Antifungal Activity against Aspergillus parasiticus of Supernatants from Whey Permeates Fermented with Kefir Grains
- Autores
- Gamba, Raul Ricardo; Ni Colo, Carolina; Correa, Mariana; Astoreca, Andrea Luciana; Alconada Magliano, Teresa Maria; de Antoni, Graciela; Leon Pelaez, Angela
- Año de publicación
- 2015
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Aspergillus parasiticus, a common fungal contaminant in food, produces aflatoxin B1, which is classified as human carcinogen. Kefir is an ancient fermented beverage obtained by the fermentation of different substrates with kefir grains. A very important waste produced by the dairy cheese industry is the whey permeate, which nowadays is a strong ambient contaminant. The aim of this work was to assess the effect of whey permeates fermented with kefir grains against A. parasiticus growth, aflatoxin B1 biosynthesis, and the kefir microorganisms protection against the cell damage produced by aflatoxin B1. It was observed that kefir-cell-free-supernatants (CFS) produced fungal inhibition. A fungicidal effect was observed with 65% v/v of CFS in the culture medium (final pH 4.55 and total undissociated lactic and acetic acid concentration 34.08 mM). Under these conditions, aflatoxin production was not detected. Finally, it was found that non-viable kefir microorganisms protected HepG2 cells from the damage produced by aflatoxin B1.
Fil: Gamba, Raul Ricardo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ni Colo, Carolina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
Fil: Correa, Mariana. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Astoreca, Andrea Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: Alconada Magliano, Teresa Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Fermentaciones Industriales; Argentina
Fil: de Antoni, Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
Fil: Leon Pelaez, Angela. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina - Materia
-
Aspergillus parasiticus
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HepG2 Cells - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
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- Repositorio
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- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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The aim of this work was to assess the effect of whey permeates fermented with kefir grains against A. parasiticus growth, aflatoxin B1 biosynthesis, and the kefir microorganisms protection against the cell damage produced by aflatoxin B1. It was observed that kefir-cell-free-supernatants (CFS) produced fungal inhibition. A fungicidal effect was observed with 65% v/v of CFS in the culture medium (final pH 4.55 and total undissociated lactic and acetic acid concentration 34.08 mM). Under these conditions, aflatoxin production was not detected. Finally, it was found that non-viable kefir microorganisms protected HepG2 cells from the damage produced by aflatoxin B1.Fil: Gamba, Raul Ricardo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Ni Colo, Carolina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; ArgentinaFil: Correa, Mariana. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Astoreca, Andrea Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Fermentaciones Industriales; ArgentinaFil: Alconada Magliano, Teresa Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Fermentaciones Industriales; ArgentinaFil: de Antoni, Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; ArgentinaFil: Leon Pelaez, Angela. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. 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