Nye parasitter fra gamle fisk - Zeyl, Eve (2012)
De store samlingene av preserverte dyr og skjeletter er de naturhistoriske museenes fundament. Driften av disse samlingene medfører imidlertid høye kostnader, og spørsmålet blir da: Er de naturhistoriske samlingene berettiget i dagens verden? Våre undersøkelser viser at fiskesamlingen ved Naturhistorisk museum, UiO, er et skattekammer for å øke vår kunnskap om artsmangfoldet av fiskeparasitter, i dette tilfelle haptormarker i slekten Gyrodactylus. Til sammen 3 til 4 Gyrodactylus arter på norske fiskearter har vi så langt i bare flyndrefamilien; der i hvert fall 2 av artene aldri før er påvist fra norske farvann. I tillegg påviste vi Gyrodactylus på 3 av de 29 utenlandske flyndrefisk-artene vi undersøkte i samlingen.