Technical efficiency and water use in wine grape production in Mendoza, Argentina

Autores
Riera, Felix Sebastián; Bruemmer, Bernhard; Gennari, Alejandro Juan
Año de publicación
2021
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
This paper analyzes technical efficiency (TE) of wine-grape production in Mendoza, Argentina by employing a unique dataset of production and management at the plot level. The analysis employs stochastic frontier analysis (SFA) based on data for 647 grapevine plots from 177 farms. The sample is divided into two separate groups, first, wine-grape producers that sell their output (viticulturists), and second, producers that elaborate their own wine (wineries), based on substantial differences in the technology between the two groups. The average technical efficiency is estimated at 0.91 for viticulturists and 0.84 for wineries, which implies that the observed output is below its potential. On a per ha basis, viticulturists and wineries are operating at 1.0 and 1.8 tons of grapes below their frontier output level. Technical inefficiency is associated with certain management decisions that are simultaneously modelledin the estimation. Among those factors, in both subgroups an improved efficiency is associated with technical advice, increasing vine density and the adoption of drip irrigation. In contrast to the wineries, viticulturists’ TE is positively associated with membership in producer associations, and their performance is affected by the distance to good quality groundwater resources. However, vineyards that rely solely on groundwater perform relatively better than other farmers with both irrigation sources.
Este artículo estima la eficiencia técnica (TE) de la producción de uvas de vinificación en Mendoza, 12 Argentina, utilizando una base de datos única en términos de producción y manejo a nivel de parcela. El 13 análisis realizado es mediante fronteras estocásticas (SFA) basado en datos de 647 parcelas de vid de 177 14 fincas. La muestra se divide en dos grupos, primero, productores de uva de vinificación que venden su 15 producción (viticultores), y segundo, productores que elaboran su propio vino (bodegas), basándose en 16 diferencias sustanciales en la tecnología entre los dos grupos. La eficiencia técnica media se estima en 0,91 17 para los viticultores y 0,84 para las bodegas, lo que implica que la producción observada está por debajo de su 18 potencial. Por hectárea, los viticultores y las bodegas están operando a 1.0 y 1.8 toneladas de uva por debajo 19 de su nivel de frontera. La ineficiencia técnica está asociada con ciertas decisiones de gestión que se modelan 20 simultáneamente en la estimación. Entre esos factores, en ambos subgrupos una mayor eficiencia se asocia con 21 el asesoramiento técnico, el aumento de la densidad de la vid y la adopción del riego por goteo. A diferencia 22 de las bodegas, la TE de viticultores se asocia positivamente con la pertenencia a asociaciones de productores 23 y su desempeño se ve afectado por la distancia a las fuentes subterráneas de agua de buena calidad. Sin 24 embargo, los viñedos que dependen únicamente del agua subterránea se desempeñan relativamente mejor que 25 otros agricultores con ambas fuentes de riego.
Fil: Riera, Felix Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Economía, Política y Administración Rural.; Argentina. Asociacion Argentina de Consorcios Regionales de Experimentacion Agricola.; Argentina. Universität Göttingen; Alemania
Fil: Bruemmer, Bernhard. Universität Göttingen; Alemania
Fil: Gennari, Alejandro Juan. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Economía, Política y Administración Rural.; Argentina
LII Reunión Anual de la Asociación Argentina de Economía Agraria (AAEA): “Debates y Aportes de la Economía Agraria en Contextos Complejos”
Río Cuarto
Argentina
Asociación Argentina de Economía Agraria
Materia
TECHNICAL EFFICIENCY
STOCHASTIC FRONTIER ANALYSIS
WATER USE EFFICIENCY
BENCHMARKING
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/179284

id CONICETDig_992b9d2af8840110e2c523fd284eef55
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/179284
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Technical efficiency and water use in wine grape production in Mendoza, ArgentinaRiera, Felix SebastiánBruemmer, BernhardGennari, Alejandro JuanTECHNICAL EFFICIENCYSTOCHASTIC FRONTIER ANALYSISWATER USE EFFICIENCYBENCHMARKINGhttps://purl.org/becyt/ford/5.2https://purl.org/becyt/ford/5This paper analyzes technical efficiency (TE) of wine-grape production in Mendoza, Argentina by employing a unique dataset of production and management at the plot level. The analysis employs stochastic frontier analysis (SFA) based on data for 647 grapevine plots from 177 farms. The sample is divided into two separate groups, first, wine-grape producers that sell their output (viticulturists), and second, producers that elaborate their own wine (wineries), based on substantial differences in the technology between the two groups. The average technical efficiency is estimated at 0.91 for viticulturists and 0.84 for wineries, which implies that the observed output is below its potential. On a per ha basis, viticulturists and wineries are operating at 1.0 and 1.8 tons of grapes below their frontier output level. Technical inefficiency is associated with certain management decisions that are simultaneously modelledin the estimation. Among those factors, in both subgroups an improved efficiency is associated with technical advice, increasing vine density and the adoption of drip irrigation. In contrast to the wineries, viticulturists’ TE is positively associated with membership in producer associations, and their performance is affected by the distance to good quality groundwater resources. However, vineyards that rely solely on groundwater perform relatively better than other farmers with both irrigation sources.Este artículo estima la eficiencia técnica (TE) de la producción de uvas de vinificación en Mendoza, 12 Argentina, utilizando una base de datos única en términos de producción y manejo a nivel de parcela. El 13 análisis realizado es mediante fronteras estocásticas (SFA) basado en datos de 647 parcelas de vid de 177 14 fincas. La muestra se divide en dos grupos, primero, productores de uva de vinificación que venden su 15 producción (viticultores), y segundo, productores que elaboran su propio vino (bodegas), basándose en 16 diferencias sustanciales en la tecnología entre los dos grupos. La eficiencia técnica media se estima en 0,91 17 para los viticultores y 0,84 para las bodegas, lo que implica que la producción observada está por debajo de su 18 potencial. Por hectárea, los viticultores y las bodegas están operando a 1.0 y 1.8 toneladas de uva por debajo 19 de su nivel de frontera. La ineficiencia técnica está asociada con ciertas decisiones de gestión que se modelan 20 simultáneamente en la estimación. Entre esos factores, en ambos subgrupos una mayor eficiencia se asocia con 21 el asesoramiento técnico, el aumento de la densidad de la vid y la adopción del riego por goteo. A diferencia 22 de las bodegas, la TE de viticultores se asocia positivamente con la pertenencia a asociaciones de productores 23 y su desempeño se ve afectado por la distancia a las fuentes subterráneas de agua de buena calidad. Sin 24 embargo, los viñedos que dependen únicamente del agua subterránea se desempeñan relativamente mejor que 25 otros agricultores con ambas fuentes de riego.Fil: Riera, Felix Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Economía, Política y Administración Rural.; Argentina. Asociacion Argentina de Consorcios Regionales de Experimentacion Agricola.; Argentina. Universität Göttingen; AlemaniaFil: Bruemmer, Bernhard. Universität Göttingen; AlemaniaFil: Gennari, Alejandro Juan. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Economía, Política y Administración Rural.; ArgentinaLII Reunión Anual de la Asociación Argentina de Economía Agraria (AAEA): “Debates y Aportes de la Economía Agraria en Contextos Complejos”Río CuartoArgentinaAsociación Argentina de Economía AgrariaAsociación Argentina de Economía Agraria2021info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/conferenceObjectReuniónBookhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/179284Technical efficiency and water use in wine grape production in Mendoza, Argentina; LII Reunión Anual de la Asociación Argentina de Economía Agraria (AAEA): “Debates y Aportes de la Economía Agraria en Contextos Complejos”; Río Cuarto; Argentina; 2021; 1-22CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aaea.org.ar/2021/11/15/comercio-exterior-agroalimentario-argentino-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-3-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2/Internacionalinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:30:38Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/179284instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:30:38.557CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Technical efficiency and water use in wine grape production in Mendoza, Argentina
title Technical efficiency and water use in wine grape production in Mendoza, Argentina
spellingShingle Technical efficiency and water use in wine grape production in Mendoza, Argentina
Riera, Felix Sebastián
TECHNICAL EFFICIENCY
STOCHASTIC FRONTIER ANALYSIS
WATER USE EFFICIENCY
BENCHMARKING
title_short Technical efficiency and water use in wine grape production in Mendoza, Argentina
title_full Technical efficiency and water use in wine grape production in Mendoza, Argentina
title_fullStr Technical efficiency and water use in wine grape production in Mendoza, Argentina
title_full_unstemmed Technical efficiency and water use in wine grape production in Mendoza, Argentina
title_sort Technical efficiency and water use in wine grape production in Mendoza, Argentina
dc.creator.none.fl_str_mv Riera, Felix Sebastián
Bruemmer, Bernhard
Gennari, Alejandro Juan
author Riera, Felix Sebastián
author_facet Riera, Felix Sebastián
Bruemmer, Bernhard
Gennari, Alejandro Juan
author_role author
author2 Bruemmer, Bernhard
Gennari, Alejandro Juan
author2_role author
author
dc.subject.none.fl_str_mv TECHNICAL EFFICIENCY
STOCHASTIC FRONTIER ANALYSIS
WATER USE EFFICIENCY
BENCHMARKING
topic TECHNICAL EFFICIENCY
STOCHASTIC FRONTIER ANALYSIS
WATER USE EFFICIENCY
BENCHMARKING
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/5.2
https://purl.org/becyt/ford/5
dc.description.none.fl_txt_mv This paper analyzes technical efficiency (TE) of wine-grape production in Mendoza, Argentina by employing a unique dataset of production and management at the plot level. The analysis employs stochastic frontier analysis (SFA) based on data for 647 grapevine plots from 177 farms. The sample is divided into two separate groups, first, wine-grape producers that sell their output (viticulturists), and second, producers that elaborate their own wine (wineries), based on substantial differences in the technology between the two groups. The average technical efficiency is estimated at 0.91 for viticulturists and 0.84 for wineries, which implies that the observed output is below its potential. On a per ha basis, viticulturists and wineries are operating at 1.0 and 1.8 tons of grapes below their frontier output level. Technical inefficiency is associated with certain management decisions that are simultaneously modelledin the estimation. Among those factors, in both subgroups an improved efficiency is associated with technical advice, increasing vine density and the adoption of drip irrigation. In contrast to the wineries, viticulturists’ TE is positively associated with membership in producer associations, and their performance is affected by the distance to good quality groundwater resources. However, vineyards that rely solely on groundwater perform relatively better than other farmers with both irrigation sources.
Este artículo estima la eficiencia técnica (TE) de la producción de uvas de vinificación en Mendoza, 12 Argentina, utilizando una base de datos única en términos de producción y manejo a nivel de parcela. El 13 análisis realizado es mediante fronteras estocásticas (SFA) basado en datos de 647 parcelas de vid de 177 14 fincas. La muestra se divide en dos grupos, primero, productores de uva de vinificación que venden su 15 producción (viticultores), y segundo, productores que elaboran su propio vino (bodegas), basándose en 16 diferencias sustanciales en la tecnología entre los dos grupos. La eficiencia técnica media se estima en 0,91 17 para los viticultores y 0,84 para las bodegas, lo que implica que la producción observada está por debajo de su 18 potencial. Por hectárea, los viticultores y las bodegas están operando a 1.0 y 1.8 toneladas de uva por debajo 19 de su nivel de frontera. La ineficiencia técnica está asociada con ciertas decisiones de gestión que se modelan 20 simultáneamente en la estimación. Entre esos factores, en ambos subgrupos una mayor eficiencia se asocia con 21 el asesoramiento técnico, el aumento de la densidad de la vid y la adopción del riego por goteo. A diferencia 22 de las bodegas, la TE de viticultores se asocia positivamente con la pertenencia a asociaciones de productores 23 y su desempeño se ve afectado por la distancia a las fuentes subterráneas de agua de buena calidad. Sin 24 embargo, los viñedos que dependen únicamente del agua subterránea se desempeñan relativamente mejor que 25 otros agricultores con ambas fuentes de riego.
Fil: Riera, Felix Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Economía, Política y Administración Rural.; Argentina. Asociacion Argentina de Consorcios Regionales de Experimentacion Agricola.; Argentina. Universität Göttingen; Alemania
Fil: Bruemmer, Bernhard. Universität Göttingen; Alemania
Fil: Gennari, Alejandro Juan. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Economía, Política y Administración Rural.; Argentina
LII Reunión Anual de la Asociación Argentina de Economía Agraria (AAEA): “Debates y Aportes de la Economía Agraria en Contextos Complejos”
Río Cuarto
Argentina
Asociación Argentina de Economía Agraria
description This paper analyzes technical efficiency (TE) of wine-grape production in Mendoza, Argentina by employing a unique dataset of production and management at the plot level. The analysis employs stochastic frontier analysis (SFA) based on data for 647 grapevine plots from 177 farms. The sample is divided into two separate groups, first, wine-grape producers that sell their output (viticulturists), and second, producers that elaborate their own wine (wineries), based on substantial differences in the technology between the two groups. The average technical efficiency is estimated at 0.91 for viticulturists and 0.84 for wineries, which implies that the observed output is below its potential. On a per ha basis, viticulturists and wineries are operating at 1.0 and 1.8 tons of grapes below their frontier output level. Technical inefficiency is associated with certain management decisions that are simultaneously modelledin the estimation. Among those factors, in both subgroups an improved efficiency is associated with technical advice, increasing vine density and the adoption of drip irrigation. In contrast to the wineries, viticulturists’ TE is positively associated with membership in producer associations, and their performance is affected by the distance to good quality groundwater resources. However, vineyards that rely solely on groundwater perform relatively better than other farmers with both irrigation sources.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
Reunión
Book
http://purl.org/coar/resource_type/c_5794
info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia
status_str publishedVersion
format conferenceObject
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/179284
Technical efficiency and water use in wine grape production in Mendoza, Argentina; LII Reunión Anual de la Asociación Argentina de Economía Agraria (AAEA): “Debates y Aportes de la Economía Agraria en Contextos Complejos”; Río Cuarto; Argentina; 2021; 1-22
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/179284
identifier_str_mv Technical efficiency and water use in wine grape production in Mendoza, Argentina; LII Reunión Anual de la Asociación Argentina de Economía Agraria (AAEA): “Debates y Aportes de la Economía Agraria en Contextos Complejos”; Río Cuarto; Argentina; 2021; 1-22
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aaea.org.ar/2021/11/15/comercio-exterior-agroalimentario-argentino-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-3-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2/
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Internacional
dc.publisher.none.fl_str_mv Asociación Argentina de Economía Agraria
publisher.none.fl_str_mv Asociación Argentina de Economía Agraria
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844614315042144256
score 13.070432