Chapter 1 - Maize

Autores
Otegui, María Elena; Cirilo, Alfredo Gabriel; Uhart, Sergio Adolfo; Andrade, Fernando Hector
Año de publicación
2020
Idioma
inglés
Tipo de recurso
parte de libro
Estado
versión publicada
Descripción
Maize is presently the grain crop that covers the largest cultivated area, has the largest production, and the largest grain yield worldwide. In recent years, maize occupied an important part of the land previously cropped to other species and moved forward into many newly cultivated areas considered fragile on a global scale. In all cases, it produced extraordinary economic benefits together with serious sustainability concerns. Considering this context and future climate scenarios, in this chapter, we revisit and upgrade the ecophysiological and agronomic concepts that helped maize conquer its current leading status among all cultivated species.
EEA Pergamino
Fil: Otegui, María Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: Otegui, María E. Escuela de Agricultura. Departamento de Producción Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Cirilo, Alfredo Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: Uhart, Sergio A. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina
Fil: Andrade, Fernando Hector. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina
Fil: Andrade, Fernando Hector. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Andrade, Fernando Hector. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fuente
Crop Physiology : case histories of major crops / Daniel Calderini & Victor Sadras (Eds.). , 2020. Chapter 1, p. 3-43.
Materia
Maíz
Producción Vegetal
Cultivos de Grano
Producción de Biomasa
Calidad de las Semillas
Ecofisiología
Mejora de Cultivos
Factores Climáticos
Ordenación de Recursos
Maize
Crop Production
Grain Crops
Biomass Production
Seed Quality
Ecophysiology
Crop Improvement
Climatic Factors
Resource Management
Número de Grano
Calidad del Grano
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/10657

id INTADig_8e3f02f65412b3561b1cf9bb5dee1ddf
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/10657
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Chapter 1 - MaizeOtegui, María ElenaCirilo, Alfredo GabrielUhart, Sergio AdolfoAndrade, Fernando HectorMaízProducción VegetalCultivos de GranoProducción de BiomasaCalidad de las SemillasEcofisiologíaMejora de CultivosFactores ClimáticosOrdenación de RecursosMaizeCrop ProductionGrain CropsBiomass ProductionSeed QualityEcophysiologyCrop ImprovementClimatic FactorsResource ManagementNúmero de GranoCalidad del GranoMaize is presently the grain crop that covers the largest cultivated area, has the largest production, and the largest grain yield worldwide. In recent years, maize occupied an important part of the land previously cropped to other species and moved forward into many newly cultivated areas considered fragile on a global scale. In all cases, it produced extraordinary economic benefits together with serious sustainability concerns. Considering this context and future climate scenarios, in this chapter, we revisit and upgrade the ecophysiological and agronomic concepts that helped maize conquer its current leading status among all cultivated species.EEA PergaminoFil: Otegui, María Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; ArgentinaFil: Otegui, María E. Escuela de Agricultura. Departamento de Producción Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Cirilo, Alfredo Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; ArgentinaFil: Uhart, Sergio A. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; ArgentinaFil: Andrade, Fernando Hector. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; ArgentinaFil: Andrade, Fernando Hector. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; ArgentinaFil: Andrade, Fernando Hector. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaAcademic Press2021-11-02T17:25:21Z2021-11-02T17:25:21Z2020-12info:eu-repo/semantics/bookPartinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_3248info:ar-repo/semantics/parteDeLibroapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/10657https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128191941000013978-0-12-819194-1978-0-12-819195-8 (eBook)https://doi.org/10.1016/B978-0-12-819194-1.00001-3Crop Physiology : case histories of major crops / Daniel Calderini & Victor Sadras (Eds.). , 2020. Chapter 1, p. 3-43.reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess2025-09-29T13:45:23Zoai:localhost:20.500.12123/10657instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:45:24.097INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Chapter 1 - Maize
title Chapter 1 - Maize
spellingShingle Chapter 1 - Maize
Otegui, María Elena
Maíz
Producción Vegetal
Cultivos de Grano
Producción de Biomasa
Calidad de las Semillas
Ecofisiología
Mejora de Cultivos
Factores Climáticos
Ordenación de Recursos
Maize
Crop Production
Grain Crops
Biomass Production
Seed Quality
Ecophysiology
Crop Improvement
Climatic Factors
Resource Management
Número de Grano
Calidad del Grano
title_short Chapter 1 - Maize
title_full Chapter 1 - Maize
title_fullStr Chapter 1 - Maize
title_full_unstemmed Chapter 1 - Maize
title_sort Chapter 1 - Maize
dc.creator.none.fl_str_mv Otegui, María Elena
Cirilo, Alfredo Gabriel
Uhart, Sergio Adolfo
Andrade, Fernando Hector
author Otegui, María Elena
author_facet Otegui, María Elena
Cirilo, Alfredo Gabriel
Uhart, Sergio Adolfo
Andrade, Fernando Hector
author_role author
author2 Cirilo, Alfredo Gabriel
Uhart, Sergio Adolfo
Andrade, Fernando Hector
author2_role author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Maíz
Producción Vegetal
Cultivos de Grano
Producción de Biomasa
Calidad de las Semillas
Ecofisiología
Mejora de Cultivos
Factores Climáticos
Ordenación de Recursos
Maize
Crop Production
Grain Crops
Biomass Production
Seed Quality
Ecophysiology
Crop Improvement
Climatic Factors
Resource Management
Número de Grano
Calidad del Grano
topic Maíz
Producción Vegetal
Cultivos de Grano
Producción de Biomasa
Calidad de las Semillas
Ecofisiología
Mejora de Cultivos
Factores Climáticos
Ordenación de Recursos
Maize
Crop Production
Grain Crops
Biomass Production
Seed Quality
Ecophysiology
Crop Improvement
Climatic Factors
Resource Management
Número de Grano
Calidad del Grano
dc.description.none.fl_txt_mv Maize is presently the grain crop that covers the largest cultivated area, has the largest production, and the largest grain yield worldwide. In recent years, maize occupied an important part of the land previously cropped to other species and moved forward into many newly cultivated areas considered fragile on a global scale. In all cases, it produced extraordinary economic benefits together with serious sustainability concerns. Considering this context and future climate scenarios, in this chapter, we revisit and upgrade the ecophysiological and agronomic concepts that helped maize conquer its current leading status among all cultivated species.
EEA Pergamino
Fil: Otegui, María Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: Otegui, María E. Escuela de Agricultura. Departamento de Producción Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Cirilo, Alfredo Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: Uhart, Sergio A. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina
Fil: Andrade, Fernando Hector. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina
Fil: Andrade, Fernando Hector. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Andrade, Fernando Hector. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
description Maize is presently the grain crop that covers the largest cultivated area, has the largest production, and the largest grain yield worldwide. In recent years, maize occupied an important part of the land previously cropped to other species and moved forward into many newly cultivated areas considered fragile on a global scale. In all cases, it produced extraordinary economic benefits together with serious sustainability concerns. Considering this context and future climate scenarios, in this chapter, we revisit and upgrade the ecophysiological and agronomic concepts that helped maize conquer its current leading status among all cultivated species.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-12
2021-11-02T17:25:21Z
2021-11-02T17:25:21Z
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bookPart
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_3248
info:ar-repo/semantics/parteDeLibro
format bookPart
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/10657
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128191941000013
978-0-12-819194-1
978-0-12-819195-8 (eBook)
https://doi.org/10.1016/B978-0-12-819194-1.00001-3
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/10657
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128191941000013
https://doi.org/10.1016/B978-0-12-819194-1.00001-3
identifier_str_mv 978-0-12-819194-1
978-0-12-819195-8 (eBook)
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
eu_rights_str_mv restrictedAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Academic Press
publisher.none.fl_str_mv Academic Press
dc.source.none.fl_str_mv Crop Physiology : case histories of major crops / Daniel Calderini & Victor Sadras (Eds.). , 2020. Chapter 1, p. 3-43.
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1844619159274520576
score 12.891075