Nutritive value and leaf/stem ratio of Siam grass with different levels of nitrogen fertilization

Autores
Royo, Leandro Sebastian; Yáñez, Enrique A.; Pueyo, Joaquin Dante; Camacho, Maria Belen
Año de publicación
2023
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The objective of this trial was to assess the nutritive value and the leaf:stem ratio of the subtropical grass Siam grass (Brachiaria mutica ecotype Siam) under different levels of nitrogen (N) fertilization and sequential cuts through spring, summer and autumn. Over already established pasture plots, four increasing levels of N fertilization were applied (0, 75, 150 and 225 kg N ha-1). The design consisted in three blocks, inside each one the treatments were assigned randomly. Six cuts were done: Oct-18, Nov-28, Jan-10, Feb-21, Apr-3 and May-15. The samples were weighed, separated in leaf and stem and dried in force-draft oven and were analyzed in the laboratory. Crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), estimated digestibility (DIG) and metabolizable energy concentration (EM) were determined. Increasing levels of N fertilization have effect on dry matter yield (DM), CP, NDF, ADF. Digestibility and EM were also little affected by N fertilization. These results show that the nutritive value of this grass did not vary by the N fertilization. The major effect of the N fertilization was the high yield of DM ha-1, it increased significantly.
El objetivo del trabajo fue evaluar el valor nutritivo y la relación hoja:tallo de la gramínea subtropical pasto Siam (Brachiaria mutica ecotipo Siam) con diferentes niveles de fertilización nitrogenada en cortes secuenciales en primavera, verano y otoño. En parcelas de la pastura ya establecidas, fueron aplicados cuatro niveles crecientes de fertilización nitrogenada (0, 75, 150, 225 kg N ha-1). El delineamiento se constituyó en tres bloques, dentro de cada uno los tratamientos se distribuyeron aleatoriamente. Se hicieron seis cortes: 18 de octubre, 28 de noviembre, 10 de enero, 21 de febrero, 3 de abril y 15 de mayo. Las muestras fueron pesadas, separadas en hoja y tallo, secadas en estufa de ventilación forzada y analizadas en laboratorio. Se determinó proteína bruta (PB), fibra detergente neutro (FDN), fibra detergente ácido (FDA), y estimadas la digestibilidad y la energía metabolizable (EM). Niveles crecientes de fertilización nitrogenada tiene efecto sobre la productividad de materia seca (MS), PB, FDN y FDA. La digestibilidad y la EM también fueron poco afectadas por la fertilización nitrogenada. Esos resultados muestran que el valor nutritivo del pasto Siam no varió con la fertilización nitrogenada. El principal efecto de la fertilización nitrogenada fue la alta productividad de MS ha-1, que aumentó significativamente.
EEA Corrientes
Fil: Royo, Leandro Sebastian. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Yáñez, Enrique A. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Pueyo, Joaquin Dante. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Corrientes; Argentina
Fil: Camacho, Maria Belen. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Junín. Agencia De Extensión Rural San Martín; Argentina
Fuente
Revista Veterinaria / Universidad Nacional del Nordeste 34 (2) : 106-110 (2023)
Materia
Brachiaria mutica
Valor Nutritivo
Aplicación de Abonos
Abonos Nitrogenados
Digestibilidad
Nutritive Value
Fertilizer Application
Nitrogen Fertilizers
Digestibility
Pasto Siam
Fertilización Nitrogenada
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/16129

id INTADig_696e66c79112fde5a125b8287e69c7d8
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/16129
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Nutritive value and leaf/stem ratio of Siam grass with different levels of nitrogen fertilizationRoyo, Leandro SebastianYáñez, Enrique A.Pueyo, Joaquin DanteCamacho, Maria BelenBrachiaria muticaValor NutritivoAplicación de AbonosAbonos NitrogenadosDigestibilidadNutritive ValueFertilizer ApplicationNitrogen FertilizersDigestibilityPasto SiamFertilización NitrogenadaThe objective of this trial was to assess the nutritive value and the leaf:stem ratio of the subtropical grass Siam grass (Brachiaria mutica ecotype Siam) under different levels of nitrogen (N) fertilization and sequential cuts through spring, summer and autumn. Over already established pasture plots, four increasing levels of N fertilization were applied (0, 75, 150 and 225 kg N ha-1). The design consisted in three blocks, inside each one the treatments were assigned randomly. Six cuts were done: Oct-18, Nov-28, Jan-10, Feb-21, Apr-3 and May-15. The samples were weighed, separated in leaf and stem and dried in force-draft oven and were analyzed in the laboratory. Crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), estimated digestibility (DIG) and metabolizable energy concentration (EM) were determined. Increasing levels of N fertilization have effect on dry matter yield (DM), CP, NDF, ADF. Digestibility and EM were also little affected by N fertilization. These results show that the nutritive value of this grass did not vary by the N fertilization. The major effect of the N fertilization was the high yield of DM ha-1, it increased significantly.El objetivo del trabajo fue evaluar el valor nutritivo y la relación hoja:tallo de la gramínea subtropical pasto Siam (Brachiaria mutica ecotipo Siam) con diferentes niveles de fertilización nitrogenada en cortes secuenciales en primavera, verano y otoño. En parcelas de la pastura ya establecidas, fueron aplicados cuatro niveles crecientes de fertilización nitrogenada (0, 75, 150, 225 kg N ha-1). El delineamiento se constituyó en tres bloques, dentro de cada uno los tratamientos se distribuyeron aleatoriamente. Se hicieron seis cortes: 18 de octubre, 28 de noviembre, 10 de enero, 21 de febrero, 3 de abril y 15 de mayo. Las muestras fueron pesadas, separadas en hoja y tallo, secadas en estufa de ventilación forzada y analizadas en laboratorio. Se determinó proteína bruta (PB), fibra detergente neutro (FDN), fibra detergente ácido (FDA), y estimadas la digestibilidad y la energía metabolizable (EM). Niveles crecientes de fertilización nitrogenada tiene efecto sobre la productividad de materia seca (MS), PB, FDN y FDA. La digestibilidad y la EM también fueron poco afectadas por la fertilización nitrogenada. Esos resultados muestran que el valor nutritivo del pasto Siam no varió con la fertilización nitrogenada. El principal efecto de la fertilización nitrogenada fue la alta productividad de MS ha-1, que aumentó significativamente.EEA CorrientesFil: Royo, Leandro Sebastian. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Veterinarias; ArgentinaFil: Yáñez, Enrique A. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Veterinarias; ArgentinaFil: Pueyo, Joaquin Dante. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Corrientes; ArgentinaFil: Camacho, Maria Belen. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Junín. Agencia De Extensión Rural San Martín; ArgentinaFacultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Nacional del Nordeste2023-12-05T14:39:49Z2023-12-05T14:39:49Z2023-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/16129https://revistas.unne.edu.ar/index.php/vet/article/view/70521668-48341669-6840https://doi.org/10.30972/vet.3427052Revista Veterinaria / Universidad Nacional del Nordeste 34 (2) : 106-110 (2023)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-10-16T09:31:24Zoai:localhost:20.500.12123/16129instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-10-16 09:31:24.718INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Nutritive value and leaf/stem ratio of Siam grass with different levels of nitrogen fertilization
title Nutritive value and leaf/stem ratio of Siam grass with different levels of nitrogen fertilization
spellingShingle Nutritive value and leaf/stem ratio of Siam grass with different levels of nitrogen fertilization
Royo, Leandro Sebastian
Brachiaria mutica
Valor Nutritivo
Aplicación de Abonos
Abonos Nitrogenados
Digestibilidad
Nutritive Value
Fertilizer Application
Nitrogen Fertilizers
Digestibility
Pasto Siam
Fertilización Nitrogenada
title_short Nutritive value and leaf/stem ratio of Siam grass with different levels of nitrogen fertilization
title_full Nutritive value and leaf/stem ratio of Siam grass with different levels of nitrogen fertilization
title_fullStr Nutritive value and leaf/stem ratio of Siam grass with different levels of nitrogen fertilization
title_full_unstemmed Nutritive value and leaf/stem ratio of Siam grass with different levels of nitrogen fertilization
title_sort Nutritive value and leaf/stem ratio of Siam grass with different levels of nitrogen fertilization
dc.creator.none.fl_str_mv Royo, Leandro Sebastian
Yáñez, Enrique A.
Pueyo, Joaquin Dante
Camacho, Maria Belen
author Royo, Leandro Sebastian
author_facet Royo, Leandro Sebastian
Yáñez, Enrique A.
Pueyo, Joaquin Dante
Camacho, Maria Belen
author_role author
author2 Yáñez, Enrique A.
Pueyo, Joaquin Dante
Camacho, Maria Belen
author2_role author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Brachiaria mutica
Valor Nutritivo
Aplicación de Abonos
Abonos Nitrogenados
Digestibilidad
Nutritive Value
Fertilizer Application
Nitrogen Fertilizers
Digestibility
Pasto Siam
Fertilización Nitrogenada
topic Brachiaria mutica
Valor Nutritivo
Aplicación de Abonos
Abonos Nitrogenados
Digestibilidad
Nutritive Value
Fertilizer Application
Nitrogen Fertilizers
Digestibility
Pasto Siam
Fertilización Nitrogenada
dc.description.none.fl_txt_mv The objective of this trial was to assess the nutritive value and the leaf:stem ratio of the subtropical grass Siam grass (Brachiaria mutica ecotype Siam) under different levels of nitrogen (N) fertilization and sequential cuts through spring, summer and autumn. Over already established pasture plots, four increasing levels of N fertilization were applied (0, 75, 150 and 225 kg N ha-1). The design consisted in three blocks, inside each one the treatments were assigned randomly. Six cuts were done: Oct-18, Nov-28, Jan-10, Feb-21, Apr-3 and May-15. The samples were weighed, separated in leaf and stem and dried in force-draft oven and were analyzed in the laboratory. Crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), estimated digestibility (DIG) and metabolizable energy concentration (EM) were determined. Increasing levels of N fertilization have effect on dry matter yield (DM), CP, NDF, ADF. Digestibility and EM were also little affected by N fertilization. These results show that the nutritive value of this grass did not vary by the N fertilization. The major effect of the N fertilization was the high yield of DM ha-1, it increased significantly.
El objetivo del trabajo fue evaluar el valor nutritivo y la relación hoja:tallo de la gramínea subtropical pasto Siam (Brachiaria mutica ecotipo Siam) con diferentes niveles de fertilización nitrogenada en cortes secuenciales en primavera, verano y otoño. En parcelas de la pastura ya establecidas, fueron aplicados cuatro niveles crecientes de fertilización nitrogenada (0, 75, 150, 225 kg N ha-1). El delineamiento se constituyó en tres bloques, dentro de cada uno los tratamientos se distribuyeron aleatoriamente. Se hicieron seis cortes: 18 de octubre, 28 de noviembre, 10 de enero, 21 de febrero, 3 de abril y 15 de mayo. Las muestras fueron pesadas, separadas en hoja y tallo, secadas en estufa de ventilación forzada y analizadas en laboratorio. Se determinó proteína bruta (PB), fibra detergente neutro (FDN), fibra detergente ácido (FDA), y estimadas la digestibilidad y la energía metabolizable (EM). Niveles crecientes de fertilización nitrogenada tiene efecto sobre la productividad de materia seca (MS), PB, FDN y FDA. La digestibilidad y la EM también fueron poco afectadas por la fertilización nitrogenada. Esos resultados muestran que el valor nutritivo del pasto Siam no varió con la fertilización nitrogenada. El principal efecto de la fertilización nitrogenada fue la alta productividad de MS ha-1, que aumentó significativamente.
EEA Corrientes
Fil: Royo, Leandro Sebastian. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Yáñez, Enrique A. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Pueyo, Joaquin Dante. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Corrientes; Argentina
Fil: Camacho, Maria Belen. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Junín. Agencia De Extensión Rural San Martín; Argentina
description The objective of this trial was to assess the nutritive value and the leaf:stem ratio of the subtropical grass Siam grass (Brachiaria mutica ecotype Siam) under different levels of nitrogen (N) fertilization and sequential cuts through spring, summer and autumn. Over already established pasture plots, four increasing levels of N fertilization were applied (0, 75, 150 and 225 kg N ha-1). The design consisted in three blocks, inside each one the treatments were assigned randomly. Six cuts were done: Oct-18, Nov-28, Jan-10, Feb-21, Apr-3 and May-15. The samples were weighed, separated in leaf and stem and dried in force-draft oven and were analyzed in the laboratory. Crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), estimated digestibility (DIG) and metabolizable energy concentration (EM) were determined. Increasing levels of N fertilization have effect on dry matter yield (DM), CP, NDF, ADF. Digestibility and EM were also little affected by N fertilization. These results show that the nutritive value of this grass did not vary by the N fertilization. The major effect of the N fertilization was the high yield of DM ha-1, it increased significantly.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-12-05T14:39:49Z
2023-12-05T14:39:49Z
2023-11
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/16129
https://revistas.unne.edu.ar/index.php/vet/article/view/7052
1668-4834
1669-6840
https://doi.org/10.30972/vet.3427052
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/16129
https://revistas.unne.edu.ar/index.php/vet/article/view/7052
https://doi.org/10.30972/vet.3427052
identifier_str_mv 1668-4834
1669-6840
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Facultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Nacional del Nordeste
publisher.none.fl_str_mv Facultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Nacional del Nordeste
dc.source.none.fl_str_mv Revista Veterinaria / Universidad Nacional del Nordeste 34 (2) : 106-110 (2023)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1846143566011695104
score 12.712165