Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses

Autores
Giacometti, Romina; Jacobi, Vanesa; Kronberg, María Florencia; Panagos, Charalampos; Edison, Arthur S.; Zavala, Jorge Alberto
Año de publicación
2020
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Giacometti, Romina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - >CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Jacobi, Vanesa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Kronberg, María Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Panagos, Charalampos. University of Georgia. Complex Carbohydrate Research Center (CCRC). Athens, GA, USA.
Fil: Edison, Arthur S. University of Georgia. Complex Carbohydrate Research Center (CCRC). Athens, GA, USA.
Fil: Zavala, Jorge Alberto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina.
The stink bug Nezara viridula is one of the most threatening pests for agriculture in North and South America, and its oral secretion may be responsible for the damage it causes in soybean (Glycine max) crop. The high level of injury to seeds caused by pentatomids is related to their feeding behavior, morphology of mouth parts, and saliva, though information on the specifc composition of the oral secretion is scarce. Field studies were conducted to evaluate the biochemical damage produced by herbivory to developing soybean seeds. We measured metabolites and proteins to profle the insect saliva in order to understand the dynamics of soybean-herbivore interactions. We describe the mouth parts of N. viridula and the presence of metabolites, proteins and active enzymes in the watery saliva that could be involved in seed cell wall modifcation, thus triggering plant defenses against herbivory. We did not detect proteins from bacteria, yeasts, or soybean in the oral secretion after feeding. These results suggest that the digestive activity and organic compounds of watery saliva may elicit a plant self-protection response. This study adds to our understanding of stink bug saliva plasticity and its role in the struggle against soybean defenses.
grafs., fot.
Fuente
Scientific reports
Vol.10
art.15468
https://www.nature.com
Materia
DIGESTIVE ACTIVITY
NEZARA VIRIDULA
SOYBEAN SEED
ORGANIC COMPOUNDS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
acceso abierto
Repositorio
FAUBA Digital (UBA-FAUBA)
Institución
Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía
OAI Identificador
snrd:2020giacometti

id FAUBA_3bea107aa2afae66971e02e94c01cf23
oai_identifier_str snrd:2020giacometti
network_acronym_str FAUBA
repository_id_str 2729
network_name_str FAUBA Digital (UBA-FAUBA)
spelling Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responsesGiacometti, RominaJacobi, VanesaKronberg, María FlorenciaPanagos, CharalamposEdison, Arthur S.Zavala, Jorge AlbertoDIGESTIVE ACTIVITYNEZARA VIRIDULASOYBEAN SEEDORGANIC COMPOUNDSFil: Giacometti, Romina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - >CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina.Fil: Jacobi, Vanesa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.Fil: Kronberg, María Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina.Fil: Panagos, Charalampos. University of Georgia. Complex Carbohydrate Research Center (CCRC). Athens, GA, USA.Fil: Edison, Arthur S. University of Georgia. Complex Carbohydrate Research Center (CCRC). Athens, GA, USA.Fil: Zavala, Jorge Alberto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina.The stink bug Nezara viridula is one of the most threatening pests for agriculture in North and South America, and its oral secretion may be responsible for the damage it causes in soybean (Glycine max) crop. The high level of injury to seeds caused by pentatomids is related to their feeding behavior, morphology of mouth parts, and saliva, though information on the specifc composition of the oral secretion is scarce. Field studies were conducted to evaluate the biochemical damage produced by herbivory to developing soybean seeds. We measured metabolites and proteins to profle the insect saliva in order to understand the dynamics of soybean-herbivore interactions. We describe the mouth parts of N. viridula and the presence of metabolites, proteins and active enzymes in the watery saliva that could be involved in seed cell wall modifcation, thus triggering plant defenses against herbivory. We did not detect proteins from bacteria, yeasts, or soybean in the oral secretion after feeding. These results suggest that the digestive activity and organic compounds of watery saliva may elicit a plant self-protection response. This study adds to our understanding of stink bug saliva plasticity and its role in the struggle against soybean defenses.grafs., fot.2020articleinfo:eu-repo/semantics/articlepublishedVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfdoi:10.1038/s41598-020-72540-3issn:2045-2322http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/collection/arti/document/2020giacomettiScientific reportsVol.10art.15468https://www.nature.comreponame:FAUBA Digital (UBA-FAUBA)instname:Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomíaenginfo:eu-repo/semantics/openAccessopenAccess2025-09-29T13:42:01Zsnrd:2020giacomettiinstacron:UBA-FAUBAInstitucionalhttp://ri.agro.uba.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://ri.agro.uba.ar/greenstone3/oaiserver?verb=ListSetsmartino@agro.uba.ar;berasa@agro.uba.ar ArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:27292025-09-29 13:42:02.179FAUBA Digital (UBA-FAUBA) - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomíafalse
dc.title.none.fl_str_mv Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses
title Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses
spellingShingle Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses
Giacometti, Romina
DIGESTIVE ACTIVITY
NEZARA VIRIDULA
SOYBEAN SEED
ORGANIC COMPOUNDS
title_short Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses
title_full Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses
title_fullStr Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses
title_full_unstemmed Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses
title_sort Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses
dc.creator.none.fl_str_mv Giacometti, Romina
Jacobi, Vanesa
Kronberg, María Florencia
Panagos, Charalampos
Edison, Arthur S.
Zavala, Jorge Alberto
author Giacometti, Romina
author_facet Giacometti, Romina
Jacobi, Vanesa
Kronberg, María Florencia
Panagos, Charalampos
Edison, Arthur S.
Zavala, Jorge Alberto
author_role author
author2 Jacobi, Vanesa
Kronberg, María Florencia
Panagos, Charalampos
Edison, Arthur S.
Zavala, Jorge Alberto
author2_role author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv DIGESTIVE ACTIVITY
NEZARA VIRIDULA
SOYBEAN SEED
ORGANIC COMPOUNDS
topic DIGESTIVE ACTIVITY
NEZARA VIRIDULA
SOYBEAN SEED
ORGANIC COMPOUNDS
dc.description.none.fl_txt_mv Fil: Giacometti, Romina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - >CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Jacobi, Vanesa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Kronberg, María Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Panagos, Charalampos. University of Georgia. Complex Carbohydrate Research Center (CCRC). Athens, GA, USA.
Fil: Edison, Arthur S. University of Georgia. Complex Carbohydrate Research Center (CCRC). Athens, GA, USA.
Fil: Zavala, Jorge Alberto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina.
The stink bug Nezara viridula is one of the most threatening pests for agriculture in North and South America, and its oral secretion may be responsible for the damage it causes in soybean (Glycine max) crop. The high level of injury to seeds caused by pentatomids is related to their feeding behavior, morphology of mouth parts, and saliva, though information on the specifc composition of the oral secretion is scarce. Field studies were conducted to evaluate the biochemical damage produced by herbivory to developing soybean seeds. We measured metabolites and proteins to profle the insect saliva in order to understand the dynamics of soybean-herbivore interactions. We describe the mouth parts of N. viridula and the presence of metabolites, proteins and active enzymes in the watery saliva that could be involved in seed cell wall modifcation, thus triggering plant defenses against herbivory. We did not detect proteins from bacteria, yeasts, or soybean in the oral secretion after feeding. These results suggest that the digestive activity and organic compounds of watery saliva may elicit a plant self-protection response. This study adds to our understanding of stink bug saliva plasticity and its role in the struggle against soybean defenses.
grafs., fot.
description Fil: Giacometti, Romina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - >CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020
dc.type.none.fl_str_mv article
info:eu-repo/semantics/article
publishedVersion
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv doi:10.1038/s41598-020-72540-3
issn:2045-2322
http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/collection/arti/document/2020giacometti
identifier_str_mv doi:10.1038/s41598-020-72540-3
issn:2045-2322
url http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/collection/arti/document/2020giacometti
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Scientific reports
Vol.10
art.15468
https://www.nature.com
reponame:FAUBA Digital (UBA-FAUBA)
instname:Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía
reponame_str FAUBA Digital (UBA-FAUBA)
collection FAUBA Digital (UBA-FAUBA)
instname_str Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía
repository.name.fl_str_mv FAUBA Digital (UBA-FAUBA) - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía
repository.mail.fl_str_mv martino@agro.uba.ar;berasa@agro.uba.ar
_version_ 1844618864717987840
score 13.070432