Productivity and nutritional quality of forage sorghum cultivars used in northeastern Argentina

Autores
Loizaga, Ulises Daniel; Cajide, Ernesto Javier; Chabbal, Marco Daniel; Giménez, Laura I.; Botta, Guido Fernando; Hidalgo, Ramón Jesús
Año de publicación
2025
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The objective of the work reported in this paper was to evaluate the productivity and nutritional quality of ten sorghum cultivars in the northeastern region of Argentina, with and without the application of basic fertilizers. The types studied were the following: fodder sorghum, dual-purpose, biomass sorghum (silage sorghum), sudan grass (Sorghum × drummondii (Steud.) Millsp. & Chase) and multipurpose sorghum. A split-plot design was carried out considering these factors: cultivar, fertilization and the interaction of both. The evaluated cultivars presented differences in productivity and quality. Two dual-purpose cultivars, one silage and one multipurpose, showed the highest potential for green and dry matter accumulation. However, the last two presented a lower energy contribution, mainly due to their large proportion of acid detergent fiber (ADF). The application of basic phosphorus and nitrogen fertilizer was favorable for the development of the crop, observing differences in yield up to 5,000 kg ha-1 of dry matter in the means of the treatments. Among all the fodder sorghum cultivars studied, the fertilized BMR (Brown Middle Rib) 500 Peman cultivar presented the highest digestibility values, although it showed the lowest yield. Finally, it should be point out that, to select a genotype in a specific productive approach, all the productive and nutritional quality variables must be analyzed together.
El objetivo del presente trabajo fue evaluar la productividad y la calidad nutricional de diez cultivares de sorgo en la región nordeste argentino, con y sin aplicación de fertilización de base. Se analizaron diez cultivares de tipo forrajeros, doble propósito, sileros, sudan grass y multipropósito. Se realizó un diseño de parcelas divididas considerando los siguientes factores: cultivar, fertilización y la interacción de ambos. Los cultivares evaluados presentaron diferencias de productividad y de calidad. Dos cultivares doble propósito, uno silero y uno multipropósito mostraron el mayor potencial de acumulación de materia verde y seca. No obstante, los dos últimos presentaron un menor aporte energético debido, principalmente, a su gran proporción de FDA. La aplicación de fertilizante de base de fósforo y nitrógeno fue favorable para el desarrollo del cultivo, ya que se observaron diferencias en rendimiento de hasta 5.000 kg ha-1 de materia seca en las medias de los tratamientos. El cultivar BMR (Brown Middle Red) 500 Peman fertilizado presentó los mejores valores de digestibilidad, aunque mostró la cuantía más baja de rendimiento. Para seleccionar un genotipo en un planteo productivo específico todas las variables de productividad y calidad nutricional deberían ser analizadas en conjunto.
EEA Las Breñas
Fil: Loizaga, Ulises. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Las Breñas; Argentina.
Fil: Cajide, Ernesto Javier. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Chabbal, Marco D. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Gimenez, Laura. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Botta, Guido Fernando. Universidad Nacional de Luján; Argentina.
Fil: Hidalgo, Ramón Jesús. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fuente
RIA 51 (1) : 43-53. (abril 2025)
Materia
Sorgo Forrajero
Variedades
Calidad
Rendimiento
Productividad
Forage Sorghum
Varieties
Quality
Yields
Productivity
Región Noreste, Argentina
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/21988

id INTADig_adeb61ba4d6a2bfb0d58ddca371b5d94
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/21988
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Productivity and nutritional quality of forage sorghum cultivars used in northeastern ArgentinaLoizaga, Ulises DanielCajide, Ernesto JavierChabbal, Marco DanielGiménez, Laura I.Botta, Guido FernandoHidalgo, Ramón JesúsSorgo ForrajeroVariedadesCalidadRendimientoProductividadForage SorghumVarietiesQualityYieldsProductivityRegión Noreste, ArgentinaThe objective of the work reported in this paper was to evaluate the productivity and nutritional quality of ten sorghum cultivars in the northeastern region of Argentina, with and without the application of basic fertilizers. The types studied were the following: fodder sorghum, dual-purpose, biomass sorghum (silage sorghum), sudan grass (Sorghum × drummondii (Steud.) Millsp. & Chase) and multipurpose sorghum. A split-plot design was carried out considering these factors: cultivar, fertilization and the interaction of both. The evaluated cultivars presented differences in productivity and quality. Two dual-purpose cultivars, one silage and one multipurpose, showed the highest potential for green and dry matter accumulation. However, the last two presented a lower energy contribution, mainly due to their large proportion of acid detergent fiber (ADF). The application of basic phosphorus and nitrogen fertilizer was favorable for the development of the crop, observing differences in yield up to 5,000 kg ha-1 of dry matter in the means of the treatments. Among all the fodder sorghum cultivars studied, the fertilized BMR (Brown Middle Rib) 500 Peman cultivar presented the highest digestibility values, although it showed the lowest yield. Finally, it should be point out that, to select a genotype in a specific productive approach, all the productive and nutritional quality variables must be analyzed together.El objetivo del presente trabajo fue evaluar la productividad y la calidad nutricional de diez cultivares de sorgo en la región nordeste argentino, con y sin aplicación de fertilización de base. Se analizaron diez cultivares de tipo forrajeros, doble propósito, sileros, sudan grass y multipropósito. Se realizó un diseño de parcelas divididas considerando los siguientes factores: cultivar, fertilización y la interacción de ambos. Los cultivares evaluados presentaron diferencias de productividad y de calidad. Dos cultivares doble propósito, uno silero y uno multipropósito mostraron el mayor potencial de acumulación de materia verde y seca. No obstante, los dos últimos presentaron un menor aporte energético debido, principalmente, a su gran proporción de FDA. La aplicación de fertilizante de base de fósforo y nitrógeno fue favorable para el desarrollo del cultivo, ya que se observaron diferencias en rendimiento de hasta 5.000 kg ha-1 de materia seca en las medias de los tratamientos. El cultivar BMR (Brown Middle Red) 500 Peman fertilizado presentó los mejores valores de digestibilidad, aunque mostró la cuantía más baja de rendimiento. Para seleccionar un genotipo en un planteo productivo específico todas las variables de productividad y calidad nutricional deberían ser analizadas en conjunto.EEA Las BreñasFil: Loizaga, Ulises. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Las Breñas; Argentina.Fil: Cajide, Ernesto Javier. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; ArgentinaFil: Chabbal, Marco D. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Fil: Gimenez, Laura. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; ArgentinaFil: Botta, Guido Fernando. Universidad Nacional de Luján; Argentina.Fil: Hidalgo, Ramón Jesús. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; ArgentinaEdiciones INTA2025-04-09T14:10:13Z2025-04-09T14:10:13Z2025-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/219880325-87181669-2314https://doi.org/10.58149/mnkd-rd06RIA 51 (1) : 43-53. (abril 2025)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:47:14Zoai:localhost:20.500.12123/21988instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:47:15.266INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Productivity and nutritional quality of forage sorghum cultivars used in northeastern Argentina
title Productivity and nutritional quality of forage sorghum cultivars used in northeastern Argentina
spellingShingle Productivity and nutritional quality of forage sorghum cultivars used in northeastern Argentina
Loizaga, Ulises Daniel
Sorgo Forrajero
Variedades
Calidad
Rendimiento
Productividad
Forage Sorghum
Varieties
Quality
Yields
Productivity
Región Noreste, Argentina
title_short Productivity and nutritional quality of forage sorghum cultivars used in northeastern Argentina
title_full Productivity and nutritional quality of forage sorghum cultivars used in northeastern Argentina
title_fullStr Productivity and nutritional quality of forage sorghum cultivars used in northeastern Argentina
title_full_unstemmed Productivity and nutritional quality of forage sorghum cultivars used in northeastern Argentina
title_sort Productivity and nutritional quality of forage sorghum cultivars used in northeastern Argentina
dc.creator.none.fl_str_mv Loizaga, Ulises Daniel
Cajide, Ernesto Javier
Chabbal, Marco Daniel
Giménez, Laura I.
Botta, Guido Fernando
Hidalgo, Ramón Jesús
author Loizaga, Ulises Daniel
author_facet Loizaga, Ulises Daniel
Cajide, Ernesto Javier
Chabbal, Marco Daniel
Giménez, Laura I.
Botta, Guido Fernando
Hidalgo, Ramón Jesús
author_role author
author2 Cajide, Ernesto Javier
Chabbal, Marco Daniel
Giménez, Laura I.
Botta, Guido Fernando
Hidalgo, Ramón Jesús
author2_role author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Sorgo Forrajero
Variedades
Calidad
Rendimiento
Productividad
Forage Sorghum
Varieties
Quality
Yields
Productivity
Región Noreste, Argentina
topic Sorgo Forrajero
Variedades
Calidad
Rendimiento
Productividad
Forage Sorghum
Varieties
Quality
Yields
Productivity
Región Noreste, Argentina
dc.description.none.fl_txt_mv The objective of the work reported in this paper was to evaluate the productivity and nutritional quality of ten sorghum cultivars in the northeastern region of Argentina, with and without the application of basic fertilizers. The types studied were the following: fodder sorghum, dual-purpose, biomass sorghum (silage sorghum), sudan grass (Sorghum × drummondii (Steud.) Millsp. & Chase) and multipurpose sorghum. A split-plot design was carried out considering these factors: cultivar, fertilization and the interaction of both. The evaluated cultivars presented differences in productivity and quality. Two dual-purpose cultivars, one silage and one multipurpose, showed the highest potential for green and dry matter accumulation. However, the last two presented a lower energy contribution, mainly due to their large proportion of acid detergent fiber (ADF). The application of basic phosphorus and nitrogen fertilizer was favorable for the development of the crop, observing differences in yield up to 5,000 kg ha-1 of dry matter in the means of the treatments. Among all the fodder sorghum cultivars studied, the fertilized BMR (Brown Middle Rib) 500 Peman cultivar presented the highest digestibility values, although it showed the lowest yield. Finally, it should be point out that, to select a genotype in a specific productive approach, all the productive and nutritional quality variables must be analyzed together.
El objetivo del presente trabajo fue evaluar la productividad y la calidad nutricional de diez cultivares de sorgo en la región nordeste argentino, con y sin aplicación de fertilización de base. Se analizaron diez cultivares de tipo forrajeros, doble propósito, sileros, sudan grass y multipropósito. Se realizó un diseño de parcelas divididas considerando los siguientes factores: cultivar, fertilización y la interacción de ambos. Los cultivares evaluados presentaron diferencias de productividad y de calidad. Dos cultivares doble propósito, uno silero y uno multipropósito mostraron el mayor potencial de acumulación de materia verde y seca. No obstante, los dos últimos presentaron un menor aporte energético debido, principalmente, a su gran proporción de FDA. La aplicación de fertilizante de base de fósforo y nitrógeno fue favorable para el desarrollo del cultivo, ya que se observaron diferencias en rendimiento de hasta 5.000 kg ha-1 de materia seca en las medias de los tratamientos. El cultivar BMR (Brown Middle Red) 500 Peman fertilizado presentó los mejores valores de digestibilidad, aunque mostró la cuantía más baja de rendimiento. Para seleccionar un genotipo en un planteo productivo específico todas las variables de productividad y calidad nutricional deberían ser analizadas en conjunto.
EEA Las Breñas
Fil: Loizaga, Ulises. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Las Breñas; Argentina.
Fil: Cajide, Ernesto Javier. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Chabbal, Marco D. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Gimenez, Laura. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Botta, Guido Fernando. Universidad Nacional de Luján; Argentina.
Fil: Hidalgo, Ramón Jesús. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
description The objective of the work reported in this paper was to evaluate the productivity and nutritional quality of ten sorghum cultivars in the northeastern region of Argentina, with and without the application of basic fertilizers. The types studied were the following: fodder sorghum, dual-purpose, biomass sorghum (silage sorghum), sudan grass (Sorghum × drummondii (Steud.) Millsp. & Chase) and multipurpose sorghum. A split-plot design was carried out considering these factors: cultivar, fertilization and the interaction of both. The evaluated cultivars presented differences in productivity and quality. Two dual-purpose cultivars, one silage and one multipurpose, showed the highest potential for green and dry matter accumulation. However, the last two presented a lower energy contribution, mainly due to their large proportion of acid detergent fiber (ADF). The application of basic phosphorus and nitrogen fertilizer was favorable for the development of the crop, observing differences in yield up to 5,000 kg ha-1 of dry matter in the means of the treatments. Among all the fodder sorghum cultivars studied, the fertilized BMR (Brown Middle Rib) 500 Peman cultivar presented the highest digestibility values, although it showed the lowest yield. Finally, it should be point out that, to select a genotype in a specific productive approach, all the productive and nutritional quality variables must be analyzed together.
publishDate 2025
dc.date.none.fl_str_mv 2025-04-09T14:10:13Z
2025-04-09T14:10:13Z
2025-04
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/21988
0325-8718
1669-2314
https://doi.org/10.58149/mnkd-rd06
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/21988
https://doi.org/10.58149/mnkd-rd06
identifier_str_mv 0325-8718
1669-2314
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Ediciones INTA
publisher.none.fl_str_mv Ediciones INTA
dc.source.none.fl_str_mv RIA 51 (1) : 43-53. (abril 2025)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1844619202793570304
score 12.559606