Detection and characterization of Salmonella Serotypes in the production chain of two pig farms in Buenos Aires Province, Argentina

Autores
Colello, Rocío; Ruiz, María Julia; Padín, Valeria; Rogé, Diego Angel; Leotta, Gerardo Anibal; Padola, Nora Lía; Etcheverría, Analía Inés
Año de publicación
2018
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The aim of the present study was to determine the prevalence of Salmonella in the pork production chain and to characterize Salmonella isolates. From 764 samples, 35 (4.6%) were positive for Salmonella spp., as determined by biochemical tests and the presence of the invA gene. From these, 2.6, 2.0, 8.8, and 8.0% corresponded to samples collected from farms, slaughterhouses, boning rooms and retail markets, respectively. Salmonella strains were classified into five serotypes and distributed as follows: S. Typhimurium in the pork production chain, S. Kentucky in farms and slaughterhouses, S. Brandenburg in slaughterhouses, S. Livingstone in farms and S. Agona in boning rooms and retail markets. Interestingly, the antimicrobial susceptibility testing indicated that all 35 Salmonella spp.-positive isolates were resistant to at least one antimicrobial agent, and 30 were multidrug-resistant (MDR) and resistant to different classes of antibiotics. The enterobacterial repetitive intergenic consensus-polymerase chain reaction (ERIC-PCR) analysis showed clonal relatedness among strains isolated from farms, boning rooms and retail markets. The presence of antibiotic-resistant Salmonella in food poses a potential health hazard to consumers.
Fil: Colello, Rocío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Ruiz, María Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Padín, Valeria. Dirección Nacional de Instituto de Investigación. Administración Nacional de Laboratorio e Instituto de Salud “Dr. C. G. Malbrán”; Argentina
Fil: Rogé, Diego Angel. Dirección Nacional de Instituto de Investigación. Administración Nacional de Laboratorio e Instituto de Salud “Dr. C. G. Malbrán”; Argentina
Fil: Leotta, Gerardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
Fil: Padola, Nora Lía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Etcheverría, Analía Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Materia
ERIC-PCR
MDR
PORK PRODUCTION CHAIN
PREVALENCE
SALMONELLA SEROTYPES
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/88364

id CONICETDig_70e65bc795c01aa92a91950c63d227cf
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/88364
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Detection and characterization of Salmonella Serotypes in the production chain of two pig farms in Buenos Aires Province, ArgentinaColello, RocíoRuiz, María JuliaPadín, ValeriaRogé, Diego AngelLeotta, Gerardo AnibalPadola, Nora LíaEtcheverría, Analía InésERIC-PCRMDRPORK PRODUCTION CHAINPREVALENCESALMONELLA SEROTYPEShttps://purl.org/becyt/ford/4.3https://purl.org/becyt/ford/4The aim of the present study was to determine the prevalence of Salmonella in the pork production chain and to characterize Salmonella isolates. From 764 samples, 35 (4.6%) were positive for Salmonella spp., as determined by biochemical tests and the presence of the invA gene. From these, 2.6, 2.0, 8.8, and 8.0% corresponded to samples collected from farms, slaughterhouses, boning rooms and retail markets, respectively. Salmonella strains were classified into five serotypes and distributed as follows: S. Typhimurium in the pork production chain, S. Kentucky in farms and slaughterhouses, S. Brandenburg in slaughterhouses, S. Livingstone in farms and S. Agona in boning rooms and retail markets. Interestingly, the antimicrobial susceptibility testing indicated that all 35 Salmonella spp.-positive isolates were resistant to at least one antimicrobial agent, and 30 were multidrug-resistant (MDR) and resistant to different classes of antibiotics. The enterobacterial repetitive intergenic consensus-polymerase chain reaction (ERIC-PCR) analysis showed clonal relatedness among strains isolated from farms, boning rooms and retail markets. The presence of antibiotic-resistant Salmonella in food poses a potential health hazard to consumers.Fil: Colello, Rocío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; ArgentinaFil: Ruiz, María Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; ArgentinaFil: Padín, Valeria. Dirección Nacional de Instituto de Investigación. Administración Nacional de Laboratorio e Instituto de Salud “Dr. C. G. Malbrán”; ArgentinaFil: Rogé, Diego Angel. Dirección Nacional de Instituto de Investigación. Administración Nacional de Laboratorio e Instituto de Salud “Dr. C. G. Malbrán”; ArgentinaFil: Leotta, Gerardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; ArgentinaFil: Padola, Nora Lía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; ArgentinaFil: Etcheverría, Analía Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; ArgentinaFrontiers Research Foundation2018-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/88364Colello, Rocío; Ruiz, María Julia; Padín, Valeria; Rogé, Diego Angel; Leotta, Gerardo Anibal; et al.; Detection and characterization of Salmonella Serotypes in the production chain of two pig farms in Buenos Aires Province, Argentina; Frontiers Research Foundation; Frontiers in Microbiology; 9; JUN; 6-2018; 1-81664-302XCONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fmicb.2018.01370/fullinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.3389/fmicb.2018.01370info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6031755/info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-22T11:17:59Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/88364instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-22 11:17:59.927CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Detection and characterization of Salmonella Serotypes in the production chain of two pig farms in Buenos Aires Province, Argentina
title Detection and characterization of Salmonella Serotypes in the production chain of two pig farms in Buenos Aires Province, Argentina
spellingShingle Detection and characterization of Salmonella Serotypes in the production chain of two pig farms in Buenos Aires Province, Argentina
Colello, Rocío
ERIC-PCR
MDR
PORK PRODUCTION CHAIN
PREVALENCE
SALMONELLA SEROTYPES
title_short Detection and characterization of Salmonella Serotypes in the production chain of two pig farms in Buenos Aires Province, Argentina
title_full Detection and characterization of Salmonella Serotypes in the production chain of two pig farms in Buenos Aires Province, Argentina
title_fullStr Detection and characterization of Salmonella Serotypes in the production chain of two pig farms in Buenos Aires Province, Argentina
title_full_unstemmed Detection and characterization of Salmonella Serotypes in the production chain of two pig farms in Buenos Aires Province, Argentina
title_sort Detection and characterization of Salmonella Serotypes in the production chain of two pig farms in Buenos Aires Province, Argentina
dc.creator.none.fl_str_mv Colello, Rocío
Ruiz, María Julia
Padín, Valeria
Rogé, Diego Angel
Leotta, Gerardo Anibal
Padola, Nora Lía
Etcheverría, Analía Inés
author Colello, Rocío
author_facet Colello, Rocío
Ruiz, María Julia
Padín, Valeria
Rogé, Diego Angel
Leotta, Gerardo Anibal
Padola, Nora Lía
Etcheverría, Analía Inés
author_role author
author2 Ruiz, María Julia
Padín, Valeria
Rogé, Diego Angel
Leotta, Gerardo Anibal
Padola, Nora Lía
Etcheverría, Analía Inés
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv ERIC-PCR
MDR
PORK PRODUCTION CHAIN
PREVALENCE
SALMONELLA SEROTYPES
topic ERIC-PCR
MDR
PORK PRODUCTION CHAIN
PREVALENCE
SALMONELLA SEROTYPES
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/4.3
https://purl.org/becyt/ford/4
dc.description.none.fl_txt_mv The aim of the present study was to determine the prevalence of Salmonella in the pork production chain and to characterize Salmonella isolates. From 764 samples, 35 (4.6%) were positive for Salmonella spp., as determined by biochemical tests and the presence of the invA gene. From these, 2.6, 2.0, 8.8, and 8.0% corresponded to samples collected from farms, slaughterhouses, boning rooms and retail markets, respectively. Salmonella strains were classified into five serotypes and distributed as follows: S. Typhimurium in the pork production chain, S. Kentucky in farms and slaughterhouses, S. Brandenburg in slaughterhouses, S. Livingstone in farms and S. Agona in boning rooms and retail markets. Interestingly, the antimicrobial susceptibility testing indicated that all 35 Salmonella spp.-positive isolates were resistant to at least one antimicrobial agent, and 30 were multidrug-resistant (MDR) and resistant to different classes of antibiotics. The enterobacterial repetitive intergenic consensus-polymerase chain reaction (ERIC-PCR) analysis showed clonal relatedness among strains isolated from farms, boning rooms and retail markets. The presence of antibiotic-resistant Salmonella in food poses a potential health hazard to consumers.
Fil: Colello, Rocío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Ruiz, María Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Padín, Valeria. Dirección Nacional de Instituto de Investigación. Administración Nacional de Laboratorio e Instituto de Salud “Dr. C. G. Malbrán”; Argentina
Fil: Rogé, Diego Angel. Dirección Nacional de Instituto de Investigación. Administración Nacional de Laboratorio e Instituto de Salud “Dr. C. G. Malbrán”; Argentina
Fil: Leotta, Gerardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
Fil: Padola, Nora Lía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Etcheverría, Analía Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
description The aim of the present study was to determine the prevalence of Salmonella in the pork production chain and to characterize Salmonella isolates. From 764 samples, 35 (4.6%) were positive for Salmonella spp., as determined by biochemical tests and the presence of the invA gene. From these, 2.6, 2.0, 8.8, and 8.0% corresponded to samples collected from farms, slaughterhouses, boning rooms and retail markets, respectively. Salmonella strains were classified into five serotypes and distributed as follows: S. Typhimurium in the pork production chain, S. Kentucky in farms and slaughterhouses, S. Brandenburg in slaughterhouses, S. Livingstone in farms and S. Agona in boning rooms and retail markets. Interestingly, the antimicrobial susceptibility testing indicated that all 35 Salmonella spp.-positive isolates were resistant to at least one antimicrobial agent, and 30 were multidrug-resistant (MDR) and resistant to different classes of antibiotics. The enterobacterial repetitive intergenic consensus-polymerase chain reaction (ERIC-PCR) analysis showed clonal relatedness among strains isolated from farms, boning rooms and retail markets. The presence of antibiotic-resistant Salmonella in food poses a potential health hazard to consumers.
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018-06
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/88364
Colello, Rocío; Ruiz, María Julia; Padín, Valeria; Rogé, Diego Angel; Leotta, Gerardo Anibal; et al.; Detection and characterization of Salmonella Serotypes in the production chain of two pig farms in Buenos Aires Province, Argentina; Frontiers Research Foundation; Frontiers in Microbiology; 9; JUN; 6-2018; 1-8
1664-302X
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/88364
identifier_str_mv Colello, Rocío; Ruiz, María Julia; Padín, Valeria; Rogé, Diego Angel; Leotta, Gerardo Anibal; et al.; Detection and characterization of Salmonella Serotypes in the production chain of two pig farms in Buenos Aires Province, Argentina; Frontiers Research Foundation; Frontiers in Microbiology; 9; JUN; 6-2018; 1-8
1664-302X
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fmicb.2018.01370/full
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.3389/fmicb.2018.01370
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6031755/
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Frontiers Research Foundation
publisher.none.fl_str_mv Frontiers Research Foundation
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1846781639747698688
score 12.982451