American grapevine culture and research in Berisso, Argentina

Autores
Sisterna, Marina Noemí; Ronco, Lía; Voget, Claudio Enrique; Marasas, Mariana Edith; Abbona, Esteban Andrés; Romero, María; Daniele, Jorge; Artaza, Silvina; Otero, Joaquín; Sepúlveda, Claudia; Avila, Germán; Loviso, Claudia Lorena; Orosco Condori, Eugenia Alejandra; Bonicatto, María Margarita; Condes, María Cecilia; Velarde, Irene Julia
Año de publicación
2010
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The “Riverbank wine of Berisso”, made from american grapevine (Vitis labrusca var. Isabella), is a typical local product, original from an area deeply forgotten of the Pampa riverbank: the Berisso district (latitude 34°53 South, longitude 57°54 West), close to Buenos Aires city, one of the counties most affected by the big Argentinian economic crisis at the end of 2001. The value that distinguishes this product and its permanence throughout different historic moments is the know-how characteristic of a certain group: the wine producers from Berisso. That know-how is repeatedly transferred from generation to generation orally and practically, the productive techniques enabling the vineyard maintenance and its subsequent processing of wine. Recently, in Argentina the possibility of making abandoned regions dynamic is being taken into consideration in order to rescue the food production typical of the area and this process is based on local initiatives. This kind of action is associated with the changes in the food consumption pattern observed in the common urban consumers, where the revaluation of the beliefs related to rural customs, to the rescue of tradition, and to natural behavior is becoming increasingly important. The case of the riverbank wine of Berisso is an example that allowed the Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales de la Universidad Nacional de La Plata, in the context of its basic functions – teaching, research and extension – to begin an integrated work anticipating some trends in Argentina already observed in other developed countries. Historical and sanitary aspects, phases of primary and industrial production, commercialization, comsumption and challenges to face about the case of the riverbank wine of Berisso are described in this review.
Fil: Sisterna, Marina Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
Fil: Ronco, Lía. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Voget, Claudio Enrique. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Marasas, Mariana Edith. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar. Instituto de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar Región Pampeana; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Abbona, Esteban Andrés. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Romero, María. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Daniele, Jorge. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Artaza, Silvina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Otero, Joaquín. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Sepúlveda, Claudia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Avila, Germán. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Loviso, Claudia Lorena. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Orosco Condori, Eugenia Alejandra. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Bonicatto, María Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Condes, María Cecilia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Velarde, Irene Julia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Materia
AMERICAN
GRAPEVINE
ARGENTINA
BERISSO
AMERICAN
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/260787

id CONICETDig_32998d0addf33552de8b28ac4a86facf
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/260787
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling American grapevine culture and research in Berisso, ArgentinaSisterna, Marina NoemíRonco, LíaVoget, Claudio EnriqueMarasas, Mariana EdithAbbona, Esteban AndrésRomero, MaríaDaniele, JorgeArtaza, SilvinaOtero, JoaquínSepúlveda, ClaudiaAvila, GermánLoviso, Claudia LorenaOrosco Condori, Eugenia AlejandraBonicatto, María MargaritaCondes, María CeciliaVelarde, Irene JuliaAMERICANGRAPEVINEARGENTINABERISSOAMERICANhttps://purl.org/becyt/ford/4.5https://purl.org/becyt/ford/4The “Riverbank wine of Berisso”, made from american grapevine (Vitis labrusca var. Isabella), is a typical local product, original from an area deeply forgotten of the Pampa riverbank: the Berisso district (latitude 34°53 South, longitude 57°54 West), close to Buenos Aires city, one of the counties most affected by the big Argentinian economic crisis at the end of 2001. The value that distinguishes this product and its permanence throughout different historic moments is the know-how characteristic of a certain group: the wine producers from Berisso. That know-how is repeatedly transferred from generation to generation orally and practically, the productive techniques enabling the vineyard maintenance and its subsequent processing of wine. Recently, in Argentina the possibility of making abandoned regions dynamic is being taken into consideration in order to rescue the food production typical of the area and this process is based on local initiatives. This kind of action is associated with the changes in the food consumption pattern observed in the common urban consumers, where the revaluation of the beliefs related to rural customs, to the rescue of tradition, and to natural behavior is becoming increasingly important. The case of the riverbank wine of Berisso is an example that allowed the Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales de la Universidad Nacional de La Plata, in the context of its basic functions – teaching, research and extension – to begin an integrated work anticipating some trends in Argentina already observed in other developed countries. Historical and sanitary aspects, phases of primary and industrial production, commercialization, comsumption and challenges to face about the case of the riverbank wine of Berisso are described in this review.Fil: Sisterna, Marina Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; ArgentinaFil: Ronco, Lía. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Voget, Claudio Enrique. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; ArgentinaFil: Marasas, Mariana Edith. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar. Instituto de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar Región Pampeana; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Abbona, Esteban Andrés. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Romero, María. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Daniele, Jorge. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Artaza, Silvina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Otero, Joaquín. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Sepúlveda, Claudia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Avila, Germán. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Loviso, Claudia Lorena. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; ArgentinaFil: Orosco Condori, Eugenia Alejandra. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; ArgentinaFil: Bonicatto, María Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Condes, María Cecilia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; ArgentinaFil: Velarde, Irene Julia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaGlobal Science Books2010-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/260787Sisterna, Marina Noemí; Ronco, Lía; Voget, Claudio Enrique; Marasas, Mariana Edith; Abbona, Esteban Andrés; et al.; American grapevine culture and research in Berisso, Argentina; Global Science Books; The Americas Journal of Plant Science and Biotechnology; 3; 1; 3-2010; 38-381752-3877CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.globalsciencebooks.info/Online/GSBOnline/images/2010/AmJPSB_3(SI1)2010/AmJPSB_3(SI1)38-53o.pdfinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:38:46Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/260787instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:38:46.294CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv American grapevine culture and research in Berisso, Argentina
title American grapevine culture and research in Berisso, Argentina
spellingShingle American grapevine culture and research in Berisso, Argentina
Sisterna, Marina Noemí
AMERICAN
GRAPEVINE
ARGENTINA
BERISSO
AMERICAN
title_short American grapevine culture and research in Berisso, Argentina
title_full American grapevine culture and research in Berisso, Argentina
title_fullStr American grapevine culture and research in Berisso, Argentina
title_full_unstemmed American grapevine culture and research in Berisso, Argentina
title_sort American grapevine culture and research in Berisso, Argentina
dc.creator.none.fl_str_mv Sisterna, Marina Noemí
Ronco, Lía
Voget, Claudio Enrique
Marasas, Mariana Edith
Abbona, Esteban Andrés
Romero, María
Daniele, Jorge
Artaza, Silvina
Otero, Joaquín
Sepúlveda, Claudia
Avila, Germán
Loviso, Claudia Lorena
Orosco Condori, Eugenia Alejandra
Bonicatto, María Margarita
Condes, María Cecilia
Velarde, Irene Julia
author Sisterna, Marina Noemí
author_facet Sisterna, Marina Noemí
Ronco, Lía
Voget, Claudio Enrique
Marasas, Mariana Edith
Abbona, Esteban Andrés
Romero, María
Daniele, Jorge
Artaza, Silvina
Otero, Joaquín
Sepúlveda, Claudia
Avila, Germán
Loviso, Claudia Lorena
Orosco Condori, Eugenia Alejandra
Bonicatto, María Margarita
Condes, María Cecilia
Velarde, Irene Julia
author_role author
author2 Ronco, Lía
Voget, Claudio Enrique
Marasas, Mariana Edith
Abbona, Esteban Andrés
Romero, María
Daniele, Jorge
Artaza, Silvina
Otero, Joaquín
Sepúlveda, Claudia
Avila, Germán
Loviso, Claudia Lorena
Orosco Condori, Eugenia Alejandra
Bonicatto, María Margarita
Condes, María Cecilia
Velarde, Irene Julia
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv AMERICAN
GRAPEVINE
ARGENTINA
BERISSO
AMERICAN
topic AMERICAN
GRAPEVINE
ARGENTINA
BERISSO
AMERICAN
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/4.5
https://purl.org/becyt/ford/4
dc.description.none.fl_txt_mv The “Riverbank wine of Berisso”, made from american grapevine (Vitis labrusca var. Isabella), is a typical local product, original from an area deeply forgotten of the Pampa riverbank: the Berisso district (latitude 34°53 South, longitude 57°54 West), close to Buenos Aires city, one of the counties most affected by the big Argentinian economic crisis at the end of 2001. The value that distinguishes this product and its permanence throughout different historic moments is the know-how characteristic of a certain group: the wine producers from Berisso. That know-how is repeatedly transferred from generation to generation orally and practically, the productive techniques enabling the vineyard maintenance and its subsequent processing of wine. Recently, in Argentina the possibility of making abandoned regions dynamic is being taken into consideration in order to rescue the food production typical of the area and this process is based on local initiatives. This kind of action is associated with the changes in the food consumption pattern observed in the common urban consumers, where the revaluation of the beliefs related to rural customs, to the rescue of tradition, and to natural behavior is becoming increasingly important. The case of the riverbank wine of Berisso is an example that allowed the Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales de la Universidad Nacional de La Plata, in the context of its basic functions – teaching, research and extension – to begin an integrated work anticipating some trends in Argentina already observed in other developed countries. Historical and sanitary aspects, phases of primary and industrial production, commercialization, comsumption and challenges to face about the case of the riverbank wine of Berisso are described in this review.
Fil: Sisterna, Marina Noemí. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
Fil: Ronco, Lía. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Voget, Claudio Enrique. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Marasas, Mariana Edith. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar. Instituto de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar Región Pampeana; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Abbona, Esteban Andrés. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Romero, María. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Daniele, Jorge. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Artaza, Silvina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Otero, Joaquín. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Sepúlveda, Claudia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Avila, Germán. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Loviso, Claudia Lorena. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Orosco Condori, Eugenia Alejandra. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Bonicatto, María Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Condes, María Cecilia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Velarde, Irene Julia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
description The “Riverbank wine of Berisso”, made from american grapevine (Vitis labrusca var. Isabella), is a typical local product, original from an area deeply forgotten of the Pampa riverbank: the Berisso district (latitude 34°53 South, longitude 57°54 West), close to Buenos Aires city, one of the counties most affected by the big Argentinian economic crisis at the end of 2001. The value that distinguishes this product and its permanence throughout different historic moments is the know-how characteristic of a certain group: the wine producers from Berisso. That know-how is repeatedly transferred from generation to generation orally and practically, the productive techniques enabling the vineyard maintenance and its subsequent processing of wine. Recently, in Argentina the possibility of making abandoned regions dynamic is being taken into consideration in order to rescue the food production typical of the area and this process is based on local initiatives. This kind of action is associated with the changes in the food consumption pattern observed in the common urban consumers, where the revaluation of the beliefs related to rural customs, to the rescue of tradition, and to natural behavior is becoming increasingly important. The case of the riverbank wine of Berisso is an example that allowed the Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales de la Universidad Nacional de La Plata, in the context of its basic functions – teaching, research and extension – to begin an integrated work anticipating some trends in Argentina already observed in other developed countries. Historical and sanitary aspects, phases of primary and industrial production, commercialization, comsumption and challenges to face about the case of the riverbank wine of Berisso are described in this review.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-03
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/260787
Sisterna, Marina Noemí; Ronco, Lía; Voget, Claudio Enrique; Marasas, Mariana Edith; Abbona, Esteban Andrés; et al.; American grapevine culture and research in Berisso, Argentina; Global Science Books; The Americas Journal of Plant Science and Biotechnology; 3; 1; 3-2010; 38-38
1752-3877
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/260787
identifier_str_mv Sisterna, Marina Noemí; Ronco, Lía; Voget, Claudio Enrique; Marasas, Mariana Edith; Abbona, Esteban Andrés; et al.; American grapevine culture and research in Berisso, Argentina; Global Science Books; The Americas Journal of Plant Science and Biotechnology; 3; 1; 3-2010; 38-38
1752-3877
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.globalsciencebooks.info/Online/GSBOnline/images/2010/AmJPSB_3(SI1)2010/AmJPSB_3(SI1)38-53o.pdf
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Global Science Books
publisher.none.fl_str_mv Global Science Books
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613226229137408
score 13.070432