Enhancing wheat yield potential through the QTL QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A associated to spike fruiting efficiency : insights from plot-level analysis
- Autores
- Pretini, Nicole; Vanzetti, Leonardo Sebastian; Terrile, Ignacio Ismael; Silva, Paula; Ferrari, Giuliana; Gonzalez, Fernanda Gabriela
- Año de publicación
- 2025
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión aceptada
- Descripción
- Wheat (Triticum aestivum L.) is a key global crop, essential for food security. To enhance its productivity this study focused on two quantitative trait loci (QTL), QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A, previously associated with fruiting efficiency at the spike level. We extended the analysis to the plot level to evaluate their impact on yield, thousand grain weight, and related traits, using a double haploid population of 102 lines in three environments. The results showed an epistatic interaction between a QTL for spike dry weight and grain number per spike. QFFE.perg-5A showed no interaction with the environment, increasing fruiting efficiency (13-15%), grain number per spike (7%), and spike number per unit area (9%), leading to an 8% rise in grain number per unit area and a 5% yield increase. In contrast, QFEm.perg-3A's impact depended on the environment. This study connects spike-level QTL analysis with plot-level effects, providing valuable insights for breeding programs to improve wheat varieties with desirable traits and increased productivity.
EEA Pergamino
Fil: Pretini, Nicole. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: Pretini, Nicole. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Vanzetti, Leonardo S. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Marcos Juárez; Argentina
Fil: Vanzetti, Leonardo S. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Terrile, Ignacio Ismael. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Mejoramiento Genético vegetal; Argentina
Fil: Silva, Paula. Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria; Uruguay
Fil: Ferrari, Giuliana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: Ferrari, Giuliana. Proyectos de Investigación Científica y Tecnológica - Fondo para la Investigación Científica y Tecnológica. Agencia Nacional de Promoción de la Investigación, el desarrollo tecnológico y la innovación; Argentina
Fil: González, Fernanda G. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: González, Fernanda G. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires . Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Universidad Nacional de San Antonio de Areco. Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
Fil: González, Fernanda G. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina - Fuente
- Field Crops Research 322 : 109721. (March 2025)
- Materia
-
Trigo
Mejoramiento Genético
Rendimiento de Cultivos
Grano
Wheat
Genetic Improvement
Crop Yield
Grain
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Enhancing wheat yield potential through the QTL QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A associated to spike fruiting efficiency : insights from plot-level analysisPretini, NicoleVanzetti, Leonardo SebastianTerrile, Ignacio IsmaelSilva, PaulaFerrari, GiulianaGonzalez, Fernanda GabrielaTrigoMejoramiento GenéticoRendimiento de CultivosGranoWheatGenetic ImprovementCrop YieldGrainFruiting EfficiencyGrain NumberGrain WeightWheat (Triticum aestivum L.) is a key global crop, essential for food security. To enhance its productivity this study focused on two quantitative trait loci (QTL), QFFE.perg-5A and QFEm.perg-3A, previously associated with fruiting efficiency at the spike level. We extended the analysis to the plot level to evaluate their impact on yield, thousand grain weight, and related traits, using a double haploid population of 102 lines in three environments. The results showed an epistatic interaction between a QTL for spike dry weight and grain number per spike. QFFE.perg-5A showed no interaction with the environment, increasing fruiting efficiency (13-15%), grain number per spike (7%), and spike number per unit area (9%), leading to an 8% rise in grain number per unit area and a 5% yield increase. In contrast, QFEm.perg-3A's impact depended on the environment. This study connects spike-level QTL analysis with plot-level effects, providing valuable insights for breeding programs to improve wheat varieties with desirable traits and increased productivity.EEA PergaminoFil: Pretini, Nicole. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; ArgentinaFil: Pretini, Nicole. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Vanzetti, Leonardo S. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Marcos Juárez; ArgentinaFil: Vanzetti, Leonardo S. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Terrile, Ignacio Ismael. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Mejoramiento Genético vegetal; ArgentinaFil: Silva, Paula. Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria; UruguayFil: Ferrari, Giuliana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; ArgentinaFil: Ferrari, Giuliana. Proyectos de Investigación Científica y Tecnológica - Fondo para la Investigación Científica y Tecnológica. Agencia Nacional de Promoción de la Investigación, el desarrollo tecnológico y la innovación; ArgentinaFil: González, Fernanda G. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; ArgentinaFil: González, Fernanda G. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires . Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Universidad Nacional de San Antonio de Areco. Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires; ArgentinaFil: González, Fernanda G. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaElsevierinfo:eu-repo/date/embargoEnd/2027-03-102025-03-10T15:51:37Z2025-03-10T15:51:37Z2025-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/21612https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037842902400474X0378-4290https://doi.org/10.1016/j.fcr.2024.109721Field Crops Research 322 : 109721. (March 2025)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repograntAgreement/INTA/2023-PD-L01-I102, Bases ecofisiológicas para mejorar la adaptación de los cultivos a la variabilidad ambiental mediante el manejo agronómico y el mejoramiento genéticoinfo:eu-repograntAgreement/INTA/2023-PE-L01-I109, Mejoramiento genético de cereales de invierno que contribuyan a la productividad y sostenibilidad de los diversos sistemas productivos de Argentinainfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:47:11Zoai:localhost:20.500.12123/21612instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:47:11.476INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
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