Carotenoid profile produced by Bacillus licheniformis Rt4M10 isolated from grapevines grown in high altitude and their antioxidant activity

Authors
Cohen, Ana Carmen; Dichiara, Elisa; Jofre, Viviana Patricia; Antoniolli, Andrea; Bottini, Ambrosio Rubén; Piccoli, Patricia Noemí
Publication Year
2018
Language
English
Format
article
Status
Published version
Description
Bacillus licheniformis (BL) strains are used for industrial production of exoenzymes, antibiotics and secondary metabolites, and also serve as probiotics. Some strains sequester heavy metals, promoting plant growth or inducing plant systemic resistance against stresses. However, investigations on the biological functions and applicability of carotenoids produced by BL had been less studied. In this study, the carotenoid profile produced by BL Rt4M10 was characterised during the accumulation period of culture and in response to diphenylamine (DPA), inhibitor of carotenoid biosynthesis. The antioxidant scavenging capacities of the carotenoid extracts against oxidative reactions inside the microbial cell and in vitro were also evaluated. Eighteen different carotenoids were analysed; their profile was modified along bacterial growth. DPA decreased carotenoid production by 70%, as well as the cells’ survival in hydrogen peroxide and the antioxidant capacity, thus demonstrating the role of carotenoids from Rt4M10 in oxidative stress.
EEA Mendoza
Fil: Cohen, Ana Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina
Fil: Dichiara, Elisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina
Fil: Jofre, Viviana Patricia. INTA. Estación Experimental Agropecuaria Mendoza. Laboratorio de Aromas y Sustancias Naturales; Argentina
Fil: Antoniolli, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina
Fil: Bottini, Ambrosio Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina
Fil: Piccoli, Patricia Noemí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Laboratorio de Bioquímica Vegetal; Argentina
Source
International Journal of Food Science and Technology First published: 11 July 2018
Subject
Bacillus licheniformis
Carotenoides
Vid
Antioxidantes
Probióticos
Carotenoids
Grapevines
Antioxidants
Probiotics
Access level
Restricted access
License
Repository
INTA Digital (INTA)
Institution
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identifier
oai:localhost:20.500.12123/2852