Chapter 1 - Maize
- Autores
- Otegui, María Elena; Cirilo, Alfredo Gabriel; Uhart, Sergio Adolfo; Andrade, Fernando Hector
- Año de publicación
- 2020
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- parte de libro
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Maize is presently the grain crop that covers the largest cultivated area, has the largest production, and the largest grain yield worldwide. In recent years, maize occupied an important part of the land previously cropped to other species and moved forward into many newly cultivated areas considered fragile on a global scale. In all cases, it produced extraordinary economic benefits together with serious sustainability concerns. Considering this context and future climate scenarios, in this chapter, we revisit and upgrade the ecophysiological and agronomic concepts that helped maize conquer its current leading status among all cultivated species.
EEA Pergamino
Fil: Otegui, María Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: Otegui, María E. Escuela de Agricultura. Departamento de Producción Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Cirilo, Alfredo Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: Uhart, Sergio A. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina
Fil: Andrade, Fernando Hector. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina
Fil: Andrade, Fernando Hector. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Andrade, Fernando Hector. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina - Fuente
- Crop Physiology : case histories of major crops / Daniel Calderini & Victor Sadras (Eds.). , 2020. Chapter 1, p. 3-43.
- Materia
-
Maíz
Producción Vegetal
Cultivos de Grano
Producción de Biomasa
Calidad de las Semillas
Ecofisiología
Mejora de Cultivos
Factores Climáticos
Ordenación de Recursos
Maize
Crop Production
Grain Crops
Biomass Production
Seed Quality
Ecophysiology
Crop Improvement
Climatic Factors
Resource Management
Número de Grano
Calidad del Grano - Nivel de accesibilidad
- acceso restringido
- Condiciones de uso
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/10657
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_8e3f02f65412b3561b1cf9bb5dee1ddf |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/10657 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Chapter 1 - MaizeOtegui, María ElenaCirilo, Alfredo GabrielUhart, Sergio AdolfoAndrade, Fernando HectorMaízProducción VegetalCultivos de GranoProducción de BiomasaCalidad de las SemillasEcofisiologíaMejora de CultivosFactores ClimáticosOrdenación de RecursosMaizeCrop ProductionGrain CropsBiomass ProductionSeed QualityEcophysiologyCrop ImprovementClimatic FactorsResource ManagementNúmero de GranoCalidad del GranoMaize is presently the grain crop that covers the largest cultivated area, has the largest production, and the largest grain yield worldwide. In recent years, maize occupied an important part of the land previously cropped to other species and moved forward into many newly cultivated areas considered fragile on a global scale. In all cases, it produced extraordinary economic benefits together with serious sustainability concerns. Considering this context and future climate scenarios, in this chapter, we revisit and upgrade the ecophysiological and agronomic concepts that helped maize conquer its current leading status among all cultivated species.EEA PergaminoFil: Otegui, María Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; ArgentinaFil: Otegui, María E. Escuela de Agricultura. Departamento de Producción Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Cirilo, Alfredo Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; ArgentinaFil: Uhart, Sergio A. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; ArgentinaFil: Andrade, Fernando Hector. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; ArgentinaFil: Andrade, Fernando Hector. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; ArgentinaFil: Andrade, Fernando Hector. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaAcademic Press2021-11-02T17:25:21Z2021-11-02T17:25:21Z2020-12info:eu-repo/semantics/bookPartinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_3248info:ar-repo/semantics/parteDeLibroapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/10657https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128191941000013978-0-12-819194-1978-0-12-819195-8 (eBook)https://doi.org/10.1016/B978-0-12-819194-1.00001-3Crop Physiology : case histories of major crops / Daniel Calderini & Victor Sadras (Eds.). , 2020. Chapter 1, p. 3-43.reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess2025-09-29T13:45:23Zoai:localhost:20.500.12123/10657instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:45:24.097INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Chapter 1 - Maize |
title |
Chapter 1 - Maize |
spellingShingle |
Chapter 1 - Maize Otegui, María Elena Maíz Producción Vegetal Cultivos de Grano Producción de Biomasa Calidad de las Semillas Ecofisiología Mejora de Cultivos Factores Climáticos Ordenación de Recursos Maize Crop Production Grain Crops Biomass Production Seed Quality Ecophysiology Crop Improvement Climatic Factors Resource Management Número de Grano Calidad del Grano |
title_short |
Chapter 1 - Maize |
title_full |
Chapter 1 - Maize |
title_fullStr |
Chapter 1 - Maize |
title_full_unstemmed |
Chapter 1 - Maize |
title_sort |
Chapter 1 - Maize |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Otegui, María Elena Cirilo, Alfredo Gabriel Uhart, Sergio Adolfo Andrade, Fernando Hector |
author |
Otegui, María Elena |
author_facet |
Otegui, María Elena Cirilo, Alfredo Gabriel Uhart, Sergio Adolfo Andrade, Fernando Hector |
author_role |
author |
author2 |
Cirilo, Alfredo Gabriel Uhart, Sergio Adolfo Andrade, Fernando Hector |
author2_role |
author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Maíz Producción Vegetal Cultivos de Grano Producción de Biomasa Calidad de las Semillas Ecofisiología Mejora de Cultivos Factores Climáticos Ordenación de Recursos Maize Crop Production Grain Crops Biomass Production Seed Quality Ecophysiology Crop Improvement Climatic Factors Resource Management Número de Grano Calidad del Grano |
topic |
Maíz Producción Vegetal Cultivos de Grano Producción de Biomasa Calidad de las Semillas Ecofisiología Mejora de Cultivos Factores Climáticos Ordenación de Recursos Maize Crop Production Grain Crops Biomass Production Seed Quality Ecophysiology Crop Improvement Climatic Factors Resource Management Número de Grano Calidad del Grano |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Maize is presently the grain crop that covers the largest cultivated area, has the largest production, and the largest grain yield worldwide. In recent years, maize occupied an important part of the land previously cropped to other species and moved forward into many newly cultivated areas considered fragile on a global scale. In all cases, it produced extraordinary economic benefits together with serious sustainability concerns. Considering this context and future climate scenarios, in this chapter, we revisit and upgrade the ecophysiological and agronomic concepts that helped maize conquer its current leading status among all cultivated species. EEA Pergamino Fil: Otegui, María Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina Fil: Otegui, María E. Escuela de Agricultura. Departamento de Producción Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Cirilo, Alfredo Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina Fil: Uhart, Sergio A. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina Fil: Andrade, Fernando Hector. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina Fil: Andrade, Fernando Hector. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina Fil: Andrade, Fernando Hector. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina |
description |
Maize is presently the grain crop that covers the largest cultivated area, has the largest production, and the largest grain yield worldwide. In recent years, maize occupied an important part of the land previously cropped to other species and moved forward into many newly cultivated areas considered fragile on a global scale. In all cases, it produced extraordinary economic benefits together with serious sustainability concerns. Considering this context and future climate scenarios, in this chapter, we revisit and upgrade the ecophysiological and agronomic concepts that helped maize conquer its current leading status among all cultivated species. |
publishDate |
2020 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2020-12 2021-11-02T17:25:21Z 2021-11-02T17:25:21Z |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/bookPart info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_3248 info:ar-repo/semantics/parteDeLibro |
format |
bookPart |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/10657 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128191941000013 978-0-12-819194-1 978-0-12-819195-8 (eBook) https://doi.org/10.1016/B978-0-12-819194-1.00001-3 |
url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/10657 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128191941000013 https://doi.org/10.1016/B978-0-12-819194-1.00001-3 |
identifier_str_mv |
978-0-12-819194-1 978-0-12-819195-8 (eBook) |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess |
eu_rights_str_mv |
restrictedAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Academic Press |
publisher.none.fl_str_mv |
Academic Press |
dc.source.none.fl_str_mv |
Crop Physiology : case histories of major crops / Daniel Calderini & Victor Sadras (Eds.). , 2020. Chapter 1, p. 3-43. reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1844619159274520576 |
score |
12.891075 |