Structural analysis and adhesive capacity of cassava starch modified with NaOH:urea mixtures
- Autores
- Monroy, Yuliana; Cabezas, Dario Marcelino; Rivero, Sandra G. M.; Garcia, Maria Alejandra
- Año de publicación
- 2023
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- In this research the interactions and structural changes induced by NaOH:urea mixtures on cassava starch suspensions as well as their adhesive capacity were studied. Cold gelatinization of 10–20% w/w cassava suspensions was induced by adding different NaOH:urea mixtures (0.5–2:1). Chemical modification of cassava starch was analyzed through optical microscopy as well as SEC-HPLC and size particle determinations, ATR-FTIR spectral and chemometric analysis were also carried out.Cassava starch treatment with NaOH:urea mixtures generated structural disorganization, induced cold gelatinization and promoted the hydrolysis of the polymeric chains. SEC-HPLC and ATR-FTIR results showed that the modifications induced in the adhesive formulations depend both on the starch content and the NaOH:urea ratio. All tested formulations exhibited adhesive capacity, being effective for Kraft paper substrate bonding. Thus, this simple and low-cost procedure was effective to chemically modify cassava starch allowing to obtain derivatives with tailor-made adhesive properties.
Fil: Monroy, Yuliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Cabezas, Dario Marcelino. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
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- acceso abierto
- Condiciones de uso
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