Towards a development of novel bioinsecticides for organic control of Planococcus ficus in vineyards

Autores
Deza Borau, G.; Peschiutta, María Laura; Brito, Vanessa Daniela; Usseglio, Virginia Lara; Zunino, María Paula; Zygadlo, Julio Alberto
Año de publicación
2020
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The mealybug species, Planococcus ficus Signoret (Hemiptera: Pseudococcidae) is a pest thatmainly affects grapevine plantations (Vitis vinifera L.), causing huge economic losses in theworld. The numerous problems caused by the use of synthetic pesticides on the environment andhuman health have motivated the development and implementation of natural pesticides. Theobjective of this work was to develop effective and efficient contact bioinsecticide formulationsfor the control of P. ficus in vineyards. Anti-mealybug formulations were developed using (R)-(+)-pulegone as an active principle, TWEEN® 20 and soy lecithin powder as surfactants, andlimonene and diatomaceous earth (DE) as insect waxy layer reducers. The insecticidal propertiesof formulations against vine mealybugs and their grapevine leaf phytotoxicity were evaluated inlaboratory conditions. Pulegone+DE+Lecithin and Pulegone+Limonene+DE+Lecithinformulations showed the highest mortality rates of P. ficus (more than70% mortality) at 24 h and48 h of treatment. This high mortality is probably due to an interaction between pulegone, DEand soy lecithin that allows more molecular mobility and increases the efficiency of the activesubstance, making it enter and act on the insect. In conclusion, the Pulegone+DE+Lecithin andPulegone+Limonene+DE+Lecithin formulations can be an efficient tool for the organic controlof P. ficus in vineyards.
Fil: Deza Borau, G.. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina
Fil: Peschiutta, María Laura. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Brito, Vanessa Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina
Fil: Usseglio, Virginia Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Materia
VITIS VINIFERA
VINE MEALYBUG PEST
BIOPESTICIDES
VINEYARD PROTECTION
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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Anti-mealybug formulations were developed using (R)-(+)-pulegone as an active principle, TWEEN® 20 and soy lecithin powder as surfactants, andlimonene and diatomaceous earth (DE) as insect waxy layer reducers. The insecticidal propertiesof formulations against vine mealybugs and their grapevine leaf phytotoxicity were evaluated inlaboratory conditions. Pulegone+DE+Lecithin and Pulegone+Limonene+DE+Lecithinformulations showed the highest mortality rates of P. ficus (more than70% mortality) at 24 h and48 h of treatment. This high mortality is probably due to an interaction between pulegone, DEand soy lecithin that allows more molecular mobility and increases the efficiency of the activesubstance, making it enter and act on the insect. In conclusion, the Pulegone+DE+Lecithin andPulegone+Limonene+DE+Lecithin formulations can be an efficient tool for the organic controlof P. ficus in vineyards.Fil: Deza Borau, G.. Universidad Nacional de Córdoba. 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Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina
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Deza Borau, G.; Peschiutta, María Laura; Brito, Vanessa Daniela; Usseglio, Virginia Lara; Zunino, María Paula; et al.; Towards a development of novel bioinsecticides for organic control of Planococcus ficus in vineyards; JKI-Institut für Rebenzüchtung; Vitis; 59; 6-2020; 127-132
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