Deleterious metabolic effects of high fructose intake: The preventive effect of Lactobacillus kefiri administration

Autores
Zubiría, María Guillermina; Gambaro, Sabrina Eliana; Rey, Maria Amanda; Carasi, Paula; Serradell, María de los Ángeles; Giovambattista, Andres
Año de publicación
2017
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Modern lifestyle and diets have been associated with metabolic disorders and an imbalance in the normal gut microbiota. Probiotics are widely known for their health beneficial properties targeting the gut microbial ecosystem. The aim of our study was to evaluate the preventive effect of Lactobacillus kefiri (L. kefiri) administration in a fructose-rich diet (FRD) mice model. Mice were provided with tap water or fructose-added (20% ω/ν) drinking water supplemented or not with L. kefiri. Results showed that probiotic administration prevented weight gain and epidydimal adipose tissue (EAT) expansion, with partial reversion of the adipocyte hypertrophy developed by FRD. Moreover, the probiotic prevented the increase of plasma triglycerides and leptin, together with the liver triglyceride content. Leptin adipocyte secretion was also improved by L. kefiri, being able to respond to an insulin stimulus. Glucose intolerance was partially prevented by L. kefiri treatment (GTT) and local inflammation (TNFα; IL1β; IL6 and INFγ) was completely inhibited in EAT. L. kefiri supplementation generated an impact on gut microbiota composition, changing Bacteroidetes and Firmicutes profiles. Overall, our results indicate that the administration of probiotics prevents the deleterious effects of FRD intake and should therefore be promoted to improve metabolic disorders.
Fil: Zubiría, María Guillermina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Universidad Nacional de La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular; Argentina
Fil: Gambaro, Sabrina Eliana. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Universidad Nacional de La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular; Argentina
Fil: Rey, Maria Amanda. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Universidad Nacional de La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular; Argentina
Fil: Carasi, Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
Fil: Serradell, María de los Ángeles. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
Fil: Giovambattista, Andres. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Universidad Nacional de La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular; Argentina
Materia
Probiotics
Fructose
fructose-rich diet
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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Results showed that probiotic administration prevented weight gain and epidydimal adipose tissue (EAT) expansion, with partial reversion of the adipocyte hypertrophy developed by FRD. Moreover, the probiotic prevented the increase of plasma triglycerides and leptin, together with the liver triglyceride content. Leptin adipocyte secretion was also improved by L. kefiri, being able to respond to an insulin stimulus. Glucose intolerance was partially prevented by L. kefiri treatment (GTT) and local inflammation (TNFα; IL1β; IL6 and INFγ) was completely inhibited in EAT. L. kefiri supplementation generated an impact on gut microbiota composition, changing Bacteroidetes and Firmicutes profiles. Overall, our results indicate that the administration of probiotics prevents the deleterious effects of FRD intake and should therefore be promoted to improve metabolic disorders.Fil: Zubiría, María Guillermina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. 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Fil: Zubiría, María Guillermina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Universidad Nacional de La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular; Argentina
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