Natural occurrence of Ochratoxin A in musts, wines and grape vine fruits from grapes harvested in Argentina
- Autores
- Ponsone, María Lorena; Chiotta, María Laura; Combina, Mariana; Torres, Adriana; Knass, Patricia; Dalcero, Ana María; Chulze, Sofia Noemí
- Año de publicación
- 2010
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- In this study, ochratoxin A (OTA) occurrence in Argentinean musts, wines and dried vine fruits was evaluated, alongside with the performance of OchraStarTM columns for OTA extraction. In all the three matrices analyzed, the OchraStarTM columns showed good performance. The analysis of natural occurrence of OTA in the red must and the red wine samples showed low incidence with low levels of mean OTA contamination (0.12 ng/mL and 0.37 ng/mL, respectively), while 60% of the dried vine fruit samples were contaminated with OTA, in levels ranging from 0.26 to 20.28 ng/g
Fil: Ponsone, María Lorena. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico, Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Fil: Chiotta, María Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico, Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Fil: Combina, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Torres, Adriana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico, Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Knass, Patricia. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales; Argentina
Fil: Dalcero, Ana María. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico, Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Chulze, Sofia Noemí. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico, Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina - Fuente
- Toxins 2 (8) : 1984-1996 (2010)
- Materia
-
Ocratoxinas
Uva
Micotoxinas
Ochratoxins
Grapes
Mycotoxins
Grapevines
Wines
Vid
Vinos - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
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- Repositorio
- Institución
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In this study, ochratoxin A (OTA) occurrence in Argentinean musts, wines and dried vine fruits was evaluated, alongside with the performance of OchraStarTM columns for OTA extraction. In all the three matrices analyzed, the OchraStarTM columns showed good performance. The analysis of natural occurrence of OTA in the red must and the red wine samples showed low incidence with low levels of mean OTA contamination (0.12 ng/mL and 0.37 ng/mL, respectively), while 60% of the dried vine fruit samples were contaminated with OTA, in levels ranging from 0.26 to 20.28 ng/g Fil: Ponsone, María Lorena. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico, Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina Fil: Chiotta, María Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico, Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina Fil: Combina, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Torres, Adriana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico, Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Knass, Patricia. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales; Argentina Fil: Dalcero, Ana María. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico, Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Chulze, Sofia Noemí. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico, Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina |
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