Betanin loaded nanocarriers based on quinoa seed 11S globulin. Impact on the protein structure and antioxidant activity

Autores
Martínez, María Jimena; Velázquez Duarte, Francisco; Burrieza, Hernán Pablo; Martínez, Karina Dafne; Domínguez Rubio, Ana Paula; dos Santos Ferreira, Cristina; del Pilar Buera, María; Perez, Oscar Edgardo
Año de publicación
2019
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The objective of the present contribution was to design and characterize betanin (Bt) loaded in a nanovehicle of 11S quinoa seed protein. 11S was isolated from quinoa seed floor. Protein purification was performed by Size-Exclusion Chromatography. MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization-Time-Of- Flight) analysis confirmed the identity of 11S. Nanocarriers (11S-Bt) were generated at pH 8 at different ionic strength. Globulin intrinsic fluorescence spectra showed a quenching effect exerted by Bt, demonstrating in turn protein-bioactive interaction. Stern-Volmer and Scatchard models application confirmed static quenching and allow obtaining parameters that described 11S and betanincomplexation process. Bt-11S globulin interactions seem to be more probably of physical type. Protein solubility was increased after complexation with Bt. 11S betanin-loaded nanocarrier showed additive effect in terms of both, antiradical or reducing power capacity in comparison to Bt as evaluated by two methods, 2,2 -azino-bis-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonate) (ABTS), and by ferric reducing antioxidant power (FRAP). Interestingly 11S globulin quaternary structure was modified by the bioactive, experimenting hexamer dissociation. This nanocolloid could have the potentiality to exert the Bt controlled delivery for pharmaceutical and nutraceutical products. Bt could also be protected from light and oxygen in such systems.
Fil: Martínez, María Jimena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Velázquez Duarte, Francisco. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Burrieza, Hernán Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental; Argentina
Fil: Martínez, Karina Dafne. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Domínguez Rubio, Ana Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: dos Santos Ferreira, Cristina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
Fil: del Pilar Buera, María. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Perez, Oscar Edgardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad Nacional de Lanús; Argentina
Materia
11S quinoa globulin
Betanin
Antioxidant activity
Nanocarrier
11S quinoa globulin
Betanin
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/121693

id CONICETDig_01cefbcd415ef8b2989cee7e847f2eba
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/121693
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Betanin loaded nanocarriers based on quinoa seed 11S globulin. Impact on the protein structure and antioxidant activityMartínez, María JimenaVelázquez Duarte, FranciscoBurrieza, Hernán PabloMartínez, Karina DafneDomínguez Rubio, Ana Paulados Santos Ferreira, Cristinadel Pilar Buera, MaríaPerez, Oscar Edgardo11S quinoa globulinBetaninAntioxidant activityNanocarrier11S quinoa globulinBetaninhttps://purl.org/becyt/ford/2.10https://purl.org/becyt/ford/2The objective of the present contribution was to design and characterize betanin (Bt) loaded in a nanovehicle of 11S quinoa seed protein. 11S was isolated from quinoa seed floor. Protein purification was performed by Size-Exclusion Chromatography. MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization-Time-Of- Flight) analysis confirmed the identity of 11S. Nanocarriers (11S-Bt) were generated at pH 8 at different ionic strength. Globulin intrinsic fluorescence spectra showed a quenching effect exerted by Bt, demonstrating in turn protein-bioactive interaction. Stern-Volmer and Scatchard models application confirmed static quenching and allow obtaining parameters that described 11S and betanincomplexation process. Bt-11S globulin interactions seem to be more probably of physical type. Protein solubility was increased after complexation with Bt. 11S betanin-loaded nanocarrier showed additive effect in terms of both, antiradical or reducing power capacity in comparison to Bt as evaluated by two methods, 2,2 -azino-bis-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonate) (ABTS), and by ferric reducing antioxidant power (FRAP). Interestingly 11S globulin quaternary structure was modified by the bioactive, experimenting hexamer dissociation. This nanocolloid could have the potentiality to exert the Bt controlled delivery for pharmaceutical and nutraceutical products. Bt could also be protected from light and oxygen in such systems.Fil: Martínez, María Jimena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; ArgentinaFil: Velázquez Duarte, Francisco. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; ArgentinaFil: Burrieza, Hernán Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental; ArgentinaFil: Martínez, Karina Dafne. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; ArgentinaFil: Domínguez Rubio, Ana Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; ArgentinaFil: dos Santos Ferreira, Cristina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; ArgentinaFil: del Pilar Buera, María. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; ArgentinaFil: Perez, Oscar Edgardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad Nacional de Lanús; ArgentinaElsevier2019-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/121693Martínez, María Jimena; Velázquez Duarte, Francisco; Burrieza, Hernán Pablo; Martínez, Karina Dafne; Domínguez Rubio, Ana Paula; et al.; Betanin loaded nanocarriers based on quinoa seed 11S globulin. Impact on the protein structure and antioxidant activity; Elsevier; Food Hydrocolloids; 87; 2-2019; 880-8900268-005XCONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0268005X18304004info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodhyd.2018.09.016info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:40:24Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/121693instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:40:25.265CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Betanin loaded nanocarriers based on quinoa seed 11S globulin. Impact on the protein structure and antioxidant activity
title Betanin loaded nanocarriers based on quinoa seed 11S globulin. Impact on the protein structure and antioxidant activity
spellingShingle Betanin loaded nanocarriers based on quinoa seed 11S globulin. Impact on the protein structure and antioxidant activity
Martínez, María Jimena
11S quinoa globulin
Betanin
Antioxidant activity
Nanocarrier
11S quinoa globulin
Betanin
title_short Betanin loaded nanocarriers based on quinoa seed 11S globulin. Impact on the protein structure and antioxidant activity
title_full Betanin loaded nanocarriers based on quinoa seed 11S globulin. Impact on the protein structure and antioxidant activity
title_fullStr Betanin loaded nanocarriers based on quinoa seed 11S globulin. Impact on the protein structure and antioxidant activity
title_full_unstemmed Betanin loaded nanocarriers based on quinoa seed 11S globulin. Impact on the protein structure and antioxidant activity
title_sort Betanin loaded nanocarriers based on quinoa seed 11S globulin. Impact on the protein structure and antioxidant activity
dc.creator.none.fl_str_mv Martínez, María Jimena
Velázquez Duarte, Francisco
Burrieza, Hernán Pablo
Martínez, Karina Dafne
Domínguez Rubio, Ana Paula
dos Santos Ferreira, Cristina
del Pilar Buera, María
Perez, Oscar Edgardo
author Martínez, María Jimena
author_facet Martínez, María Jimena
Velázquez Duarte, Francisco
Burrieza, Hernán Pablo
Martínez, Karina Dafne
Domínguez Rubio, Ana Paula
dos Santos Ferreira, Cristina
del Pilar Buera, María
Perez, Oscar Edgardo
author_role author
author2 Velázquez Duarte, Francisco
Burrieza, Hernán Pablo
Martínez, Karina Dafne
Domínguez Rubio, Ana Paula
dos Santos Ferreira, Cristina
del Pilar Buera, María
Perez, Oscar Edgardo
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv 11S quinoa globulin
Betanin
Antioxidant activity
Nanocarrier
11S quinoa globulin
Betanin
topic 11S quinoa globulin
Betanin
Antioxidant activity
Nanocarrier
11S quinoa globulin
Betanin
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.10
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv The objective of the present contribution was to design and characterize betanin (Bt) loaded in a nanovehicle of 11S quinoa seed protein. 11S was isolated from quinoa seed floor. Protein purification was performed by Size-Exclusion Chromatography. MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization-Time-Of- Flight) analysis confirmed the identity of 11S. Nanocarriers (11S-Bt) were generated at pH 8 at different ionic strength. Globulin intrinsic fluorescence spectra showed a quenching effect exerted by Bt, demonstrating in turn protein-bioactive interaction. Stern-Volmer and Scatchard models application confirmed static quenching and allow obtaining parameters that described 11S and betanincomplexation process. Bt-11S globulin interactions seem to be more probably of physical type. Protein solubility was increased after complexation with Bt. 11S betanin-loaded nanocarrier showed additive effect in terms of both, antiradical or reducing power capacity in comparison to Bt as evaluated by two methods, 2,2 -azino-bis-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonate) (ABTS), and by ferric reducing antioxidant power (FRAP). Interestingly 11S globulin quaternary structure was modified by the bioactive, experimenting hexamer dissociation. This nanocolloid could have the potentiality to exert the Bt controlled delivery for pharmaceutical and nutraceutical products. Bt could also be protected from light and oxygen in such systems.
Fil: Martínez, María Jimena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Velázquez Duarte, Francisco. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Burrieza, Hernán Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental; Argentina
Fil: Martínez, Karina Dafne. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Domínguez Rubio, Ana Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: dos Santos Ferreira, Cristina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina
Fil: del Pilar Buera, María. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Perez, Oscar Edgardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad Nacional de Lanús; Argentina
description The objective of the present contribution was to design and characterize betanin (Bt) loaded in a nanovehicle of 11S quinoa seed protein. 11S was isolated from quinoa seed floor. Protein purification was performed by Size-Exclusion Chromatography. MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization-Time-Of- Flight) analysis confirmed the identity of 11S. Nanocarriers (11S-Bt) were generated at pH 8 at different ionic strength. Globulin intrinsic fluorescence spectra showed a quenching effect exerted by Bt, demonstrating in turn protein-bioactive interaction. Stern-Volmer and Scatchard models application confirmed static quenching and allow obtaining parameters that described 11S and betanincomplexation process. Bt-11S globulin interactions seem to be more probably of physical type. Protein solubility was increased after complexation with Bt. 11S betanin-loaded nanocarrier showed additive effect in terms of both, antiradical or reducing power capacity in comparison to Bt as evaluated by two methods, 2,2 -azino-bis-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonate) (ABTS), and by ferric reducing antioxidant power (FRAP). Interestingly 11S globulin quaternary structure was modified by the bioactive, experimenting hexamer dissociation. This nanocolloid could have the potentiality to exert the Bt controlled delivery for pharmaceutical and nutraceutical products. Bt could also be protected from light and oxygen in such systems.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-02
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/121693
Martínez, María Jimena; Velázquez Duarte, Francisco; Burrieza, Hernán Pablo; Martínez, Karina Dafne; Domínguez Rubio, Ana Paula; et al.; Betanin loaded nanocarriers based on quinoa seed 11S globulin. Impact on the protein structure and antioxidant activity; Elsevier; Food Hydrocolloids; 87; 2-2019; 880-890
0268-005X
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/121693
identifier_str_mv Martínez, María Jimena; Velázquez Duarte, Francisco; Burrieza, Hernán Pablo; Martínez, Karina Dafne; Domínguez Rubio, Ana Paula; et al.; Betanin loaded nanocarriers based on quinoa seed 11S globulin. Impact on the protein structure and antioxidant activity; Elsevier; Food Hydrocolloids; 87; 2-2019; 880-890
0268-005X
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0268005X18304004
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodhyd.2018.09.016
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier
publisher.none.fl_str_mv Elsevier
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613278762795008
score 13.070432