Production and characterization of sunflower (Helianthus annuus L.) protein enriched products obtained at pilot plant scale
- Autores
- Salgado, Pablo Rodrigo; Drago, Silvina Rosa; Molina Ortiz, Sara Eugenia; Petruccelli, Silvana; Andrich, Oscar; González, Rolando J.; Mauri, Adriana Noemi
- Año de publicación
- 2012
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Sunflower protein concentrates with different content of phenolic compounds were produced at pilot plant scale from the by-product of oil manufacturing. The products obtained were characterized, and their physicochemical properties (i.e. surface hydrophobicity, thermal stability, and polypeptide composition) were evaluated at different storage conditions. All the procedures evaluated resulted in sunflower protein concentrates with high protein solubility (>60%) but with different chemical composition, color, and physicochemical properties. The products exhibited intense coloration and antioxidant properties due to their residual phenolic compounds content. The addition of an isoelectric precipitation step increased the protein content and the removal of phenolic compounds. The resulting concentrates exhibited high protein digestibility in vitro, even in the presence of phenolic compounds, and maintained high protein solubility for at least 6 months of storage. During this period, only structural changes in proteins were observed, as evidenced by their surface hydrophobicity. The results demonstrate that it is feasible to produce sunflower protein concentrates with high solubility on a pilot plant scale, using sunflower oilcake as starting material.
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Drago, Silvina Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral; Argentina
Fil: Molina Ortiz, Sara Eugenia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Petruccelli, Silvana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Andrich, Oscar. Universidad Nacional del Litoral; Argentina
Fil: González, Rolando J.. Universidad Nacional del Litoral; Argentina
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina - Materia
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PILOT PLANT SCALE
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SUNFLOWER OILCAKE
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- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
- Repositorio
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The products exhibited intense coloration and antioxidant properties due to their residual phenolic compounds content. The addition of an isoelectric precipitation step increased the protein content and the removal of phenolic compounds. The resulting concentrates exhibited high protein digestibility in vitro, even in the presence of phenolic compounds, and maintained high protein solubility for at least 6 months of storage. During this period, only structural changes in proteins were observed, as evidenced by their surface hydrophobicity. The results demonstrate that it is feasible to produce sunflower protein concentrates with high solubility on a pilot plant scale, using sunflower oilcake as starting material.Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. 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