Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses
- Autores
- Giacometti, Romina; Jacobi, Vanesa; Kronberg, María Florencia; Panagos, Charalampos; Edison, Arthur S.; Zavala, Jorge Alberto
- Año de publicación
- 2020
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fil: Giacometti, Romina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - >CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Jacobi, Vanesa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.
Fil: Kronberg, María Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina.
Fil: Panagos, Charalampos. University of Georgia. Complex Carbohydrate Research Center (CCRC). Athens, GA, USA.
Fil: Edison, Arthur S. University of Georgia. Complex Carbohydrate Research Center (CCRC). Athens, GA, USA.
Fil: Zavala, Jorge Alberto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina.
The stink bug Nezara viridula is one of the most threatening pests for agriculture in North and South America, and its oral secretion may be responsible for the damage it causes in soybean (Glycine max) crop. The high level of injury to seeds caused by pentatomids is related to their feeding behavior, morphology of mouth parts, and saliva, though information on the specifc composition of the oral secretion is scarce. Field studies were conducted to evaluate the biochemical damage produced by herbivory to developing soybean seeds. We measured metabolites and proteins to profle the insect saliva in order to understand the dynamics of soybean-herbivore interactions. We describe the mouth parts of N. viridula and the presence of metabolites, proteins and active enzymes in the watery saliva that could be involved in seed cell wall modifcation, thus triggering plant defenses against herbivory. We did not detect proteins from bacteria, yeasts, or soybean in the oral secretion after feeding. These results suggest that the digestive activity and organic compounds of watery saliva may elicit a plant self-protection response. This study adds to our understanding of stink bug saliva plasticity and its role in the struggle against soybean defenses.
grafs., fot. - Fuente
- Scientific reports
Vol.10
art.15468
https://www.nature.com - Materia
-
DIGESTIVE ACTIVITY
NEZARA VIRIDULA
SOYBEAN SEED
ORGANIC COMPOUNDS - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- acceso abierto
- Repositorio
- Institución
- Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía
- OAI Identificador
- snrd:2020giacometti
Ver los metadatos del registro completo
id |
FAUBA_3bea107aa2afae66971e02e94c01cf23 |
---|---|
oai_identifier_str |
snrd:2020giacometti |
network_acronym_str |
FAUBA |
repository_id_str |
2729 |
network_name_str |
FAUBA Digital (UBA-FAUBA) |
spelling |
Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responsesGiacometti, RominaJacobi, VanesaKronberg, María FlorenciaPanagos, CharalamposEdison, Arthur S.Zavala, Jorge AlbertoDIGESTIVE ACTIVITYNEZARA VIRIDULASOYBEAN SEEDORGANIC COMPOUNDSFil: Giacometti, Romina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - >CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina.Fil: Jacobi, Vanesa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina.Fil: Kronberg, María Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina.Fil: Panagos, Charalampos. University of Georgia. Complex Carbohydrate Research Center (CCRC). Athens, GA, USA.Fil: Edison, Arthur S. University of Georgia. Complex Carbohydrate Research Center (CCRC). Athens, GA, USA.Fil: Zavala, Jorge Alberto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina.The stink bug Nezara viridula is one of the most threatening pests for agriculture in North and South America, and its oral secretion may be responsible for the damage it causes in soybean (Glycine max) crop. The high level of injury to seeds caused by pentatomids is related to their feeding behavior, morphology of mouth parts, and saliva, though information on the specifc composition of the oral secretion is scarce. Field studies were conducted to evaluate the biochemical damage produced by herbivory to developing soybean seeds. We measured metabolites and proteins to profle the insect saliva in order to understand the dynamics of soybean-herbivore interactions. We describe the mouth parts of N. viridula and the presence of metabolites, proteins and active enzymes in the watery saliva that could be involved in seed cell wall modifcation, thus triggering plant defenses against herbivory. We did not detect proteins from bacteria, yeasts, or soybean in the oral secretion after feeding. These results suggest that the digestive activity and organic compounds of watery saliva may elicit a plant self-protection response. This study adds to our understanding of stink bug saliva plasticity and its role in the struggle against soybean defenses.grafs., fot.2020articleinfo:eu-repo/semantics/articlepublishedVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfdoi:10.1038/s41598-020-72540-3issn:2045-2322http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/collection/arti/document/2020giacomettiScientific reportsVol.10art.15468https://www.nature.comreponame:FAUBA Digital (UBA-FAUBA)instname:Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomíaenginfo:eu-repo/semantics/openAccessopenAccess2025-09-29T13:42:01Zsnrd:2020giacomettiinstacron:UBA-FAUBAInstitucionalhttp://ri.agro.uba.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://ri.agro.uba.ar/greenstone3/oaiserver?verb=ListSetsmartino@agro.uba.ar;berasa@agro.uba.ar ArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:27292025-09-29 13:42:02.179FAUBA Digital (UBA-FAUBA) - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomíafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses |
title |
Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses |
spellingShingle |
Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses Giacometti, Romina DIGESTIVE ACTIVITY NEZARA VIRIDULA SOYBEAN SEED ORGANIC COMPOUNDS |
title_short |
Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses |
title_full |
Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses |
title_fullStr |
Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses |
title_full_unstemmed |
Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses |
title_sort |
Digestive activity and organic compounds of Nezara viridula watery saliva induce defensive soybean seed responses |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Giacometti, Romina Jacobi, Vanesa Kronberg, María Florencia Panagos, Charalampos Edison, Arthur S. Zavala, Jorge Alberto |
author |
Giacometti, Romina |
author_facet |
Giacometti, Romina Jacobi, Vanesa Kronberg, María Florencia Panagos, Charalampos Edison, Arthur S. Zavala, Jorge Alberto |
author_role |
author |
author2 |
Jacobi, Vanesa Kronberg, María Florencia Panagos, Charalampos Edison, Arthur S. Zavala, Jorge Alberto |
author2_role |
author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
DIGESTIVE ACTIVITY NEZARA VIRIDULA SOYBEAN SEED ORGANIC COMPOUNDS |
topic |
DIGESTIVE ACTIVITY NEZARA VIRIDULA SOYBEAN SEED ORGANIC COMPOUNDS |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Fil: Giacometti, Romina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - >CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina. Fil: Jacobi, Vanesa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. Fil: Kronberg, María Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina. Fil: Panagos, Charalampos. University of Georgia. Complex Carbohydrate Research Center (CCRC). Athens, GA, USA. Fil: Edison, Arthur S. University of Georgia. Complex Carbohydrate Research Center (CCRC). Athens, GA, USA. Fil: Zavala, Jorge Alberto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina. The stink bug Nezara viridula is one of the most threatening pests for agriculture in North and South America, and its oral secretion may be responsible for the damage it causes in soybean (Glycine max) crop. The high level of injury to seeds caused by pentatomids is related to their feeding behavior, morphology of mouth parts, and saliva, though information on the specifc composition of the oral secretion is scarce. Field studies were conducted to evaluate the biochemical damage produced by herbivory to developing soybean seeds. We measured metabolites and proteins to profle the insect saliva in order to understand the dynamics of soybean-herbivore interactions. We describe the mouth parts of N. viridula and the presence of metabolites, proteins and active enzymes in the watery saliva that could be involved in seed cell wall modifcation, thus triggering plant defenses against herbivory. We did not detect proteins from bacteria, yeasts, or soybean in the oral secretion after feeding. These results suggest that the digestive activity and organic compounds of watery saliva may elicit a plant self-protection response. This study adds to our understanding of stink bug saliva plasticity and its role in the struggle against soybean defenses. grafs., fot. |
description |
Fil: Giacometti, Romina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - >CONICET – Universidad de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales (INBA). Buenos Aires, Argentina. - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Bioquímica. Buenos Aires, Argentina. |
publishDate |
2020 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2020 |
dc.type.none.fl_str_mv |
article info:eu-repo/semantics/article publishedVersion info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
doi:10.1038/s41598-020-72540-3 issn:2045-2322 http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/collection/arti/document/2020giacometti |
identifier_str_mv |
doi:10.1038/s41598-020-72540-3 issn:2045-2322 |
url |
http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/collection/arti/document/2020giacometti |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
Scientific reports Vol.10 art.15468 https://www.nature.com reponame:FAUBA Digital (UBA-FAUBA) instname:Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía |
reponame_str |
FAUBA Digital (UBA-FAUBA) |
collection |
FAUBA Digital (UBA-FAUBA) |
instname_str |
Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía |
repository.name.fl_str_mv |
FAUBA Digital (UBA-FAUBA) - Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía |
repository.mail.fl_str_mv |
martino@agro.uba.ar;berasa@agro.uba.ar |
_version_ |
1844618864717987840 |
score |
13.070432 |