Seed priming induces biochemical changes in melon plants and increase salt tolerance
- Autores
- Castañares, Jose Luis; Bouzo, Carlos Alberto
- Año de publicación
- 2020
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- An experiment was conducted to evaluate the effect of priming on germination and initial growth of melon plants under salinity conditions. Two osmotic agents (NaCl and CaCl2) and two treatment durations (2 and 4 days) were compared. Germination percentage and growth of seedlings were evaluated at electrical conductivity 8.0 dS m-1. Total chlorophyll content, relative water content, root viability, proline content, relative electrolyte leakage, malondialdehyde concentration, peroxidase and catalase activity, Na+/K+ ratio in green parts, and K+ leakage from roots were measured. The best germination was obtained when seeds were soaked either with NaCl or CaCl2 for two days. Priming improved growth parameters and plants presented a better response in all the evaluated biochemical parameters. Results suggest that priming could be used to improve the performance of seeds and seedlings in situations of high salinity.
Se realizó un experimento para evaluar el efecto del ´priming´ de semillas sobre la germinación y crecimiento inicial de plantas de melón en salinidad. Se compararon dos agentes osmóticos (NaCl y CaCl2) y dos duraciones de tratamiento (2 y 4 días). Se evaluó el porcentaje de germinación y crecimiento de las plántulas a una conductividad eléctrica de 8.0 dS m-1. Se midió el contenido total de clorofila, contenido relativo de agua, viabilidad de raíces, contenido de prolina, pérdida relativa de electrolitos, concentración de malondialdehído, actividad peroxidasa y la catalasa, proporción de Na+/K+ en partes verdes y pérdida de K+ por raíces. La mejor germinación se obtuvo cuando las semillas se trataron con NaCl o CaCl2 durante dos días. El ´priming´ mejoró los parámetros de crecimiento y las plantas mostraron una mejor respuesta en todos los parámetros bioquímicos evaluados. Los resultados sugieren que el ´priming´ podría usarse para mejorar el rendimiento de las semillas y las plántulas en situaciones de alta salinidad.
EEA AMBA
Fil: Castañares, Jose Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Área Metropolitana de Buenos Aires. Agencia De Extensión Rural Luján; Argentina. 2 Universidad Nacional de Luján. Departamento de Ciencias Básicas. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina
Fil: Bouzo, Carlos Alberto. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Investigaciones en Fisiología y Biología Molecular Vegetal; Argentina - Fuente
- RIA 46 (2) : 208-217 (Agosto 2020)
- Materia
-
Melón
Cucumis melo
Tolerancia a la Sal
Estrés Osmótico
Estrés Oxidativo
Melons
Salt Tolerance
Osmotic Stress
Oxidative Stress
Estrés Salino - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
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Seed priming induces biochemical changes in melon plants and increase salt toleranceCastañares, Jose LuisBouzo, Carlos AlbertoMelónCucumis meloTolerancia a la SalEstrés OsmóticoEstrés OxidativoMelonsSalt ToleranceOsmotic StressOxidative StressEstrés SalinoAn experiment was conducted to evaluate the effect of priming on germination and initial growth of melon plants under salinity conditions. Two osmotic agents (NaCl and CaCl2) and two treatment durations (2 and 4 days) were compared. Germination percentage and growth of seedlings were evaluated at electrical conductivity 8.0 dS m-1. Total chlorophyll content, relative water content, root viability, proline content, relative electrolyte leakage, malondialdehyde concentration, peroxidase and catalase activity, Na+/K+ ratio in green parts, and K+ leakage from roots were measured. The best germination was obtained when seeds were soaked either with NaCl or CaCl2 for two days. Priming improved growth parameters and plants presented a better response in all the evaluated biochemical parameters. Results suggest that priming could be used to improve the performance of seeds and seedlings in situations of high salinity.Se realizó un experimento para evaluar el efecto del ´priming´ de semillas sobre la germinación y crecimiento inicial de plantas de melón en salinidad. Se compararon dos agentes osmóticos (NaCl y CaCl2) y dos duraciones de tratamiento (2 y 4 días). Se evaluó el porcentaje de germinación y crecimiento de las plántulas a una conductividad eléctrica de 8.0 dS m-1. Se midió el contenido total de clorofila, contenido relativo de agua, viabilidad de raíces, contenido de prolina, pérdida relativa de electrolitos, concentración de malondialdehído, actividad peroxidasa y la catalasa, proporción de Na+/K+ en partes verdes y pérdida de K+ por raíces. La mejor germinación se obtuvo cuando las semillas se trataron con NaCl o CaCl2 durante dos días. El ´priming´ mejoró los parámetros de crecimiento y las plantas mostraron una mejor respuesta en todos los parámetros bioquímicos evaluados. Los resultados sugieren que el ´priming´ podría usarse para mejorar el rendimiento de las semillas y las plántulas en situaciones de alta salinidad.EEA AMBAFil: Castañares, Jose Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Área Metropolitana de Buenos Aires. Agencia De Extensión Rural Luján; Argentina. 2 Universidad Nacional de Luján. Departamento de Ciencias Básicas. Laboratorio de Fisiología Vegetal; ArgentinaFil: Bouzo, Carlos Alberto. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Investigaciones en Fisiología y Biología Molecular Vegetal; ArgentinaEdiciones INTA2020-09-24T17:32:52Z2020-09-24T17:32:52Z2020-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/79610325-87181669-2314RIA 46 (2) : 208-217 (Agosto 2020)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:45:02Zoai:localhost:20.500.12123/7961instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:45:02.412INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
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An experiment was conducted to evaluate the effect of priming on germination and initial growth of melon plants under salinity conditions. Two osmotic agents (NaCl and CaCl2) and two treatment durations (2 and 4 days) were compared. Germination percentage and growth of seedlings were evaluated at electrical conductivity 8.0 dS m-1. Total chlorophyll content, relative water content, root viability, proline content, relative electrolyte leakage, malondialdehyde concentration, peroxidase and catalase activity, Na+/K+ ratio in green parts, and K+ leakage from roots were measured. The best germination was obtained when seeds were soaked either with NaCl or CaCl2 for two days. Priming improved growth parameters and plants presented a better response in all the evaluated biochemical parameters. Results suggest that priming could be used to improve the performance of seeds and seedlings in situations of high salinity. Se realizó un experimento para evaluar el efecto del ´priming´ de semillas sobre la germinación y crecimiento inicial de plantas de melón en salinidad. Se compararon dos agentes osmóticos (NaCl y CaCl2) y dos duraciones de tratamiento (2 y 4 días). Se evaluó el porcentaje de germinación y crecimiento de las plántulas a una conductividad eléctrica de 8.0 dS m-1. Se midió el contenido total de clorofila, contenido relativo de agua, viabilidad de raíces, contenido de prolina, pérdida relativa de electrolitos, concentración de malondialdehído, actividad peroxidasa y la catalasa, proporción de Na+/K+ en partes verdes y pérdida de K+ por raíces. La mejor germinación se obtuvo cuando las semillas se trataron con NaCl o CaCl2 durante dos días. El ´priming´ mejoró los parámetros de crecimiento y las plantas mostraron una mejor respuesta en todos los parámetros bioquímicos evaluados. Los resultados sugieren que el ´priming´ podría usarse para mejorar el rendimiento de las semillas y las plántulas en situaciones de alta salinidad. EEA AMBA Fil: Castañares, Jose Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Área Metropolitana de Buenos Aires. Agencia De Extensión Rural Luján; Argentina. 2 Universidad Nacional de Luján. Departamento de Ciencias Básicas. Laboratorio de Fisiología Vegetal; Argentina Fil: Bouzo, Carlos Alberto. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Investigaciones en Fisiología y Biología Molecular Vegetal; Argentina |
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An experiment was conducted to evaluate the effect of priming on germination and initial growth of melon plants under salinity conditions. Two osmotic agents (NaCl and CaCl2) and two treatment durations (2 and 4 days) were compared. Germination percentage and growth of seedlings were evaluated at electrical conductivity 8.0 dS m-1. Total chlorophyll content, relative water content, root viability, proline content, relative electrolyte leakage, malondialdehyde concentration, peroxidase and catalase activity, Na+/K+ ratio in green parts, and K+ leakage from roots were measured. The best germination was obtained when seeds were soaked either with NaCl or CaCl2 for two days. Priming improved growth parameters and plants presented a better response in all the evaluated biochemical parameters. Results suggest that priming could be used to improve the performance of seeds and seedlings in situations of high salinity. |
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