Maternal exposure to ozone modulates the endophyte - conferred resistance to Aphids in Lolium multiflorum plants

Autores
Bubica Bustos, Ludmila; Ueno, Andrea Celeste; Di Leo, Tara Denise; Crocco, Carlos Daniel; Martínez Ghersa, María Alejandra; Molina Montenegro, Marco A.; Gundel, Pedro Emilio
Año de publicación
2020
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Bubica Bustos, Ludmila. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Bubica Bustos, Ludmila. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Bubica Bustos, Ludmila. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Recursos Naturales y Ambiente. Cátedra de Ecología. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Ueno, Andrea Celeste. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Ueno, Andrea Celeste. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Ueno, Andrea Celeste. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Recursos Naturales y Ambiente. Cátedra de Ecología. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Di Leo, Tara Denise. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Di Leo, Tara Denise. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Di Leo, Tara Denise. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Recursos Naturales y Ambiente. Cátedra de Ecología. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Crocco, Carlos Daniel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Crocco, Carlos Daniel. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Crocco, Carlos Daniel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Fisiología Vegetal. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Martínez Ghersa, María Alejandra. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Martínez Ghersa, María Alejandra. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Martínez Ghersa, María Alejandra. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Recursos Naturales y Ambiente. Cátedra de Ecología. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Molina Montenegro, Marco A. Universidad de Talca. Instituto de Ciencias Biológicas. Talca, Chile.
Fil: Molina Montenegro, Marco A. Universidad Católica del Norte. Centro de Estudios Avanzados en Zonas Áridas. Coquimbo, Chile.
Fil: Molina Montenegro, Marco A. Universidad Católica del Maule. Centro de Investigación en Estudios Avanzados del Maule. Talca, Chile.
Fil: Gundel, Pedro Emilio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Gundel, Pedro Emilio. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Gundel, Pedro Emilio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Recursos Naturales y Ambiente. Cátedra de Ecología. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Gundel, Pedro Emilio. Universidad de Talca. Instituto de Ciencias Biológicas. Talca, Chile.
Plants are challenged by biotic and abiotic stress factors and the incidence of one can increase or decrease resistance to another. These relations can also occur transgenerationally. For instance, progeny plants whose mothers experienced herbivory can be more resistant to herbivores. Certain fungal endophytes that are vertically transmitted endow plants with alkaloids and resistance to herbivores. However, endophyte-symbiotic plants exposed to the oxidative agent ozone became susceptible to aphids. Here, we explored whether this effect persists transgenerationally. We exposed Lolium multiflorum plants with and without fungal endophyte Epichloë occultans to ozone (120 or 0 ppb), and then, challenged the progeny with aphids (Rhopalosiphum padi). The endophyte was the main factor determining the resistance to aphids, but its importance diminished in plants with ozone history. This negative ozone effect on the endophyte-mediated resistance was apparent on aphid individual weights. Phenolic compounds in seeds were increased by the symbiosis and diminished by the ozone. The endophyte effect on phenolics vanished in progeny plants while the negative ozone effect persisted. Independently of ozone, the symbiosis increased the plant biomass (24%). Although ozone can diminish the importance of endophyte symbiosis for plant resistance to herbivores, it would be compensated by host growth stimulation.
il., tbls., grafs.
Fuente
Insects
Vol.11, no.9
art.548
https://www.mdpi.com
Materia
TRANSGENERATIONAL EFFECTS
MATERNAL EFFECTS
FUNGAL ENDOPHYTE
SYMBIOSIS
RHOPALOSIPHUM PADI
LOLIUM MULTIFLORUM
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
acceso abierto
Repositorio
FAUBA Digital (UBA-FAUBA)
Institución
Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía
OAI Identificador
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Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.Fil: Ueno, Andrea Celeste. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.Fil: Ueno, Andrea Celeste. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Recursos Naturales y Ambiente. Cátedra de Ecología. Buenos Aires, Argentina.Fil: Di Leo, Tara Denise. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.Fil: Di Leo, Tara Denise. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.Fil: Di Leo, Tara Denise. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Recursos Naturales y Ambiente. Cátedra de Ecología. Buenos Aires, Argentina.Fil: Crocco, Carlos Daniel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.Fil: Crocco, Carlos Daniel. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.Fil: Crocco, Carlos Daniel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Fisiología Vegetal. Buenos Aires, Argentina.Fil: Martínez Ghersa, María Alejandra. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.Fil: Martínez Ghersa, María Alejandra. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.Fil: Martínez Ghersa, María Alejandra. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Recursos Naturales y Ambiente. Cátedra de Ecología. Buenos Aires, Argentina.Fil: Molina Montenegro, Marco A. Universidad de Talca. Instituto de Ciencias Biológicas. Talca, Chile.Fil: Molina Montenegro, Marco A. Universidad Católica del Norte. Centro de Estudios Avanzados en Zonas Áridas. Coquimbo, Chile.Fil: Molina Montenegro, Marco A. Universidad Católica del Maule. Centro de Investigación en Estudios Avanzados del Maule. Talca, Chile.Fil: Gundel, Pedro Emilio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.Fil: Gundel, Pedro Emilio. CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Buenos Aires, Argentina.Fil: Gundel, Pedro Emilio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Recursos Naturales y Ambiente. Cátedra de Ecología. Buenos Aires, Argentina.Fil: Gundel, Pedro Emilio. Universidad de Talca. Instituto de Ciencias Biológicas. Talca, Chile.Plants are challenged by biotic and abiotic stress factors and the incidence of one can increase or decrease resistance to another. These relations can also occur transgenerationally. For instance, progeny plants whose mothers experienced herbivory can be more resistant to herbivores. Certain fungal endophytes that are vertically transmitted endow plants with alkaloids and resistance to herbivores. However, endophyte-symbiotic plants exposed to the oxidative agent ozone became susceptible to aphids. Here, we explored whether this effect persists transgenerationally. We exposed Lolium multiflorum plants with and without fungal endophyte Epichloë occultans to ozone (120 or 0 ppb), and then, challenged the progeny with aphids (Rhopalosiphum padi). The endophyte was the main factor determining the resistance to aphids, but its importance diminished in plants with ozone history. This negative ozone effect on the endophyte-mediated resistance was apparent on aphid individual weights. Phenolic compounds in seeds were increased by the symbiosis and diminished by the ozone. The endophyte effect on phenolics vanished in progeny plants while the negative ozone effect persisted. Independently of ozone, the symbiosis increased the plant biomass (24%). 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Fil: Gundel, Pedro Emilio. Universidad de Talca. Instituto de Ciencias Biológicas. Talca, Chile.
Plants are challenged by biotic and abiotic stress factors and the incidence of one can increase or decrease resistance to another. These relations can also occur transgenerationally. For instance, progeny plants whose mothers experienced herbivory can be more resistant to herbivores. Certain fungal endophytes that are vertically transmitted endow plants with alkaloids and resistance to herbivores. However, endophyte-symbiotic plants exposed to the oxidative agent ozone became susceptible to aphids. Here, we explored whether this effect persists transgenerationally. We exposed Lolium multiflorum plants with and without fungal endophyte Epichloë occultans to ozone (120 or 0 ppb), and then, challenged the progeny with aphids (Rhopalosiphum padi). The endophyte was the main factor determining the resistance to aphids, but its importance diminished in plants with ozone history. This negative ozone effect on the endophyte-mediated resistance was apparent on aphid individual weights. Phenolic compounds in seeds were increased by the symbiosis and diminished by the ozone. The endophyte effect on phenolics vanished in progeny plants while the negative ozone effect persisted. Independently of ozone, the symbiosis increased the plant biomass (24%). Although ozone can diminish the importance of endophyte symbiosis for plant resistance to herbivores, it would be compensated by host growth stimulation.
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