ferox (Fabaceae) podsAvellaneda Cáceres, AgustínColque Caro, Luis AdriánMedina, Diego M.Martinez, Olga GladysEchazu, FernandoMicheloud, Juan FranciscoCaprinosMeteorismoTrastornos DigestivosPlantas TóxicasGoatsBloatFabaceaeDigestive DisordersPoisonous PlantsStrombocarpa feroxTimpanismo Espumoso RecurrenteRecurrent Frothy BloatFrothy bloat is the over-distention of the rumen and reticulum, resulting from the accumulation of stable foam formed by tiny gas bubbles produced by fermentation. Normally, this functional digestive disorder occurs in ruminants when their diet consists predominantly of legumes in their vegetative state; this produces substances that reduce the surface tension, contributing to the stabilization of bubbles. This paper describes one outbreak of recurrent frothy bloat in goats in northwestern Argentina. The main clinical signs observed in affected goats were moderate to severe distension of the abdomen, agitation, and mouths half-opened, expelling a greenish foam that oozed through the corners of their lips. A gross evaluation of the necropsied animal revealed that the rumen showed a creamy homogeneous ruminal content of greenish color. The microhistological analysis of the ruminal content showed seed coats of Strombocarpa spp. The epidemiological data, clinical signs, gross findings, and microhistological analysis of the ruminal content confirmed the diagnosis of recurrent frothy bloat in goats associated with the consumption of Strombocarpa ferox green pods.El timpanismo espumoso es la distensión excesiva del rumen y el retículo resultado de la acumulación de formaciones estables de espuma que se generan a partir de pequeñas burbujas de gases de la fermentación. Normalmente, este trastorno digestivo funcional se presenta en rumiantes cuando consumen predominantemente leguminosas en estado vegetativo, ya que la presencia de sustancias que reducen la tensión superficial contribuyen a la estabilización de las burbujas. En este artículo, se describe un brote de timpanismo espumoso recurrente en cabras en el noroeste de Argentina. Los principales signos clínicos observados en las cabras afectadas fueron distensión moderada a severa del abdomen, agitación y boca entreabierta, con expulsión de una espuma verdosa por las comisuras labiales. La necropsia del animal reveló que el rumen mostraba un contenido cremoso homogéneo de color verdoso. El análisis microhistológico de dicho contenido mostró cubiertas de semillas de Strombocarpa spp. Los datos epidemiológicos, los signos clínicos, los hallazgos macroscópicos y el análisis microhistológico del contenido ruminal confirmaron el diagnóstico de timpanismo espumoso recurrente en cabras asociado con el consumo de vainas verdes de Strombocarpa ferox.Instituto de Investigación Animal del Chaco SemiáridoFil: Avellaneda-Cáceres, Agustín. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Animal del Chaco Semiárido. Área de Sanidad Animal; ArgentinaFil: Avellaneda Cáceres, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Avellaneda Cáceres, Agustín. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias Naturales. Cátedra Elementos de Reproducción y Sanidad Animal; ArgentinaFil: Colque Caro, Luis Adrián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Animal Chaco Semiárido; ArgentinaFil: Colque Caro, Luis Adrián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Medina, Diego M. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Animal del Chaco Semiárido. Área de Sanidad Animal; ArgentinaFil: Medina, Diego M. Universidad Católica de Salta. Facultad de Ciencias Agrarias y Veterinarias; ArgentinaFil: Martinez, Olga Gladys. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias Naturales. Herbario MCNS. IBIGEO-CONICET; ArgentinaFil: Echazu, Fernando. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro Regional Salta Jujuy; ArgentinaFil: Micheloud, Juan Francisco. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Animal Chaco Semiarido; ArgentinaFil: Micheloud, Juan Francisco. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Micheloud, Juan Francisco. Universidad Católica de Salta. Facultad de Ciencias Agrarias y Veterinarias; ArgentinaEdiciones INTA2024-08-21T13:02:06Z2024-08-21T13:02:06Z2024-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/190330325-87181669-2314https://doi.org/10.58149/57y0-z295RIA 50 (2) : 71-74. (agosto 2024)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:46:46Zoai:localhost:20.500.12123/19033instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:46:46.518INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Recurrent frothy bloat in goats associated with consumption of Strombocarpa ferox (Fabaceae) pods |
title |
Recurrent frothy bloat in goats associated with consumption of Strombocarpa ferox (Fabaceae) pods |
spellingShingle |
Recurrent frothy bloat in goats associated with consumption of Strombocarpa ferox (Fabaceae) pods Avellaneda Cáceres, Agustín Caprinos Meteorismo Trastornos Digestivos Plantas Tóxicas Goats Bloat Fabaceae Digestive Disorders Poisonous Plants Strombocarpa ferox Timpanismo Espumoso Recurrente Recurrent Frothy Bloat |
title_short |
Recurrent frothy bloat in goats associated with consumption of Strombocarpa ferox (Fabaceae) pods |
title_full |
Recurrent frothy bloat in goats associated with consumption of Strombocarpa ferox (Fabaceae) pods |
title_fullStr |
Recurrent frothy bloat in goats associated with consumption of Strombocarpa ferox (Fabaceae) pods |
title_full_unstemmed |
Recurrent frothy bloat in goats associated with consumption of Strombocarpa ferox (Fabaceae) pods |
title_sort |
Recurrent frothy bloat in goats associated with consumption of Strombocarpa ferox (Fabaceae) pods |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Avellaneda Cáceres, Agustín Colque Caro, Luis Adrián Medina, Diego M. Martinez, Olga Gladys Echazu, Fernando Micheloud, Juan Francisco |
author |
Avellaneda Cáceres, Agustín |
author_facet |
Avellaneda Cáceres, Agustín Colque Caro, Luis Adrián Medina, Diego M. Martinez, Olga Gladys Echazu, Fernando Micheloud, Juan Francisco |
author_role |
author |
author2 |
Colque Caro, Luis Adrián Medina, Diego M. Martinez, Olga Gladys Echazu, Fernando Micheloud, Juan Francisco |
author2_role |
author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Caprinos Meteorismo Trastornos Digestivos Plantas Tóxicas Goats Bloat Fabaceae Digestive Disorders Poisonous Plants Strombocarpa ferox Timpanismo Espumoso Recurrente Recurrent Frothy Bloat |
topic |
Caprinos Meteorismo Trastornos Digestivos Plantas Tóxicas Goats Bloat Fabaceae Digestive Disorders Poisonous Plants Strombocarpa ferox Timpanismo Espumoso Recurrente Recurrent Frothy Bloat |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Frothy bloat is the over-distention of the rumen and reticulum, resulting from the accumulation of stable foam formed by tiny gas bubbles produced by fermentation. Normally, this functional digestive disorder occurs in ruminants when their diet consists predominantly of legumes in their vegetative state; this produces substances that reduce the surface tension, contributing to the stabilization of bubbles. This paper describes one outbreak of recurrent frothy bloat in goats in northwestern Argentina. The main clinical signs observed in affected goats were moderate to severe distension of the abdomen, agitation, and mouths half-opened, expelling a greenish foam that oozed through the corners of their lips. A gross evaluation of the necropsied animal revealed that the rumen showed a creamy homogeneous ruminal content of greenish color. The microhistological analysis of the ruminal content showed seed coats of Strombocarpa spp. The epidemiological data, clinical signs, gross findings, and microhistological analysis of the ruminal content confirmed the diagnosis of recurrent frothy bloat in goats associated with the consumption of Strombocarpa ferox green pods. El timpanismo espumoso es la distensión excesiva del rumen y el retículo resultado de la acumulación de formaciones estables de espuma que se generan a partir de pequeñas burbujas de gases de la fermentación. Normalmente, este trastorno digestivo funcional se presenta en rumiantes cuando consumen predominantemente leguminosas en estado vegetativo, ya que la presencia de sustancias que reducen la tensión superficial contribuyen a la estabilización de las burbujas. En este artículo, se describe un brote de timpanismo espumoso recurrente en cabras en el noroeste de Argentina. Los principales signos clínicos observados en las cabras afectadas fueron distensión moderada a severa del abdomen, agitación y boca entreabierta, con expulsión de una espuma verdosa por las comisuras labiales. La necropsia del animal reveló que el rumen mostraba un contenido cremoso homogéneo de color verdoso. El análisis microhistológico de dicho contenido mostró cubiertas de semillas de Strombocarpa spp. Los datos epidemiológicos, los signos clínicos, los hallazgos macroscópicos y el análisis microhistológico del contenido ruminal confirmaron el diagnóstico de timpanismo espumoso recurrente en cabras asociado con el consumo de vainas verdes de Strombocarpa ferox. Instituto de Investigación Animal del Chaco Semiárido Fil: Avellaneda-Cáceres, Agustín. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Animal del Chaco Semiárido. Área de Sanidad Animal; Argentina Fil: Avellaneda Cáceres, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Avellaneda Cáceres, Agustín. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias Naturales. Cátedra Elementos de Reproducción y Sanidad Animal; Argentina Fil: Colque Caro, Luis Adrián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Animal Chaco Semiárido; Argentina Fil: Colque Caro, Luis Adrián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Medina, Diego M. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Animal del Chaco Semiárido. Área de Sanidad Animal; Argentina Fil: Medina, Diego M. Universidad Católica de Salta. Facultad de Ciencias Agrarias y Veterinarias; Argentina Fil: Martinez, Olga Gladys. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias Naturales. Herbario MCNS. IBIGEO-CONICET; Argentina Fil: Echazu, Fernando. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro Regional Salta Jujuy; Argentina Fil: Micheloud, Juan Francisco. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Animal Chaco Semiarido; Argentina Fil: Micheloud, Juan Francisco. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Micheloud, Juan Francisco. Universidad Católica de Salta. Facultad de Ciencias Agrarias y Veterinarias; Argentina |
description |
Frothy bloat is the over-distention of the rumen and reticulum, resulting from the accumulation of stable foam formed by tiny gas bubbles produced by fermentation. Normally, this functional digestive disorder occurs in ruminants when their diet consists predominantly of legumes in their vegetative state; this produces substances that reduce the surface tension, contributing to the stabilization of bubbles. This paper describes one outbreak of recurrent frothy bloat in goats in northwestern Argentina. The main clinical signs observed in affected goats were moderate to severe distension of the abdomen, agitation, and mouths half-opened, expelling a greenish foam that oozed through the corners of their lips. A gross evaluation of the necropsied animal revealed that the rumen showed a creamy homogeneous ruminal content of greenish color. The microhistological analysis of the ruminal content showed seed coats of Strombocarpa spp. The epidemiological data, clinical signs, gross findings, and microhistological analysis of the ruminal content confirmed the diagnosis of recurrent frothy bloat in goats associated with the consumption of Strombocarpa ferox green pods. |
publishDate |
2024 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2024-08-21T13:02:06Z 2024-08-21T13:02:06Z 2024-08 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/19033 0325-8718 1669-2314 https://doi.org/10.58149/57y0-z295 |
url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/19033 https://doi.org/10.58149/57y0-z295 |
identifier_str_mv |
0325-8718 1669-2314 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Ediciones INTA |
publisher.none.fl_str_mv |
Ediciones INTA |
dc.source.none.fl_str_mv |
RIA 50 (2) : 71-74. (agosto 2024) reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1844619192407425024 |
score |
12.559606 |