Antioxidant capacity of frozen Pleurotus ostreatus during convective drying

Authors
Valiente, Liliana; Ohaco Dominguez, Elizabeth Haydee; De Michelis, Antonio
Publication Year
2016
Language
English
Format
article
Status
Published version
Description
The influence of drying conditions on antiradical power, total phenols, flavonoids, and surface color in frozen basidiocarps of Pleurotus ostreatus was studied. Drying was carried out in an experimental rig, air velocity of 2 m/s, 5% relative humidity, and at different temperatures (50 C, 60 C, 70 C). Total phenols were determined according to the Folin-Ciocalteau method, flavonoids by complex formation with AlCl3 , and antiradical power by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH). Surface color was also measured. A decrease was observed in the content of flavonoids during the first 15 min of drying in all temperatures tested. The content of total phenols increased, but subsequent stabilization was noted as drying progressed. Higher temperatures of the drying air preserved the antiradical power. A drying air temperature of 60 C was suitable for variables studied, showing P. ostreatus adequate stability of total phenols, antiradical power, and color. This process allows the use of oyster mushrooms out of season.
Se estudió la influencia de las condiciones de deshidratación sobre el poder antirradicalario, fenoles totales, flavonoides, y color superficial de basidiocarpos congelados de Pleurotus ostreatus. El secado se efectuó en equipo experimental, con una velocidad de aire de 2 m/s, 5% de humedad relativa, y distintas temperaturas (50 C, 60 C, 70 C). La determinación del contenido de fenoles totales se realizó de acuerdo al método de Folin-Ciocalteau, flavonoides por la formación de complejo con AlCl3 , y poder antirradicalario por el 1,1-difenil-2-picrilhidracilo (DPPH). También se evaluó el color superficial por colorimetría. Se observó un marcado descenso en el contenido de flavonoides durante los primeros 15 min de secado, en todas las temperaturas ensayadas. También se observó un aumento en el contenido de fenoles totales, así como su posterior estabilización a medida que transcurría el secado. A mayor temperatura del aire de secado más se preservó el poder antirradicalario. Una temperatura del aire de secado de 60 C fue adecuada para las variables estudiadas, mostrando P. ostreatus estabilidad adecuada de fenoles totales, poder antirradicalario, y color. Este proceso permite la utilización de P. ostreatus fuera de estación.
EEA Bariloche
Fil: Valiente, Liliana. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ohaco Dominguez, Elizabeth Haydee. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Tecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: De Michelis, Antonio. INTA. Estación Experimental Agropecuaria Bariloche. Agencia de Extensión Rural El Bolsón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Source
Micologia Aplicada International 28 (1) : 1-10 (January 2016)
Subject
Pleurotus ostreatus
Setas Comestibles
Productos Congelados
Secado
Flavonoides
Polifenoles
Edible Fungi
Frozen Products
Drying
Flavonoids
Polyphenols
Gírgolas
Access level
Open access
License
Repository
INTA Digital (INTA)
Institution
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identifier
oai:localhost:20.500.12123/4116