Analysis of Operating Conditions on Osmotic Dehydration of Plums (Prunus Domestica L.) and 3D-Numerical Determination of Effective Diffusion Coefficients
- Autores
- Rodriguez, Maria Marcela; Arballo, Javier Ramiro; Campañone, Laura Analia; Mascheroni, Rodolfo Horacio
- Año de publicación
- 2017
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The objective of this work was to analyze the relevant process conditions on osmotic dehydration of plums and to determine the diffusion coefficients related to this process. The influence of solution (type and concentration of solute, temperature, fruit/solution ratio) and process time on water loss, water content and solutes gain were studied. Process analysis was performed experimentally by means of a set of 16 duplicate tests and numerically by mathematical modeling of the unsteady-state mass transfer phenomena. Experiments were carried out with glucose and sorbitol solutions (40-60% w/w), dehydrating plum pieces during 2 h at temperatures of 25 and 40°C, with fruit/solution ratios of 1/4 and 1/10. For calculating effective diffusion coefficients, a novelty inverse-method was applied, the approximate shape of food-pieces was considered using Finite Elements Method. Calculated diffusion coefficients ranged from 1.13 × 10-09 to 4.71 × 10-09 m2 s-1 and 0.44 × 10-09 to 3.46 × 10-09 m2 s-1, for water and solutes, respectively.
Fil: Rodriguez, Maria Marcela. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Arballo, Javier Ramiro. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
-
Diffusion Coefficients
Osmotic Dehydration
Plums - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/54652
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_ebae1687a1747588ca0d099385644be5 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/54652 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Analysis of Operating Conditions on Osmotic Dehydration of Plums (Prunus Domestica L.) and 3D-Numerical Determination of Effective Diffusion CoefficientsRodriguez, Maria MarcelaArballo, Javier RamiroCampañone, Laura AnaliaMascheroni, Rodolfo HoracioDiffusion CoefficientsOsmotic DehydrationPlumshttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2The objective of this work was to analyze the relevant process conditions on osmotic dehydration of plums and to determine the diffusion coefficients related to this process. The influence of solution (type and concentration of solute, temperature, fruit/solution ratio) and process time on water loss, water content and solutes gain were studied. Process analysis was performed experimentally by means of a set of 16 duplicate tests and numerically by mathematical modeling of the unsteady-state mass transfer phenomena. Experiments were carried out with glucose and sorbitol solutions (40-60% w/w), dehydrating plum pieces during 2 h at temperatures of 25 and 40°C, with fruit/solution ratios of 1/4 and 1/10. For calculating effective diffusion coefficients, a novelty inverse-method was applied, the approximate shape of food-pieces was considered using Finite Elements Method. Calculated diffusion coefficients ranged from 1.13 × 10-09 to 4.71 × 10-09 m2 s-1 and 0.44 × 10-09 to 3.46 × 10-09 m2 s-1, for water and solutes, respectively.Fil: Rodriguez, Maria Marcela. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Arballo, Javier Ramiro. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaDe Gruyter2017-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/54652Rodriguez, Maria Marcela; Arballo, Javier Ramiro; Campañone, Laura Analia; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Analysis of Operating Conditions on Osmotic Dehydration of Plums (Prunus Domestica L.) and 3D-Numerical Determination of Effective Diffusion Coefficients; De Gruyter; International Journal Of Food Engineering; 13; 11; 11-2017; 1-321556-3758CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1515/ijfe-2017-0071info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.degruyter.com/view/j/ijfe.2017.13.issue-11/ijfe-2017-0071/ijfe-2017-0071.xmlinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:51:14Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/54652instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:51:14.677CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Analysis of Operating Conditions on Osmotic Dehydration of Plums (Prunus Domestica L.) and 3D-Numerical Determination of Effective Diffusion Coefficients |
title |
Analysis of Operating Conditions on Osmotic Dehydration of Plums (Prunus Domestica L.) and 3D-Numerical Determination of Effective Diffusion Coefficients |
spellingShingle |
Analysis of Operating Conditions on Osmotic Dehydration of Plums (Prunus Domestica L.) and 3D-Numerical Determination of Effective Diffusion Coefficients Rodriguez, Maria Marcela Diffusion Coefficients Osmotic Dehydration Plums |
title_short |
Analysis of Operating Conditions on Osmotic Dehydration of Plums (Prunus Domestica L.) and 3D-Numerical Determination of Effective Diffusion Coefficients |
title_full |
Analysis of Operating Conditions on Osmotic Dehydration of Plums (Prunus Domestica L.) and 3D-Numerical Determination of Effective Diffusion Coefficients |
title_fullStr |
Analysis of Operating Conditions on Osmotic Dehydration of Plums (Prunus Domestica L.) and 3D-Numerical Determination of Effective Diffusion Coefficients |
title_full_unstemmed |
Analysis of Operating Conditions on Osmotic Dehydration of Plums (Prunus Domestica L.) and 3D-Numerical Determination of Effective Diffusion Coefficients |
title_sort |
Analysis of Operating Conditions on Osmotic Dehydration of Plums (Prunus Domestica L.) and 3D-Numerical Determination of Effective Diffusion Coefficients |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Rodriguez, Maria Marcela Arballo, Javier Ramiro Campañone, Laura Analia Mascheroni, Rodolfo Horacio |
author |
Rodriguez, Maria Marcela |
author_facet |
Rodriguez, Maria Marcela Arballo, Javier Ramiro Campañone, Laura Analia Mascheroni, Rodolfo Horacio |
author_role |
author |
author2 |
Arballo, Javier Ramiro Campañone, Laura Analia Mascheroni, Rodolfo Horacio |
author2_role |
author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Diffusion Coefficients Osmotic Dehydration Plums |
topic |
Diffusion Coefficients Osmotic Dehydration Plums |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The objective of this work was to analyze the relevant process conditions on osmotic dehydration of plums and to determine the diffusion coefficients related to this process. The influence of solution (type and concentration of solute, temperature, fruit/solution ratio) and process time on water loss, water content and solutes gain were studied. Process analysis was performed experimentally by means of a set of 16 duplicate tests and numerically by mathematical modeling of the unsteady-state mass transfer phenomena. Experiments were carried out with glucose and sorbitol solutions (40-60% w/w), dehydrating plum pieces during 2 h at temperatures of 25 and 40°C, with fruit/solution ratios of 1/4 and 1/10. For calculating effective diffusion coefficients, a novelty inverse-method was applied, the approximate shape of food-pieces was considered using Finite Elements Method. Calculated diffusion coefficients ranged from 1.13 × 10-09 to 4.71 × 10-09 m2 s-1 and 0.44 × 10-09 to 3.46 × 10-09 m2 s-1, for water and solutes, respectively. Fil: Rodriguez, Maria Marcela. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Arballo, Javier Ramiro. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina |
description |
The objective of this work was to analyze the relevant process conditions on osmotic dehydration of plums and to determine the diffusion coefficients related to this process. The influence of solution (type and concentration of solute, temperature, fruit/solution ratio) and process time on water loss, water content and solutes gain were studied. Process analysis was performed experimentally by means of a set of 16 duplicate tests and numerically by mathematical modeling of the unsteady-state mass transfer phenomena. Experiments were carried out with glucose and sorbitol solutions (40-60% w/w), dehydrating plum pieces during 2 h at temperatures of 25 and 40°C, with fruit/solution ratios of 1/4 and 1/10. For calculating effective diffusion coefficients, a novelty inverse-method was applied, the approximate shape of food-pieces was considered using Finite Elements Method. Calculated diffusion coefficients ranged from 1.13 × 10-09 to 4.71 × 10-09 m2 s-1 and 0.44 × 10-09 to 3.46 × 10-09 m2 s-1, for water and solutes, respectively. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-11 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/54652 Rodriguez, Maria Marcela; Arballo, Javier Ramiro; Campañone, Laura Analia; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Analysis of Operating Conditions on Osmotic Dehydration of Plums (Prunus Domestica L.) and 3D-Numerical Determination of Effective Diffusion Coefficients; De Gruyter; International Journal Of Food Engineering; 13; 11; 11-2017; 1-32 1556-3758 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/54652 |
identifier_str_mv |
Rodriguez, Maria Marcela; Arballo, Javier Ramiro; Campañone, Laura Analia; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Analysis of Operating Conditions on Osmotic Dehydration of Plums (Prunus Domestica L.) and 3D-Numerical Determination of Effective Diffusion Coefficients; De Gruyter; International Journal Of Food Engineering; 13; 11; 11-2017; 1-32 1556-3758 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1515/ijfe-2017-0071 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.degruyter.com/view/j/ijfe.2017.13.issue-11/ijfe-2017-0071/ijfe-2017-0071.xml |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
De Gruyter |
publisher.none.fl_str_mv |
De Gruyter |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844613575952302080 |
score |
13.070432 |