Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum)

Autores
Chiatti, Daniela; Mariani Jaime, Tomás; Autrán, Valeria; Andrés, Javier Alberto; Rovera, Marisa; Torres, Adriana Mabel; Reynoso, Maria Marta; Pastor, Nicolás Alejandro; Guiñazu, Lorena Belen
Año de publicación
2021
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
Tomato, due to its nutritional characteristics, is considered as a food of great commercial interest throughout the world. The importance of the crop has generated several studies that seek to increase its production through the application of biofertilizers based on beneficial microorganisms. Hydroponic cultivation is a method that allows plant production without the need to use the soil as a source of nutrients, or as a physical support. Some advantages of hydroponic systems are: there is no competition for nutrients, the roots develop in better growing conditions, minimal loss of water, no issues with weeds, reduction in the application of agrochemicals and the system adjusts to non-traditional production areas. With this technique it is possible to obtain vegetables of excellent quality and health. The objective of this work was to evaluate the growth promoting capacity of Trichoderma harzianum ITEM 3636 in hydroponic tomato cultures.
Fil: Chiatti, Daniela. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina
Fil: Mariani Jaime, Tomás. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina
Fil: Autrán, Valeria. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina
Fil: Andrés, Javier Alberto. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Rovera, Marisa. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Reynoso, Maria Marta. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Pastor, Nicolás Alejandro. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Guiñazu, Lorena Belen. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
IV Joint Meeting of the Biology Societies of Argentina; XXXVII Annual Scientific Meeting of the Tucumán Biology Association; XXIII Annual Scientific Meeting of the Córdoba Biology Society; XXXVIII Annual Scientific Meeting of the Cuyo Biology
Argentina
Sociedad Argentina de Biología
Sociedad de Biología de Rosario
Sociedad Chilena de Reproducción y Desarrollo
Materia
TOMATO
HYDROPONIC CULTURE
TRICHODERMA
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/228412

id CONICETDig_11dce672eb6ae7af502d525237b42747
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/228412
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum)Chiatti, DanielaMariani Jaime, TomásAutrán, ValeriaAndrés, Javier AlbertoRovera, MarisaTorres, Adriana MabelReynoso, Maria MartaPastor, Nicolás AlejandroGuiñazu, Lorena BelenTOMATOHYDROPONIC CULTURETRICHODERMAhttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Tomato, due to its nutritional characteristics, is considered as a food of great commercial interest throughout the world. The importance of the crop has generated several studies that seek to increase its production through the application of biofertilizers based on beneficial microorganisms. Hydroponic cultivation is a method that allows plant production without the need to use the soil as a source of nutrients, or as a physical support. Some advantages of hydroponic systems are: there is no competition for nutrients, the roots develop in better growing conditions, minimal loss of water, no issues with weeds, reduction in the application of agrochemicals and the system adjusts to non-traditional production areas. With this technique it is possible to obtain vegetables of excellent quality and health. The objective of this work was to evaluate the growth promoting capacity of Trichoderma harzianum ITEM 3636 in hydroponic tomato cultures.Fil: Chiatti, Daniela. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; ArgentinaFil: Mariani Jaime, Tomás. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; ArgentinaFil: Autrán, Valeria. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; ArgentinaFil: Andrés, Javier Alberto. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Rovera, Marisa. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Reynoso, Maria Marta. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Pastor, Nicolás Alejandro. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Guiñazu, Lorena Belen. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaIV Joint Meeting of the Biology Societies of Argentina; XXXVII Annual Scientific Meeting of the Tucumán Biology Association; XXIII Annual Scientific Meeting of the Córdoba Biology Society; XXXVIII Annual Scientific Meeting of the Cuyo BiologyArgentinaSociedad Argentina de BiologíaSociedad de Biología de RosarioSociedad Chilena de Reproducción y DesarrolloTech Science Press2021info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/conferenceObjectEncuentroJournalhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/228412Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum); IV Joint Meeting of the Biology Societies of Argentina; XXXVII Annual Scientific Meeting of the Tucumán Biology Association; XXIII Annual Scientific Meeting of the Córdoba Biology Society; XXXVIII Annual Scientific Meeting of the Cuyo Biology; Argentina; 2020; 22-230327-95451667-5746CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.techscience.com/biocell/v45nSuppl.3/44000/pdfNacionalinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:54:11Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/228412instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:54:11.95CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum)
title Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum)
spellingShingle Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum)
Chiatti, Daniela
TOMATO
HYDROPONIC CULTURE
TRICHODERMA
title_short Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum)
title_full Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum)
title_fullStr Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum)
title_full_unstemmed Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum)
title_sort Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum)
dc.creator.none.fl_str_mv Chiatti, Daniela
Mariani Jaime, Tomás
Autrán, Valeria
Andrés, Javier Alberto
Rovera, Marisa
Torres, Adriana Mabel
Reynoso, Maria Marta
Pastor, Nicolás Alejandro
Guiñazu, Lorena Belen
author Chiatti, Daniela
author_facet Chiatti, Daniela
Mariani Jaime, Tomás
Autrán, Valeria
Andrés, Javier Alberto
Rovera, Marisa
Torres, Adriana Mabel
Reynoso, Maria Marta
Pastor, Nicolás Alejandro
Guiñazu, Lorena Belen
author_role author
author2 Mariani Jaime, Tomás
Autrán, Valeria
Andrés, Javier Alberto
Rovera, Marisa
Torres, Adriana Mabel
Reynoso, Maria Marta
Pastor, Nicolás Alejandro
Guiñazu, Lorena Belen
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv TOMATO
HYDROPONIC CULTURE
TRICHODERMA
topic TOMATO
HYDROPONIC CULTURE
TRICHODERMA
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.6
https://purl.org/becyt/ford/1
dc.description.none.fl_txt_mv Tomato, due to its nutritional characteristics, is considered as a food of great commercial interest throughout the world. The importance of the crop has generated several studies that seek to increase its production through the application of biofertilizers based on beneficial microorganisms. Hydroponic cultivation is a method that allows plant production without the need to use the soil as a source of nutrients, or as a physical support. Some advantages of hydroponic systems are: there is no competition for nutrients, the roots develop in better growing conditions, minimal loss of water, no issues with weeds, reduction in the application of agrochemicals and the system adjusts to non-traditional production areas. With this technique it is possible to obtain vegetables of excellent quality and health. The objective of this work was to evaluate the growth promoting capacity of Trichoderma harzianum ITEM 3636 in hydroponic tomato cultures.
Fil: Chiatti, Daniela. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina
Fil: Mariani Jaime, Tomás. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina
Fil: Autrán, Valeria. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina
Fil: Andrés, Javier Alberto. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Rovera, Marisa. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Reynoso, Maria Marta. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Pastor, Nicolás Alejandro. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Guiñazu, Lorena Belen. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
IV Joint Meeting of the Biology Societies of Argentina; XXXVII Annual Scientific Meeting of the Tucumán Biology Association; XXIII Annual Scientific Meeting of the Córdoba Biology Society; XXXVIII Annual Scientific Meeting of the Cuyo Biology
Argentina
Sociedad Argentina de Biología
Sociedad de Biología de Rosario
Sociedad Chilena de Reproducción y Desarrollo
description Tomato, due to its nutritional characteristics, is considered as a food of great commercial interest throughout the world. The importance of the crop has generated several studies that seek to increase its production through the application of biofertilizers based on beneficial microorganisms. Hydroponic cultivation is a method that allows plant production without the need to use the soil as a source of nutrients, or as a physical support. Some advantages of hydroponic systems are: there is no competition for nutrients, the roots develop in better growing conditions, minimal loss of water, no issues with weeds, reduction in the application of agrochemicals and the system adjusts to non-traditional production areas. With this technique it is possible to obtain vegetables of excellent quality and health. The objective of this work was to evaluate the growth promoting capacity of Trichoderma harzianum ITEM 3636 in hydroponic tomato cultures.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
Encuentro
Journal
http://purl.org/coar/resource_type/c_5794
info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia
status_str publishedVersion
format conferenceObject
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/228412
Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum); IV Joint Meeting of the Biology Societies of Argentina; XXXVII Annual Scientific Meeting of the Tucumán Biology Association; XXIII Annual Scientific Meeting of the Córdoba Biology Society; XXXVIII Annual Scientific Meeting of the Cuyo Biology; Argentina; 2020; 22-23
0327-9545
1667-5746
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/228412
identifier_str_mv Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum); IV Joint Meeting of the Biology Societies of Argentina; XXXVII Annual Scientific Meeting of the Tucumán Biology Association; XXIII Annual Scientific Meeting of the Córdoba Biology Society; XXXVIII Annual Scientific Meeting of the Cuyo Biology; Argentina; 2020; 22-23
0327-9545
1667-5746
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.techscience.com/biocell/v45nSuppl.3/44000/pdf
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Nacional
dc.publisher.none.fl_str_mv Tech Science Press
publisher.none.fl_str_mv Tech Science Press
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842269270719856640
score 13.13397