Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum)
- Autores
- Chiatti, Daniela; Mariani Jaime, Tomás; Autrán, Valeria; Andrés, Javier Alberto; Rovera, Marisa; Torres, Adriana Mabel; Reynoso, Maria Marta; Pastor, Nicolás Alejandro; Guiñazu, Lorena Belen
- Año de publicación
- 2021
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- documento de conferencia
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Tomato, due to its nutritional characteristics, is considered as a food of great commercial interest throughout the world. The importance of the crop has generated several studies that seek to increase its production through the application of biofertilizers based on beneficial microorganisms. Hydroponic cultivation is a method that allows plant production without the need to use the soil as a source of nutrients, or as a physical support. Some advantages of hydroponic systems are: there is no competition for nutrients, the roots develop in better growing conditions, minimal loss of water, no issues with weeds, reduction in the application of agrochemicals and the system adjusts to non-traditional production areas. With this technique it is possible to obtain vegetables of excellent quality and health. The objective of this work was to evaluate the growth promoting capacity of Trichoderma harzianum ITEM 3636 in hydroponic tomato cultures.
Fil: Chiatti, Daniela. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina
Fil: Mariani Jaime, Tomás. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina
Fil: Autrán, Valeria. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina
Fil: Andrés, Javier Alberto. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Rovera, Marisa. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Reynoso, Maria Marta. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Pastor, Nicolás Alejandro. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Guiñazu, Lorena Belen. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
IV Joint Meeting of the Biology Societies of Argentina; XXXVII Annual Scientific Meeting of the Tucumán Biology Association; XXIII Annual Scientific Meeting of the Córdoba Biology Society; XXXVIII Annual Scientific Meeting of the Cuyo Biology
Argentina
Sociedad Argentina de Biología
Sociedad de Biología de Rosario
Sociedad Chilena de Reproducción y Desarrollo - Materia
-
TOMATO
HYDROPONIC CULTURE
TRICHODERMA - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/228412
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_11dce672eb6ae7af502d525237b42747 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/228412 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum)Chiatti, DanielaMariani Jaime, TomásAutrán, ValeriaAndrés, Javier AlbertoRovera, MarisaTorres, Adriana MabelReynoso, Maria MartaPastor, Nicolás AlejandroGuiñazu, Lorena BelenTOMATOHYDROPONIC CULTURETRICHODERMAhttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Tomato, due to its nutritional characteristics, is considered as a food of great commercial interest throughout the world. The importance of the crop has generated several studies that seek to increase its production through the application of biofertilizers based on beneficial microorganisms. Hydroponic cultivation is a method that allows plant production without the need to use the soil as a source of nutrients, or as a physical support. Some advantages of hydroponic systems are: there is no competition for nutrients, the roots develop in better growing conditions, minimal loss of water, no issues with weeds, reduction in the application of agrochemicals and the system adjusts to non-traditional production areas. With this technique it is possible to obtain vegetables of excellent quality and health. The objective of this work was to evaluate the growth promoting capacity of Trichoderma harzianum ITEM 3636 in hydroponic tomato cultures.Fil: Chiatti, Daniela. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; ArgentinaFil: Mariani Jaime, Tomás. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; ArgentinaFil: Autrán, Valeria. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; ArgentinaFil: Andrés, Javier Alberto. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Rovera, Marisa. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Reynoso, Maria Marta. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Pastor, Nicolás Alejandro. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Guiñazu, Lorena Belen. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaIV Joint Meeting of the Biology Societies of Argentina; XXXVII Annual Scientific Meeting of the Tucumán Biology Association; XXIII Annual Scientific Meeting of the Córdoba Biology Society; XXXVIII Annual Scientific Meeting of the Cuyo BiologyArgentinaSociedad Argentina de BiologíaSociedad de Biología de RosarioSociedad Chilena de Reproducción y DesarrolloTech Science Press2021info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/conferenceObjectEncuentroJournalhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/228412Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum); IV Joint Meeting of the Biology Societies of Argentina; XXXVII Annual Scientific Meeting of the Tucumán Biology Association; XXIII Annual Scientific Meeting of the Córdoba Biology Society; XXXVIII Annual Scientific Meeting of the Cuyo Biology; Argentina; 2020; 22-230327-95451667-5746CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.techscience.com/biocell/v45nSuppl.3/44000/pdfNacionalinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:54:11Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/228412instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:54:11.95CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum) |
title |
Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum) |
spellingShingle |
Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum) Chiatti, Daniela TOMATO HYDROPONIC CULTURE TRICHODERMA |
title_short |
Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum) |
title_full |
Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum) |
title_fullStr |
Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum) |
title_full_unstemmed |
Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum) |
title_sort |
Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum) |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Chiatti, Daniela Mariani Jaime, Tomás Autrán, Valeria Andrés, Javier Alberto Rovera, Marisa Torres, Adriana Mabel Reynoso, Maria Marta Pastor, Nicolás Alejandro Guiñazu, Lorena Belen |
author |
Chiatti, Daniela |
author_facet |
Chiatti, Daniela Mariani Jaime, Tomás Autrán, Valeria Andrés, Javier Alberto Rovera, Marisa Torres, Adriana Mabel Reynoso, Maria Marta Pastor, Nicolás Alejandro Guiñazu, Lorena Belen |
author_role |
author |
author2 |
Mariani Jaime, Tomás Autrán, Valeria Andrés, Javier Alberto Rovera, Marisa Torres, Adriana Mabel Reynoso, Maria Marta Pastor, Nicolás Alejandro Guiñazu, Lorena Belen |
author2_role |
author author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
TOMATO HYDROPONIC CULTURE TRICHODERMA |
topic |
TOMATO HYDROPONIC CULTURE TRICHODERMA |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Tomato, due to its nutritional characteristics, is considered as a food of great commercial interest throughout the world. The importance of the crop has generated several studies that seek to increase its production through the application of biofertilizers based on beneficial microorganisms. Hydroponic cultivation is a method that allows plant production without the need to use the soil as a source of nutrients, or as a physical support. Some advantages of hydroponic systems are: there is no competition for nutrients, the roots develop in better growing conditions, minimal loss of water, no issues with weeds, reduction in the application of agrochemicals and the system adjusts to non-traditional production areas. With this technique it is possible to obtain vegetables of excellent quality and health. The objective of this work was to evaluate the growth promoting capacity of Trichoderma harzianum ITEM 3636 in hydroponic tomato cultures. Fil: Chiatti, Daniela. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina Fil: Mariani Jaime, Tomás. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina Fil: Autrán, Valeria. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria; Argentina Fil: Andrés, Javier Alberto. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina Fil: Rovera, Marisa. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina Fil: Reynoso, Maria Marta. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina Fil: Pastor, Nicolás Alejandro. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina Fil: Guiñazu, Lorena Belen. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina IV Joint Meeting of the Biology Societies of Argentina; XXXVII Annual Scientific Meeting of the Tucumán Biology Association; XXIII Annual Scientific Meeting of the Córdoba Biology Society; XXXVIII Annual Scientific Meeting of the Cuyo Biology Argentina Sociedad Argentina de Biología Sociedad de Biología de Rosario Sociedad Chilena de Reproducción y Desarrollo |
description |
Tomato, due to its nutritional characteristics, is considered as a food of great commercial interest throughout the world. The importance of the crop has generated several studies that seek to increase its production through the application of biofertilizers based on beneficial microorganisms. Hydroponic cultivation is a method that allows plant production without the need to use the soil as a source of nutrients, or as a physical support. Some advantages of hydroponic systems are: there is no competition for nutrients, the roots develop in better growing conditions, minimal loss of water, no issues with weeds, reduction in the application of agrochemicals and the system adjusts to non-traditional production areas. With this technique it is possible to obtain vegetables of excellent quality and health. The objective of this work was to evaluate the growth promoting capacity of Trichoderma harzianum ITEM 3636 in hydroponic tomato cultures. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/conferenceObject Encuentro Journal http://purl.org/coar/resource_type/c_5794 info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia |
status_str |
publishedVersion |
format |
conferenceObject |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/228412 Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum); IV Joint Meeting of the Biology Societies of Argentina; XXXVII Annual Scientific Meeting of the Tucumán Biology Association; XXIII Annual Scientific Meeting of the Córdoba Biology Society; XXXVIII Annual Scientific Meeting of the Cuyo Biology; Argentina; 2020; 22-23 0327-9545 1667-5746 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/228412 |
identifier_str_mv |
Trichoderma harzianum as a growth promoting agent in hydroponic culture of tomato (Solanum lycopersicum); IV Joint Meeting of the Biology Societies of Argentina; XXXVII Annual Scientific Meeting of the Tucumán Biology Association; XXIII Annual Scientific Meeting of the Córdoba Biology Society; XXXVIII Annual Scientific Meeting of the Cuyo Biology; Argentina; 2020; 22-23 0327-9545 1667-5746 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.techscience.com/biocell/v45nSuppl.3/44000/pdf |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Nacional |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Tech Science Press |
publisher.none.fl_str_mv |
Tech Science Press |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842269270719856640 |
score |
13.13397 |