American grapevine culture and research in Berisso, Argentina
- Autores
- Sisterna, Marina Noemí; Ronco, Lía; Voget, Claudio Enrique; Marasas, Mariana Edith; Abbona, Esteban Andrés; Romero, María; Daniele, Jorge; Artaza, Silvina; Otero, Joaquín; Sepúlveda, Claudia; Avila, Germán; Loviso, Claudia Lorena; Orosco Condori, Eugenia Alejandra; Bonicatto, María Margarita; Condes, María Cecilia; Velarde, Irene Julia
- Año de publicación
- 2010
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The “Riverbank wine of Berisso”, made from american grapevine (Vitis labrusca var. Isabella), is a typical local product, original from an area deeply forgotten of the Pampa riverbank: the Berisso district (latitude 34°53 South, longitude 57°54 West), close to Buenos Aires city, one of the counties most affected by the big Argentinian economic crisis at the end of 2001. The value that distinguishes this product and its permanence throughout different historic moments is the know-how characteristic of a certain group: the wine producers from Berisso. That know-how is repeatedly transferred from generation to generation orally and practically, the productive techniques enabling the vineyard maintenance and its subsequent processing of wine. Recently, in Argentina the possibility of making abandoned regions dynamic is being taken into consideration in order to rescue the food production typical of the area and this process is based on local initiatives. This kind of action is associated with the changes in the food consumption pattern observed in the common urban consumers, where the revaluation of the beliefs related to rural customs, to the rescue of tradition, and to natural behavior is becoming increasingly important. The case of the riverbank wine of Berisso is an example that allowed the Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales de la Universidad Nacional de La Plata, in the context of its basic functions – teaching, research and extension – to begin an integrated work anticipating some trends in Argentina already observed in other developed countries. Historical and sanitary aspects, phases of primary and industrial production, commercialization, comsumption and challenges to face about the case of the riverbank wine of Berisso are described in this review.
Fil: Sisterna, Marina Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
Fil: Ronco, Lía. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Voget, Claudio Enrique. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Marasas, Mariana Edith. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar. Instituto de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar Región Pampeana; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Abbona, Esteban Andrés. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Romero, María. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Daniele, Jorge. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Artaza, Silvina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Otero, Joaquín. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Sepúlveda, Claudia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Avila, Germán. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Loviso, Claudia Lorena. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Orosco Condori, Eugenia Alejandra. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Bonicatto, María Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Condes, María Cecilia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Velarde, Irene Julia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina - Materia
-
AMERICAN
GRAPEVINE
ARGENTINA
BERISSO
AMERICAN - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/260787
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_32998d0addf33552de8b28ac4a86facf |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/260787 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
American grapevine culture and research in Berisso, ArgentinaSisterna, Marina NoemíRonco, LíaVoget, Claudio EnriqueMarasas, Mariana EdithAbbona, Esteban AndrésRomero, MaríaDaniele, JorgeArtaza, SilvinaOtero, JoaquínSepúlveda, ClaudiaAvila, GermánLoviso, Claudia LorenaOrosco Condori, Eugenia AlejandraBonicatto, María MargaritaCondes, María CeciliaVelarde, Irene JuliaAMERICANGRAPEVINEARGENTINABERISSOAMERICANhttps://purl.org/becyt/ford/4.5https://purl.org/becyt/ford/4The “Riverbank wine of Berisso”, made from american grapevine (Vitis labrusca var. Isabella), is a typical local product, original from an area deeply forgotten of the Pampa riverbank: the Berisso district (latitude 34°53 South, longitude 57°54 West), close to Buenos Aires city, one of the counties most affected by the big Argentinian economic crisis at the end of 2001. The value that distinguishes this product and its permanence throughout different historic moments is the know-how characteristic of a certain group: the wine producers from Berisso. That know-how is repeatedly transferred from generation to generation orally and practically, the productive techniques enabling the vineyard maintenance and its subsequent processing of wine. Recently, in Argentina the possibility of making abandoned regions dynamic is being taken into consideration in order to rescue the food production typical of the area and this process is based on local initiatives. This kind of action is associated with the changes in the food consumption pattern observed in the common urban consumers, where the revaluation of the beliefs related to rural customs, to the rescue of tradition, and to natural behavior is becoming increasingly important. The case of the riverbank wine of Berisso is an example that allowed the Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales de la Universidad Nacional de La Plata, in the context of its basic functions – teaching, research and extension – to begin an integrated work anticipating some trends in Argentina already observed in other developed countries. Historical and sanitary aspects, phases of primary and industrial production, commercialization, comsumption and challenges to face about the case of the riverbank wine of Berisso are described in this review.Fil: Sisterna, Marina Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; ArgentinaFil: Ronco, Lía. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Voget, Claudio Enrique. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; ArgentinaFil: Marasas, Mariana Edith. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar. Instituto de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar Región Pampeana; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Abbona, Esteban Andrés. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Romero, María. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Daniele, Jorge. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Artaza, Silvina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Otero, Joaquín. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Sepúlveda, Claudia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Avila, Germán. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Loviso, Claudia Lorena. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; ArgentinaFil: Orosco Condori, Eugenia Alejandra. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; ArgentinaFil: Bonicatto, María Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Condes, María Cecilia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; ArgentinaFil: Velarde, Irene Julia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaGlobal Science Books2010-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/260787Sisterna, Marina Noemí; Ronco, Lía; Voget, Claudio Enrique; Marasas, Mariana Edith; Abbona, Esteban Andrés; et al.; American grapevine culture and research in Berisso, Argentina; Global Science Books; The Americas Journal of Plant Science and Biotechnology; 3; 1; 3-2010; 38-381752-3877CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.globalsciencebooks.info/Online/GSBOnline/images/2010/AmJPSB_3(SI1)2010/AmJPSB_3(SI1)38-53o.pdfinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:38:46Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/260787instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:38:46.294CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
American grapevine culture and research in Berisso, Argentina |
title |
American grapevine culture and research in Berisso, Argentina |
spellingShingle |
American grapevine culture and research in Berisso, Argentina Sisterna, Marina Noemí AMERICAN GRAPEVINE ARGENTINA BERISSO AMERICAN |
title_short |
American grapevine culture and research in Berisso, Argentina |
title_full |
American grapevine culture and research in Berisso, Argentina |
title_fullStr |
American grapevine culture and research in Berisso, Argentina |
title_full_unstemmed |
American grapevine culture and research in Berisso, Argentina |
title_sort |
American grapevine culture and research in Berisso, Argentina |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Sisterna, Marina Noemí Ronco, Lía Voget, Claudio Enrique Marasas, Mariana Edith Abbona, Esteban Andrés Romero, María Daniele, Jorge Artaza, Silvina Otero, Joaquín Sepúlveda, Claudia Avila, Germán Loviso, Claudia Lorena Orosco Condori, Eugenia Alejandra Bonicatto, María Margarita Condes, María Cecilia Velarde, Irene Julia |
author |
Sisterna, Marina Noemí |
author_facet |
Sisterna, Marina Noemí Ronco, Lía Voget, Claudio Enrique Marasas, Mariana Edith Abbona, Esteban Andrés Romero, María Daniele, Jorge Artaza, Silvina Otero, Joaquín Sepúlveda, Claudia Avila, Germán Loviso, Claudia Lorena Orosco Condori, Eugenia Alejandra Bonicatto, María Margarita Condes, María Cecilia Velarde, Irene Julia |
author_role |
author |
author2 |
Ronco, Lía Voget, Claudio Enrique Marasas, Mariana Edith Abbona, Esteban Andrés Romero, María Daniele, Jorge Artaza, Silvina Otero, Joaquín Sepúlveda, Claudia Avila, Germán Loviso, Claudia Lorena Orosco Condori, Eugenia Alejandra Bonicatto, María Margarita Condes, María Cecilia Velarde, Irene Julia |
author2_role |
author author author author author author author author author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
AMERICAN GRAPEVINE ARGENTINA BERISSO AMERICAN |
topic |
AMERICAN GRAPEVINE ARGENTINA BERISSO AMERICAN |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/4.5 https://purl.org/becyt/ford/4 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The “Riverbank wine of Berisso”, made from american grapevine (Vitis labrusca var. Isabella), is a typical local product, original from an area deeply forgotten of the Pampa riverbank: the Berisso district (latitude 34°53 South, longitude 57°54 West), close to Buenos Aires city, one of the counties most affected by the big Argentinian economic crisis at the end of 2001. The value that distinguishes this product and its permanence throughout different historic moments is the know-how characteristic of a certain group: the wine producers from Berisso. That know-how is repeatedly transferred from generation to generation orally and practically, the productive techniques enabling the vineyard maintenance and its subsequent processing of wine. Recently, in Argentina the possibility of making abandoned regions dynamic is being taken into consideration in order to rescue the food production typical of the area and this process is based on local initiatives. This kind of action is associated with the changes in the food consumption pattern observed in the common urban consumers, where the revaluation of the beliefs related to rural customs, to the rescue of tradition, and to natural behavior is becoming increasingly important. The case of the riverbank wine of Berisso is an example that allowed the Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales de la Universidad Nacional de La Plata, in the context of its basic functions – teaching, research and extension – to begin an integrated work anticipating some trends in Argentina already observed in other developed countries. Historical and sanitary aspects, phases of primary and industrial production, commercialization, comsumption and challenges to face about the case of the riverbank wine of Berisso are described in this review. Fil: Sisterna, Marina Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina Fil: Ronco, Lía. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina Fil: Voget, Claudio Enrique. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina Fil: Marasas, Mariana Edith. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar. Instituto de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar Región Pampeana; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Abbona, Esteban Andrés. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Romero, María. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina Fil: Daniele, Jorge. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina Fil: Artaza, Silvina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina Fil: Otero, Joaquín. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina Fil: Sepúlveda, Claudia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina Fil: Avila, Germán. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina Fil: Loviso, Claudia Lorena. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina Fil: Orosco Condori, Eugenia Alejandra. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina Fil: Bonicatto, María Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina Fil: Condes, María Cecilia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina Fil: Velarde, Irene Julia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina |
description |
The “Riverbank wine of Berisso”, made from american grapevine (Vitis labrusca var. Isabella), is a typical local product, original from an area deeply forgotten of the Pampa riverbank: the Berisso district (latitude 34°53 South, longitude 57°54 West), close to Buenos Aires city, one of the counties most affected by the big Argentinian economic crisis at the end of 2001. The value that distinguishes this product and its permanence throughout different historic moments is the know-how characteristic of a certain group: the wine producers from Berisso. That know-how is repeatedly transferred from generation to generation orally and practically, the productive techniques enabling the vineyard maintenance and its subsequent processing of wine. Recently, in Argentina the possibility of making abandoned regions dynamic is being taken into consideration in order to rescue the food production typical of the area and this process is based on local initiatives. This kind of action is associated with the changes in the food consumption pattern observed in the common urban consumers, where the revaluation of the beliefs related to rural customs, to the rescue of tradition, and to natural behavior is becoming increasingly important. The case of the riverbank wine of Berisso is an example that allowed the Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales de la Universidad Nacional de La Plata, in the context of its basic functions – teaching, research and extension – to begin an integrated work anticipating some trends in Argentina already observed in other developed countries. Historical and sanitary aspects, phases of primary and industrial production, commercialization, comsumption and challenges to face about the case of the riverbank wine of Berisso are described in this review. |
publishDate |
2010 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2010-03 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/260787 Sisterna, Marina Noemí; Ronco, Lía; Voget, Claudio Enrique; Marasas, Mariana Edith; Abbona, Esteban Andrés; et al.; American grapevine culture and research in Berisso, Argentina; Global Science Books; The Americas Journal of Plant Science and Biotechnology; 3; 1; 3-2010; 38-38 1752-3877 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/260787 |
identifier_str_mv |
Sisterna, Marina Noemí; Ronco, Lía; Voget, Claudio Enrique; Marasas, Mariana Edith; Abbona, Esteban Andrés; et al.; American grapevine culture and research in Berisso, Argentina; Global Science Books; The Americas Journal of Plant Science and Biotechnology; 3; 1; 3-2010; 38-38 1752-3877 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.globalsciencebooks.info/Online/GSBOnline/images/2010/AmJPSB_3(SI1)2010/AmJPSB_3(SI1)38-53o.pdf |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Global Science Books |
publisher.none.fl_str_mv |
Global Science Books |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844613226229137408 |
score |
13.070432 |