Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids improve endothelial markers in metabolic syndrome: A systematic review

Autores
Bertorello, Natalia Belén; Eynard, Aldo Renato; Defagó, María Daniela
Año de publicación
2022
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Metabolic syndrome (MS) is a global health problem. Dietary factors, especially fatty acids, may affect MS pathology. However, the associations between omega-3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFAs) and MS risk demonstrate inconsistent results. To clarify the relationship between dietary n-3 PUFA and endothelial function on MS, we carried out a systematic review. An electronic literature search based on controlled clinical trials (CCTs) between 2004 and 2020 was conducted. A total of 28 articles were included in the systematic review. Studies were analyzed according intervention type: dietary interventions (12 CCTs), dietary supplementation interventions (9 CCTs) and mixed interventions (7 CCTs). Studies with dietary interventions characterized by n-3 PUFAs increased by food source, such as Mediterranean and Nordic-style diets, reported significant reduction in systolic and diastolic blood pressure, and also in inflammatory endothelial biomarkers. The same effect was also observed in mixed interventions and in CCTs with n-3 PUFAs supple-mentation. Dietary interventions with n-3 PUFAs contributes to improved endothelial and cardiovascular health in SM and associated risk factors.
El síndrome metabólico (SM) es un problema sanitario global. Los factores dietéticos, especialmente los ácidos grasos, pueden afectar la patología del SM. Sin embargo, las asociaciones entre los ácidos grasos poliinsaturados omega-3 (AGPI n-3) y el riesgo de SM pueden ser inconsistentes. Para aclarar esta relación entre AGPI n-3 dietarios y la función endotelial en el SM, realizamos una revisión sistemática. Se realizó una búsqueda bibliográfica en fuentes electrónicas de ensayos clínicos controlados (ECC) entre 2004 y 2020. Se incluyeron un total de 28 artículos en la revisión. Los estudios fueron analizados según intervención realizada: intervención dietaria (12 ECC), intervención con suplementación dietética (9 ECC) e intervenciones mixtas (7 ECC). Los estudios que utilizaron intervenciones dietéticas con aumento de AGPI n-3 a través de alimentos, como las dietas mediterráneas y nórdicas, reportaron una reducción significativa de la presión arterial sistólica (PAS), diastólica (PAD) y de biomarcadores endoteliales inflamatorios. El mismo efecto se observó en intervenciones mixtas y ECC con suplementación de AGPI n-3. Las intervenciones dietéticas con AGPI n-3 contribuyen a mejorar la salud endotelial y cardiovascular y sus factores de riesgo asociados. Palabras clave: Ácidos grasos poliinsaturados n-3; Ensayos clínicos controlados; Función endotelial; Revisión sistemática; Síndrome metabólico.
Fil: Bertorello, Natalia Belén. Universidad Católica de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Eynard, Aldo Renato. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
Fil: Defagó, María Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Escuela de Nutrición; Argentina
Materia
CONTROLLED CLINICAL TRIALS
ENDOTHELIAL FUNCTION
METABOLIC SYNDROME
N-3 POLYUNSATURATED FATTY ACIDS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/202733

id CONICETDig_04a4ee991ee77dead5fcde0ca3f63ab4
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/202733
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids improve endothelial markers in metabolic syndrome: A systematic reviewÁcidos grasos dietarios poliinsaturados n-3 mejoran los marcadores endoteliales en el síndrome metabólico: Una revisión sistemáticaBertorello, Natalia BelénEynard, Aldo RenatoDefagó, María DanielaCONTROLLED CLINICAL TRIALSENDOTHELIAL FUNCTIONMETABOLIC SYNDROMEN-3 POLYUNSATURATED FATTY ACIDShttps://purl.org/becyt/ford/3.3https://purl.org/becyt/ford/3Metabolic syndrome (MS) is a global health problem. Dietary factors, especially fatty acids, may affect MS pathology. However, the associations between omega-3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFAs) and MS risk demonstrate inconsistent results. To clarify the relationship between dietary n-3 PUFA and endothelial function on MS, we carried out a systematic review. An electronic literature search based on controlled clinical trials (CCTs) between 2004 and 2020 was conducted. A total of 28 articles were included in the systematic review. Studies were analyzed according intervention type: dietary interventions (12 CCTs), dietary supplementation interventions (9 CCTs) and mixed interventions (7 CCTs). Studies with dietary interventions characterized by n-3 PUFAs increased by food source, such as Mediterranean and Nordic-style diets, reported significant reduction in systolic and diastolic blood pressure, and also in inflammatory endothelial biomarkers. The same effect was also observed in mixed interventions and in CCTs with n-3 PUFAs supple-mentation. Dietary interventions with n-3 PUFAs contributes to improved endothelial and cardiovascular health in SM and associated risk factors.El síndrome metabólico (SM) es un problema sanitario global. Los factores dietéticos, especialmente los ácidos grasos, pueden afectar la patología del SM. Sin embargo, las asociaciones entre los ácidos grasos poliinsaturados omega-3 (AGPI n-3) y el riesgo de SM pueden ser inconsistentes. Para aclarar esta relación entre AGPI n-3 dietarios y la función endotelial en el SM, realizamos una revisión sistemática. Se realizó una búsqueda bibliográfica en fuentes electrónicas de ensayos clínicos controlados (ECC) entre 2004 y 2020. Se incluyeron un total de 28 artículos en la revisión. Los estudios fueron analizados según intervención realizada: intervención dietaria (12 ECC), intervención con suplementación dietética (9 ECC) e intervenciones mixtas (7 ECC). Los estudios que utilizaron intervenciones dietéticas con aumento de AGPI n-3 a través de alimentos, como las dietas mediterráneas y nórdicas, reportaron una reducción significativa de la presión arterial sistólica (PAS), diastólica (PAD) y de biomarcadores endoteliales inflamatorios. El mismo efecto se observó en intervenciones mixtas y ECC con suplementación de AGPI n-3. Las intervenciones dietéticas con AGPI n-3 contribuyen a mejorar la salud endotelial y cardiovascular y sus factores de riesgo asociados. Palabras clave: Ácidos grasos poliinsaturados n-3; Ensayos clínicos controlados; Función endotelial; Revisión sistemática; Síndrome metabólico.Fil: Bertorello, Natalia Belén. Universidad Católica de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Eynard, Aldo Renato. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; ArgentinaFil: Defagó, María Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Escuela de Nutrición; ArgentinaSociedad Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicología2022-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/202733Bertorello, Natalia Belén; Eynard, Aldo Renato; Defagó, María Daniela; Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids improve endothelial markers in metabolic syndrome: A systematic review; Sociedad Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicología; Revista Chilena de Nutrición; 49; 1; 3-2022; 133-1460716-15490717-7518CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.4067/S0717-75182022000100133info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182022000100133&lng=en&nrm=iso&tlng=eninfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:45:21Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/202733instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:45:22.163CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids improve endothelial markers in metabolic syndrome: A systematic review
Ácidos grasos dietarios poliinsaturados n-3 mejoran los marcadores endoteliales en el síndrome metabólico: Una revisión sistemática
title Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids improve endothelial markers in metabolic syndrome: A systematic review
spellingShingle Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids improve endothelial markers in metabolic syndrome: A systematic review
Bertorello, Natalia Belén
CONTROLLED CLINICAL TRIALS
ENDOTHELIAL FUNCTION
METABOLIC SYNDROME
N-3 POLYUNSATURATED FATTY ACIDS
title_short Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids improve endothelial markers in metabolic syndrome: A systematic review
title_full Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids improve endothelial markers in metabolic syndrome: A systematic review
title_fullStr Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids improve endothelial markers in metabolic syndrome: A systematic review
title_full_unstemmed Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids improve endothelial markers in metabolic syndrome: A systematic review
title_sort Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids improve endothelial markers in metabolic syndrome: A systematic review
dc.creator.none.fl_str_mv Bertorello, Natalia Belén
Eynard, Aldo Renato
Defagó, María Daniela
author Bertorello, Natalia Belén
author_facet Bertorello, Natalia Belén
Eynard, Aldo Renato
Defagó, María Daniela
author_role author
author2 Eynard, Aldo Renato
Defagó, María Daniela
author2_role author
author
dc.subject.none.fl_str_mv CONTROLLED CLINICAL TRIALS
ENDOTHELIAL FUNCTION
METABOLIC SYNDROME
N-3 POLYUNSATURATED FATTY ACIDS
topic CONTROLLED CLINICAL TRIALS
ENDOTHELIAL FUNCTION
METABOLIC SYNDROME
N-3 POLYUNSATURATED FATTY ACIDS
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/3.3
https://purl.org/becyt/ford/3
dc.description.none.fl_txt_mv Metabolic syndrome (MS) is a global health problem. Dietary factors, especially fatty acids, may affect MS pathology. However, the associations between omega-3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFAs) and MS risk demonstrate inconsistent results. To clarify the relationship between dietary n-3 PUFA and endothelial function on MS, we carried out a systematic review. An electronic literature search based on controlled clinical trials (CCTs) between 2004 and 2020 was conducted. A total of 28 articles were included in the systematic review. Studies were analyzed according intervention type: dietary interventions (12 CCTs), dietary supplementation interventions (9 CCTs) and mixed interventions (7 CCTs). Studies with dietary interventions characterized by n-3 PUFAs increased by food source, such as Mediterranean and Nordic-style diets, reported significant reduction in systolic and diastolic blood pressure, and also in inflammatory endothelial biomarkers. The same effect was also observed in mixed interventions and in CCTs with n-3 PUFAs supple-mentation. Dietary interventions with n-3 PUFAs contributes to improved endothelial and cardiovascular health in SM and associated risk factors.
El síndrome metabólico (SM) es un problema sanitario global. Los factores dietéticos, especialmente los ácidos grasos, pueden afectar la patología del SM. Sin embargo, las asociaciones entre los ácidos grasos poliinsaturados omega-3 (AGPI n-3) y el riesgo de SM pueden ser inconsistentes. Para aclarar esta relación entre AGPI n-3 dietarios y la función endotelial en el SM, realizamos una revisión sistemática. Se realizó una búsqueda bibliográfica en fuentes electrónicas de ensayos clínicos controlados (ECC) entre 2004 y 2020. Se incluyeron un total de 28 artículos en la revisión. Los estudios fueron analizados según intervención realizada: intervención dietaria (12 ECC), intervención con suplementación dietética (9 ECC) e intervenciones mixtas (7 ECC). Los estudios que utilizaron intervenciones dietéticas con aumento de AGPI n-3 a través de alimentos, como las dietas mediterráneas y nórdicas, reportaron una reducción significativa de la presión arterial sistólica (PAS), diastólica (PAD) y de biomarcadores endoteliales inflamatorios. El mismo efecto se observó en intervenciones mixtas y ECC con suplementación de AGPI n-3. Las intervenciones dietéticas con AGPI n-3 contribuyen a mejorar la salud endotelial y cardiovascular y sus factores de riesgo asociados. Palabras clave: Ácidos grasos poliinsaturados n-3; Ensayos clínicos controlados; Función endotelial; Revisión sistemática; Síndrome metabólico.
Fil: Bertorello, Natalia Belén. Universidad Católica de Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Eynard, Aldo Renato. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
Fil: Defagó, María Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Escuela de Nutrición; Argentina
description Metabolic syndrome (MS) is a global health problem. Dietary factors, especially fatty acids, may affect MS pathology. However, the associations between omega-3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFAs) and MS risk demonstrate inconsistent results. To clarify the relationship between dietary n-3 PUFA and endothelial function on MS, we carried out a systematic review. An electronic literature search based on controlled clinical trials (CCTs) between 2004 and 2020 was conducted. A total of 28 articles were included in the systematic review. Studies were analyzed according intervention type: dietary interventions (12 CCTs), dietary supplementation interventions (9 CCTs) and mixed interventions (7 CCTs). Studies with dietary interventions characterized by n-3 PUFAs increased by food source, such as Mediterranean and Nordic-style diets, reported significant reduction in systolic and diastolic blood pressure, and also in inflammatory endothelial biomarkers. The same effect was also observed in mixed interventions and in CCTs with n-3 PUFAs supple-mentation. Dietary interventions with n-3 PUFAs contributes to improved endothelial and cardiovascular health in SM and associated risk factors.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-03
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/202733
Bertorello, Natalia Belén; Eynard, Aldo Renato; Defagó, María Daniela; Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids improve endothelial markers in metabolic syndrome: A systematic review; Sociedad Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicología; Revista Chilena de Nutrición; 49; 1; 3-2022; 133-146
0716-1549
0717-7518
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/202733
identifier_str_mv Bertorello, Natalia Belén; Eynard, Aldo Renato; Defagó, María Daniela; Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids improve endothelial markers in metabolic syndrome: A systematic review; Sociedad Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicología; Revista Chilena de Nutrición; 49; 1; 3-2022; 133-146
0716-1549
0717-7518
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.4067/S0717-75182022000100133
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182022000100133&lng=en&nrm=iso&tlng=en
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedad Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicología
publisher.none.fl_str_mv Sociedad Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicología
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842268725503328256
score 13.13397