Effects of Fusarium graminearum and Fusarium poae on disease parameters, grain quality and mycotoxin contamination in barley (part II)

Autores
Martínez, Mauro; Ramirez Albuquerque, Lady Diana; Dinolfo, María Inés; Biganzoli, Fernando; Fernández Pinto, Virginia Elena; Stenglein, Sebastian Alberto
Año de publicación
2020
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
BACKGROUND: Barley is one of the most important winter crops in the world, with multiple uses such as human consumption, animal feed and for the malting industry. This crop is affected by different diseases, such as Fusarium Head Blight (FHB), that causes losses in yield and quality. In the last years F. graminearum and F. poae were two of the most frequently isolated species in barley grains, so the aim of this study was to evaluate the interaction between these Fusarium species and the effects on disease parameters, grain quality and mycotoxin contamination on five barley genotypes under field conditions. RESULTS: Statistical differences between Fusarium treatments for some parameters depending mainly on the year/genotype were found. The results showed that germination process was affected by both Fusarium species. As to grain quality and the different hordein fractions, it was observed that F. graminearum affects preferentially D and C hordeins Different concentrations of nivalenol, deoxynivalenol and their acetylated derivatives (3-ADON and 15-ADON) were detected. CONCLUSIONS: In the present work, no evidence of synergism between F. graminearum and F. poae were found regarding disease parameters and mycotoxin contamination. However, at least in the years with favorable climatic conditions to FHB development and depending on the barley genotype, a continuous monitoring is deemed necessary to prevent the negative impact on protein composition and germinative parameters
Fil: Martínez, Mauro. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; Argentina
Fil: Ramirez Albuquerque, Lady Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
Fil: Dinolfo, María Inés. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; Argentina
Fil: Biganzoli, Fernando. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Métodos Cuantitativos y Sistemas de Información; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina
Fil: Fernández Pinto, Virginia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
Fil: Stenglein, Sebastian Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; Argentina
Materia
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Nivel de accesibilidad
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Condiciones de uso
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Repositorio
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Institución
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In the last years F. graminearum and F. poae were two of the most frequently isolated species in barley grains, so the aim of this study was to evaluate the interaction between these Fusarium species and the effects on disease parameters, grain quality and mycotoxin contamination on five barley genotypes under field conditions. RESULTS: Statistical differences between Fusarium treatments for some parameters depending mainly on the year/genotype were found. The results showed that germination process was affected by both Fusarium species. As to grain quality and the different hordein fractions, it was observed that F. graminearum affects preferentially D and C hordeins Different concentrations of nivalenol, deoxynivalenol and their acetylated derivatives (3-ADON and 15-ADON) were detected. CONCLUSIONS: In the present work, no evidence of synergism between F. graminearum and F. poae were found regarding disease parameters and mycotoxin contamination. However, at least in the years with favorable climatic conditions to FHB development and depending on the barley genotype, a continuous monitoring is deemed necessary to prevent the negative impact on protein composition and germinative parametersFil: Martínez, Mauro. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; ArgentinaFil: Ramirez Albuquerque, Lady Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; ArgentinaFil: Dinolfo, María Inés. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; ArgentinaFil: Biganzoli, Fernando. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Métodos Cuantitativos y Sistemas de Información; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; ArgentinaFil: Fernández Pinto, Virginia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; ArgentinaFil: Stenglein, Sebastian Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología; ArgentinaJohn Wiley & Sons Ltd2020-02-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/140456Martínez, Mauro; Ramirez Albuquerque, Lady Diana; Dinolfo, María Inés; Biganzoli, Fernando; Fernández Pinto, Virginia Elena; et al.; Effects of Fusarium graminearum and Fusarium poae on disease parameters, grain quality and mycotoxin contamination in barley (part II); John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 100; 7; 25-2-2020; 3182-31910022-5142CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.10354info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1002/jsfa.10354info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:56:20Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/140456instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:56:20.874CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
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