Relacja z wyjazdu naukowego do Wydziału Nauk Leśnych w Eldorado (Narodowy Uniwersytet w Misiones w Argentynie) - Zapora, Ewa (2020)
Wstęp Instytut Nauk Leśnych Politechniki Białostockiej (INL PB; dawniej Zamiejscowy Wydział Leśny w Hajnówce) to jednostka zajmująca się zarówno kształceniem studentów pierwszego i drugiego stopnia na kierunku Leśnictwo, jak i prowadzeniem badań naukowych – głównie z zakresu zagospodarowania ubocznych produktów leśnych. Pracownicy INL stworzyli unikalny, liczący kilkaset pozycji, Bank Ekstraktów z Grzybów (Fungi Extract Bank), zebranych głównie z Puszczy Białowieskiej, ale także z innych, nierzadko egzotycznych miejsc. W związku z powyższym szczególnie dużo uwagi naukowcy poświęcają badaniom grzybów i potencjalnemu wykorzystaniu ekstraktów (Sadowska et al. 2020). W związku z dynamicznym rozwojem umiędzynarodowienia Politechniki Białostockiej, pracownicy INL w ramach m.in. programów Erasmus KA103, Erasmus KA107, PROM (w ramach Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej) mają możliwość odbycia wyjazdów dydaktycznych i dydaktyczno-naukowych do uniwersytetów z całego świata. Jednym z nich był wyjazd do National University of Misiones w Posadas (Argentyna). Możliwość wyjazdu akurat do tej uczelni była efektem International Week, w ramach którego kilkudziesięciu naukowców z całego świata wizytowało w grudniu 2017 roku Politechnikę Białostocką, w tym dr Maria Cecilia Fasano z Narodowego Uniwersytetu w Misiones.