Comparative evaluation of udder and body conformation traits of first lactation ¾ Holstein x ¼ Jersey versus Holstein cows = Comparación de las características de conformación de l...

Authors
Bretschneider, Gustavo; Arias, Dario Raul; Cuatrin, Alejandra
Publication Year
2015
Language
English
Format
article
Status
Published version
Description
To facilitate the process of decision-making in selecting specific breeds for crossbreeding, this study aimed to determine the conformation traits of ¾ Holstein (HO) x ¼ Jersey (JE) crossbreds, relative to their pure HO contemporaries during the first lactation. All measurements were objectively recorded on first-calf heifers between 40 and 100 days in milk. Crossbreds had smaller stature (-9.62 cm; P = 0.0001), narrower rump width (-1.55 cm; P = 0.005), shallower body depth (-6.45 cm; P = 0.04), smaller heart girth (-10.43 cm; P = 0.0001), narrower chest width (-2.18 cm; P = 0.006), and lower foot angle (-4.61°; P = 0.02) than HO first-calf heifers. Among udder traits, HO x JE crossbreds had deeper (+3.80 cm; P = 0.006) and narrower (-2.32 cm; P = 0.001) udders with longer front teats (+0.54 cm; P = 0.04) compared with HO. It is suggested that certain aspects of the mammary conformation of ¾ HO x ¼ JE crossbreds, as identified in this study, may be animal-associated risk factors of concern for cow culling, mainly in high input production systems.
Con el objetivo de facilitar la selección de razas para cruzamiento se realizó una evaluación comparativa de las características de conformación de vacas cruza ¾ Holstein (HO) x ¼ Jersey (JE) versus vacas HO. Todas las mediciones fueron registradas en vaquillonas de primer parto de 40 a 100 días en lactancia. En relación con la raza HO, para la cruza se registró una menor estatura (-9,62 cm; P = 0,0001), ancho de grupa (-1,55 cm; P = 0,005) y ancho de pecho (-2,18 cm; P = 0,006), más estrechos, profundidad corporal (-6,45 cm; P = 0,04) y perímetro torácico (-10,43 cm; P = 0,0001) menores y menor ángulo de pezuña (-4,61°; P = 0,02). Entre las características de la glándula mamaria, la cruza presentó ubres más profundas (+3,80 cm; P = 0,006) y estrechas (-2,32 cm; P = 0,001), con pezones anteriores más largos (+0,54 cm; P = 0,04) que la raza HO. Se sugiere que ciertos aspectos de la conformación de la glándula mamaria de la cruza ¾ HO x ¼ JE podrían ser factores de riesgo asociados al animal de importancia en el descarte de vacas, principalmente en sistemas lecheros intensificados.
EEA Rafaela
Fil: Bretschneider, Gustavo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Arias, Dario Raul. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Cuatrin, Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Source
Archivos de Medicina Veterinaria (Valdivia) 47 (1) : 85-89 (2015)
Subject
Ganado Bovino
Razas (animales)
Cruzamiento
Ubre
Lactancia
Cattle
Breeds (animals)
Crossbreeding
Udders
Suckling
Raza Holstein
Raza Jersey
Access level
Open access
License
Repository
INTA Digital (INTA)
Institution
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identifier
oai:localhost:20.500.12123/3925