Wheat germ thermal treatment in fluidised bed. Experimental study and mathematical modelling of the heat and mass transfer

Autores
Gili, Renato Daniel; Torrez Irigoyen, Ricardo Martin; Penci, Maria Cecilia; Giner, Sergio Adrian; Ribotta, Pablo Daniel
Año de publicación
2018
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Wheat germ is an abundant by-product of the milling industry, it has excellent nutritional qualities and high tocopherols content. The aim of this work was to study the kinetics of wheat germ drying in fluidised thin-layers by applying analytical solutions of the diffusion equation. Also, was determined the effective heat transfer coefficient by solving the macroscopic energy balance to contribute with the design and optimization of a thermal treatment for this product. Four air temperatures were studied in this work, 90–150 °C. The heat transfer coefficients were estimated using experimental drying rates (7.87–16.55 W/m2 °C). The effective diffusion coefficient for water was determined to vary from 3.22 × 10 −11 to 2.38 × 10 −10 m2/s. The analytical solution for short times was not suitable for this high temperature process. Values of diffusion coefficient and activation energy (39.27 kJ/mol) were within the ranges expected for food drying at elevates temperatures.
Fil: Gili, Renato Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Torrez Irigoyen, Ricardo Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Giner, Sergio Adrian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Materia
EFFECTIVE DIFFUSION COEFFICIENT
EFFECTIVE HEAT TRANSFER COEFFICIENT
FLUIDIZATION
MATHEMATICAL MODELLING
WHEAT GERM
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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