Fatty acid profiles of varietal virgin olive oils (Olea europaea L.) from mature orchards in warm arid valleys of Northwestern Argentina (La Rioja)
- Autores
- Rondanini, Deborah Paola; Castro, Diego Nicolas; Searles, Peter Stoughton; Rousseaux, Maria Cecilia
- Año de publicación
- 2011
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The olive industry in Northwestern Argentina has experienced substantial growth during the past two decades to produce virgin olive oil for export. To assess the fatty acid profiles of the main varietal olive oils, 563 oil samples from 17 varieties cultivated in the province of La Rioja were analyzed from 2005-2008. Olive varieties were ranked according to oleic acid content as low (<55%; Arbequina, Arauco), intermediate (55-65%; Barnea, Frantoio) or high (>65%; Manzanilla, Empeltre, Leccino, Coratina, Changlot, Picual). Using data from this study and the literature, the fatty acid composition of Spanish (Arbequina, Picual) and Italian (Coratina, Frantoio) varieties indicated consistently lower oleic acid contents when grown in NW Argentina versus the Mediterranean. For Arbequina, the oleic content decreased with increasing temperature during oil accumulation (-2% per °C). The classification of varieties should be useful in the selection of virgin olive oils for corrective blending and for choosing varieties for new orchards in order to meet IOOC requirements. The differences in fatty acid composition between NW Argentina and the Mediterranean Basin are most likely to be related to a genotype produced by environmental interaction, and the negative effect of the high seasonal mean temperature during oil accumulation will need further research.
La industria oleícola del noroeste de Argentina creció sustancialmente durante las últimas dos décadas para producir aceite de oliva virgen exportable. Para evaluar el perfil de ácidos grasos de los principales aceites varietales, se analizaron 563 muestras de aceite de 17 variedades en la provincia de La Rioja durante 2005-2008. Las variedades se clasificaron de acuerdo a su contenido de ácido oleico en bajo (55%; Arbequina, Arauco), medio (55-65%; Barnea, Frantoio), o alto (65%; Manzanilla, Empeltre, Leccino, Coratina, Changlot, Picual). Utilizando datos de este trabajo y de la literatura, los aceites de variedades de origen español (Arbequina y Picual) e italiano (Coratina y Frantoio) mostraron consistentemente menor contenido de ácido oleico cuando crecieron en el noroeste de Argentina versus el Mediterráneo. Para Arbequina, el contenido de oleico disminuyó con la temperatura durante la síntesis y acumulación lipídica (22 % por °C). La clasificación varietal por acido oleico debe ser útil para seleccionar aceites para mezclas correctivas y variedades para futuras plantaciones que cumplan con la normativa del COI. Diferencias en los perfiles de ácidos grasos entre el noroeste de Argentina y el Mediterráneo indican una interacción genotipo x ambiente, y el efecto negativo de la alta temperatura media estacional durante la síntesis de lípidos requerirá mayor investigación.
Fil: Rondanini, Deborah Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
Fil: Castro, Diego Nicolas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
Fil: Searles, Peter Stoughton. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
Fil: Rousseaux, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina - Materia
-
Oil quality
Oleic acid
Temperature
Virgin olive oil - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/253187
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_d0fce588869b458d4bdcb3a9be639d8f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/253187 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Fatty acid profiles of varietal virgin olive oils (Olea europaea L.) from mature orchards in warm arid valleys of Northwestern Argentina (La Rioja)Perfiles de ácidos grasos de aceites de oliva virgen (Olea europaea L.) de huertos en plena producción en los valles cálidos áridos del noroeste de Argentina (La Rioja)Rondanini, Deborah PaolaCastro, Diego NicolasSearles, Peter StoughtonRousseaux, Maria CeciliaOil qualityOleic acidTemperatureVirgin olive oilhttps://purl.org/becyt/ford/4.1https://purl.org/becyt/ford/4The olive industry in Northwestern Argentina has experienced substantial growth during the past two decades to produce virgin olive oil for export. To assess the fatty acid profiles of the main varietal olive oils, 563 oil samples from 17 varieties cultivated in the province of La Rioja were analyzed from 2005-2008. Olive varieties were ranked according to oleic acid content as low (<55%; Arbequina, Arauco), intermediate (55-65%; Barnea, Frantoio) or high (>65%; Manzanilla, Empeltre, Leccino, Coratina, Changlot, Picual). Using data from this study and the literature, the fatty acid composition of Spanish (Arbequina, Picual) and Italian (Coratina, Frantoio) varieties indicated consistently lower oleic acid contents when grown in NW Argentina versus the Mediterranean. For Arbequina, the oleic content decreased with increasing temperature during oil accumulation (-2% per °C). The classification of varieties should be useful in the selection of virgin olive oils for corrective blending and for choosing varieties for new orchards in order to meet IOOC requirements. The differences in fatty acid composition between NW Argentina and the Mediterranean Basin are most likely to be related to a genotype produced by environmental interaction, and the negative effect of the high seasonal mean temperature during oil accumulation will need further research.La industria oleícola del noroeste de Argentina creció sustancialmente durante las últimas dos décadas para producir aceite de oliva virgen exportable. Para evaluar el perfil de ácidos grasos de los principales aceites varietales, se analizaron 563 muestras de aceite de 17 variedades en la provincia de La Rioja durante 2005-2008. Las variedades se clasificaron de acuerdo a su contenido de ácido oleico en bajo (55%; Arbequina, Arauco), medio (55-65%; Barnea, Frantoio), o alto (65%; Manzanilla, Empeltre, Leccino, Coratina, Changlot, Picual). Utilizando datos de este trabajo y de la literatura, los aceites de variedades de origen español (Arbequina y Picual) e italiano (Coratina y Frantoio) mostraron consistentemente menor contenido de ácido oleico cuando crecieron en el noroeste de Argentina versus el Mediterráneo. Para Arbequina, el contenido de oleico disminuyó con la temperatura durante la síntesis y acumulación lipídica (22 % por °C). La clasificación varietal por acido oleico debe ser útil para seleccionar aceites para mezclas correctivas y variedades para futuras plantaciones que cumplan con la normativa del COI. Diferencias en los perfiles de ácidos grasos entre el noroeste de Argentina y el Mediterráneo indican una interacción genotipo x ambiente, y el efecto negativo de la alta temperatura media estacional durante la síntesis de lípidos requerirá mayor investigación.Fil: Rondanini, Deborah Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; ArgentinaFil: Castro, Diego Nicolas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; ArgentinaFil: Searles, Peter Stoughton. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; ArgentinaFil: Rousseaux, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; ArgentinaInstituto de la Grasa2011-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/253187Rondanini, Deborah Paola; Castro, Diego Nicolas; Searles, Peter Stoughton; Rousseaux, Maria Cecilia; Fatty acid profiles of varietal virgin olive oils (Olea europaea L.) from mature orchards in warm arid valleys of Northwestern Argentina (La Rioja); Instituto de la Grasa; Grasas y Aceites; 62; 4; 10-2011; 399-4090017-3495CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/1335info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3756600info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.3989/gya.125110info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:46:58Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/253187instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:46:58.765CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Fatty acid profiles of varietal virgin olive oils (Olea europaea L.) from mature orchards in warm arid valleys of Northwestern Argentina (La Rioja) Perfiles de ácidos grasos de aceites de oliva virgen (Olea europaea L.) de huertos en plena producción en los valles cálidos áridos del noroeste de Argentina (La Rioja) |
title |
Fatty acid profiles of varietal virgin olive oils (Olea europaea L.) from mature orchards in warm arid valleys of Northwestern Argentina (La Rioja) |
spellingShingle |
Fatty acid profiles of varietal virgin olive oils (Olea europaea L.) from mature orchards in warm arid valleys of Northwestern Argentina (La Rioja) Rondanini, Deborah Paola Oil quality Oleic acid Temperature Virgin olive oil |
title_short |
Fatty acid profiles of varietal virgin olive oils (Olea europaea L.) from mature orchards in warm arid valleys of Northwestern Argentina (La Rioja) |
title_full |
Fatty acid profiles of varietal virgin olive oils (Olea europaea L.) from mature orchards in warm arid valleys of Northwestern Argentina (La Rioja) |
title_fullStr |
Fatty acid profiles of varietal virgin olive oils (Olea europaea L.) from mature orchards in warm arid valleys of Northwestern Argentina (La Rioja) |
title_full_unstemmed |
Fatty acid profiles of varietal virgin olive oils (Olea europaea L.) from mature orchards in warm arid valleys of Northwestern Argentina (La Rioja) |
title_sort |
Fatty acid profiles of varietal virgin olive oils (Olea europaea L.) from mature orchards in warm arid valleys of Northwestern Argentina (La Rioja) |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Rondanini, Deborah Paola Castro, Diego Nicolas Searles, Peter Stoughton Rousseaux, Maria Cecilia |
author |
Rondanini, Deborah Paola |
author_facet |
Rondanini, Deborah Paola Castro, Diego Nicolas Searles, Peter Stoughton Rousseaux, Maria Cecilia |
author_role |
author |
author2 |
Castro, Diego Nicolas Searles, Peter Stoughton Rousseaux, Maria Cecilia |
author2_role |
author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Oil quality Oleic acid Temperature Virgin olive oil |
topic |
Oil quality Oleic acid Temperature Virgin olive oil |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/4.1 https://purl.org/becyt/ford/4 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The olive industry in Northwestern Argentina has experienced substantial growth during the past two decades to produce virgin olive oil for export. To assess the fatty acid profiles of the main varietal olive oils, 563 oil samples from 17 varieties cultivated in the province of La Rioja were analyzed from 2005-2008. Olive varieties were ranked according to oleic acid content as low (<55%; Arbequina, Arauco), intermediate (55-65%; Barnea, Frantoio) or high (>65%; Manzanilla, Empeltre, Leccino, Coratina, Changlot, Picual). Using data from this study and the literature, the fatty acid composition of Spanish (Arbequina, Picual) and Italian (Coratina, Frantoio) varieties indicated consistently lower oleic acid contents when grown in NW Argentina versus the Mediterranean. For Arbequina, the oleic content decreased with increasing temperature during oil accumulation (-2% per °C). The classification of varieties should be useful in the selection of virgin olive oils for corrective blending and for choosing varieties for new orchards in order to meet IOOC requirements. The differences in fatty acid composition between NW Argentina and the Mediterranean Basin are most likely to be related to a genotype produced by environmental interaction, and the negative effect of the high seasonal mean temperature during oil accumulation will need further research. La industria oleícola del noroeste de Argentina creció sustancialmente durante las últimas dos décadas para producir aceite de oliva virgen exportable. Para evaluar el perfil de ácidos grasos de los principales aceites varietales, se analizaron 563 muestras de aceite de 17 variedades en la provincia de La Rioja durante 2005-2008. Las variedades se clasificaron de acuerdo a su contenido de ácido oleico en bajo (55%; Arbequina, Arauco), medio (55-65%; Barnea, Frantoio), o alto (65%; Manzanilla, Empeltre, Leccino, Coratina, Changlot, Picual). Utilizando datos de este trabajo y de la literatura, los aceites de variedades de origen español (Arbequina y Picual) e italiano (Coratina y Frantoio) mostraron consistentemente menor contenido de ácido oleico cuando crecieron en el noroeste de Argentina versus el Mediterráneo. Para Arbequina, el contenido de oleico disminuyó con la temperatura durante la síntesis y acumulación lipídica (22 % por °C). La clasificación varietal por acido oleico debe ser útil para seleccionar aceites para mezclas correctivas y variedades para futuras plantaciones que cumplan con la normativa del COI. Diferencias en los perfiles de ácidos grasos entre el noroeste de Argentina y el Mediterráneo indican una interacción genotipo x ambiente, y el efecto negativo de la alta temperatura media estacional durante la síntesis de lípidos requerirá mayor investigación. Fil: Rondanini, Deborah Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina Fil: Castro, Diego Nicolas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina Fil: Searles, Peter Stoughton. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina Fil: Rousseaux, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Secretaría de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina |
description |
The olive industry in Northwestern Argentina has experienced substantial growth during the past two decades to produce virgin olive oil for export. To assess the fatty acid profiles of the main varietal olive oils, 563 oil samples from 17 varieties cultivated in the province of La Rioja were analyzed from 2005-2008. Olive varieties were ranked according to oleic acid content as low (<55%; Arbequina, Arauco), intermediate (55-65%; Barnea, Frantoio) or high (>65%; Manzanilla, Empeltre, Leccino, Coratina, Changlot, Picual). Using data from this study and the literature, the fatty acid composition of Spanish (Arbequina, Picual) and Italian (Coratina, Frantoio) varieties indicated consistently lower oleic acid contents when grown in NW Argentina versus the Mediterranean. For Arbequina, the oleic content decreased with increasing temperature during oil accumulation (-2% per °C). The classification of varieties should be useful in the selection of virgin olive oils for corrective blending and for choosing varieties for new orchards in order to meet IOOC requirements. The differences in fatty acid composition between NW Argentina and the Mediterranean Basin are most likely to be related to a genotype produced by environmental interaction, and the negative effect of the high seasonal mean temperature during oil accumulation will need further research. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-10 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/253187 Rondanini, Deborah Paola; Castro, Diego Nicolas; Searles, Peter Stoughton; Rousseaux, Maria Cecilia; Fatty acid profiles of varietal virgin olive oils (Olea europaea L.) from mature orchards in warm arid valleys of Northwestern Argentina (La Rioja); Instituto de la Grasa; Grasas y Aceites; 62; 4; 10-2011; 399-409 0017-3495 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/253187 |
identifier_str_mv |
Rondanini, Deborah Paola; Castro, Diego Nicolas; Searles, Peter Stoughton; Rousseaux, Maria Cecilia; Fatty acid profiles of varietal virgin olive oils (Olea europaea L.) from mature orchards in warm arid valleys of Northwestern Argentina (La Rioja); Instituto de la Grasa; Grasas y Aceites; 62; 4; 10-2011; 399-409 0017-3495 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/1335 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3756600 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.3989/gya.125110 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Instituto de la Grasa |
publisher.none.fl_str_mv |
Instituto de la Grasa |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844613464697339904 |
score |
13.070432 |