Study of EDTA intake of children for potential use of FeNaEDTA for breakfast cereal fortification

Autores
Galan, Maria Gimena; Cagnasso, Carolina Elisa; Drago, Silvina Rosa
Año de publicación
2012
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
EDTA is used as disodium salt or disodiumcalcium in foods, to prevent lipid oxidation or as color and flavor stabilizer. In some countries, FeNaEDTA is also used as a source of iron for fortification. However, EDTA has an Acceptable Daily Intake (ADI) of 2.5 mg / kg/day. The aim of this study was to estimate the intake of EDTA in children of school age and the potential use of FeNaEDTA as iron source for breakfast cereal fortification. A qualitative-quantitative food frequency questionnaire was conducted on 225 schoolchildren of both sexes, aged between 4 and 13, from school canteens, public and private schools, from the city of Santa Fe (Argentina). Only those foods which EDTA addition is allowed in Argentina: packaged ice cream, soda, soft drinks and powdered soft drinks (upper limit of Na2EDTA o Na2CaEDTA: 35 mg/kg) and dressings and margarines (upper limit of Na2CaEDTA: 75 mg/kg) were considered. EDTA Average Daily Consumption (ADC) was 0.06 mg/kg/day with a median of 0.011 mg/kg/day, representing 2.4% of the ADI. In the hypothetical case that FeNaEDTA would be used as iron source for breakfast cereal fortification at level of 11 mg Fe%, the potential EDTA ADC would be 0.46 ± 0.32 mg/kg/day, representing 18.4% of the ADI (2.5 mg/kg/day). Results indicate that children from Santa Fe city have an EDTA ADC currently well below the maximum ADI of EDTA, which would remain low even if FeNaEDTA is used for breakfast cereal fortification.
El EDTA es utilizado en alimentos como sal disódica o disódica-cálcica, para prevenir la oxidación lipídica o como estabilizante del color y sabor. En algunos países, FeNaEDTA es también usado como una fuente de hierro para la fortificación de alimentos. Sin embargo, posee una Ingesta Diaria Admisible (IDA) de 2,5 mg/kg/día. El objetivo de este estudio fue estimar la ingesta de EDTA en niños y el potencial uso de FeNaEDTA como fuente de fortificación de hierro en cereales para desayuno (CPD). Se realizó un cuestionario de frecuencia alimentaria cuali-cuantitativo a niños de ambos sexos, en edades comprendidas entre 4 y 13 años, que asistían a comedores escolares, escuelas públicas y privadas de la Ciudad de Santa Fe, Argentina. Solo se evaluaron aquellos alimentos en los que se halla permitido el agregado de EDTA en Argentina: helados envasados, gaseosas, bebidas sin alcohol y jugos en polvo, aderezos y margarina. La Ingesta Diaria Promedio (IDP) de EDTA fue de 0,06 mg/Kg/día con una mediana de 0,011 mg/kg/día, lo que representa el 2,4% de la IDA. En el hipotético caso de que FeNaEDTA fuera usado como fuente de hierro para fortificación de CPD en un nivel de 11 mg Fe%, la potencial IDP de EDTA sería de 0,46 ± 0,32 mg/kg/día, lo que representa un 18,4 % de la IDA. Los resultados indican que la IDP de EDTA está muy por debajo de la IDA máxima, la cual seguiría siendo baja incluso si el FeNaEDTA se utilizara como fortificante de hierro en CPD.
Fil: Galan, Maria Gimena. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
Fil: Cagnasso, Carolina Elisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Drago, Silvina Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
Materia
EDTA CONCUMPTION
IRON FORTIFICATION
FeNaEDTA
BREAKFAST CEREALS
FOOD FREQUENCY QUESTIONNAIRE
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/216366

id CONICETDig_c8b29b51a1e34b8e02e634bf50a8d827
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/216366
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Study of EDTA intake of children for potential use of FeNaEDTA for breakfast cereal fortificationEstudio de la ingesta de EDTA en niños para la utilización potencial de FeNaEDTA en la fortificación de cereales para desayunoGalan, Maria GimenaCagnasso, Carolina ElisaDrago, Silvina RosaEDTA CONCUMPTIONIRON FORTIFICATIONFeNaEDTABREAKFAST CEREALSFOOD FREQUENCY QUESTIONNAIREhttps://purl.org/becyt/ford/3.3https://purl.org/becyt/ford/3EDTA is used as disodium salt or disodiumcalcium in foods, to prevent lipid oxidation or as color and flavor stabilizer. In some countries, FeNaEDTA is also used as a source of iron for fortification. However, EDTA has an Acceptable Daily Intake (ADI) of 2.5 mg / kg/day. The aim of this study was to estimate the intake of EDTA in children of school age and the potential use of FeNaEDTA as iron source for breakfast cereal fortification. A qualitative-quantitative food frequency questionnaire was conducted on 225 schoolchildren of both sexes, aged between 4 and 13, from school canteens, public and private schools, from the city of Santa Fe (Argentina). Only those foods which EDTA addition is allowed in Argentina: packaged ice cream, soda, soft drinks and powdered soft drinks (upper limit of Na2EDTA o Na2CaEDTA: 35 mg/kg) and dressings and margarines (upper limit of Na2CaEDTA: 75 mg/kg) were considered. EDTA Average Daily Consumption (ADC) was 0.06 mg/kg/day with a median of 0.011 mg/kg/day, representing 2.4% of the ADI. In the hypothetical case that FeNaEDTA would be used as iron source for breakfast cereal fortification at level of 11 mg Fe%, the potential EDTA ADC would be 0.46 ± 0.32 mg/kg/day, representing 18.4% of the ADI (2.5 mg/kg/day). Results indicate that children from Santa Fe city have an EDTA ADC currently well below the maximum ADI of EDTA, which would remain low even if FeNaEDTA is used for breakfast cereal fortification.El EDTA es utilizado en alimentos como sal disódica o disódica-cálcica, para prevenir la oxidación lipídica o como estabilizante del color y sabor. En algunos países, FeNaEDTA es también usado como una fuente de hierro para la fortificación de alimentos. Sin embargo, posee una Ingesta Diaria Admisible (IDA) de 2,5 mg/kg/día. El objetivo de este estudio fue estimar la ingesta de EDTA en niños y el potencial uso de FeNaEDTA como fuente de fortificación de hierro en cereales para desayuno (CPD). Se realizó un cuestionario de frecuencia alimentaria cuali-cuantitativo a niños de ambos sexos, en edades comprendidas entre 4 y 13 años, que asistían a comedores escolares, escuelas públicas y privadas de la Ciudad de Santa Fe, Argentina. Solo se evaluaron aquellos alimentos en los que se halla permitido el agregado de EDTA en Argentina: helados envasados, gaseosas, bebidas sin alcohol y jugos en polvo, aderezos y margarina. La Ingesta Diaria Promedio (IDP) de EDTA fue de 0,06 mg/Kg/día con una mediana de 0,011 mg/kg/día, lo que representa el 2,4% de la IDA. En el hipotético caso de que FeNaEDTA fuera usado como fuente de hierro para fortificación de CPD en un nivel de 11 mg Fe%, la potencial IDP de EDTA sería de 0,46 ± 0,32 mg/kg/día, lo que representa un 18,4 % de la IDA. Los resultados indican que la IDP de EDTA está muy por debajo de la IDA máxima, la cual seguiría siendo baja incluso si el FeNaEDTA se utilizara como fortificante de hierro en CPD.Fil: Galan, Maria Gimena. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; ArgentinaFil: Cagnasso, Carolina Elisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Drago, Silvina Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; ArgentinaArchivos Latinoamericanos Nutrición2012-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/216366Galan, Maria Gimena; Cagnasso, Carolina Elisa; Drago, Silvina Rosa; Study of EDTA intake of children for potential use of FeNaEDTA for breakfast cereal fortification; Archivos Latinoamericanos Nutrición; Archivos Latinoamericanos de Nutrición; 62; 3; 8-2012; 290-2940004-0622CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.alanrevista.org/ediciones/2012/3/?i=art12info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-15T15:27:36Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/216366instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-15 15:27:36.267CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Study of EDTA intake of children for potential use of FeNaEDTA for breakfast cereal fortification
Estudio de la ingesta de EDTA en niños para la utilización potencial de FeNaEDTA en la fortificación de cereales para desayuno
title Study of EDTA intake of children for potential use of FeNaEDTA for breakfast cereal fortification
spellingShingle Study of EDTA intake of children for potential use of FeNaEDTA for breakfast cereal fortification
Galan, Maria Gimena
EDTA CONCUMPTION
IRON FORTIFICATION
FeNaEDTA
BREAKFAST CEREALS
FOOD FREQUENCY QUESTIONNAIRE
title_short Study of EDTA intake of children for potential use of FeNaEDTA for breakfast cereal fortification
title_full Study of EDTA intake of children for potential use of FeNaEDTA for breakfast cereal fortification
title_fullStr Study of EDTA intake of children for potential use of FeNaEDTA for breakfast cereal fortification
title_full_unstemmed Study of EDTA intake of children for potential use of FeNaEDTA for breakfast cereal fortification
title_sort Study of EDTA intake of children for potential use of FeNaEDTA for breakfast cereal fortification
dc.creator.none.fl_str_mv Galan, Maria Gimena
Cagnasso, Carolina Elisa
Drago, Silvina Rosa
author Galan, Maria Gimena
author_facet Galan, Maria Gimena
Cagnasso, Carolina Elisa
Drago, Silvina Rosa
author_role author
author2 Cagnasso, Carolina Elisa
Drago, Silvina Rosa
author2_role author
author
dc.subject.none.fl_str_mv EDTA CONCUMPTION
IRON FORTIFICATION
FeNaEDTA
BREAKFAST CEREALS
FOOD FREQUENCY QUESTIONNAIRE
topic EDTA CONCUMPTION
IRON FORTIFICATION
FeNaEDTA
BREAKFAST CEREALS
FOOD FREQUENCY QUESTIONNAIRE
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/3.3
https://purl.org/becyt/ford/3
dc.description.none.fl_txt_mv EDTA is used as disodium salt or disodiumcalcium in foods, to prevent lipid oxidation or as color and flavor stabilizer. In some countries, FeNaEDTA is also used as a source of iron for fortification. However, EDTA has an Acceptable Daily Intake (ADI) of 2.5 mg / kg/day. The aim of this study was to estimate the intake of EDTA in children of school age and the potential use of FeNaEDTA as iron source for breakfast cereal fortification. A qualitative-quantitative food frequency questionnaire was conducted on 225 schoolchildren of both sexes, aged between 4 and 13, from school canteens, public and private schools, from the city of Santa Fe (Argentina). Only those foods which EDTA addition is allowed in Argentina: packaged ice cream, soda, soft drinks and powdered soft drinks (upper limit of Na2EDTA o Na2CaEDTA: 35 mg/kg) and dressings and margarines (upper limit of Na2CaEDTA: 75 mg/kg) were considered. EDTA Average Daily Consumption (ADC) was 0.06 mg/kg/day with a median of 0.011 mg/kg/day, representing 2.4% of the ADI. In the hypothetical case that FeNaEDTA would be used as iron source for breakfast cereal fortification at level of 11 mg Fe%, the potential EDTA ADC would be 0.46 ± 0.32 mg/kg/day, representing 18.4% of the ADI (2.5 mg/kg/day). Results indicate that children from Santa Fe city have an EDTA ADC currently well below the maximum ADI of EDTA, which would remain low even if FeNaEDTA is used for breakfast cereal fortification.
El EDTA es utilizado en alimentos como sal disódica o disódica-cálcica, para prevenir la oxidación lipídica o como estabilizante del color y sabor. En algunos países, FeNaEDTA es también usado como una fuente de hierro para la fortificación de alimentos. Sin embargo, posee una Ingesta Diaria Admisible (IDA) de 2,5 mg/kg/día. El objetivo de este estudio fue estimar la ingesta de EDTA en niños y el potencial uso de FeNaEDTA como fuente de fortificación de hierro en cereales para desayuno (CPD). Se realizó un cuestionario de frecuencia alimentaria cuali-cuantitativo a niños de ambos sexos, en edades comprendidas entre 4 y 13 años, que asistían a comedores escolares, escuelas públicas y privadas de la Ciudad de Santa Fe, Argentina. Solo se evaluaron aquellos alimentos en los que se halla permitido el agregado de EDTA en Argentina: helados envasados, gaseosas, bebidas sin alcohol y jugos en polvo, aderezos y margarina. La Ingesta Diaria Promedio (IDP) de EDTA fue de 0,06 mg/Kg/día con una mediana de 0,011 mg/kg/día, lo que representa el 2,4% de la IDA. En el hipotético caso de que FeNaEDTA fuera usado como fuente de hierro para fortificación de CPD en un nivel de 11 mg Fe%, la potencial IDP de EDTA sería de 0,46 ± 0,32 mg/kg/día, lo que representa un 18,4 % de la IDA. Los resultados indican que la IDP de EDTA está muy por debajo de la IDA máxima, la cual seguiría siendo baja incluso si el FeNaEDTA se utilizara como fortificante de hierro en CPD.
Fil: Galan, Maria Gimena. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
Fil: Cagnasso, Carolina Elisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Drago, Silvina Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
description EDTA is used as disodium salt or disodiumcalcium in foods, to prevent lipid oxidation or as color and flavor stabilizer. In some countries, FeNaEDTA is also used as a source of iron for fortification. However, EDTA has an Acceptable Daily Intake (ADI) of 2.5 mg / kg/day. The aim of this study was to estimate the intake of EDTA in children of school age and the potential use of FeNaEDTA as iron source for breakfast cereal fortification. A qualitative-quantitative food frequency questionnaire was conducted on 225 schoolchildren of both sexes, aged between 4 and 13, from school canteens, public and private schools, from the city of Santa Fe (Argentina). Only those foods which EDTA addition is allowed in Argentina: packaged ice cream, soda, soft drinks and powdered soft drinks (upper limit of Na2EDTA o Na2CaEDTA: 35 mg/kg) and dressings and margarines (upper limit of Na2CaEDTA: 75 mg/kg) were considered. EDTA Average Daily Consumption (ADC) was 0.06 mg/kg/day with a median of 0.011 mg/kg/day, representing 2.4% of the ADI. In the hypothetical case that FeNaEDTA would be used as iron source for breakfast cereal fortification at level of 11 mg Fe%, the potential EDTA ADC would be 0.46 ± 0.32 mg/kg/day, representing 18.4% of the ADI (2.5 mg/kg/day). Results indicate that children from Santa Fe city have an EDTA ADC currently well below the maximum ADI of EDTA, which would remain low even if FeNaEDTA is used for breakfast cereal fortification.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012-08
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/216366
Galan, Maria Gimena; Cagnasso, Carolina Elisa; Drago, Silvina Rosa; Study of EDTA intake of children for potential use of FeNaEDTA for breakfast cereal fortification; Archivos Latinoamericanos Nutrición; Archivos Latinoamericanos de Nutrición; 62; 3; 8-2012; 290-294
0004-0622
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/216366
identifier_str_mv Galan, Maria Gimena; Cagnasso, Carolina Elisa; Drago, Silvina Rosa; Study of EDTA intake of children for potential use of FeNaEDTA for breakfast cereal fortification; Archivos Latinoamericanos Nutrición; Archivos Latinoamericanos de Nutrición; 62; 3; 8-2012; 290-294
0004-0622
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.alanrevista.org/ediciones/2012/3/?i=art12
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Archivos Latinoamericanos Nutrición
publisher.none.fl_str_mv Archivos Latinoamericanos Nutrición
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1846083417667534848
score 13.22299