Natural occurrence of Ochratoxin A in musts, wines and grape vine fruits from grapes harvested in Argentina

Autores
Ponsone, Marí­a Lorena; Chiotta, María Laura; Combina, Mariana; Torres, Adriana; Knass, Patricia; Dalcero, Ana María; Chulze, Sofia Noemí
Año de publicación
2010
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
In this study, ochratoxin A (OTA) occurrence in Argentinean musts, wines and dried vine fruits was evaluated, alongside with the performance of OchraStarTM columns for OTA extraction. In all the three matrices analyzed, the OchraStarTM columns showed good performance. The analysis of natural occurrence of OTA in the red must and the red wine samples showed low incidence with low levels of mean OTA contamination (0.12 ng/mL and 0.37 ng/mL, respectively), while 60% of the dried vine fruit samples were contaminated with OTA, in levels ranging from 0.26 to 20.28 ng/g
Fil: Ponsone, Marí­a Lorena. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico, Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Fil: Chiotta, María Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico, Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Fil: Combina, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Torres, Adriana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico, Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Knass, Patricia. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales; Argentina
Fil: Dalcero, Ana María. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico, Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Chulze, Sofia Noemí. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico, Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fuente
Toxins 2 (8) : 1984-1996 (2010)
Materia
Ocratoxinas
Uva
Micotoxinas
Ochratoxins
Grapes
Mycotoxins
Grapevines
Wines
Vid
Vinos
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
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