Physical, structural and antioxidant properties of brewer's spent grain protein films

Autores
Proaño Miniguano, Janina Lissette; Salgado, Pablo Rodrigo; Cian, Raúl Esteban; Mauri, Adriana Noemi; Drago, Silvina Rosa
Año de publicación
2020
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The development of brewer's spent grain protein (BSG‐PC) films with potential active packaging properties was investigated. Films were prepared by casting protein dispersions at different pH values (2, 8, 11), plasticizers [polyethylene glycol (PEG) or glycerol] and levels (0–0.25 g g−1) of PEG. Mechanical, water‐barrier and solubility, optical, antioxidant (reducing power, ABTS•+ and lipidic radical scavenging), and antimicrobial properties of films were determined. Also, the structural characteristics of films were evaluated by attenuated total reflectance‐Fourier transform infrared spectroscopy.
Fil: Proaño Miniguano, Janina Lissette. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Cian, Raúl Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Drago, Silvina Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Materia
ACTIVE FILM
ANTIOXIDANT PROPERTIES
BREWER'S SPENT GRAIN
POLYETHYLENE GLYCOL
PROTEIN FILMS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/125502

id CONICETDig_6bc356489691482408244fb717bfbce3
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/125502
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Physical, structural and antioxidant properties of brewer's spent grain protein filmsProaño Miniguano, Janina LissetteSalgado, Pablo RodrigoCian, Raúl EstebanMauri, Adriana NoemiDrago, Silvina RosaACTIVE FILMANTIOXIDANT PROPERTIESBREWER'S SPENT GRAINPOLYETHYLENE GLYCOLPROTEIN FILMShttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2The development of brewer's spent grain protein (BSG‐PC) films with potential active packaging properties was investigated. Films were prepared by casting protein dispersions at different pH values (2, 8, 11), plasticizers [polyethylene glycol (PEG) or glycerol] and levels (0–0.25 g g−1) of PEG. Mechanical, water‐barrier and solubility, optical, antioxidant (reducing power, ABTS•+ and lipidic radical scavenging), and antimicrobial properties of films were determined. Also, the structural characteristics of films were evaluated by attenuated total reflectance‐Fourier transform infrared spectroscopy.Fil: Proaño Miniguano, Janina Lissette. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Cian, Raúl Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Drago, Silvina Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaJohn Wiley & Sons Ltd2020-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/125502Proaño Miniguano, Janina Lissette; Salgado, Pablo Rodrigo; Cian, Raúl Esteban; Mauri, Adriana Noemi; Drago, Silvina Rosa; Physical, structural and antioxidant properties of brewer's spent grain protein films; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 100; 15; 6-2020; 5458-54650022-5142CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.10597info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1002/jsfa.10597info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:53:19Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/125502instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:53:20.077CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Physical, structural and antioxidant properties of brewer's spent grain protein films
title Physical, structural and antioxidant properties of brewer's spent grain protein films
spellingShingle Physical, structural and antioxidant properties of brewer's spent grain protein films
Proaño Miniguano, Janina Lissette
ACTIVE FILM
ANTIOXIDANT PROPERTIES
BREWER'S SPENT GRAIN
POLYETHYLENE GLYCOL
PROTEIN FILMS
title_short Physical, structural and antioxidant properties of brewer's spent grain protein films
title_full Physical, structural and antioxidant properties of brewer's spent grain protein films
title_fullStr Physical, structural and antioxidant properties of brewer's spent grain protein films
title_full_unstemmed Physical, structural and antioxidant properties of brewer's spent grain protein films
title_sort Physical, structural and antioxidant properties of brewer's spent grain protein films
dc.creator.none.fl_str_mv Proaño Miniguano, Janina Lissette
Salgado, Pablo Rodrigo
Cian, Raúl Esteban
Mauri, Adriana Noemi
Drago, Silvina Rosa
author Proaño Miniguano, Janina Lissette
author_facet Proaño Miniguano, Janina Lissette
Salgado, Pablo Rodrigo
Cian, Raúl Esteban
Mauri, Adriana Noemi
Drago, Silvina Rosa
author_role author
author2 Salgado, Pablo Rodrigo
Cian, Raúl Esteban
Mauri, Adriana Noemi
Drago, Silvina Rosa
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv ACTIVE FILM
ANTIOXIDANT PROPERTIES
BREWER'S SPENT GRAIN
POLYETHYLENE GLYCOL
PROTEIN FILMS
topic ACTIVE FILM
ANTIOXIDANT PROPERTIES
BREWER'S SPENT GRAIN
POLYETHYLENE GLYCOL
PROTEIN FILMS
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv The development of brewer's spent grain protein (BSG‐PC) films with potential active packaging properties was investigated. Films were prepared by casting protein dispersions at different pH values (2, 8, 11), plasticizers [polyethylene glycol (PEG) or glycerol] and levels (0–0.25 g g−1) of PEG. Mechanical, water‐barrier and solubility, optical, antioxidant (reducing power, ABTS•+ and lipidic radical scavenging), and antimicrobial properties of films were determined. Also, the structural characteristics of films were evaluated by attenuated total reflectance‐Fourier transform infrared spectroscopy.
Fil: Proaño Miniguano, Janina Lissette. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Cian, Raúl Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Drago, Silvina Rosa. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
description The development of brewer's spent grain protein (BSG‐PC) films with potential active packaging properties was investigated. Films were prepared by casting protein dispersions at different pH values (2, 8, 11), plasticizers [polyethylene glycol (PEG) or glycerol] and levels (0–0.25 g g−1) of PEG. Mechanical, water‐barrier and solubility, optical, antioxidant (reducing power, ABTS•+ and lipidic radical scavenging), and antimicrobial properties of films were determined. Also, the structural characteristics of films were evaluated by attenuated total reflectance‐Fourier transform infrared spectroscopy.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-06
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/125502
Proaño Miniguano, Janina Lissette; Salgado, Pablo Rodrigo; Cian, Raúl Esteban; Mauri, Adriana Noemi; Drago, Silvina Rosa; Physical, structural and antioxidant properties of brewer's spent grain protein films; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 100; 15; 6-2020; 5458-5465
0022-5142
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/125502
identifier_str_mv Proaño Miniguano, Janina Lissette; Salgado, Pablo Rodrigo; Cian, Raúl Esteban; Mauri, Adriana Noemi; Drago, Silvina Rosa; Physical, structural and antioxidant properties of brewer's spent grain protein films; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 100; 15; 6-2020; 5458-5465
0022-5142
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.10597
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1002/jsfa.10597
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv John Wiley & Sons Ltd
publisher.none.fl_str_mv John Wiley & Sons Ltd
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842269217158594560
score 13.13397