Antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter isolated from different stages of the poultry meat supply chain in Argentina

Autores
Zbrun, María Virginia; Olivero, Carolina Raquel; Romero Scharpen, Analía; Rossler, Eugenia; Soto, Lorena Paola; Astesana, Diego Martín; Blajman, Jesica; Berisvil, Ayelén Patricia; Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro; Frizzo, Laureano Sebastian
Año de publicación
2015
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The objective of this study was to investigate the antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter spp. isolated from different stages of the poultry meat supply chain in Argentina. Six poultry meat chains were studied from the reproductive farm to the chicken at the retail. Chickens sampled along each food chain were from the same batch. Samples collected were: a) cloacal samples from hens and chickens on the farm, b) chicken carcasses from the slaughterhouse and retail market. Samples obtained were examined for Campylobacter spp. Antimicrobial resistance was evaluated using the disk diffusion method. Almost all isolates were resistant to nalidixic acid (91.2%) and ciprofloxacin (88.2%). A large proportion of thermotolerant Campylobacter isolated from hens and broilers <1wk showed resistance to erythromycin in comparison with the rest of the stages of the poultry meat supply chain (P=0.031). Campylobacter isolated from broilers (both <1wk and >5wk) and carcasses at slaughterhouse and at retail showed a proportion of resistance to ciprofloxacin and enrofloxacin higher than isolates from hens (P=0.015 and P=0.031, respectively). One strain was resistant to all the antibiotics analyzed, and 46.1% of the isolates were resistant to three or more drug classes. Almost 50% of the isolates were resistant to all quinolones tested (ciprofloxacin, nalidixic acid, and enrofloxacin), and 13.2% were resistant to all quinolones and erythromycin. Campylobacter strains isolated from carcasses at retail showed higher resistance to all quinolones than strains isolated from hens (P=0.016). These results reflect an alarming situation with potential serious consequences to the public health.
Fil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Olivero, Carolina Raquel. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Romero Scharpen, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Rossler, Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Soto, Lorena Paola. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Astesana, Diego Martín. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Blajman, Jesica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Berisvil, Ayelén Patricia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Materia
ANTIMICROBIAL RESISTANCE
CAMPYLOBACTER SPP.
POULTRY
ZOONOSIS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/111239

id CONICETDig_41d6648044c63a051d35d6b3979cf12c
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/111239
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter isolated from different stages of the poultry meat supply chain in ArgentinaZbrun, María VirginiaOlivero, Carolina RaquelRomero Scharpen, AnalíaRossler, EugeniaSoto, Lorena PaolaAstesana, Diego MartínBlajman, JesicaBerisvil, Ayelén PatriciaSignorini Porchietto, Marcelo LisandroFrizzo, Laureano SebastianANTIMICROBIAL RESISTANCECAMPYLOBACTER SPP.POULTRYZOONOSIShttps://purl.org/becyt/ford/4.3https://purl.org/becyt/ford/4The objective of this study was to investigate the antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter spp. isolated from different stages of the poultry meat supply chain in Argentina. Six poultry meat chains were studied from the reproductive farm to the chicken at the retail. Chickens sampled along each food chain were from the same batch. Samples collected were: a) cloacal samples from hens and chickens on the farm, b) chicken carcasses from the slaughterhouse and retail market. Samples obtained were examined for Campylobacter spp. Antimicrobial resistance was evaluated using the disk diffusion method. Almost all isolates were resistant to nalidixic acid (91.2%) and ciprofloxacin (88.2%). A large proportion of thermotolerant Campylobacter isolated from hens and broilers <1wk showed resistance to erythromycin in comparison with the rest of the stages of the poultry meat supply chain (P=0.031). Campylobacter isolated from broilers (both <1wk and >5wk) and carcasses at slaughterhouse and at retail showed a proportion of resistance to ciprofloxacin and enrofloxacin higher than isolates from hens (P=0.015 and P=0.031, respectively). One strain was resistant to all the antibiotics analyzed, and 46.1% of the isolates were resistant to three or more drug classes. Almost 50% of the isolates were resistant to all quinolones tested (ciprofloxacin, nalidixic acid, and enrofloxacin), and 13.2% were resistant to all quinolones and erythromycin. Campylobacter strains isolated from carcasses at retail showed higher resistance to all quinolones than strains isolated from hens (P=0.016). These results reflect an alarming situation with potential serious consequences to the public health.Fil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; ArgentinaFil: Olivero, Carolina Raquel. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; ArgentinaFil: Romero Scharpen, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; ArgentinaFil: Rossler, Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; ArgentinaFil: Soto, Lorena Paola. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; ArgentinaFil: Astesana, Diego Martín. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; ArgentinaFil: Blajman, Jesica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; ArgentinaFil: Berisvil, Ayelén Patricia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; ArgentinaFil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; ArgentinaFil: Frizzo, Laureano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; ArgentinaElsevier2015-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/111239Zbrun, María Virginia; Olivero, Carolina Raquel; Romero Scharpen, Analía; Rossler, Eugenia; Soto, Lorena Paola; et al.; Antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter isolated from different stages of the poultry meat supply chain in Argentina; Elsevier; Food Control; 57; 10-2015; 136-1410956-7135CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713515002212info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodcont.2015.03.045info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:47:51Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/111239instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:47:51.781CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter isolated from different stages of the poultry meat supply chain in Argentina
title Antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter isolated from different stages of the poultry meat supply chain in Argentina
spellingShingle Antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter isolated from different stages of the poultry meat supply chain in Argentina
Zbrun, María Virginia
ANTIMICROBIAL RESISTANCE
CAMPYLOBACTER SPP.
POULTRY
ZOONOSIS
title_short Antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter isolated from different stages of the poultry meat supply chain in Argentina
title_full Antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter isolated from different stages of the poultry meat supply chain in Argentina
title_fullStr Antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter isolated from different stages of the poultry meat supply chain in Argentina
title_full_unstemmed Antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter isolated from different stages of the poultry meat supply chain in Argentina
title_sort Antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter isolated from different stages of the poultry meat supply chain in Argentina
dc.creator.none.fl_str_mv Zbrun, María Virginia
Olivero, Carolina Raquel
Romero Scharpen, Analía
Rossler, Eugenia
Soto, Lorena Paola
Astesana, Diego Martín
Blajman, Jesica
Berisvil, Ayelén Patricia
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro
Frizzo, Laureano Sebastian
author Zbrun, María Virginia
author_facet Zbrun, María Virginia
Olivero, Carolina Raquel
Romero Scharpen, Analía
Rossler, Eugenia
Soto, Lorena Paola
Astesana, Diego Martín
Blajman, Jesica
Berisvil, Ayelén Patricia
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro
Frizzo, Laureano Sebastian
author_role author
author2 Olivero, Carolina Raquel
Romero Scharpen, Analía
Rossler, Eugenia
Soto, Lorena Paola
Astesana, Diego Martín
Blajman, Jesica
Berisvil, Ayelén Patricia
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro
Frizzo, Laureano Sebastian
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv ANTIMICROBIAL RESISTANCE
CAMPYLOBACTER SPP.
POULTRY
ZOONOSIS
topic ANTIMICROBIAL RESISTANCE
CAMPYLOBACTER SPP.
POULTRY
ZOONOSIS
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/4.3
https://purl.org/becyt/ford/4
dc.description.none.fl_txt_mv The objective of this study was to investigate the antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter spp. isolated from different stages of the poultry meat supply chain in Argentina. Six poultry meat chains were studied from the reproductive farm to the chicken at the retail. Chickens sampled along each food chain were from the same batch. Samples collected were: a) cloacal samples from hens and chickens on the farm, b) chicken carcasses from the slaughterhouse and retail market. Samples obtained were examined for Campylobacter spp. Antimicrobial resistance was evaluated using the disk diffusion method. Almost all isolates were resistant to nalidixic acid (91.2%) and ciprofloxacin (88.2%). A large proportion of thermotolerant Campylobacter isolated from hens and broilers <1wk showed resistance to erythromycin in comparison with the rest of the stages of the poultry meat supply chain (P=0.031). Campylobacter isolated from broilers (both <1wk and >5wk) and carcasses at slaughterhouse and at retail showed a proportion of resistance to ciprofloxacin and enrofloxacin higher than isolates from hens (P=0.015 and P=0.031, respectively). One strain was resistant to all the antibiotics analyzed, and 46.1% of the isolates were resistant to three or more drug classes. Almost 50% of the isolates were resistant to all quinolones tested (ciprofloxacin, nalidixic acid, and enrofloxacin), and 13.2% were resistant to all quinolones and erythromycin. Campylobacter strains isolated from carcasses at retail showed higher resistance to all quinolones than strains isolated from hens (P=0.016). These results reflect an alarming situation with potential serious consequences to the public health.
Fil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Olivero, Carolina Raquel. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Romero Scharpen, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Rossler, Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Soto, Lorena Paola. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Astesana, Diego Martín. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Blajman, Jesica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Berisvil, Ayelén Patricia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
description The objective of this study was to investigate the antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter spp. isolated from different stages of the poultry meat supply chain in Argentina. Six poultry meat chains were studied from the reproductive farm to the chicken at the retail. Chickens sampled along each food chain were from the same batch. Samples collected were: a) cloacal samples from hens and chickens on the farm, b) chicken carcasses from the slaughterhouse and retail market. Samples obtained were examined for Campylobacter spp. Antimicrobial resistance was evaluated using the disk diffusion method. Almost all isolates were resistant to nalidixic acid (91.2%) and ciprofloxacin (88.2%). A large proportion of thermotolerant Campylobacter isolated from hens and broilers <1wk showed resistance to erythromycin in comparison with the rest of the stages of the poultry meat supply chain (P=0.031). Campylobacter isolated from broilers (both <1wk and >5wk) and carcasses at slaughterhouse and at retail showed a proportion of resistance to ciprofloxacin and enrofloxacin higher than isolates from hens (P=0.015 and P=0.031, respectively). One strain was resistant to all the antibiotics analyzed, and 46.1% of the isolates were resistant to three or more drug classes. Almost 50% of the isolates were resistant to all quinolones tested (ciprofloxacin, nalidixic acid, and enrofloxacin), and 13.2% were resistant to all quinolones and erythromycin. Campylobacter strains isolated from carcasses at retail showed higher resistance to all quinolones than strains isolated from hens (P=0.016). These results reflect an alarming situation with potential serious consequences to the public health.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-10
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/111239
Zbrun, María Virginia; Olivero, Carolina Raquel; Romero Scharpen, Analía; Rossler, Eugenia; Soto, Lorena Paola; et al.; Antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter isolated from different stages of the poultry meat supply chain in Argentina; Elsevier; Food Control; 57; 10-2015; 136-141
0956-7135
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/111239
identifier_str_mv Zbrun, María Virginia; Olivero, Carolina Raquel; Romero Scharpen, Analía; Rossler, Eugenia; Soto, Lorena Paola; et al.; Antimicrobial resistance in thermotolerant Campylobacter isolated from different stages of the poultry meat supply chain in Argentina; Elsevier; Food Control; 57; 10-2015; 136-141
0956-7135
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713515002212
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodcont.2015.03.045
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier
publisher.none.fl_str_mv Elsevier
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842268886694625280
score 13.13397