Characterization of chia seed oils obtained by pressing and solvent extraction
- Autores
- Ixtaina, Vanesa Yanet; Martinez, Marcela Lilian; Spotorno, Viviana Graciela; Mateo, Carmen Margarita; Maestri, Damian; Diehl, Bernd W. K.; Nolasco, Susana Maria; Tomás, Mabel Cristina
- Año de publicación
- 2011
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The oil yield, fatty acid composition and the physicochemical and quality characteristics of chia crude seed oils obtained by pressing and solvent extraction were determined. The extraction methods assayed influenced significantly the oil yield, obtaining about 30% more oil by solvent than by pressing. The main fatty acids ranked in the following order of abundance: α-linolenic acid (α Ln). > linoleic acid (L). > oleic acid (O). ≈ palmitic acid (P). > stearic acid (S) for both extraction systems. The n-3/. n-6 FA ratio of chia oils ranged from 3.18 to 4.18, being markedly higher than that reported for other vegetable oils. The main triacylglycerols were: αLnαLnαLn. > αLnαLnL. > αLnLL. > αLnαLnP. > αLnLO. ∼ αLnLP, which represent about 87-95% of the total content of these compounds. The quality and composition of some minor constituents of chia seed oils were influenced by the extraction process. Oils presented a moderate content of bioactive components, such as tocopherols, polyphenols, carotenoids and phospholipids; the high unsaturation level determined their low oxidative stability.
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Spotorno, Viviana Graciela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mateo, Carmen Margarita. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Maestri, Damian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Diehl, Bernd W. K.. Spectral Service GmbH Laboratorium für Auftragsanalytik; Alemania
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
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Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Spotorno, Viviana Graciela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Mateo, Carmen Margarita. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Maestri, Damian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Diehl, Bernd W. K.. Spectral Service GmbH Laboratorium für Auftragsanalytik; AlemaniaFil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. 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The oil yield, fatty acid composition and the physicochemical and quality characteristics of chia crude seed oils obtained by pressing and solvent extraction were determined. The extraction methods assayed influenced significantly the oil yield, obtaining about 30% more oil by solvent than by pressing. The main fatty acids ranked in the following order of abundance: α-linolenic acid (α Ln). > linoleic acid (L). > oleic acid (O). ≈ palmitic acid (P). > stearic acid (S) for both extraction systems. The n-3/. n-6 FA ratio of chia oils ranged from 3.18 to 4.18, being markedly higher than that reported for other vegetable oils. The main triacylglycerols were: αLnαLnαLn. > αLnαLnL. > αLnLL. > αLnαLnP. > αLnLO. ∼ αLnLP, which represent about 87-95% of the total content of these compounds. The quality and composition of some minor constituents of chia seed oils were influenced by the extraction process. Oils presented a moderate content of bioactive components, such as tocopherols, polyphenols, carotenoids and phospholipids; the high unsaturation level determined their low oxidative stability. |
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