Enhancing wheat yield potential through the QTL QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A associated to spike fruiting efficiency : insights from plot-level analysis

Autores
Pretini, Nicole; Vanzetti, Leonardo Sebastian; Terrile, Ignacio Ismael; Silva, Paula; Ferrari, Giuliana; Gonzalez, Fernanda Gabriela
Año de publicación
2025
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión aceptada
Descripción
Wheat (Triticum aestivum L.) is a key global crop, essential for food security. To enhance its productivity this study focused on two quantitative trait loci (QTL), QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A, previously associated with fruiting efficiency at the spike level. We extended the analysis to the plot level to evaluate their impact on yield, thousand grain weight, and related traits, using a double haploid population of 102 lines in three environments. The results showed an epistatic interaction between a QTL for spike dry weight and grain number per spike. QFFE.perg-5A showed no interaction with the environment, increasing fruiting efficiency (13-15%), grain number per spike (7%), and spike number per unit area (9%), leading to an 8% rise in grain number per unit area and a 5% yield increase. In contrast, QFEm.perg-3A's impact depended on the environment. This study connects spike-level QTL analysis with plot-level effects, providing valuable insights for breeding programs to improve wheat varieties with desirable traits and increased productivity.
EEA Pergamino
Fil: Pretini, Nicole. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: Pretini, Nicole. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Vanzetti, Leonardo S. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Marcos Juárez; Argentina
Fil: Vanzetti, Leonardo S. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Terrile, Ignacio Ismael. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Mejoramiento Genético vegetal; Argentina
Fil: Silva, Paula. Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria; Uruguay
Fil: Ferrari, Giuliana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: Ferrari, Giuliana. Proyectos de Investigación Científica y Tecnológica - Fondo para la Investigación Científica y Tecnológica. Agencia Nacional de Promoción de la Investigación, el desarrollo tecnológico y la innovación; Argentina
Fil: González, Fernanda G. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: González, Fernanda G. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires . Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Universidad Nacional de San Antonio de Areco. Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
Fil: González, Fernanda G. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fuente
Field Crops Research 322 : 109721. (March 2025)
Materia
Trigo
Mejoramiento Genético
Rendimiento de Cultivos
Grano
Wheat
Genetic Improvement
Crop Yield
Grain
Fruiting Efficiency
Grain Number
Grain Weight
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/21612

id INTADig_1503ce0d2da997800f16861777bdd809
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/21612
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Enhancing wheat yield potential through the QTL QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A associated to spike fruiting efficiency : insights from plot-level analysisPretini, NicoleVanzetti, Leonardo SebastianTerrile, Ignacio IsmaelSilva, PaulaFerrari, GiulianaGonzalez, Fernanda GabrielaTrigoMejoramiento GenéticoRendimiento de CultivosGranoWheatGenetic ImprovementCrop YieldGrainFruiting EfficiencyGrain NumberGrain WeightWheat (Triticum aestivum L.) is a key global crop, essential for food security. To enhance its productivity this study focused on two quantitative trait loci (QTL), QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A, previously associated with fruiting efficiency at the spike level. We extended the analysis to the plot level to evaluate their impact on yield, thousand grain weight, and related traits, using a double haploid population of 102 lines in three environments. The results showed an epistatic interaction between a QTL for spike dry weight and grain number per spike. QFFE.perg-5A showed no interaction with the environment, increasing fruiting efficiency (13-15%), grain number per spike (7%), and spike number per unit area (9%), leading to an 8% rise in grain number per unit area and a 5% yield increase. In contrast, QFEm.perg-3A's impact depended on the environment. This study connects spike-level QTL analysis with plot-level effects, providing valuable insights for breeding programs to improve wheat varieties with desirable traits and increased productivity.EEA PergaminoFil: Pretini, Nicole. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; ArgentinaFil: Pretini, Nicole. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Vanzetti, Leonardo S. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Marcos Juárez; ArgentinaFil: Vanzetti, Leonardo S. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Terrile, Ignacio Ismael. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Mejoramiento Genético vegetal; ArgentinaFil: Silva, Paula. Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria; UruguayFil: Ferrari, Giuliana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; ArgentinaFil: Ferrari, Giuliana. Proyectos de Investigación Científica y Tecnológica - Fondo para la Investigación Científica y Tecnológica. Agencia Nacional de Promoción de la Investigación, el desarrollo tecnológico y la innovación; ArgentinaFil: González, Fernanda G. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; ArgentinaFil: González, Fernanda G. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires . Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Universidad Nacional de San Antonio de Areco. Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires; ArgentinaFil: González, Fernanda G. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaElsevierinfo:eu-repo/date/embargoEnd/2027-03-102025-03-10T15:51:37Z2025-03-10T15:51:37Z2025-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/21612https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037842902400474X0378-4290https://doi.org/10.1016/j.fcr.2024.109721Field Crops Research 322 : 109721. (March 2025)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repograntAgreement/INTA/2023-PD-L01-I102, Bases ecofisiológicas para mejorar la adaptación de los cultivos a la variabilidad ambiental mediante el manejo agronómico y el mejoramiento genéticoinfo:eu-repograntAgreement/INTA/2023-PE-L01-I109, Mejoramiento genético de cereales de invierno que contribuyan a la productividad y sostenibilidad de los diversos sistemas productivos de Argentinainfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:47:11Zoai:localhost:20.500.12123/21612instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:47:11.476INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Enhancing wheat yield potential through the QTL QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A associated to spike fruiting efficiency : insights from plot-level analysis
title Enhancing wheat yield potential through the QTL QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A associated to spike fruiting efficiency : insights from plot-level analysis
spellingShingle Enhancing wheat yield potential through the QTL QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A associated to spike fruiting efficiency : insights from plot-level analysis
Pretini, Nicole
Trigo
Mejoramiento Genético
Rendimiento de Cultivos
Grano
Wheat
Genetic Improvement
Crop Yield
Grain
Fruiting Efficiency
Grain Number
Grain Weight
title_short Enhancing wheat yield potential through the QTL QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A associated to spike fruiting efficiency : insights from plot-level analysis
title_full Enhancing wheat yield potential through the QTL QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A associated to spike fruiting efficiency : insights from plot-level analysis
title_fullStr Enhancing wheat yield potential through the QTL QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A associated to spike fruiting efficiency : insights from plot-level analysis
title_full_unstemmed Enhancing wheat yield potential through the QTL QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A associated to spike fruiting efficiency : insights from plot-level analysis
title_sort Enhancing wheat yield potential through the QTL QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A associated to spike fruiting efficiency : insights from plot-level analysis
dc.creator.none.fl_str_mv Pretini, Nicole
Vanzetti, Leonardo Sebastian
Terrile, Ignacio Ismael
Silva, Paula
Ferrari, Giuliana
Gonzalez, Fernanda Gabriela
author Pretini, Nicole
author_facet Pretini, Nicole
Vanzetti, Leonardo Sebastian
Terrile, Ignacio Ismael
Silva, Paula
Ferrari, Giuliana
Gonzalez, Fernanda Gabriela
author_role author
author2 Vanzetti, Leonardo Sebastian
Terrile, Ignacio Ismael
Silva, Paula
Ferrari, Giuliana
Gonzalez, Fernanda Gabriela
author2_role author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Trigo
Mejoramiento Genético
Rendimiento de Cultivos
Grano
Wheat
Genetic Improvement
Crop Yield
Grain
Fruiting Efficiency
Grain Number
Grain Weight
topic Trigo
Mejoramiento Genético
Rendimiento de Cultivos
Grano
Wheat
Genetic Improvement
Crop Yield
Grain
Fruiting Efficiency
Grain Number
Grain Weight
dc.description.none.fl_txt_mv Wheat (Triticum aestivum L.) is a key global crop, essential for food security. To enhance its productivity this study focused on two quantitative trait loci (QTL), QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A, previously associated with fruiting efficiency at the spike level. We extended the analysis to the plot level to evaluate their impact on yield, thousand grain weight, and related traits, using a double haploid population of 102 lines in three environments. The results showed an epistatic interaction between a QTL for spike dry weight and grain number per spike. QFFE.perg-5A showed no interaction with the environment, increasing fruiting efficiency (13-15%), grain number per spike (7%), and spike number per unit area (9%), leading to an 8% rise in grain number per unit area and a 5% yield increase. In contrast, QFEm.perg-3A's impact depended on the environment. This study connects spike-level QTL analysis with plot-level effects, providing valuable insights for breeding programs to improve wheat varieties with desirable traits and increased productivity.
EEA Pergamino
Fil: Pretini, Nicole. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: Pretini, Nicole. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Vanzetti, Leonardo S. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Marcos Juárez; Argentina
Fil: Vanzetti, Leonardo S. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Terrile, Ignacio Ismael. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Mejoramiento Genético vegetal; Argentina
Fil: Silva, Paula. Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria; Uruguay
Fil: Ferrari, Giuliana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: Ferrari, Giuliana. Proyectos de Investigación Científica y Tecnológica - Fondo para la Investigación Científica y Tecnológica. Agencia Nacional de Promoción de la Investigación, el desarrollo tecnológico y la innovación; Argentina
Fil: González, Fernanda G. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: González, Fernanda G. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires . Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Universidad Nacional de San Antonio de Areco. Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
Fil: González, Fernanda G. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
description Wheat (Triticum aestivum L.) is a key global crop, essential for food security. To enhance its productivity this study focused on two quantitative trait loci (QTL), QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A, previously associated with fruiting efficiency at the spike level. We extended the analysis to the plot level to evaluate their impact on yield, thousand grain weight, and related traits, using a double haploid population of 102 lines in three environments. The results showed an epistatic interaction between a QTL for spike dry weight and grain number per spike. QFFE.perg-5A showed no interaction with the environment, increasing fruiting efficiency (13-15%), grain number per spike (7%), and spike number per unit area (9%), leading to an 8% rise in grain number per unit area and a 5% yield increase. In contrast, QFEm.perg-3A's impact depended on the environment. This study connects spike-level QTL analysis with plot-level effects, providing valuable insights for breeding programs to improve wheat varieties with desirable traits and increased productivity.
publishDate 2025
dc.date.none.fl_str_mv 2025-03-10T15:51:37Z
2025-03-10T15:51:37Z
2025-03
info:eu-repo/date/embargoEnd/2027-03-10
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/acceptedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str acceptedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/21612
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037842902400474X
0378-4290
https://doi.org/10.1016/j.fcr.2024.109721
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/21612
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037842902400474X
https://doi.org/10.1016/j.fcr.2024.109721
identifier_str_mv 0378-4290
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repograntAgreement/INTA/2023-PD-L01-I102, Bases ecofisiológicas para mejorar la adaptación de los cultivos a la variabilidad ambiental mediante el manejo agronómico y el mejoramiento genético
info:eu-repograntAgreement/INTA/2023-PE-L01-I109, Mejoramiento genético de cereales de invierno que contribuyan a la productividad y sostenibilidad de los diversos sistemas productivos de Argentina
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv restrictedAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier
publisher.none.fl_str_mv Elsevier
dc.source.none.fl_str_mv Field Crops Research 322 : 109721. (March 2025)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1844619201577222144
score 12.559606