Spatial variability of nitrous oxide emissions from croplands and unmanaged natural ecosystems across a large environmental gradient

Autores
Piñeiro Guerra, Juan Manuel; Lewczuk, Nuria; Della Chiesa, Tomás; Araujo, Patricia Ines; Acreche, Martin Moises; Alvarez, Carolina; Álvarez, Carina R.; Chalco Vera, Jorge Elías; Costantini, Alejandro; De Tellería, José; Petrasek, Marcos; Piccinetti, Carlos Fabian; Picone, Liliana; Portela, Silvina Isabel; Posse Beaulieu, Gabriela; Seijo, Martin; Videla, Cecilia; Yahdjian, Laura; Piñeiro, Gervasio
Año de publicación
2025
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Atmospheric nitrous oxide (N2O) is a potent greenhouse gas, with long atmospheric residence time and a global warming potential 273 times higher than CO2. N2O emissions are mainly produced from soils and are influenced by biotic and abiotic factors that can be substantially altered by anthropogenic activities, such as land uses, especially when unmanaged natural ecosystems are replaced by croplands or other uses. In this study, we evaluated the spatial variability of N2O emissions from croplands (maize, soybean, wheat, and sugar cane crops), paired with the natural grasslands or forests that they replaced across a wide environmental gradient in Argentina, and identified the key drivers governing the spatial variability of N2O emissions using structural equation modeling. We conducted on-farm field measurements over 2 years at nine different sites, including a wide environmental gradient (mean rainfall from 679 to 1090 mm year−1 and mean temperatures from 13.8°C to 21.3°C), with diverse plant species life forms, and ecosystems, from the Semiarid Chaco forests in the Northwest of Argentina to the Pampas grasslands in the Southeast. On average, agricultural systems emitted more than twice N2O (+120%), had higher soil water content (+9%), higher soil temperatures (+3%), higher soil nitrate content (+19%) but lower ammonium (−33%) than natural ecosystems. We found that land use was the main driver of N2O emissions by directly affecting soil NO3− contents in both natural ecosystems and croplands. Urgent management practices aimed at reducing N2O emissions from croplands are needed to mitigate their contributions to global climate change.
EEA Pergamino
Fil: Piñeiro-Guerra, Juan Manuel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Piñeiro-Guerra, Juan Manuel. Universidad de la República. Facultad de Agronomía. Departamento de Sistemas Ambientales; Uruguay
Fil: Piñeiro-Guerra, Juan Manuel. Universidad de la República. Departamento de Modelización Estadística de Datos e Inteligencia Artificial. Centro Universitario Regional Este; Uruguay
Fil: Lewczuk, Nuria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Della Chiesa, Tomas. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Della Chiesa, Tomas. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Catedra de Climatología y Fenología Agrícolas; Argentina
Fil: Araujo, Patricia Inés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Laboratorio de Suelo; Argentina
Fil: Araujo, Patricia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Acreche, Martin Moises. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta. Departamento de Producción Vegetal. Manejo de cultivos; Argentina
Fil: Acreche, Martin Moises. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Álvarez, Carolina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi; Argentina
Fil: Álvarez, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Álvarez, Carina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Chalco Vera, Jorge Elias. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta; Argentina
Fil: Chalco Vera, Jorge Elias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Salta-Jujuy; Argentina
Fil: Costantini, Alejandro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Suelos; Argentina
Fil: De Tellería, José. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícolas; Argentina
Fil: Petrasek, Marcos. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Tecnología; Argentina
Fil: Piccinetti, Carlos. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícolas; Argentina
Fil: Picone, Liliana. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Portela, Silvina Isabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Laboratorio de Suelos; Argentina
Fil: Posse Beaulieu, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Clima y Agua; Argentina
Fil: Seijo, Martin. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Videla, Cecilia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Yahdjian, Laura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Piñeiro, Gervasio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Piñeiro, Gervasio. Universidad de la República. Facultad de Agronomía. Departamento de sistemas ambientales; Uruguay
Fuente
Journal of Environmental Quality 54 (2) : 483-498. (March-April 2025)
Materia
Agricultura
Agroecosistemas
Prácticas Agrícolas
Óxido Nitroso
Suelo
Cambio Climático
Cultivos
Maíz
Soja
Trigo
Caña de Azúcar
Aviculture
Agroecosystems
Agricultural Practices
Nitrous Oxide
Soil
Climate Change
Crops
Maize
Soybeans
Wheat
Sugar Cane
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/21688

id INTADig_2455e9b65a077f42a0f5787cc07be3a2
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/21688
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Spatial variability of nitrous oxide emissions from croplands and unmanaged natural ecosystems across a large environmental gradientPiñeiro Guerra, Juan ManuelLewczuk, NuriaDella Chiesa, TomásAraujo, Patricia InesAcreche, Martin MoisesAlvarez, CarolinaÁlvarez, Carina R.Chalco Vera, Jorge ElíasCostantini, AlejandroDe Tellería, JoséPetrasek, MarcosPiccinetti, Carlos FabianPicone, LilianaPortela, Silvina IsabelPosse Beaulieu, GabrielaSeijo, MartinVidela, CeciliaYahdjian, LauraPiñeiro, GervasioAgriculturaAgroecosistemasPrácticas AgrícolasÓxido NitrosoSueloCambio ClimáticoCultivosMaízSojaTrigoCaña de AzúcarAvicultureAgroecosystemsAgricultural PracticesNitrous OxideSoilClimate ChangeCropsMaizeSoybeansWheatSugar CaneAtmospheric nitrous oxide (N2O) is a potent greenhouse gas, with long atmospheric residence time and a global warming potential 273 times higher than CO2. N2O emissions are mainly produced from soils and are influenced by biotic and abiotic factors that can be substantially altered by anthropogenic activities, such as land uses, especially when unmanaged natural ecosystems are replaced by croplands or other uses. In this study, we evaluated the spatial variability of N2O emissions from croplands (maize, soybean, wheat, and sugar cane crops), paired with the natural grasslands or forests that they replaced across a wide environmental gradient in Argentina, and identified the key drivers governing the spatial variability of N2O emissions using structural equation modeling. We conducted on-farm field measurements over 2 years at nine different sites, including a wide environmental gradient (mean rainfall from 679 to 1090 mm year−1 and mean temperatures from 13.8°C to 21.3°C), with diverse plant species life forms, and ecosystems, from the Semiarid Chaco forests in the Northwest of Argentina to the Pampas grasslands in the Southeast. On average, agricultural systems emitted more than twice N2O (+120%), had higher soil water content (+9%), higher soil temperatures (+3%), higher soil nitrate content (+19%) but lower ammonium (−33%) than natural ecosystems. We found that land use was the main driver of N2O emissions by directly affecting soil NO3− contents in both natural ecosystems and croplands. Urgent management practices aimed at reducing N2O emissions from croplands are needed to mitigate their contributions to global climate change.EEA PergaminoFil: Piñeiro-Guerra, Juan Manuel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; ArgentinaFil: Piñeiro-Guerra, Juan Manuel. Universidad de la República. Facultad de Agronomía. Departamento de Sistemas Ambientales; UruguayFil: Piñeiro-Guerra, Juan Manuel. Universidad de la República. Departamento de Modelización Estadística de Datos e Inteligencia Artificial. Centro Universitario Regional Este; UruguayFil: Lewczuk, Nuria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; ArgentinaFil: Della Chiesa, Tomas. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; ArgentinaFil: Della Chiesa, Tomas. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Catedra de Climatología y Fenología Agrícolas; ArgentinaFil: Araujo, Patricia Inés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Laboratorio de Suelo; ArgentinaFil: Araujo, Patricia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Acreche, Martin Moises. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta. Departamento de Producción Vegetal. Manejo de cultivos; ArgentinaFil: Acreche, Martin Moises. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Álvarez, Carolina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi; ArgentinaFil: Álvarez, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Álvarez, Carina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; ArgentinaFil: Chalco Vera, Jorge Elias. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta; ArgentinaFil: Chalco Vera, Jorge Elias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Salta-Jujuy; ArgentinaFil: Costantini, Alejandro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Suelos; ArgentinaFil: De Tellería, José. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícolas; ArgentinaFil: Petrasek, Marcos. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Tecnología; ArgentinaFil: Piccinetti, Carlos. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícolas; ArgentinaFil: Picone, Liliana. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; ArgentinaFil: Portela, Silvina Isabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Laboratorio de Suelos; ArgentinaFil: Posse Beaulieu, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Clima y Agua; ArgentinaFil: Seijo, Martin. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; ArgentinaFil: Videla, Cecilia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; ArgentinaFil: Yahdjian, Laura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; ArgentinaFil: Piñeiro, Gervasio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; ArgentinaFil: Piñeiro, Gervasio. Universidad de la República. Facultad de Agronomía. Departamento de sistemas ambientales; UruguayWiley2025-03-18T10:32:14Z2025-03-18T10:32:14Z2025-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/21688https://acsess.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jeq2.206630047-24251537-2537 (online)https://doi.org/10.1002/jeq2.20663Journal of Environmental Quality 54 (2) : 483-498. (March-April 2025)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repograntAgreement/INTA/PNNAT-1128023/AR./Emisiones de gases con efecto invernadero.info:eu-repo/semantics/restrictedAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:47:12Zoai:localhost:20.500.12123/21688instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:47:12.414INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Spatial variability of nitrous oxide emissions from croplands and unmanaged natural ecosystems across a large environmental gradient
title Spatial variability of nitrous oxide emissions from croplands and unmanaged natural ecosystems across a large environmental gradient
spellingShingle Spatial variability of nitrous oxide emissions from croplands and unmanaged natural ecosystems across a large environmental gradient
Piñeiro Guerra, Juan Manuel
Agricultura
Agroecosistemas
Prácticas Agrícolas
Óxido Nitroso
Suelo
Cambio Climático
Cultivos
Maíz
Soja
Trigo
Caña de Azúcar
Aviculture
Agroecosystems
Agricultural Practices
Nitrous Oxide
Soil
Climate Change
Crops
Maize
Soybeans
Wheat
Sugar Cane
title_short Spatial variability of nitrous oxide emissions from croplands and unmanaged natural ecosystems across a large environmental gradient
title_full Spatial variability of nitrous oxide emissions from croplands and unmanaged natural ecosystems across a large environmental gradient
title_fullStr Spatial variability of nitrous oxide emissions from croplands and unmanaged natural ecosystems across a large environmental gradient
title_full_unstemmed Spatial variability of nitrous oxide emissions from croplands and unmanaged natural ecosystems across a large environmental gradient
title_sort Spatial variability of nitrous oxide emissions from croplands and unmanaged natural ecosystems across a large environmental gradient
dc.creator.none.fl_str_mv Piñeiro Guerra, Juan Manuel
Lewczuk, Nuria
Della Chiesa, Tomás
Araujo, Patricia Ines
Acreche, Martin Moises
Alvarez, Carolina
Álvarez, Carina R.
Chalco Vera, Jorge Elías
Costantini, Alejandro
De Tellería, José
Petrasek, Marcos
Piccinetti, Carlos Fabian
Picone, Liliana
Portela, Silvina Isabel
Posse Beaulieu, Gabriela
Seijo, Martin
Videla, Cecilia
Yahdjian, Laura
Piñeiro, Gervasio
author Piñeiro Guerra, Juan Manuel
author_facet Piñeiro Guerra, Juan Manuel
Lewczuk, Nuria
Della Chiesa, Tomás
Araujo, Patricia Ines
Acreche, Martin Moises
Alvarez, Carolina
Álvarez, Carina R.
Chalco Vera, Jorge Elías
Costantini, Alejandro
De Tellería, José
Petrasek, Marcos
Piccinetti, Carlos Fabian
Picone, Liliana
Portela, Silvina Isabel
Posse Beaulieu, Gabriela
Seijo, Martin
Videla, Cecilia
Yahdjian, Laura
Piñeiro, Gervasio
author_role author
author2 Lewczuk, Nuria
Della Chiesa, Tomás
Araujo, Patricia Ines
Acreche, Martin Moises
Alvarez, Carolina
Álvarez, Carina R.
Chalco Vera, Jorge Elías
Costantini, Alejandro
De Tellería, José
Petrasek, Marcos
Piccinetti, Carlos Fabian
Picone, Liliana
Portela, Silvina Isabel
Posse Beaulieu, Gabriela
Seijo, Martin
Videla, Cecilia
Yahdjian, Laura
Piñeiro, Gervasio
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Agricultura
Agroecosistemas
Prácticas Agrícolas
Óxido Nitroso
Suelo
Cambio Climático
Cultivos
Maíz
Soja
Trigo
Caña de Azúcar
Aviculture
Agroecosystems
Agricultural Practices
Nitrous Oxide
Soil
Climate Change
Crops
Maize
Soybeans
Wheat
Sugar Cane
topic Agricultura
Agroecosistemas
Prácticas Agrícolas
Óxido Nitroso
Suelo
Cambio Climático
Cultivos
Maíz
Soja
Trigo
Caña de Azúcar
Aviculture
Agroecosystems
Agricultural Practices
Nitrous Oxide
Soil
Climate Change
Crops
Maize
Soybeans
Wheat
Sugar Cane
dc.description.none.fl_txt_mv Atmospheric nitrous oxide (N2O) is a potent greenhouse gas, with long atmospheric residence time and a global warming potential 273 times higher than CO2. N2O emissions are mainly produced from soils and are influenced by biotic and abiotic factors that can be substantially altered by anthropogenic activities, such as land uses, especially when unmanaged natural ecosystems are replaced by croplands or other uses. In this study, we evaluated the spatial variability of N2O emissions from croplands (maize, soybean, wheat, and sugar cane crops), paired with the natural grasslands or forests that they replaced across a wide environmental gradient in Argentina, and identified the key drivers governing the spatial variability of N2O emissions using structural equation modeling. We conducted on-farm field measurements over 2 years at nine different sites, including a wide environmental gradient (mean rainfall from 679 to 1090 mm year−1 and mean temperatures from 13.8°C to 21.3°C), with diverse plant species life forms, and ecosystems, from the Semiarid Chaco forests in the Northwest of Argentina to the Pampas grasslands in the Southeast. On average, agricultural systems emitted more than twice N2O (+120%), had higher soil water content (+9%), higher soil temperatures (+3%), higher soil nitrate content (+19%) but lower ammonium (−33%) than natural ecosystems. We found that land use was the main driver of N2O emissions by directly affecting soil NO3− contents in both natural ecosystems and croplands. Urgent management practices aimed at reducing N2O emissions from croplands are needed to mitigate their contributions to global climate change.
EEA Pergamino
Fil: Piñeiro-Guerra, Juan Manuel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Piñeiro-Guerra, Juan Manuel. Universidad de la República. Facultad de Agronomía. Departamento de Sistemas Ambientales; Uruguay
Fil: Piñeiro-Guerra, Juan Manuel. Universidad de la República. Departamento de Modelización Estadística de Datos e Inteligencia Artificial. Centro Universitario Regional Este; Uruguay
Fil: Lewczuk, Nuria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Della Chiesa, Tomas. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Della Chiesa, Tomas. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Catedra de Climatología y Fenología Agrícolas; Argentina
Fil: Araujo, Patricia Inés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Laboratorio de Suelo; Argentina
Fil: Araujo, Patricia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Acreche, Martin Moises. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta. Departamento de Producción Vegetal. Manejo de cultivos; Argentina
Fil: Acreche, Martin Moises. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Álvarez, Carolina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi; Argentina
Fil: Álvarez, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Álvarez, Carina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Chalco Vera, Jorge Elias. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Salta; Argentina
Fil: Chalco Vera, Jorge Elias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Salta-Jujuy; Argentina
Fil: Costantini, Alejandro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Suelos; Argentina
Fil: De Tellería, José. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícolas; Argentina
Fil: Petrasek, Marcos. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Tecnología; Argentina
Fil: Piccinetti, Carlos. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícolas; Argentina
Fil: Picone, Liliana. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Portela, Silvina Isabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Laboratorio de Suelos; Argentina
Fil: Posse Beaulieu, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Clima y Agua; Argentina
Fil: Seijo, Martin. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Videla, Cecilia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Yahdjian, Laura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Piñeiro, Gervasio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Piñeiro, Gervasio. Universidad de la República. Facultad de Agronomía. Departamento de sistemas ambientales; Uruguay
description Atmospheric nitrous oxide (N2O) is a potent greenhouse gas, with long atmospheric residence time and a global warming potential 273 times higher than CO2. N2O emissions are mainly produced from soils and are influenced by biotic and abiotic factors that can be substantially altered by anthropogenic activities, such as land uses, especially when unmanaged natural ecosystems are replaced by croplands or other uses. In this study, we evaluated the spatial variability of N2O emissions from croplands (maize, soybean, wheat, and sugar cane crops), paired with the natural grasslands or forests that they replaced across a wide environmental gradient in Argentina, and identified the key drivers governing the spatial variability of N2O emissions using structural equation modeling. We conducted on-farm field measurements over 2 years at nine different sites, including a wide environmental gradient (mean rainfall from 679 to 1090 mm year−1 and mean temperatures from 13.8°C to 21.3°C), with diverse plant species life forms, and ecosystems, from the Semiarid Chaco forests in the Northwest of Argentina to the Pampas grasslands in the Southeast. On average, agricultural systems emitted more than twice N2O (+120%), had higher soil water content (+9%), higher soil temperatures (+3%), higher soil nitrate content (+19%) but lower ammonium (−33%) than natural ecosystems. We found that land use was the main driver of N2O emissions by directly affecting soil NO3− contents in both natural ecosystems and croplands. Urgent management practices aimed at reducing N2O emissions from croplands are needed to mitigate their contributions to global climate change.
publishDate 2025
dc.date.none.fl_str_mv 2025-03-18T10:32:14Z
2025-03-18T10:32:14Z
2025-03
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/21688
https://acsess.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jeq2.20663
0047-2425
1537-2537 (online)
https://doi.org/10.1002/jeq2.20663
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/21688
https://acsess.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jeq2.20663
https://doi.org/10.1002/jeq2.20663
identifier_str_mv 0047-2425
1537-2537 (online)
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repograntAgreement/INTA/PNNAT-1128023/AR./Emisiones de gases con efecto invernadero.
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv restrictedAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Wiley
publisher.none.fl_str_mv Wiley
dc.source.none.fl_str_mv Journal of Environmental Quality 54 (2) : 483-498. (March-April 2025)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1844619201956806656
score 12.559606