Biofilm formation by Salmonella sp. in the poultry industry: Detection, control and eradication strategies

Autores
Merino, Lina Ethel; Procura, Francisco; Trejo, Fernando Miguel; Bueno, Dante Javier; Golowczyc, Marina Alejandra
Año de publicación
2017
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Salmonella represents an important global public health problem and it is an emerging zoonotic bacterial threat in the poultry industry. Diverse registered human cases of salmonellosis shown poultry origins. Various control measures have been employed both at the farming and processing levels to address it. This review focuses on traditional and new detection techniques of biofilm formation by Salmonella spp. and different approaches that can be used to prevent and/or control biofilm formation by these bacteria. A number of methodologies based on different approximations have been recently employed to detect and evaluate bacteria attached to surfaces, including real-time polymerase chain reaction (PCR), confocal laser scanning microscopy and Optical Coherence Tomography. Due to persistence of Salmonella biofilm in food processing environments after cleaning and sanitation, control and eradication strategies in poultry industry should be constantly studied. In this sense, the use of several alternatives to control Salmonella biofilm formation, such as lactic acid bacteria, phagetherapy, extracts from aromatic plants, quorum sensing inhibitors, bacteriocins and nanomaterials, have been successfully tested and will be reviewed.
Fil: Merino, Lina Ethel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Procura, Francisco. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Entre Ríos. Estación Experimental Agropecuaria Concepción del Uruguay; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Trejo, Fernando Miguel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Bueno, Dante Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Entre Ríos. Estación Experimental Agropecuaria Concepción del Uruguay; Argentina
Fil: Golowczyc, Marina Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
BIOFILM
CONTAMINATION CONTROL
POULTRY INDUSTRY
SALMONELLA
Nivel de accesibilidad
acceso embargado
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
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description Salmonella represents an important global public health problem and it is an emerging zoonotic bacterial threat in the poultry industry. Diverse registered human cases of salmonellosis shown poultry origins. Various control measures have been employed both at the farming and processing levels to address it. This review focuses on traditional and new detection techniques of biofilm formation by Salmonella spp. and different approaches that can be used to prevent and/or control biofilm formation by these bacteria. A number of methodologies based on different approximations have been recently employed to detect and evaluate bacteria attached to surfaces, including real-time polymerase chain reaction (PCR), confocal laser scanning microscopy and Optical Coherence Tomography. Due to persistence of Salmonella biofilm in food processing environments after cleaning and sanitation, control and eradication strategies in poultry industry should be constantly studied. In this sense, the use of several alternatives to control Salmonella biofilm formation, such as lactic acid bacteria, phagetherapy, extracts from aromatic plants, quorum sensing inhibitors, bacteriocins and nanomaterials, have been successfully tested and will be reviewed.
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