Nitric oxide contributes to high-salt perception in a blood-sucking insect model
- Autores
- Cano, Agustina; Barcelos Pontes, Gina; Sfara, Valeria; Anfossi, Diego; Barrozo, Romina
- Año de publicación
- 2017
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- In all organisms, salts produce either appetitive or aversive responses depending on the concentration. While low-salt concentration in food elicits positive responses to ingest, high-salt triggers aversion. Still the mechanisms involved in this dual behavior have just started to be uncovered in some organisms. In Rhodnius prolixus, using pharmacological and behavioral assays, we demonstrated that upon high-salt detection in food a nitric oxide (NO) dependent cascade is activated. This activation involves a soluble guanylate cyclase (sGC) and the production of cyclic guanosine monophosphate (cGMP). Thus, appetitive responses to low-salt diets turn to aversion whenever this cascade is activated. Conversely, insects feed over aversive high-salt solutions when it is blocked by reducing NO levels or by affecting the sGC activity. The activation of NO/sGC/cGMP cascade commands the avoidance feeding behavior in R. prolixus. Investigations in other insect species should examine the possibility that high-salt aversion is mediated by NO/sSG/cGMP signaling.
Fil: Cano, Agustina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina
Fil: Barcelos Pontes, Gina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina
Fil: Sfara, Valeria. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Anfossi, Diego. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina
Fil: Barrozo, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina - Materia
-
TASTE
FEEDING
HEMATOPHAGOUS INSECT
NITRIC OXIDE
SALT
ELECTROMYOGRAMS - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/41437
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_9eeea32bfbfe7017b70eaecbea2f055b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/41437 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Nitric oxide contributes to high-salt perception in a blood-sucking insect modelCano, AgustinaBarcelos Pontes, GinaSfara, ValeriaAnfossi, DiegoBarrozo, RominaTASTEFEEDINGHEMATOPHAGOUS INSECTNITRIC OXIDESALTELECTROMYOGRAMShttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1In all organisms, salts produce either appetitive or aversive responses depending on the concentration. While low-salt concentration in food elicits positive responses to ingest, high-salt triggers aversion. Still the mechanisms involved in this dual behavior have just started to be uncovered in some organisms. In Rhodnius prolixus, using pharmacological and behavioral assays, we demonstrated that upon high-salt detection in food a nitric oxide (NO) dependent cascade is activated. This activation involves a soluble guanylate cyclase (sGC) and the production of cyclic guanosine monophosphate (cGMP). Thus, appetitive responses to low-salt diets turn to aversion whenever this cascade is activated. Conversely, insects feed over aversive high-salt solutions when it is blocked by reducing NO levels or by affecting the sGC activity. The activation of NO/sGC/cGMP cascade commands the avoidance feeding behavior in R. prolixus. Investigations in other insect species should examine the possibility that high-salt aversion is mediated by NO/sSG/cGMP signaling.Fil: Cano, Agustina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; ArgentinaFil: Barcelos Pontes, Gina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; ArgentinaFil: Sfara, Valeria. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Anfossi, Diego. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; ArgentinaFil: Barrozo, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; ArgentinaNature Publishing Group2017-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/41437Cano, Agustina; Barcelos Pontes, Gina; Sfara, Valeria; Anfossi, Diego; Barrozo, Romina; Nitric oxide contributes to high-salt perception in a blood-sucking insect model; Nature Publishing Group; Scientific Reports; 7; 1; 11-2017; 1-92045-2322CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.nature.com/articles/s41598-017-15861-0info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1038/s41598-017-15861-0info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-15T14:47:13Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/41437instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-15 14:47:13.338CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Nitric oxide contributes to high-salt perception in a blood-sucking insect model |
title |
Nitric oxide contributes to high-salt perception in a blood-sucking insect model |
spellingShingle |
Nitric oxide contributes to high-salt perception in a blood-sucking insect model Cano, Agustina TASTE FEEDING HEMATOPHAGOUS INSECT NITRIC OXIDE SALT ELECTROMYOGRAMS |
title_short |
Nitric oxide contributes to high-salt perception in a blood-sucking insect model |
title_full |
Nitric oxide contributes to high-salt perception in a blood-sucking insect model |
title_fullStr |
Nitric oxide contributes to high-salt perception in a blood-sucking insect model |
title_full_unstemmed |
Nitric oxide contributes to high-salt perception in a blood-sucking insect model |
title_sort |
Nitric oxide contributes to high-salt perception in a blood-sucking insect model |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Cano, Agustina Barcelos Pontes, Gina Sfara, Valeria Anfossi, Diego Barrozo, Romina |
author |
Cano, Agustina |
author_facet |
Cano, Agustina Barcelos Pontes, Gina Sfara, Valeria Anfossi, Diego Barrozo, Romina |
author_role |
author |
author2 |
Barcelos Pontes, Gina Sfara, Valeria Anfossi, Diego Barrozo, Romina |
author2_role |
author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
TASTE FEEDING HEMATOPHAGOUS INSECT NITRIC OXIDE SALT ELECTROMYOGRAMS |
topic |
TASTE FEEDING HEMATOPHAGOUS INSECT NITRIC OXIDE SALT ELECTROMYOGRAMS |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
In all organisms, salts produce either appetitive or aversive responses depending on the concentration. While low-salt concentration in food elicits positive responses to ingest, high-salt triggers aversion. Still the mechanisms involved in this dual behavior have just started to be uncovered in some organisms. In Rhodnius prolixus, using pharmacological and behavioral assays, we demonstrated that upon high-salt detection in food a nitric oxide (NO) dependent cascade is activated. This activation involves a soluble guanylate cyclase (sGC) and the production of cyclic guanosine monophosphate (cGMP). Thus, appetitive responses to low-salt diets turn to aversion whenever this cascade is activated. Conversely, insects feed over aversive high-salt solutions when it is blocked by reducing NO levels or by affecting the sGC activity. The activation of NO/sGC/cGMP cascade commands the avoidance feeding behavior in R. prolixus. Investigations in other insect species should examine the possibility that high-salt aversion is mediated by NO/sSG/cGMP signaling. Fil: Cano, Agustina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina Fil: Barcelos Pontes, Gina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina Fil: Sfara, Valeria. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Anfossi, Diego. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina Fil: Barrozo, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina |
description |
In all organisms, salts produce either appetitive or aversive responses depending on the concentration. While low-salt concentration in food elicits positive responses to ingest, high-salt triggers aversion. Still the mechanisms involved in this dual behavior have just started to be uncovered in some organisms. In Rhodnius prolixus, using pharmacological and behavioral assays, we demonstrated that upon high-salt detection in food a nitric oxide (NO) dependent cascade is activated. This activation involves a soluble guanylate cyclase (sGC) and the production of cyclic guanosine monophosphate (cGMP). Thus, appetitive responses to low-salt diets turn to aversion whenever this cascade is activated. Conversely, insects feed over aversive high-salt solutions when it is blocked by reducing NO levels or by affecting the sGC activity. The activation of NO/sGC/cGMP cascade commands the avoidance feeding behavior in R. prolixus. Investigations in other insect species should examine the possibility that high-salt aversion is mediated by NO/sSG/cGMP signaling. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-11 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/41437 Cano, Agustina; Barcelos Pontes, Gina; Sfara, Valeria; Anfossi, Diego; Barrozo, Romina; Nitric oxide contributes to high-salt perception in a blood-sucking insect model; Nature Publishing Group; Scientific Reports; 7; 1; 11-2017; 1-9 2045-2322 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/41437 |
identifier_str_mv |
Cano, Agustina; Barcelos Pontes, Gina; Sfara, Valeria; Anfossi, Diego; Barrozo, Romina; Nitric oxide contributes to high-salt perception in a blood-sucking insect model; Nature Publishing Group; Scientific Reports; 7; 1; 11-2017; 1-9 2045-2322 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.nature.com/articles/s41598-017-15861-0 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1038/s41598-017-15861-0 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Nature Publishing Group |
publisher.none.fl_str_mv |
Nature Publishing Group |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1846082987455676416 |
score |
13.221938 |