Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?
- Autores
- Escudero, Leticia Belén; Monasterio, Romina Paula; Lipinski, Víctor Mario; Filippini, Maria Flavia Ramona; Wuilloud, Rodolfo German
- Año de publicación
- 2012
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- In the last years, functional foods have awakened consumer, scientific and business interest. A commonly found vegetable in such kind of foods includes garlic (Allium sativum). By its ability for selenium (Se) bio-accumulation, garlic can turn into an attractive option of selenized food. Selenium is an essential micronutrient for many organisms including plants, animals, and humans. It is an important trace element due to its antioxidant properties and plays a main role in prevention of cancer and cardiovascular diseases. Nowadays, there is an increasing interest in the study of Se speciation due to the different roles that each species manifests in toxicological and nutrition fields. However, Se exhibits a narrow interval between toxicity and essentiality, which is puzzling toxicologists and alarming nutritionists and legislators. In the present review, an overview on the development of selenized garlic studies and its potential implementation in Argentine production is exposed. The development of novel food with added value such us selenized garlic could be an attractive alternative for local market. Moreover, it becomes a good offering for factory owners, considering that Mendoza represents about 85% of total garlic production in the country.
En los últimos años, los alimentos funcionales han despertado el interés de consumidores, científicos y empresarios. El ajo (Allium sativum) puede ser un ejemplo de ello. Gracias a su capacidad de bioacumular selenio (Se), dicha hortaliza puede convertirse en una atractiva opción de alimento enriquecido con Se. El Se es un micronutriente esencial para numerosos organismos, incluyendo plantas, animales y humanos. Este micronutriente es de gran importancia debido a sus propiedades antioxidantes, y actúa, en consecuencia, como protector de numerosas enfermedades, tales como cáncer y problemas cardiovasculares. Actualmente, existe un mayor interés en el estudio de especiación de Se debido a los distintos roles que cada especie manifiesta en los campos nutricionales y toxicológicos. Sin embargo, las concentraciones de Se poseen un estrecho intervalo entre toxicidad y esencialidad, desconcertando a toxicólogos y alarmando a nutricionistas y legisladores. En este trabajo, se presenta un panorama del grado de avance sobre el estudio de fortificación de ajo con Se y sus perspectivas de aplicación en el sistema productivo de la República Argentina. Este tipo de producción, con un significativo valor agregado, representa una atractiva oportunidad de mercado para la provincia de Mendoza, considerando además que la misma posee cerca del 85% de la producción nacional.
Fil: Escudero, Leticia Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina
Fil: Monasterio, Romina Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química; Argentina
Fil: Lipinski, Víctor Mario. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina
Fil: Filippini, Maria Flavia Ramona. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ingeniería Agrícola;
Fil: Wuilloud, Rodolfo German. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina - Materia
-
Selenium
Speciation
Garlic
Functional food - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/272811
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_51f0bf7b2184126c1a78f6a389f218e8 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/272811 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?Ajo selenizado: ¿un alimento funcional futuro o actual?Escudero, Leticia BelénMonasterio, Romina PaulaLipinski, Víctor MarioFilippini, Maria Flavia RamonaWuilloud, Rodolfo GermanSeleniumSpeciationGarlicFunctional foodhttps://purl.org/becyt/ford/4.1https://purl.org/becyt/ford/4In the last years, functional foods have awakened consumer, scientific and business interest. A commonly found vegetable in such kind of foods includes garlic (Allium sativum). By its ability for selenium (Se) bio-accumulation, garlic can turn into an attractive option of selenized food. Selenium is an essential micronutrient for many organisms including plants, animals, and humans. It is an important trace element due to its antioxidant properties and plays a main role in prevention of cancer and cardiovascular diseases. Nowadays, there is an increasing interest in the study of Se speciation due to the different roles that each species manifests in toxicological and nutrition fields. However, Se exhibits a narrow interval between toxicity and essentiality, which is puzzling toxicologists and alarming nutritionists and legislators. In the present review, an overview on the development of selenized garlic studies and its potential implementation in Argentine production is exposed. The development of novel food with added value such us selenized garlic could be an attractive alternative for local market. Moreover, it becomes a good offering for factory owners, considering that Mendoza represents about 85% of total garlic production in the country.En los últimos años, los alimentos funcionales han despertado el interés de consumidores, científicos y empresarios. El ajo (Allium sativum) puede ser un ejemplo de ello. Gracias a su capacidad de bioacumular selenio (Se), dicha hortaliza puede convertirse en una atractiva opción de alimento enriquecido con Se. El Se es un micronutriente esencial para numerosos organismos, incluyendo plantas, animales y humanos. Este micronutriente es de gran importancia debido a sus propiedades antioxidantes, y actúa, en consecuencia, como protector de numerosas enfermedades, tales como cáncer y problemas cardiovasculares. Actualmente, existe un mayor interés en el estudio de especiación de Se debido a los distintos roles que cada especie manifiesta en los campos nutricionales y toxicológicos. Sin embargo, las concentraciones de Se poseen un estrecho intervalo entre toxicidad y esencialidad, desconcertando a toxicólogos y alarmando a nutricionistas y legisladores. En este trabajo, se presenta un panorama del grado de avance sobre el estudio de fortificación de ajo con Se y sus perspectivas de aplicación en el sistema productivo de la República Argentina. Este tipo de producción, con un significativo valor agregado, representa una atractiva oportunidad de mercado para la provincia de Mendoza, considerando además que la misma posee cerca del 85% de la producción nacional.Fil: Escudero, Leticia Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; ArgentinaFil: Monasterio, Romina Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química; ArgentinaFil: Lipinski, Víctor Mario. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; ArgentinaFil: Filippini, Maria Flavia Ramona. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ingeniería Agrícola;Fil: Wuilloud, Rodolfo German. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; ArgentinaUniversidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Centro Coordinador de Ediciones Académicas2012-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/272811Escudero, Leticia Belén; Monasterio, Romina Paula; Lipinski, Víctor Mario; Filippini, Maria Flavia Ramona; Wuilloud, Rodolfo German; Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?; Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Centro Coordinador de Ediciones Académicas; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Nacional de Cuyo; 44; 2; 10-2012; 301-3181853-8665CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/6314info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-15T15:13:02Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/272811instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-15 15:13:02.348CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food? Ajo selenizado: ¿un alimento funcional futuro o actual? |
title |
Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food? |
spellingShingle |
Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food? Escudero, Leticia Belén Selenium Speciation Garlic Functional food |
title_short |
Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food? |
title_full |
Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food? |
title_fullStr |
Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food? |
title_full_unstemmed |
Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food? |
title_sort |
Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food? |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Escudero, Leticia Belén Monasterio, Romina Paula Lipinski, Víctor Mario Filippini, Maria Flavia Ramona Wuilloud, Rodolfo German |
author |
Escudero, Leticia Belén |
author_facet |
Escudero, Leticia Belén Monasterio, Romina Paula Lipinski, Víctor Mario Filippini, Maria Flavia Ramona Wuilloud, Rodolfo German |
author_role |
author |
author2 |
Monasterio, Romina Paula Lipinski, Víctor Mario Filippini, Maria Flavia Ramona Wuilloud, Rodolfo German |
author2_role |
author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Selenium Speciation Garlic Functional food |
topic |
Selenium Speciation Garlic Functional food |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/4.1 https://purl.org/becyt/ford/4 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
In the last years, functional foods have awakened consumer, scientific and business interest. A commonly found vegetable in such kind of foods includes garlic (Allium sativum). By its ability for selenium (Se) bio-accumulation, garlic can turn into an attractive option of selenized food. Selenium is an essential micronutrient for many organisms including plants, animals, and humans. It is an important trace element due to its antioxidant properties and plays a main role in prevention of cancer and cardiovascular diseases. Nowadays, there is an increasing interest in the study of Se speciation due to the different roles that each species manifests in toxicological and nutrition fields. However, Se exhibits a narrow interval between toxicity and essentiality, which is puzzling toxicologists and alarming nutritionists and legislators. In the present review, an overview on the development of selenized garlic studies and its potential implementation in Argentine production is exposed. The development of novel food with added value such us selenized garlic could be an attractive alternative for local market. Moreover, it becomes a good offering for factory owners, considering that Mendoza represents about 85% of total garlic production in the country. En los últimos años, los alimentos funcionales han despertado el interés de consumidores, científicos y empresarios. El ajo (Allium sativum) puede ser un ejemplo de ello. Gracias a su capacidad de bioacumular selenio (Se), dicha hortaliza puede convertirse en una atractiva opción de alimento enriquecido con Se. El Se es un micronutriente esencial para numerosos organismos, incluyendo plantas, animales y humanos. Este micronutriente es de gran importancia debido a sus propiedades antioxidantes, y actúa, en consecuencia, como protector de numerosas enfermedades, tales como cáncer y problemas cardiovasculares. Actualmente, existe un mayor interés en el estudio de especiación de Se debido a los distintos roles que cada especie manifiesta en los campos nutricionales y toxicológicos. Sin embargo, las concentraciones de Se poseen un estrecho intervalo entre toxicidad y esencialidad, desconcertando a toxicólogos y alarmando a nutricionistas y legisladores. En este trabajo, se presenta un panorama del grado de avance sobre el estudio de fortificación de ajo con Se y sus perspectivas de aplicación en el sistema productivo de la República Argentina. Este tipo de producción, con un significativo valor agregado, representa una atractiva oportunidad de mercado para la provincia de Mendoza, considerando además que la misma posee cerca del 85% de la producción nacional. Fil: Escudero, Leticia Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina Fil: Monasterio, Romina Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química; Argentina Fil: Lipinski, Víctor Mario. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina Fil: Filippini, Maria Flavia Ramona. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ingeniería Agrícola; Fil: Wuilloud, Rodolfo German. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina |
description |
In the last years, functional foods have awakened consumer, scientific and business interest. A commonly found vegetable in such kind of foods includes garlic (Allium sativum). By its ability for selenium (Se) bio-accumulation, garlic can turn into an attractive option of selenized food. Selenium is an essential micronutrient for many organisms including plants, animals, and humans. It is an important trace element due to its antioxidant properties and plays a main role in prevention of cancer and cardiovascular diseases. Nowadays, there is an increasing interest in the study of Se speciation due to the different roles that each species manifests in toxicological and nutrition fields. However, Se exhibits a narrow interval between toxicity and essentiality, which is puzzling toxicologists and alarming nutritionists and legislators. In the present review, an overview on the development of selenized garlic studies and its potential implementation in Argentine production is exposed. The development of novel food with added value such us selenized garlic could be an attractive alternative for local market. Moreover, it becomes a good offering for factory owners, considering that Mendoza represents about 85% of total garlic production in the country. |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012-10 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/272811 Escudero, Leticia Belén; Monasterio, Romina Paula; Lipinski, Víctor Mario; Filippini, Maria Flavia Ramona; Wuilloud, Rodolfo German; Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?; Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Centro Coordinador de Ediciones Académicas; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Nacional de Cuyo; 44; 2; 10-2012; 301-318 1853-8665 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/272811 |
identifier_str_mv |
Escudero, Leticia Belén; Monasterio, Romina Paula; Lipinski, Víctor Mario; Filippini, Maria Flavia Ramona; Wuilloud, Rodolfo German; Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?; Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Centro Coordinador de Ediciones Académicas; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Nacional de Cuyo; 44; 2; 10-2012; 301-318 1853-8665 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/6314 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Centro Coordinador de Ediciones Académicas |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Centro Coordinador de Ediciones Académicas |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1846083278563442688 |
score |
13.22299 |