La complejidad de la Estructura Argumental y su influencia en el procesamiento de oraciones en español - Sánchez, María Elina (2022)
L´estructura argumental (EA) és la informació que tenen els verbs sobre els rols sintàctics i dels temàtics. L´objectiu d´aquest treball és investigar com es manifesta l´efecte de la complexitat de l´EA en una tasca de Elicitació d´oracions i una de Judicis de Gramaticalidad. Van participar de l´estudi un grup de 62 subjectes adults parlants nadius de l´espanyol rioplatense de diferents edats i nivells d´escolaritat. Els estímuls van ser confeccionats considerant la quantitat d´arguments obligatoris que requereix un verb: 1, 2 i 3, i la canonicitat al mapatge sintàctic-semàntic (intransitius inacusativos vs inergativos). Les troballes suggereixen que a major nombre d´arguments es generen més dificultats, especialment en subjectes de baixa escolaritat. No es van trobar diferències entre els verbs intransitius. Es discutiran els resultats a la llum d´hipòtesis lingüístiques i neuropsicolingüísticas. Les tasques d´aquest estudi formen part d´una bateria d´avaluació de la morfosintaxi per a persones amb afàsia.