San Juan county horticulture profile

Autores
Cuesta, Graciela; Martín, P.; Guillen, Lucas Francisco; Lemole, Georgina
Año de publicación
2020
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
La Provincia de San Juan se ubica en el centro oeste del territorio argentino. Con relieve de cadenas montañosas solo el 2,36% de la superficie (oasis irrigados) es apta para agricultura. Por su clima desértico, (precipitaciones menores a 200 mm) solo es posible la agricultura bajo riego y depende del aporte de los ríos San Juan (Oasis de Tulum, Ullum, Zonda) y Jachal (Oasis de Huaco y Jachal). El Valle del Tulum es la principal zona hortícola. Su amplio periodo libre de heladas favorece el desarrollo de una horticultura de primicias y ultimicias y las bajas temperaturas invernales permiten la producción de semillas de hortalizas de fruto seco. Aunque se cultivan más de 30 especies, se destacan tomate, ajo, cebolla, zapallo, esparrago y melón. Se observa una rápida incorporación de sistemas de riego presurizado y un cierto grado de especialización en las distintas etapas de producción (plantines con cepellón, mecanización en plantación y cosecha). Los cultivos protegidos no son relevantes y se limitan a la producción de tomate, pimiento y zapallito en invierno y cultivos de hojas en verano. La producción se comercializa, en fresco, en mercados locales, nacionales (es la principal proveedora de espárragos del MCBA) e internacionales o se destina a industrias (conservas, congelados, desecado y deshidratado). Las exportaciones representan entre el 17 y el 21% (U$S FOB) del total del país. Es la principal productora de semillas hortícolas del país para mercados nacionales e internacionales.
San Juan is in the central west of Argentina. With a mountain relief and a desert climate, agriculture is only possible in an irrigated oasis (2.36% of province area). San Juan river provides irrigation for the Tulum and UllumZonda Valley and Jachal river for the Jachal-Huaco Valley. The main horticultural area is concentred in Tulum Valley where the long frostfree period allows the production of first fruit and ultimicias, and the cold winter favours vegetable seed production. Over 30 species are grown, but the most important are tomato, garlic, onion, pumpkin, asparagus and melon. A quick incorporation of pressurized irrigation systems and specialization in the different stages of production (seedlings with root ball, planting and harvest mechanization) is observed. Protected crops are not relevant and are limited to tomato, pepper and zucchini production in winter and leaf crops in summer. Vegetables are commercialized fresh in local and international markets (San Juan is the main supplier of asparagus for the central market of Buenos Aires), or industrialized (canned, frozen, dried and dehydrated) in the county. Exports represent between 17 and 21% (US $ FOB) of the country's total. It is the main producer of horticultural seeds for national and international markets.
EEA San Juan
Fil: Cuesta, Graciela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina
Fil: Martín, P. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Guillen, Lucas. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina
Fil: Lemolé, Georgina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina
Fuente
Horticultura Argentina 39 (98) : 35-57 (ene.-abr. 2020)
Materia
Riego
Horticultura
Irrigation
Horticulture
Markets
Mercados
San Juan, Argentina
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
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San Juan is in the central west of Argentina. With a mountain relief and a desert climate, agriculture is only possible in an irrigated oasis (2.36% of province area). San Juan river provides irrigation for the Tulum and UllumZonda Valley and Jachal river for the Jachal-Huaco Valley. The main horticultural area is concentred in Tulum Valley where the long frostfree period allows the production of first fruit and ultimicias, and the cold winter favours vegetable seed production. Over 30 species are grown, but the most important are tomato, garlic, onion, pumpkin, asparagus and melon. A quick incorporation of pressurized irrigation systems and specialization in the different stages of production (seedlings with root ball, planting and harvest mechanization) is observed. Protected crops are not relevant and are limited to tomato, pepper and zucchini production in winter and leaf crops in summer. Vegetables are commercialized fresh in local and international markets (San Juan is the main supplier of asparagus for the central market of Buenos Aires), or industrialized (canned, frozen, dried and dehydrated) in the county. Exports represent between 17 and 21% (US $ FOB) of the country's total. It is the main producer of horticultural seeds for national and international markets.
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