Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?

Autores
Escudero, Leticia Belén; Monasterio, Romina Paula; Lipinski, Víctor Mario; Filippini, Maria Flavia Ramona; Wuilloud, Rodolfo German
Año de publicación
2012
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
In the last years, functional foods have awakened consumer, scientific and business interest. A commonly found vegetable in such kind of foods includes garlic (Allium sativum). By its ability for selenium (Se) bio-accumulation, garlic can turn into an attractive option of selenized food. Selenium is an essential micronutrient for many organisms including plants, animals, and humans. It is an important trace element due to its antioxidant properties and plays a main role in prevention of cancer and cardiovascular diseases. Nowadays, there is an increasing interest in the study of Se speciation due to the different roles that each species manifests in toxicological and nutrition fields. However, Se exhibits a narrow interval between toxicity and essentiality, which is puzzling toxicologists and alarming nutritionists and legislators. In the present review, an overview on the development of selenized garlic studies and its potential implementation in Argentine production is exposed. The development of novel food with added value such us selenized garlic could be an attractive alternative for local market. Moreover, it becomes a good offering for factory owners, considering that Mendoza represents about 85% of total garlic production in the country.
En los últimos años, los alimentos funcionales han despertado el interés de consumidores, científicos y empresarios. El ajo (Allium sativum) puede ser un ejemplo de ello. Gracias a su capacidad de bioacumular selenio (Se), dicha hortaliza puede convertirse en una atractiva opción de alimento enriquecido con Se. El Se es un micronutriente esencial para numerosos organismos, incluyendo plantas, animales y humanos. Este micronutriente es de gran importancia debido a sus propiedades antioxidantes, y actúa, en consecuencia, como protector de numerosas enfermedades, tales como cáncer y problemas cardiovasculares. Actualmente, existe un mayor interés en el estudio de especiación de Se debido a los distintos roles que cada especie manifiesta en los campos nutricionales y toxicológicos. Sin embargo, las concentraciones de Se poseen un estrecho intervalo entre toxicidad y esencialidad, desconcertando a toxicólogos y alarmando a nutricionistas y legisladores. En este trabajo, se presenta un panorama del grado de avance sobre el estudio de fortificación de ajo con Se y sus perspectivas de aplicación en el sistema productivo de la República Argentina. Este tipo de producción, con un significativo valor agregado, representa una atractiva oportunidad de mercado para la provincia de Mendoza, considerando además que la misma posee cerca del 85% de la producción nacional.
Fil: Escudero, Leticia Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina
Fil: Monasterio, Romina Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química; Argentina
Fil: Lipinski, Víctor Mario. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina
Fil: Filippini, Maria Flavia Ramona. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ingeniería Agrícola;
Fil: Wuilloud, Rodolfo German. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
Materia
Selenium
Speciation
Garlic
Functional food
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/272811

id CONICETDig_51f0bf7b2184126c1a78f6a389f218e8
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/272811
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?Ajo selenizado: ¿un alimento funcional futuro o actual?Escudero, Leticia BelénMonasterio, Romina PaulaLipinski, Víctor MarioFilippini, Maria Flavia RamonaWuilloud, Rodolfo GermanSeleniumSpeciationGarlicFunctional foodhttps://purl.org/becyt/ford/4.1https://purl.org/becyt/ford/4In the last years, functional foods have awakened consumer, scientific and business interest. A commonly found vegetable in such kind of foods includes garlic (Allium sativum). By its ability for selenium (Se) bio-accumulation, garlic can turn into an attractive option of selenized food. Selenium is an essential micronutrient for many organisms including plants, animals, and humans. It is an important trace element due to its antioxidant properties and plays a main role in prevention of cancer and cardiovascular diseases. Nowadays, there is an increasing interest in the study of Se speciation due to the different roles that each species manifests in toxicological and nutrition fields. However, Se exhibits a narrow interval between toxicity and essentiality, which is puzzling toxicologists and alarming nutritionists and legislators. In the present review, an overview on the development of selenized garlic studies and its potential implementation in Argentine production is exposed. The development of novel food with added value such us selenized garlic could be an attractive alternative for local market. Moreover, it becomes a good offering for factory owners, considering that Mendoza represents about 85% of total garlic production in the country.En los últimos años, los alimentos funcionales han despertado el interés de consumidores, científicos y empresarios. El ajo (Allium sativum) puede ser un ejemplo de ello. Gracias a su capacidad de bioacumular selenio (Se), dicha hortaliza puede convertirse en una atractiva opción de alimento enriquecido con Se. El Se es un micronutriente esencial para numerosos organismos, incluyendo plantas, animales y humanos. Este micronutriente es de gran importancia debido a sus propiedades antioxidantes, y actúa, en consecuencia, como protector de numerosas enfermedades, tales como cáncer y problemas cardiovasculares. Actualmente, existe un mayor interés en el estudio de especiación de Se debido a los distintos roles que cada especie manifiesta en los campos nutricionales y toxicológicos. Sin embargo, las concentraciones de Se poseen un estrecho intervalo entre toxicidad y esencialidad, desconcertando a toxicólogos y alarmando a nutricionistas y legisladores. En este trabajo, se presenta un panorama del grado de avance sobre el estudio de fortificación de ajo con Se y sus perspectivas de aplicación en el sistema productivo de la República Argentina. Este tipo de producción, con un significativo valor agregado, representa una atractiva oportunidad de mercado para la provincia de Mendoza, considerando además que la misma posee cerca del 85% de la producción nacional.Fil: Escudero, Leticia Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; ArgentinaFil: Monasterio, Romina Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química; ArgentinaFil: Lipinski, Víctor Mario. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; ArgentinaFil: Filippini, Maria Flavia Ramona. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ingeniería Agrícola;Fil: Wuilloud, Rodolfo German. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; ArgentinaUniversidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Centro Coordinador de Ediciones Académicas2012-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/272811Escudero, Leticia Belén; Monasterio, Romina Paula; Lipinski, Víctor Mario; Filippini, Maria Flavia Ramona; Wuilloud, Rodolfo German; Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?; Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Centro Coordinador de Ediciones Académicas; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Nacional de Cuyo; 44; 2; 10-2012; 301-3181853-8665CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/6314info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-15T15:13:02Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/272811instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-15 15:13:02.348CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?
Ajo selenizado: ¿un alimento funcional futuro o actual?
title Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?
spellingShingle Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?
Escudero, Leticia Belén
Selenium
Speciation
Garlic
Functional food
title_short Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?
title_full Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?
title_fullStr Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?
title_full_unstemmed Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?
title_sort Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?
dc.creator.none.fl_str_mv Escudero, Leticia Belén
Monasterio, Romina Paula
Lipinski, Víctor Mario
Filippini, Maria Flavia Ramona
Wuilloud, Rodolfo German
author Escudero, Leticia Belén
author_facet Escudero, Leticia Belén
Monasterio, Romina Paula
Lipinski, Víctor Mario
Filippini, Maria Flavia Ramona
Wuilloud, Rodolfo German
author_role author
author2 Monasterio, Romina Paula
Lipinski, Víctor Mario
Filippini, Maria Flavia Ramona
Wuilloud, Rodolfo German
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Selenium
Speciation
Garlic
Functional food
topic Selenium
Speciation
Garlic
Functional food
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/4.1
https://purl.org/becyt/ford/4
dc.description.none.fl_txt_mv In the last years, functional foods have awakened consumer, scientific and business interest. A commonly found vegetable in such kind of foods includes garlic (Allium sativum). By its ability for selenium (Se) bio-accumulation, garlic can turn into an attractive option of selenized food. Selenium is an essential micronutrient for many organisms including plants, animals, and humans. It is an important trace element due to its antioxidant properties and plays a main role in prevention of cancer and cardiovascular diseases. Nowadays, there is an increasing interest in the study of Se speciation due to the different roles that each species manifests in toxicological and nutrition fields. However, Se exhibits a narrow interval between toxicity and essentiality, which is puzzling toxicologists and alarming nutritionists and legislators. In the present review, an overview on the development of selenized garlic studies and its potential implementation in Argentine production is exposed. The development of novel food with added value such us selenized garlic could be an attractive alternative for local market. Moreover, it becomes a good offering for factory owners, considering that Mendoza represents about 85% of total garlic production in the country.
En los últimos años, los alimentos funcionales han despertado el interés de consumidores, científicos y empresarios. El ajo (Allium sativum) puede ser un ejemplo de ello. Gracias a su capacidad de bioacumular selenio (Se), dicha hortaliza puede convertirse en una atractiva opción de alimento enriquecido con Se. El Se es un micronutriente esencial para numerosos organismos, incluyendo plantas, animales y humanos. Este micronutriente es de gran importancia debido a sus propiedades antioxidantes, y actúa, en consecuencia, como protector de numerosas enfermedades, tales como cáncer y problemas cardiovasculares. Actualmente, existe un mayor interés en el estudio de especiación de Se debido a los distintos roles que cada especie manifiesta en los campos nutricionales y toxicológicos. Sin embargo, las concentraciones de Se poseen un estrecho intervalo entre toxicidad y esencialidad, desconcertando a toxicólogos y alarmando a nutricionistas y legisladores. En este trabajo, se presenta un panorama del grado de avance sobre el estudio de fortificación de ajo con Se y sus perspectivas de aplicación en el sistema productivo de la República Argentina. Este tipo de producción, con un significativo valor agregado, representa una atractiva oportunidad de mercado para la provincia de Mendoza, considerando además que la misma posee cerca del 85% de la producción nacional.
Fil: Escudero, Leticia Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina
Fil: Monasterio, Romina Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química; Argentina
Fil: Lipinski, Víctor Mario. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina
Fil: Filippini, Maria Flavia Ramona. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Ingeniería Agrícola;
Fil: Wuilloud, Rodolfo German. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
description In the last years, functional foods have awakened consumer, scientific and business interest. A commonly found vegetable in such kind of foods includes garlic (Allium sativum). By its ability for selenium (Se) bio-accumulation, garlic can turn into an attractive option of selenized food. Selenium is an essential micronutrient for many organisms including plants, animals, and humans. It is an important trace element due to its antioxidant properties and plays a main role in prevention of cancer and cardiovascular diseases. Nowadays, there is an increasing interest in the study of Se speciation due to the different roles that each species manifests in toxicological and nutrition fields. However, Se exhibits a narrow interval between toxicity and essentiality, which is puzzling toxicologists and alarming nutritionists and legislators. In the present review, an overview on the development of selenized garlic studies and its potential implementation in Argentine production is exposed. The development of novel food with added value such us selenized garlic could be an attractive alternative for local market. Moreover, it becomes a good offering for factory owners, considering that Mendoza represents about 85% of total garlic production in the country.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012-10
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/272811
Escudero, Leticia Belén; Monasterio, Romina Paula; Lipinski, Víctor Mario; Filippini, Maria Flavia Ramona; Wuilloud, Rodolfo German; Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?; Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Centro Coordinador de Ediciones Académicas; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Nacional de Cuyo; 44; 2; 10-2012; 301-318
1853-8665
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/272811
identifier_str_mv Escudero, Leticia Belén; Monasterio, Romina Paula; Lipinski, Víctor Mario; Filippini, Maria Flavia Ramona; Wuilloud, Rodolfo German; Selenized garlic: a future prospect or already a current functional food?; Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Centro Coordinador de Ediciones Académicas; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Nacional de Cuyo; 44; 2; 10-2012; 301-318
1853-8665
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/6314
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Centro Coordinador de Ediciones Académicas
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Centro Coordinador de Ediciones Académicas
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1846083278563442688
score 13.22299