Phenolic acid content in wheat grain (Triticum spp) of different genotypes

Autores
Popowska, Danuta Kurasiak; Szablewska, Kinga Stuper; Nawracała, Jerzy; Tomkowiak, Agnieszka; Perkowski, Juliusz
Año de publicación
2016
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
One of the most significant factors affecting resistance to fungal diseases in winter wheat genotypes is the content of phenolic compounds. A total of 100 winter wheat cultivars were investigated. The contents of five phenolic acids: ferulic, vanillic, syringic, vanillin, p-coumaricand free phenolic acids (FPA) were determined. Considerable variation was found both within tested cultivars. Among the investigated acids the greatest amounts were recorded for ferulic acid and its mean concentration was 975 μg g-1, p-coumaric acid was characterised by a lower mean concentration (52 μg g-1), while the lowest concentration was recorded for vanillin, amounting to 5 μg g-1. Ferulic acid state 92.4% of total phenolic acids. Significant differences in content of ferulic acids between genotypes were observed. The group of winter wheats coming from different European countries was characterized by high variation in the contents of ferulic acid, ranging from 320 to 3103 μg g-1. No significant correlations were observed between ferulic acid and other phenolic acids. Results provide the basis for further studies in this field.
Uno de los factores más importantes en la resistencia a las enfermedades fúngicas en genotipos de trigo de invierno es el contenido de compuestos fenólicos. Se investigó un total de 100 cultivos de trigo de invierno, se determinó sus contenidos de los cinco ácidos fenólicos: ferúlico, vanílico, siríngico, vainillina, p-cumárico y ácidos fenólicos libres (AFL) y se encontró una variación entre ambos cultivos probados. Entre los ácidos investigados, se detectó mayores cantidades de ácido ferúlico (concentración media de 975 μg g-1), ácido p-cumárico (caracterizado por una baja concentración media (52 μg g-1), mientras que la concentración más baja que se detectó fue de vainillina (a razón de 5 μg g-1). El ácido ferúlico conforma el 92,4% de los ácidos fenólicos totales. Por otro lado, se observó diferencias significativas en el contenido de ácidos ferúlicos entre genotipos: el grupo de trigos de invierno procedente de varios países europeos tenía como característica una alta variación de contenidos de ácido ferúlico, del orden de 320 hasta 3103 μg g-1. No se detectó correlaciones significativas entre el ácido ferúlico y otros ácidos fenólicos. En conclusión, los resultados de este estudio ofrecen la base para otras investigaciones con más profundidad en este ámbito.
Fil: Popowska, Danuta Kurasiak.
Fil: Szablewska, Kinga Stuper.
Fil: Nawracała, Jerzy .
Fil: Tomkowiak, Agnieszka.
Fil: Perkowski, Juliusz.
Fuente
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 48, no. 1
http://bdigital.uncu.edu.ar/8411
Materia
Ácido ferúlico
Ácidos fenólicos
Trigo
Europa
ferulic acid
Phenolic acids
Wheat
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repositorio
Biblioteca Digital (UNCu)
Institución
Universidad Nacional de Cuyo
OAI Identificador
oai:bdigital.uncu.edu.ar:8437

id BDUNCU_aa768f181da0b74f83f82e31687e503a
oai_identifier_str oai:bdigital.uncu.edu.ar:8437
network_acronym_str BDUNCU
repository_id_str 1584
network_name_str Biblioteca Digital (UNCu)
spelling Phenolic acid content in wheat grain (Triticum spp) of different genotypes Contenido de ácido fenólico (Triticum spp) de diferentes granos de trigo Popowska, Danuta KurasiakSzablewska, Kinga StuperNawracała, Jerzy Tomkowiak, AgnieszkaPerkowski, JuliuszÁcido ferúlicoÁcidos fenólicosTrigoEuropaferulic acidPhenolic acidsWheatOne of the most significant factors affecting resistance to fungal diseases in winter wheat genotypes is the content of phenolic compounds. A total of 100 winter wheat cultivars were investigated. The contents of five phenolic acids: ferulic, vanillic, syringic, vanillin, p-coumaricand free phenolic acids (FPA) were determined. Considerable variation was found both within tested cultivars. Among the investigated acids the greatest amounts were recorded for ferulic acid and its mean concentration was 975 μg g-1, p-coumaric acid was characterised by a lower mean concentration (52 μg g-1), while the lowest concentration was recorded for vanillin, amounting to 5 μg g-1. Ferulic acid state 92.4% of total phenolic acids. Significant differences in content of ferulic acids between genotypes were observed. The group of winter wheats coming from different European countries was characterized by high variation in the contents of ferulic acid, ranging from 320 to 3103 μg g-1. No significant correlations were observed between ferulic acid and other phenolic acids. Results provide the basis for further studies in this field.Uno de los factores más importantes en la resistencia a las enfermedades fúngicas en genotipos de trigo de invierno es el contenido de compuestos fenólicos. Se investigó un total de 100 cultivos de trigo de invierno, se determinó sus contenidos de los cinco ácidos fenólicos: ferúlico, vanílico, siríngico, vainillina, p-cumárico y ácidos fenólicos libres (AFL) y se encontró una variación entre ambos cultivos probados. Entre los ácidos investigados, se detectó mayores cantidades de ácido ferúlico (concentración media de 975 μg g-1), ácido p-cumárico (caracterizado por una baja concentración media (52 μg g-1), mientras que la concentración más baja que se detectó fue de vainillina (a razón de 5 μg g-1). El ácido ferúlico conforma el 92,4% de los ácidos fenólicos totales. Por otro lado, se observó diferencias significativas en el contenido de ácidos ferúlicos entre genotipos: el grupo de trigos de invierno procedente de varios países europeos tenía como característica una alta variación de contenidos de ácido ferúlico, del orden de 320 hasta 3103 μg g-1. No se detectó correlaciones significativas entre el ácido ferúlico y otros ácidos fenólicos. En conclusión, los resultados de este estudio ofrecen la base para otras investigaciones con más profundidad en este ámbito.Fil: Popowska, Danuta Kurasiak. Fil: Szablewska, Kinga Stuper. Fil: Nawracała, Jerzy . Fil: Tomkowiak, Agnieszka. Fil: Perkowski, Juliusz. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias 2016-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://bdigital.uncu.edu.ar/8437Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 48, no. 1http://bdigital.uncu.edu.ar/8411reponame:Biblioteca Digital (UNCu)instname:Universidad Nacional de Cuyoinstacron:UNCUenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/2025-09-11T10:18:59Zoai:bdigital.uncu.edu.ar:8437Institucionalhttp://bdigital.uncu.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://bdigital.uncu.edu.ar/OAI/hdegiorgi@uncu.edu.ar;horaciod@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:15842025-09-11 10:18:59.625Biblioteca Digital (UNCu) - Universidad Nacional de Cuyofalse
dc.title.none.fl_str_mv Phenolic acid content in wheat grain (Triticum spp) of different genotypes
Contenido de ácido fenólico (Triticum spp) de diferentes granos de trigo
title Phenolic acid content in wheat grain (Triticum spp) of different genotypes
spellingShingle Phenolic acid content in wheat grain (Triticum spp) of different genotypes
Popowska, Danuta Kurasiak
Ácido ferúlico
Ácidos fenólicos
Trigo
Europa
ferulic acid
Phenolic acids
Wheat
title_short Phenolic acid content in wheat grain (Triticum spp) of different genotypes
title_full Phenolic acid content in wheat grain (Triticum spp) of different genotypes
title_fullStr Phenolic acid content in wheat grain (Triticum spp) of different genotypes
title_full_unstemmed Phenolic acid content in wheat grain (Triticum spp) of different genotypes
title_sort Phenolic acid content in wheat grain (Triticum spp) of different genotypes
dc.creator.none.fl_str_mv Popowska, Danuta Kurasiak
Szablewska, Kinga Stuper
Nawracała, Jerzy
Tomkowiak, Agnieszka
Perkowski, Juliusz
author Popowska, Danuta Kurasiak
author_facet Popowska, Danuta Kurasiak
Szablewska, Kinga Stuper
Nawracała, Jerzy
Tomkowiak, Agnieszka
Perkowski, Juliusz
author_role author
author2 Szablewska, Kinga Stuper
Nawracała, Jerzy
Tomkowiak, Agnieszka
Perkowski, Juliusz
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Ácido ferúlico
Ácidos fenólicos
Trigo
Europa
ferulic acid
Phenolic acids
Wheat
topic Ácido ferúlico
Ácidos fenólicos
Trigo
Europa
ferulic acid
Phenolic acids
Wheat
dc.description.none.fl_txt_mv One of the most significant factors affecting resistance to fungal diseases in winter wheat genotypes is the content of phenolic compounds. A total of 100 winter wheat cultivars were investigated. The contents of five phenolic acids: ferulic, vanillic, syringic, vanillin, p-coumaricand free phenolic acids (FPA) were determined. Considerable variation was found both within tested cultivars. Among the investigated acids the greatest amounts were recorded for ferulic acid and its mean concentration was 975 μg g-1, p-coumaric acid was characterised by a lower mean concentration (52 μg g-1), while the lowest concentration was recorded for vanillin, amounting to 5 μg g-1. Ferulic acid state 92.4% of total phenolic acids. Significant differences in content of ferulic acids between genotypes were observed. The group of winter wheats coming from different European countries was characterized by high variation in the contents of ferulic acid, ranging from 320 to 3103 μg g-1. No significant correlations were observed between ferulic acid and other phenolic acids. Results provide the basis for further studies in this field.
Uno de los factores más importantes en la resistencia a las enfermedades fúngicas en genotipos de trigo de invierno es el contenido de compuestos fenólicos. Se investigó un total de 100 cultivos de trigo de invierno, se determinó sus contenidos de los cinco ácidos fenólicos: ferúlico, vanílico, siríngico, vainillina, p-cumárico y ácidos fenólicos libres (AFL) y se encontró una variación entre ambos cultivos probados. Entre los ácidos investigados, se detectó mayores cantidades de ácido ferúlico (concentración media de 975 μg g-1), ácido p-cumárico (caracterizado por una baja concentración media (52 μg g-1), mientras que la concentración más baja que se detectó fue de vainillina (a razón de 5 μg g-1). El ácido ferúlico conforma el 92,4% de los ácidos fenólicos totales. Por otro lado, se observó diferencias significativas en el contenido de ácidos ferúlicos entre genotipos: el grupo de trigos de invierno procedente de varios países europeos tenía como característica una alta variación de contenidos de ácido ferúlico, del orden de 320 hasta 3103 μg g-1. No se detectó correlaciones significativas entre el ácido ferúlico y otros ácidos fenólicos. En conclusión, los resultados de este estudio ofrecen la base para otras investigaciones con más profundidad en este ámbito.
Fil: Popowska, Danuta Kurasiak.
Fil: Szablewska, Kinga Stuper.
Fil: Nawracała, Jerzy .
Fil: Tomkowiak, Agnieszka.
Fil: Perkowski, Juliusz.
description One of the most significant factors affecting resistance to fungal diseases in winter wheat genotypes is the content of phenolic compounds. A total of 100 winter wheat cultivars were investigated. The contents of five phenolic acids: ferulic, vanillic, syringic, vanillin, p-coumaricand free phenolic acids (FPA) were determined. Considerable variation was found both within tested cultivars. Among the investigated acids the greatest amounts were recorded for ferulic acid and its mean concentration was 975 μg g-1, p-coumaric acid was characterised by a lower mean concentration (52 μg g-1), while the lowest concentration was recorded for vanillin, amounting to 5 μg g-1. Ferulic acid state 92.4% of total phenolic acids. Significant differences in content of ferulic acids between genotypes were observed. The group of winter wheats coming from different European countries was characterized by high variation in the contents of ferulic acid, ranging from 320 to 3103 μg g-1. No significant correlations were observed between ferulic acid and other phenolic acids. Results provide the basis for further studies in this field.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-06-01
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://bdigital.uncu.edu.ar/8437
url http://bdigital.uncu.edu.ar/8437
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
dc.source.none.fl_str_mv Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 48, no. 1
http://bdigital.uncu.edu.ar/8411
reponame:Biblioteca Digital (UNCu)
instname:Universidad Nacional de Cuyo
instacron:UNCU
reponame_str Biblioteca Digital (UNCu)
collection Biblioteca Digital (UNCu)
instname_str Universidad Nacional de Cuyo
instacron_str UNCU
institution UNCU
repository.name.fl_str_mv Biblioteca Digital (UNCu) - Universidad Nacional de Cuyo
repository.mail.fl_str_mv hdegiorgi@uncu.edu.ar;horaciod@gmail.com
_version_ 1842974847926272000
score 13.070432