Microstructural Characterization of Plasticized Starch-Based Films

Autores
Garcia, Maria Alejandra; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet
Año de publicación
2000
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Edible films were developed using different starch sources (corn starch and amylomaize). Starch suspensions were cold gelatinized with NaOH; either glycerol or sorbitol were used as plasticizer. Films were characterized by Differential Scanning Calorimetry (DSC), X‐ray diffraction, Scanning Electron Microscopy (SEM) and gas (CO2 and O2) permeabilities. SEM observations showed that plasticizer addition was necessary for film integrity. The evaluation of film formation by DSC indicated that cold gelatinization was the main factor of thermal transitions. Film crystallinity was analyzed by DSC and X‐ray diffraction during storage. For all tested formulations, film crystallinity increased while gas permeability decreased during storage. Films containing glycerol or sorbitol showed a lower crystalline/amorphous ratio by X‐ray diffraction and DSC than unplasticized films. Amylomaize films with higher crystalline/amorphous ratio gave lower gas permeabilities than the corresponding corn starch films; films containing sorbitol showed lower permeability values than those containing glycerol.
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
Starch films,
Edible films,
Plasticizers,
X-ray diffraction
Differential scanning calorimetry
Microstructure
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
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Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
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