Polyphenols as possible bioprotectors against cytotoxicity and DNA damage induced by ochratoxin A

Autores
Cariddi, Laura Noelia; Sabini, Maria Carola; Escobar, Franco Matias; Montironi, Ivana Dalila; Mañas, Fernando Javier; Iglesias, D.; Comini, Laura Raquel; Sabini, L. I.; Dalcero, Ana Maria
Año de publicación
2015
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The present study aimed to investigate the protective effects of luteolin (L), chlorogenic acid (ChlA) and caffeic acid (CafA) against cyto-genotoxic effects caused by OTA. Vero cells and rat lymphocytes were used and viability was measured by neutral red uptake, MTT and trypan blue dye exclusion method. L (50 and 100 µg/mL), ChlA (100 and 200 µg/mL) and CafA (10-50µg/mL) reduced the damage induced by OTA (10 µg/mL) on both cells type shown a good protective effect. The comet and micronucleus tests in Balb/c mice were performed. ChlA (10 mg/kg bw) reduced OTA (0.85 mg/kg bw)-induced DNA damage on blood and bone marrow cells, CafA (10 mg/kg bw) showed protective effect only in blood cells and luteolin (2.5 mg/kg bw) failed to protect DNA integrity on cells. In conclusion, polyphenols tested reduced the toxicity caused by OTA on different target cells with good protective effect, being ChlA the compound that showed the best effects.
Fil: Cariddi, Laura Noelia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Sabini, Maria Carola. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Escobar, Franco Matias. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Montironi, Ivana Dalila. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Mañas, Fernando Javier. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Iglesias, D.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina
Fil: Comini, Laura Raquel. Universidad Nacional de Cordoba. Facultad de Ciencias Quimicas. Departamento de Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Sabini, L. I.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina
Fil: Dalcero, Ana Maria. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Materia
Luteolin
Chlorogenic Acid
Caffeic Acid
Ochratoxin A
Cytotoxicity
Dna Damage
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
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ChlA (10 mg/kg bw) reduced OTA (0.85 mg/kg bw)-induced DNA damage on blood and bone marrow cells, CafA (10 mg/kg bw) showed protective effect only in blood cells and luteolin (2.5 mg/kg bw) failed to protect DNA integrity on cells. In conclusion, polyphenols tested reduced the toxicity caused by OTA on different target cells with good protective effect, being ChlA the compound that showed the best effects.Fil: Cariddi, Laura Noelia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Sabini, Maria Carola. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Escobar, Franco Matias. Universidad Nacional de Río Cuarto. 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Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Sabini, L. I.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; ArgentinaFil: Dalcero, Ana Maria. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología E Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaElsevier Science2015-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/15760Cariddi, Laura Noelia; Sabini, Maria Carola; Escobar, Franco Matias; Montironi, Ivana Dalila; Mañas, Fernando Javier; et al.; Polyphenols as possible bioprotectors against cytotoxicity and DNA damage induced by ochratoxin A; Elsevier Science; Environmental Toxicology And Pharmacology; 39; 3; 3-2015; 1008-10181382-66891872-7077enginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1382668915000770info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.etap.2015.03.013info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-10T13:19:46Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/15760instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-10 13:19:46.498CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
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