Burkholderia puraquae sp. nov., a novel species of the Burkholderia cepacia complex isolated from hospital settings and agricultural soils

Autores
Martina, Pablo F.; Leguizamón, Mariana Ayelén; Prieto, Claudia Inés; Sousa, Silvia A.; Montanaro, Patricia Cristina; Draghi, Walter Omar; Stämmler, Maren; Bettiol, Marisa Paula; de Carvalho, Carla C. C. R.; Palau, Juliana; Fígoli, Cecilia Beatríz; Alvarez, Florencia; Benetti, Silvina; Lejona, Sergio; Vescina, Cecilia Marta; Ferreras, Julian Alberto; Lasch, Peter; Lagares, Antonio; Zorreguieta, Ángeles; Leitão, Jorge H.; Yantorno, Osvaldo Miguel; Bosch, María Alejandra
Año de publicación
2018
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Bacteria from the Burkholderia cepacia complex (Bcc) are capable of causing severe infections in patients with cystic fibrosis (CF). These opportunistic pathogens are also widely distributed in natural and man-made environments. After a 12-year epidemiological surveillance involving Bcc bacteria from respiratory secretions of Argentinean patients with CF and from hospital settings, we found six isolates of the Bcc with a concatenated species-specific allele sequence that differed by more than 3% from those of the Bcc with validly published names. According to the multilocus sequence analysis (MLSA), these isolates clustered with the agricultural soil strain, Burkholderia sp. PBP 78, which was already deposited in the PubMLST database. The isolates were examined using a polyphasic approach, which included 16S rRNA, recA, Matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS), DNA base composition, average nucleotide identities (ANIs), fatty acid profiles, and biochemical characterizations. The results of the present study demonstrate that the seven isolates represent a single novel species within the Bcc, for which the name Burkholderia puraquae sp. nov. is proposed. Burkholderia puraquae sp. nov. CAMPA 1040T (=LMG 29660T=DSM 103137T) was designated the type strain of the novel species, which can be differentiated from other species of the Bcc mainly from recA gene sequence analysis, MLSA, ANIb, MALDI-TOF MS analysis, and some biochemical tests, including the ability to grow at 42 C, aesculin hydrolysis, and lysine decarboxylase and b-galactosidase activities.
Fil: Martina, Pablo F.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Leguizamón, Mariana Ayelén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Prieto, Claudia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Sousa, Silvia A.. Universidade Nova de Lisboa; Portugal
Fil: Montanaro, Patricia Cristina. No especifíca;
Fil: Draghi, Walter Omar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Biotecnología y Biología Molecular. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Biotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Stämmler, Maren. No especifíca;
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Fil: de Carvalho, Carla C. C. R.. Universidade Nova de Lisboa; Portugal
Fil: Palau, Juliana. No especifíca;
Fil: Fígoli, Cecilia Beatríz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Alvarez, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Biotecnología y Biología Molecular. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Biotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Benetti, Silvina. No especifíca;
Fil: Lejona, Sergio. No especifíca;
Fil: Vescina, Cecilia Marta. No especifíca;
Fil: Ferreras, Julian Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Biología Subtropical. Universidad Nacional de Misiones. Instituto de Biología Subtropical; Argentina
Fil: Lasch, Peter. No especifíca;
Fil: Lagares, Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Biotecnología y Biología Molecular. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Biotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Zorreguieta, Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina
Fil: Leitão, Jorge H.. Universidade Nova de Lisboa; Portugal
Fil: Yantorno, Osvaldo Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Bosch, María Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Materia
Burkholderia Genus
Burkholderia Cepacia Complex
Burkholderia Puraquae Sp.Nov.
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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After a 12-year epidemiological surveillance involving Bcc bacteria from respiratory secretions of Argentinean patients with CF and from hospital settings, we found six isolates of the Bcc with a concatenated species-specific allele sequence that differed by more than 3% from those of the Bcc with validly published names. According to the multilocus sequence analysis (MLSA), these isolates clustered with the agricultural soil strain, Burkholderia sp. PBP 78, which was already deposited in the PubMLST database. The isolates were examined using a polyphasic approach, which included 16S rRNA, recA, Matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS), DNA base composition, average nucleotide identities (ANIs), fatty acid profiles, and biochemical characterizations. The results of the present study demonstrate that the seven isolates represent a single novel species within the Bcc, for which the name Burkholderia puraquae sp. nov. is proposed. Burkholderia puraquae sp. nov. CAMPA 1040T (=LMG 29660T=DSM 103137T) was designated the type strain of the novel species, which can be differentiated from other species of the Bcc mainly from recA gene sequence analysis, MLSA, ANIb, MALDI-TOF MS analysis, and some biochemical tests, including the ability to grow at 42 C, aesculin hydrolysis, and lysine decarboxylase and b-galactosidase activities.Fil: Martina, Pablo F.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; ArgentinaFil: Leguizamón, Mariana Ayelén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. 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Fil: Martina, Pablo F.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
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Fil: Sousa, Silvia A.. Universidade Nova de Lisboa; Portugal
Fil: Montanaro, Patricia Cristina. No especifíca;
Fil: Draghi, Walter Omar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Biotecnología y Biología Molecular. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Biotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Stämmler, Maren. No especifíca;
Fil: Bettiol, Marisa Paula. No especifíca;
Fil: de Carvalho, Carla C. C. R.. Universidade Nova de Lisboa; Portugal
Fil: Palau, Juliana. No especifíca;
Fil: Fígoli, Cecilia Beatríz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Alvarez, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Biotecnología y Biología Molecular. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Biotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Benetti, Silvina. No especifíca;
Fil: Lejona, Sergio. No especifíca;
Fil: Vescina, Cecilia Marta. No especifíca;
Fil: Ferreras, Julian Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Biología Subtropical. Universidad Nacional de Misiones. Instituto de Biología Subtropical; Argentina
Fil: Lasch, Peter. No especifíca;
Fil: Lagares, Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Biotecnología y Biología Molecular. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Biotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Zorreguieta, Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina
Fil: Leitão, Jorge H.. Universidade Nova de Lisboa; Portugal
Fil: Yantorno, Osvaldo Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Bosch, María Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
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