Diet selection by the lesser rhea (Rhea pennata pennata) in Payunia, Northern Patagonia (Mendoza, Argentina)

Autores
Puig, Silvia; Videla, Fernando; Cona, Monica Ines; Mendez, Eduardo
Año de publicación
2013
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The lesser rhea (family Rheidae) is a flightless large bird of South America, threatened due to habitat loss, hunting and egg collecting, with special concern in Northern Patagonia. Diet and food availability were estimated throughout the year by micro-histological analysis and point-quadrat transects in a landscape inside and another outside the Payunia Reserve, the northernmost part of the Rhea pennata pennata distribution. Significant differences were detected by Kruskall-Wallis ANOVA, food selection by Chi-square test and Bailey’s confidence interval. A strong food selection characterized the diet of lesser rheas, dominated by leaves of shrubs and forbs, complemented by dicot seeds and a few insects. This agrees with the documented low dietary overlap with other herbivores in Payunia. Dietary changes agree with the expected from the selective quality hypothesis. Food availability was better inside than outside the protected area, with probable conservation effects for lesser rheas. Seeds, forbs and soft grasses could be for lesser rheas some key food resources to survive during unfavorable seasons in arid environments without "mallines", as Payunia. Shrubby patches, with high availability of preferred food items (tall shrubs and forbs), stood out as key habitats. Therefore, avoiding fire and woody plant removal is crucial for the conservation of lesser rheas in the northern of its range.
El choique (familia Rheidae) es un ave grande no voladora de Sudamérica, amenazada por pérdida de hábitat, cacería y colecta de huevos, con especial preocupación en Patagonia Septentrional. Se estimaron dieta y disponibilidad alimentaria a lo largo del año por análisis microhistológicos y transectas point-quadrat en un paisaje dentro y otro fuera de la Reserva Payunia, al extremo norte de la distribución de Rhea pennata pennata. Diferencias significativas se detectaron por ANOVA de Kruskall-Wallis, la selección alimentaria por test de Chi-cuadrado e intervalos de confianza de Bailey. Una fuerte selección alimentaria caracterizó la dieta del choique, dominada por hojas de arbustos y hierbas, complementada por semillas de dicotiledóneas y pocos insectos. Esto concuerda con el documentado bajo solapamiento con otros herbívoros en Payunia. Los cambios dietarios concordaron con lo esperado de la hipótesis de selección por calidad. La disponibilidad alimentaria fue mejor dentro que fuera del área protegida, con probables efectos de conservación para el choique. Semillas, hierbas y pastos tiernos serían recursos clave para que el choique sobreviva en épocas desfavorables en ambientes áridos sin "mallines", como Payunia. Parches arbustivos, con alta oferta de ítems preferidos (arbustos altos y hierbas), destacaron como hábitats clave. Evitar incendios y remoción de leñosas resulta crucial para conservar el choique al norte de su distribución.
Fil: Puig, Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas; Argentina
Fil: Videla, Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas; Argentina
Fil: Cona, Monica Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas; Argentina
Fil: Mendez, Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas; Argentina
Materia
ARID ENVIRONMENTS
DIET COMPOSITION
FOOD AVAILABILITY
FEEDING ECOLOGY
AMBIENTES ARIDOS
COMPOSICION DIETARIA
DISPONIBILIDAD ALIMENTARIA
ECOLOGIA ALIMENTARIA
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/18399

id CONICETDig_0630fedfceea4f3f44eac8f2a9967db9
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/18399
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Diet selection by the lesser rhea (Rhea pennata pennata) in Payunia, Northern Patagonia (Mendoza, Argentina)Selección dietaria del choique (Rhea pennata pennata) en Payunia, Patagonia Septentrional (Mendoza, Argentina)Puig, SilviaVidela, FernandoCona, Monica InesMendez, EduardoARID ENVIRONMENTSDIET COMPOSITIONFOOD AVAILABILITYFEEDING ECOLOGYAMBIENTES ARIDOSCOMPOSICION DIETARIADISPONIBILIDAD ALIMENTARIAECOLOGIA ALIMENTARIAhttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1The lesser rhea (family Rheidae) is a flightless large bird of South America, threatened due to habitat loss, hunting and egg collecting, with special concern in Northern Patagonia. Diet and food availability were estimated throughout the year by micro-histological analysis and point-quadrat transects in a landscape inside and another outside the Payunia Reserve, the northernmost part of the Rhea pennata pennata distribution. Significant differences were detected by Kruskall-Wallis ANOVA, food selection by Chi-square test and Bailey’s confidence interval. A strong food selection characterized the diet of lesser rheas, dominated by leaves of shrubs and forbs, complemented by dicot seeds and a few insects. This agrees with the documented low dietary overlap with other herbivores in Payunia. Dietary changes agree with the expected from the selective quality hypothesis. Food availability was better inside than outside the protected area, with probable conservation effects for lesser rheas. Seeds, forbs and soft grasses could be for lesser rheas some key food resources to survive during unfavorable seasons in arid environments without "mallines", as Payunia. Shrubby patches, with high availability of preferred food items (tall shrubs and forbs), stood out as key habitats. Therefore, avoiding fire and woody plant removal is crucial for the conservation of lesser rheas in the northern of its range.El choique (familia Rheidae) es un ave grande no voladora de Sudamérica, amenazada por pérdida de hábitat, cacería y colecta de huevos, con especial preocupación en Patagonia Septentrional. Se estimaron dieta y disponibilidad alimentaria a lo largo del año por análisis microhistológicos y transectas point-quadrat en un paisaje dentro y otro fuera de la Reserva Payunia, al extremo norte de la distribución de Rhea pennata pennata. Diferencias significativas se detectaron por ANOVA de Kruskall-Wallis, la selección alimentaria por test de Chi-cuadrado e intervalos de confianza de Bailey. Una fuerte selección alimentaria caracterizó la dieta del choique, dominada por hojas de arbustos y hierbas, complementada por semillas de dicotiledóneas y pocos insectos. Esto concuerda con el documentado bajo solapamiento con otros herbívoros en Payunia. Los cambios dietarios concordaron con lo esperado de la hipótesis de selección por calidad. La disponibilidad alimentaria fue mejor dentro que fuera del área protegida, con probables efectos de conservación para el choique. Semillas, hierbas y pastos tiernos serían recursos clave para que el choique sobreviva en épocas desfavorables en ambientes áridos sin "mallines", como Payunia. Parches arbustivos, con alta oferta de ítems preferidos (arbustos altos y hierbas), destacaron como hábitats clave. Evitar incendios y remoción de leñosas resulta crucial para conservar el choique al norte de su distribución.Fil: Puig, Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas; ArgentinaFil: Videla, Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas; ArgentinaFil: Cona, Monica Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas; ArgentinaFil: Mendez, Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas; ArgentinaUniversidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias2013-09info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/18399Puig, Silvia; Videla, Fernando; Cona, Monica Ines; Mendez, Eduardo; Diet selection by the lesser rhea (Rhea pennata pennata) in Payunia, Northern Patagonia (Mendoza, Argentina); Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 45; 1; 9-2013; 211-2240370-46611853-8665CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://revista.fca.uncu.edu.ar/images/stories/pdfs/2013-01/T45_01_18_Puig.pdfinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:59:13Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/18399instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:59:13.611CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Diet selection by the lesser rhea (Rhea pennata pennata) in Payunia, Northern Patagonia (Mendoza, Argentina)
Selección dietaria del choique (Rhea pennata pennata) en Payunia, Patagonia Septentrional (Mendoza, Argentina)
title Diet selection by the lesser rhea (Rhea pennata pennata) in Payunia, Northern Patagonia (Mendoza, Argentina)
spellingShingle Diet selection by the lesser rhea (Rhea pennata pennata) in Payunia, Northern Patagonia (Mendoza, Argentina)
Puig, Silvia
ARID ENVIRONMENTS
DIET COMPOSITION
FOOD AVAILABILITY
FEEDING ECOLOGY
AMBIENTES ARIDOS
COMPOSICION DIETARIA
DISPONIBILIDAD ALIMENTARIA
ECOLOGIA ALIMENTARIA
title_short Diet selection by the lesser rhea (Rhea pennata pennata) in Payunia, Northern Patagonia (Mendoza, Argentina)
title_full Diet selection by the lesser rhea (Rhea pennata pennata) in Payunia, Northern Patagonia (Mendoza, Argentina)
title_fullStr Diet selection by the lesser rhea (Rhea pennata pennata) in Payunia, Northern Patagonia (Mendoza, Argentina)
title_full_unstemmed Diet selection by the lesser rhea (Rhea pennata pennata) in Payunia, Northern Patagonia (Mendoza, Argentina)
title_sort Diet selection by the lesser rhea (Rhea pennata pennata) in Payunia, Northern Patagonia (Mendoza, Argentina)
dc.creator.none.fl_str_mv Puig, Silvia
Videla, Fernando
Cona, Monica Ines
Mendez, Eduardo
author Puig, Silvia
author_facet Puig, Silvia
Videla, Fernando
Cona, Monica Ines
Mendez, Eduardo
author_role author
author2 Videla, Fernando
Cona, Monica Ines
Mendez, Eduardo
author2_role author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv ARID ENVIRONMENTS
DIET COMPOSITION
FOOD AVAILABILITY
FEEDING ECOLOGY
AMBIENTES ARIDOS
COMPOSICION DIETARIA
DISPONIBILIDAD ALIMENTARIA
ECOLOGIA ALIMENTARIA
topic ARID ENVIRONMENTS
DIET COMPOSITION
FOOD AVAILABILITY
FEEDING ECOLOGY
AMBIENTES ARIDOS
COMPOSICION DIETARIA
DISPONIBILIDAD ALIMENTARIA
ECOLOGIA ALIMENTARIA
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.6
https://purl.org/becyt/ford/1
dc.description.none.fl_txt_mv The lesser rhea (family Rheidae) is a flightless large bird of South America, threatened due to habitat loss, hunting and egg collecting, with special concern in Northern Patagonia. Diet and food availability were estimated throughout the year by micro-histological analysis and point-quadrat transects in a landscape inside and another outside the Payunia Reserve, the northernmost part of the Rhea pennata pennata distribution. Significant differences were detected by Kruskall-Wallis ANOVA, food selection by Chi-square test and Bailey’s confidence interval. A strong food selection characterized the diet of lesser rheas, dominated by leaves of shrubs and forbs, complemented by dicot seeds and a few insects. This agrees with the documented low dietary overlap with other herbivores in Payunia. Dietary changes agree with the expected from the selective quality hypothesis. Food availability was better inside than outside the protected area, with probable conservation effects for lesser rheas. Seeds, forbs and soft grasses could be for lesser rheas some key food resources to survive during unfavorable seasons in arid environments without "mallines", as Payunia. Shrubby patches, with high availability of preferred food items (tall shrubs and forbs), stood out as key habitats. Therefore, avoiding fire and woody plant removal is crucial for the conservation of lesser rheas in the northern of its range.
El choique (familia Rheidae) es un ave grande no voladora de Sudamérica, amenazada por pérdida de hábitat, cacería y colecta de huevos, con especial preocupación en Patagonia Septentrional. Se estimaron dieta y disponibilidad alimentaria a lo largo del año por análisis microhistológicos y transectas point-quadrat en un paisaje dentro y otro fuera de la Reserva Payunia, al extremo norte de la distribución de Rhea pennata pennata. Diferencias significativas se detectaron por ANOVA de Kruskall-Wallis, la selección alimentaria por test de Chi-cuadrado e intervalos de confianza de Bailey. Una fuerte selección alimentaria caracterizó la dieta del choique, dominada por hojas de arbustos y hierbas, complementada por semillas de dicotiledóneas y pocos insectos. Esto concuerda con el documentado bajo solapamiento con otros herbívoros en Payunia. Los cambios dietarios concordaron con lo esperado de la hipótesis de selección por calidad. La disponibilidad alimentaria fue mejor dentro que fuera del área protegida, con probables efectos de conservación para el choique. Semillas, hierbas y pastos tiernos serían recursos clave para que el choique sobreviva en épocas desfavorables en ambientes áridos sin "mallines", como Payunia. Parches arbustivos, con alta oferta de ítems preferidos (arbustos altos y hierbas), destacaron como hábitats clave. Evitar incendios y remoción de leñosas resulta crucial para conservar el choique al norte de su distribución.
Fil: Puig, Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas; Argentina
Fil: Videla, Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas; Argentina
Fil: Cona, Monica Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas; Argentina
Fil: Mendez, Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de Las Zonas Aridas; Argentina
description The lesser rhea (family Rheidae) is a flightless large bird of South America, threatened due to habitat loss, hunting and egg collecting, with special concern in Northern Patagonia. Diet and food availability were estimated throughout the year by micro-histological analysis and point-quadrat transects in a landscape inside and another outside the Payunia Reserve, the northernmost part of the Rhea pennata pennata distribution. Significant differences were detected by Kruskall-Wallis ANOVA, food selection by Chi-square test and Bailey’s confidence interval. A strong food selection characterized the diet of lesser rheas, dominated by leaves of shrubs and forbs, complemented by dicot seeds and a few insects. This agrees with the documented low dietary overlap with other herbivores in Payunia. Dietary changes agree with the expected from the selective quality hypothesis. Food availability was better inside than outside the protected area, with probable conservation effects for lesser rheas. Seeds, forbs and soft grasses could be for lesser rheas some key food resources to survive during unfavorable seasons in arid environments without "mallines", as Payunia. Shrubby patches, with high availability of preferred food items (tall shrubs and forbs), stood out as key habitats. Therefore, avoiding fire and woody plant removal is crucial for the conservation of lesser rheas in the northern of its range.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-09
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/18399
Puig, Silvia; Videla, Fernando; Cona, Monica Ines; Mendez, Eduardo; Diet selection by the lesser rhea (Rhea pennata pennata) in Payunia, Northern Patagonia (Mendoza, Argentina); Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 45; 1; 9-2013; 211-224
0370-4661
1853-8665
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/18399
identifier_str_mv Puig, Silvia; Videla, Fernando; Cona, Monica Ines; Mendez, Eduardo; Diet selection by the lesser rhea (Rhea pennata pennata) in Payunia, Northern Patagonia (Mendoza, Argentina); Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 45; 1; 9-2013; 211-224
0370-4661
1853-8665
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://revista.fca.uncu.edu.ar/images/stories/pdfs/2013-01/T45_01_18_Puig.pdf
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842269568469303296
score 13.13397